'AIVD: Omstreden shariageleerde gaf heimelijk les op Cornelius Haga Lyceum'

De omstreden Britse shariageleerde Haitham al-Haddad heeft 'heimelijk' lessen verzorgd op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Dit meldt AT5 op basis van het NRC. Ook zouden andere radicaal islamitische voormannen betrokken zijn bij de school en zou de leiding van de school een Tsjetsjeense terreurbeweging hebben gefinancierd.

De NRC heeft een vertrouwelijk ambtsbericht ingezien dat inlichtingendienst AIVD in januari 2019 aan burgemeester Femke Halsema heeft gestuurd. Op basis van het ambtsbericht heeft Halsema twee weken geleden haar zorgen geuit over de islamitische school en het bestuur verzocht op te stappen.

De directeur van het Cornelius Haga Lyceum, Soner Atasoy, bevestigt aan NRC dat Al-Haddad is langsgeweest, maar volgens hem alleen om de school te bekijken en niet om les te geven.

Afvallen van de islam
Haitham al-Haddad is een salafistisch prediker die bekend staat om zijn antisemitische en haatdragende uitlatingen. In 2012 nodigde debatcentrum De Balie de omstreden sjeik uit voor een symposium en dat leidde destijds tot veel ophef. Al-Haddad zei toen dat het afvallen van de islam de doodstraf verdient in islamitische landen en als deze door een shariarechtbank wordt uitgesproken.

Kaukakus Emiraat
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid meldde twee weken geleden dat er op de school 'richtinggevende personen' actief zouden zijn, die eerder banden zouden hebben onderhouden met een Tsjetsjeense terroristische organisatie, het Kaukakus Emiraat. Die organisatie streeft naar een islamitische staat in de Kaukasus.

Volgens de krant is het ambtsbericht van de AIVD specifieker: de directeur Atasoy en zijn broer Son Tekin, beleidsmedewerker bij de school, beschouwen de Tsjetsjeense rebellenleider als 'hun leider'. Zelf hadden zij contact met de Belgische leden van het Emiraat en zouden zij de terreurbeweging financieren. Soner Atasoy ontkent dit.

Salafistische invloeden
Ook geeft de AIVD volgens de krant een aantal voorbeelden van salafistische invloeden in de school. NRC schrijft: 'Een leraar die homoseksualiteit wilde bespreken werd weggestuurd, jongens en meisjes worden zoveel mogelijk gescheiden, leerlingen moeten verplicht drie keer per dag deelnemen aan het gebed en ongestelde meisjes moeten dan in een aparte ruimte verblijven.'

Zowel de burgemeester als de AIVD willen volgens NRC niet reageren op de inhoud van het ambtsbericht.