Jorrit Nuijens stapt op als wethouder na arrestatie

Jorrit Nuijens, wethouder in Diemen en voormalig gemeenteraadslid in Amsterdam, stapt op. Dat maakt GroenLinks bekend. Gistermiddag werd de Diemense wethouder aangehouden voor de Stopera, nadat agenten op een melding van overlast waren afgekomen. Ook zou hij in het gezicht van een agent hebben gespuugd. Vanochtend maakte de politie bovendien bekend dat de GroenLinkser mogelijk ook wiet en een flesje GHB op zak had.

Excuus
In een reactie schrijft Nuijens het volgende: "Ik heb besloten om per direct terug te treden als wethouder van de gemeente Diemen. De komende dagen en weken zal ik rust nemen om op de gebeurtenissen te kunnen reflecteren. Ik bied mijn oprechte excuses aan. Allereerst aan alle inwoners van de gemeente Diemen, aan mijn partij en aan de raad en het college van Diemen. Het spijt me dat ik mijn werkzaamheden voor de gemeente Diemen niet heb kunnen afronden."

In de eerste versie van de verklaring werden ook excuses gemaakt aan de agenten. Die kwam in een latere versie van de verklaring niet meer terug.

'Onwaarheden'
In een persoonlijke brief aan de Diemenaren schrijft Nuijens nog wel dat er een aantal 'onwaarheden' in de berichtgeving over zijn arrestatie zouden zijn. Hij gaat verder niet in op waar dat precies over gaat. "Hoewel ik de behoefte voel dat recht te zetten, neemt niets weg dat het een wethouder niet past om politieagenten op deze manier toe te spreken. Aanblijven zou mijn gemeente en mijn partij verdere schade berokkenen. Dat is het laatste wat ik wil", schrijft Nuijens.

Reactie burgemeester Boog
Burgemeester Erik Boog van Diemen laat in een reactie weten dat hij denkt dat de beslissing van Nuijens de enige juiste is. "Er zijn duidelijk grenzen overschreden. De gemeente Diemen hecht veel waarde aan een integer bestuur. De gedrag past niet bij de waarden die wij zo belangrijk vinden. Daarnaast is dit ook een groot persoonlijk drama. Wij betreuren daarom in alle opzichten de gebeurtenissen." Het college van Diemen is vanmorgen bij elkaar gekomen om over de situatie te praten.

OM Amsterdam gaat zaak niet behandelen
Het Amsterdamse Openbaar Ministerie heeft op Twitter laten weten dat zij het proces verbaal van de politie tegen Nuijens niet gaan beoordelen om te kijken of er een zaak van moet worden gemaakt. Dit omdat Nuijens als loco-burgemeester onderdeel was van de driehoek en in die hoedanigheid samenwerkte met het Amsterdamse OM.