Verstappen over 2018: "Je stopt nooit met leren"

Max Verstappen kijkt met een goed gevoel terug op 2018. Deze uitspraak deed hij zondag in het eindejaarsinterview met Ziggo Sport. Bovendien keek de coureur van Red Bull F1 vooruit naar de komende jaargang.

In 2018 boekte Verstappen twee zeges; Oostenrijk en Mexico. Toch viel de eerste fase van het seizoen enigszins tegen met verschillende incidenten en crashes. Dat leverde onze landgenoot flink wat kritiek op, maar daar trok hij zich weinig van aan. De Nederlander koos zijn eigen pad en herstelde zich na de zomerstop op indrukwekkende wijze.

"Het was een sterk jaar", zei Verstappen op Ziggo Sport. "Het begin zat niet mee maar ik heb wel wat dingen geleerd. Daarna hebben we een paar wedstrijden boven verwachting gepresteerd. Wat ik geleerd heb? Dat ik altijd naar mezelf moet luisteren. Je kunt jezelf altijd verbeteren, je stopt nooit met leren. Ik kan aanhoren wat anderen zeggen en dat toepassen, maar ik ga niet alle verhalen in de krant lezen wat ze van je vinden en wat je moet aanpassen. Zij kennen me niet en hebben er geen verstand van, anders hadden ze wel een echte rol bij een F1-team gespeeld."

"Soms zit je even in een negatieve spiraal. Ik heb geen mental coach, dat vind ik onzin. Als je zoiets nodig hebt ben je sowieso al te zwak. Je moet het vanuit jezelf kunnen. Mensen om je heen heb je nodig om te sturen en te helpen maar zo sta ik er in: anders blijf ik liever thuis. Ik heb mijn vader. Die herinnerde me na Monaco eraan dat ik vroeger ook een paar keer wat lastige momenten had. Hij zei: 'Als je denkt dat je niet snel genoeg bent vanuit jezelf, ben je nog altijd snel genoeg'. Dat heb ik toegepast en dan ben je letterlijk sneller. Je zit wat relaxter in de auto, minder gretig."

In het nieuwe seizoen krijgt Verstappen ook een nieuwe ploeggenoot. Daniel Ricciardo zat in de afgelopen jaren naast hem, maar vanaf het nieuwe jaar wordt dat Pierre Gasly. De Fransman is afkomstig van Scuderia Toro Rosso, het satelliet-team van Red Bull.

Heb je het hele interview met Max Verstappen gemist? Ziggo Sport heeft het gesprek inmiddels op YouTube gezet.