ADM-terrein wordt ontruimd

Vanochtend is de Gemeente Amsterdam begonnen met de ontruiming van het ADM-terrein in het Westelijk Havengebied. De eerste bewoners zijn van het terrein gehaald nadat het hek is opengeslepen met een slijptol.

De ongeveer 40 handhavers hopen dat de bewoners vrijwillig vertrekken. Mochten zij dat niet willen, staat de ME klaar met lege busjes om hen te verwijderen van het terrein. Binnen dit terrein dat inmiddels al 21 jaar wordt gekraakt, wonen tientallen mensen die er 25 december 2018 al weg moesten zijn. Naar schatting is er nog een vijftigtal bewoners die daar geen gehoor aan geven. De Gemeente hoopte dat de bewoners zouden vertrekken maar er is een hardere hand nodig hen te verwijderen.

De bewoners krijgen wel een alternatief: Zij mogen maximaal twee jaar op de slibvelden verblijven in Amsterdam Noord. Daarna moeten zij uitwijken naar Almere.

De bewoners die nog op het ADM-terrein zijn klampen zich vast aan een brief van het Mensenrechtencomité van de VN die in de laatste week van 2018 werd verstuurd naar de gemeente. Er waren klachten gekomen over de nieuwe locatie. Daarop vraagt het comité het ADM-terrein niet te ontruimen tot er onderzoek is gedaan.

De gemeente hoopt dat de 'ADMD-ers' alsnog vrijwillig vertrekken zodat de eigenaar van het terrein, Ferry Sint van Chidda dit weer kan verhuren na 21 jaar. "Het jaar begint goed voor ons. Eindelijk is het zo ver na 21 jaar. We kunnen nu ook dit terrein verhuren." 

Met de ontruiming komt na 21 jaar een einde aan de bewoning van het terrein dat in 1997 werd gekraakt. Er ontstond een heus dorp met kunstenaars waar kinderen kwamen wonen en festivals werden georganiseerd. In 2015 woonden er 130 mensen.

Na een langlopend gevecht tot aan de Raad van State waarin de bewoners aan het kortste eind trokken kan de eigenaar van het terrein dit verhuren. De eerste huurder zal Koole Maritiem zijn, een bedrijf dat schepen sloopt. Daarmee voldoen de plannen van Chidda dat aan het kettingbeding op de grond rust. Een kettingbeding is niet opgenomen in de wet, maar wordt toch veelvuldig toegepast in overeenkomsten. Doel van een kettingbeding is het binden van rechtsopvolgers bij een overeenkomst.

Doordat Koole Maritiem zich er zal vestigen wordt gehouden aan de overeenkomst. De 'ADM-ers' zijn echter bang dat het terrein voor iets anders wordt gebruikt zodat de waarde van de grond flink zal stijgen. Volg hier live hoe de ontuiming te werk gaat.