FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 september 2018

EU: Brits Brexitplan onacceptabel

De hoofdonderhandelaar van de Europese Unie, Michel Barnier, staat "sterk afwijzend" tegenover het voorstel van de Britse premier Theresa May voor een toekomstige handelsrelatie. Volgens Barnier wil Londen de krenten uit de pap, maar zou de EU de eigen interne markt op het spel zetten door ermee akkoord te gaan. Daarmee lijken de onderhandelingen opnieuw vast te zitten, terwijl er nauwelijks tijd meer is.

Barnier reageerde op uitspraken van May van zondagochtend. Ze zei toen dat ze geen compromissen wil sluiten op haar zogeheten Chequersvoorstel. Dat is feitelijk een deal met haar eigen regering waarmee er na maanden onderlinge onenigheid nu eensgezind met de EU-27 zou moeten worden onderhandeld. Daar kwam echter weinig van terecht want May raakte er al gelijk haar ministers David Davis en Boris Johnson mee kwijt, en het gemor in de Conservatieve Partij is nog allerminst over. En dus wil May geen concessies doen want dan valt het kabinet, is de gedachte.

Het Chequersvoorstel komt kortweg neer op een interne markt voor goederen, maar niet voor personen en diensten. Volgens Barnier is het echter niet in het belang van de EU om hiermee akkoord te gaan. Het voorstel "zou het einde betekenen van de gezamelijke markt en het Europese project", zei Barnier in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"De Britten kunnen kiezen. Ze kunnen in de gezamelijke markt blijven zoals Noorwegen dat geen EU-lid is. Maar dan moeten ze zich wel aan de regels houden die daarbij horen", aldus Barnier. "Als we ze de krenten uit de pap laten pikken zou dat serieuze gevolgen hebben. Dan willen andere landen ook de lusten zonder de lasten."

Samenhangende interne markt
Een van de problemen is volgens Barnier dat aan veel goederen tegenwoordig diensten zitten. "Bij je mobiele telefoon vormt dat bijvoorbeeld 20 tot 40 procent van de totale waarde." De EU-onderhandelaar zegt dat er in de EU over een periode van decennia een samenhangende interne markt voor goederen, diensten, kapitaal en personen is ontstaan. "Daar kun je niet mee spelen door er stukjes uit te kiezen", aldus Barnier.

Volgens een woordvoerder van de Britse regering heeft Londen vertrouwen dat er een voorstel ligt dat "uitgekiend en pragmatisch is, en dat werkt voor zowel het Verenigd Koninkrijk als voor de EU."

Op 30 maart moeten de Britten volgens de huidige planning de EU hebben verlaten. Om het Europees Parlement en de lidstaten in de gelegenheid te stellen om met de exitdeal akkoord te gaan, zou er eigenlijk halverwege volgende maand al een overeenkomst moeten zijn, maar dat wordt zeker niet gehaald. De doelstelling is nu medio november, maar ook dat gaat lastig worden. Zowel Brussel als Londen bereiden zich er daarom al op voor dat de Britten straks zonder deal de EU uitcrashen.

Barcelona verplettert Huesca na brutale voorsprong

Barcelona heeft zondag ook de derde wedstrijd in La Liga in winst omgezet. Op eigen veld was het te sterk voor Huesca en niet zo'n beetje ook: 8-2.

Al na twee minuten spelen kwam Huesca op voorsprong. Een voorzet vanaf de rechterflank kwam bij Cucho terecht en van dichtbij wist hij de geslagen Marc-André ter Stegen te passeren. Na een kwartier spelen was de stand al weer gelijk in Camp Nou. Lionel Messi creëerde ruimte voor zichzelf door te kappen en te draaien en in de verre hoek raak te schieten.

Acht minuten later poetste Barcelona de gelijke stand ook weg en het kreeg daarbij de hulp van Huesca. Een voorzet van de linkerflank werd door Jorge Pulido in zijn eigen doel geschoten. De Catananen breidden de voorsprong uit via Luis Suárez. De spits kon een voorzet van Jordi Alba bij de eerste paal eenvoudig raak schieten. Drie minuten voor rust kwam Huesca terug in de wedstrijd. Álex Gallar tikte op aangeven van Moi Gómez raak: 3-2.

