Ali B. veroordeeld tot vier jaar cel voor plofkraak

De 26-jarige Ali B. moet vier jaar de cel in wegens het plegen van een plofkraak op het Surinameplein in Amsterdam eind vorig jaar. Volgens de rechtbank heeft B. samen met een aantal anderen de geldautomaat opgeblazen. Hij is op door een bewakingscamera gefilmd en vijftien agenten hebben hem op een screenshot van die beelden herkend.

Ontkend
B. heeft het plegen van de plofkraak altijd ontkend. Zijn advocaat zegt dat hij niet op de beelden te zien is en dat de agenten hem niet hebben kunnen herkennen. Ze wilde daarom dat hij vrijgesproken werd.

De rechtbank vindt de verklaringen van de agenten echter wel betrouwbaar. Zo was het beeldmateriaal van goede kwaliteit, waren er voldoende 'kenmerkende onderdelen' van zijn gezicht te zien en konden agenten hem herkennen doordat ze hem de afgelopen tijd al vaak hadden gezien of gesproken.

Kinderwagen
Volgens de rechtbank heeft B. alleen oog gehad voor 'zijn eigen geldelijk gewin' en niet voor de mogelijke gevolgen van de plofkraak. Zo liep er vlak voor de ontploffing bijvoorbeeld nog iemand met een kinderwagen voor de geldautomaat langs.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden vijf jaar celstraf tegen B.