Racetalent Van Kalmthout kampioen in VS

Coureur Rinus van Kalmthout heeft weer een fraaie stap gezet op weg naar een loopbaan in de IndyCar Series. De 17-jarige Hoofddorper heeft de titel gepakt in het Pro Mazda Championship, vergelijkbaar met de GP3 in de 'ladder' richting de Formule 1.

Op de Portland International Raceway staan dit weekeinde twee races op het programma, zaterdagavond werd de eerste verreden. Van Kalmthout, die in de VS door het leven gaat als Rinus VeeKay, vertrok vanaf poleposition, maar leverde zijn leiding door een wat matige start gelijk in bij Oliver Askew.

Na vijf achtereenvolgende zeges kwam er een einde aan de zegereeks van Van Kalmthout, die Askew niet meer terug wist te pakken, maar dat mocht de pret niet drukken: de tweede plek was ruimschoots voldoende om de titel met nog één race te gaan definitief veilig te stellen.

Zondagavond om 23.15 uur rijdt Van Kalmthout zijn laatste Pro Mazda-race, zoals altijd live te zien op het YouTube-kanaal van de IndyCar Series. Volgend jaar mag hij als kampioen overstappen naar de Indy Lights, één klasse onder het hoofdprogramma van de Amerikaanse single seaters.