Het spektakel ging in de tweede helft verder en Messi schoot al snel op de lat. In de 48ste minuut viel alsnog de 4-2. Suárez stelde Ousmane Dembélé in staat om de 4-2 raak te schieten met een droge schuiver. Barcelona drukte door en gooide de wedstrijd in het slot. Suárez stuitte in eerste instantie nog op Axel Werner, maar Ivan Rakitic maakte de 5-2 wel. De middenvelder volleerde heerlijk raak op aangeven van Messi.

Het verzet van Huesca was definitief gebroken en het was wachten op de zesde treffer van Barcelona. Philippe Coutinho vond Werner op weg naar succes en Gerard Piqué kopte net naast. Messi wist na een uur spelen wel te scoren. De Argentijn werd weggestuurd door Coutinho en maakte zijn tweede doelpunt van de avond.

Negen minuten voor tijd bepaalde Alba de stand op 7-2. De linksback scoorde na een slim passje van Messi. De 7-2 leek ook de eindstand te worden totdat Barcelona in blessuretijd een strafschop kreeg en Suárez deze buitenkans benutte. Barcelona is na drie wedstrijden koploper in LaLiga. Nummer twee Real Madrid heeft evenveel punten, maar een minder doelsaldo.

Uitslagen La Liga zondag
Levante - Valencia 2-2
FC Barcelona - Huesca 8-2
Alaves - Espanyol 2-1
Real Betis - Sevilla 1-0

Succesvol Bundesliga-debuut jonge Dilrosun

Hertha BSC heeft zondag in de Bundesliga ook haar tweede wedstrijd van het seizoen gewonnen, waardoor de ploeg samen met Bayern München en VfL Wolfsburg nog zonder puntverlies is. De Nederlander Javairo Dilrosun debuteerde en de 19-jarige deed dat uitstekend.

De via Ajax en Manchester City in Berlijn aangekomen Dilrosun begon op de bank, maar mocht na vijf minuten invallen: Karim Rekik viel geblesseerd uit. Al binnen tien minuten bediende de jongeling de Slowaak Ondrej Duda, die de 1-0 binnen wist te werken.

Schalke had voor de openingstreffer al een penalty gemist en zag voormalig Eredivisie-speler Mark Uth in blessuretijd een dikke kans missen. Yevgen Konoplyanka kreeg in de slotfase ook nog eens rood, waarna Duda vanuit de penalty de beslissing op de borden schoot: 0-2.

RB Leipzig begon het seizoen met een 4-1 nederlaag tegen Borussia Dortmund en wedstrijd twee ging niet veel beter: promovendus Fortuna Düsseldorf wist Leipzig dankzij een 1-1 gelijkspel met een puntje te verlaten.

Zeven uit acht voor Kristoffersson in WK rallycross

In het wereldkampioenschap rallycross heeft regerend wereldkampioen Johan Kristoffersson zijn dominantie maar weer eens getoond. Op het Circuit de Lohéac in Frankrijk boekte de Zweed met zijn Volkswagen Polo R de zevende zege in acht wedstrijden.

De holeshot was vanaf poleposition voor de Noor Andreas Bakkerud, die sinds eind 2016 niet meer won. Hij reed lange tijd op kop, op de voet gevolgd door zijn Zweedse Audi S1-genoot Mattias Ekström en de twee leken het goed voor elkaar te hebben.

Kristoffersson koos vrij vroeg voor de zogenaamde joker lap, de twee Audi-coureurs wachtten tot de laatste ronde. Het kwam echter precies niet goed uit: Kristoffersson kwam pal voor de neus van Bakkerud terecht en boekte zo alweer een zege, de Noor Petter Solberg (Volkswagen) kwam net voor Ekström terecht en werd derde.

De finale in Frankrijk (Bron: YouTube)

4-jarige beschoten met luchtbuks

De politie heeft vanmiddag uitgebreid onderzoek gedaan naar een incident waarbij een 4-jarig jongetje uit Zwaag ernstig gewond raakte. De jongen was zondagmiddag tussen 12.30 en 13.00 uur met vriendjes aan het spelen op de Inlaagdijk. Hij zat op de stoep nabij een klein hekje van Inlaagdijk ter hoogte van nummer 170, toen hij plotseling pijn kreeg in zijn borst en benauwd werd.

