Zo landden Chinezen op donkere kant van maan

De Chinese ruimte-organisatie China National Space Administration (CNSA), heeft mooie beelden vrijgegeven van de landing van hun Chang’e-4 ruimtevaartuig op de achterkant van de maan. Dit alles gebeurde op 3 januari, maar vrijdag zijn de beelden pas vrijgegeven.

De beelden laten zien hoe de lander de landingsplaats nadert, waarna de lander redelijk beheerst daalt en op de maanbodem neerkomt. Het Chinese ruimtevaartuig staat op dit moment in de honderdtachtig kilometer brede Von Kármán krater. De Jade Rabbit 2, een klein rovertje, rijdt inmiddels al over het maanoppervlak.

Aangezien deze apparatuur op de achterzijde van de maan staan, worden beelden via de Queqiao satelliet naar de aarde gestuurd. Deze satelliet zweeft ongeveer zevenendertigduizend kilometer boven de maanlander.

Het CNSA is trots op hun tot nu toe geslaagde missie. "De lander, de rover en de satelliet zijn allen stabiel. Vanaf nu kunnen we dus de Chang'e-4 missie als onderdeel van het Chang'e Lunar Exploration Program als geslaagd", aldus Zhang Kejian, directeur van het CNSA.

Naast verkenning van het maanoppervlak gaat de rover, samen met de lander, bodemonderzoek doen.