Zijn moeder is met hem naar het ziekenhuis gegaan, waar bleek dat er een luchtbukskogel in zijn lichaam zat, die onder andere een klaplong had veroorzaakt bij haar zoon. De kogel zat nog steeds in zijn lichaam. De politie werd in kennis gesteld en heeft vanmiddag direct een onderzoek ingesteld. Ook is uitgebreid buurtonderzoek gedaan. Tot nu toe heeft dit nog niet geleid tot de identificatie van diegene die met een luchtbuks heeft geschoten.

Het 4-jarig jongetje is opgenomen in het ziekenhuis en hij moet daar blijven. Op dit moment is zijn toestand stabiel. De recherche is op zoek naar iedereen die iets gezien heeft zondagmiddag in de omgeving van de Inlaagdijk, tussen 12.15 en 13.15 uur en die nog niet met de politie heeft gesproken. Alle informatie die kan bijdragen aan dit onderzoek is welkom, aldus een woordvoerder van de politie. 

Treffers Lukaku geven Mourinho lucht bij Manchester United

José Mourinho heeft weer even lucht bij Manchester United. Zijn ploeg was zondag met 0-2 te sterk voor Burnley.

De Portugees stond zwaar onder druk in aanloop naar de vierde competitiewedstrijd van het seizoen. Manchester verloor afgelopen maandag op eigen veld met 0-3 van Tottenham Hotspur en op bezoek bij Brighton & Hove Albion werd met 3-2 verloren.

The Red Devils waren op bezoek bij Burnley de betere ploeg en kwamen na 27 minuten spelen op voorsprong. Een voorzet van Alexis Sánchez werd door Romelu Lukaku raak gekopt. Nog voor rust werd het ook 0-2 en wederom werd Lukaku de gevierde man.

Na zeventig minuten kreeg Manchester de uitgelezen kans om op 0-3 te komen nadat de ploeg een strafschop kreeg na een overtreding op de invallen Marcus Rashford. De inzet van Paul Pogba werd echter gekeerd door Joe Hart. Enkele minuten later kwam de ploeg van Mourinho met tien man te staan nadat Rashford met rood moest vertrekken na een overtreding op Phil Bardsley. De zege van Manchester kwam in de slotfase achter niet meer in gevaar.

Overige uitslagen Premier League zondag
Watford - Tottenham Hotspur 2-1
Cardiff City - Arsenal 2-3

Ziyech heeft last van lichte ballen

Hakim Ziyech had zondag een groot aandeel in de 0-4 zege van Ajax op bezoek bij Vitesse. De middenvelder was de maker van de eerste treffer.

"Ik had hem liggen en dacht niet teveel na. Gewoon schieten en de bal ging erin", vertelt Ziyech in gesprek met FOX Sports. "Ik weet dat die ballen heel licht zijn en alle kanten op kunnen gaan. Ik schoot gewoon op goal en hij ging er goed in."

De middenvelder is niet blij met de ballen waarmee gespeeld werd in Arnhem. "De ballen zijn heel licht - te licht, vind ik. Vergeleken met de vorige jaren zijn de ballen veel lichter en dan weet je dat ze dus kunnen zwabberen. Ik heb liever wat steverige ballen. De ballen waarmee we thuis spelen, zijn wel de goede ballen. Deze zijn wat te licht."

Ziyech maakte afgelopen week bekend dit seizoen nog bij Ajax te blijven en tekende vervolgens een nieuw verbeterd contract. "Ik had natuurlijk de stap willen maken, maar dat is niet gebeurd en dan moet je door. Ik ben nog steeds gelukkig dat ik hier speel. Mijn gevoel moet goed zijn en dat had ik niet. Alles moet gewoon kloppen en dat heb ik niet gehad."

DENK Amsterdam: 'Vergeet extreemrechts niet'

Van links tot rechts is de Amsterdamse politiek eensgezind in het uitspreken van haar afschuw over wat er vrijdag op CS is gebeurd. Toch lopen de politieke opvattingen ook alweer uiteen. Zo vindt DENK bijvoorbeeld dat er ook oog moet zijn voor terrorisme vanuit rechts-extremistische hoek, zo meldt AT5 op haar website. 

Vrijdag stak een 19-jarige Afghaanse man met een Duitse verblijfsvergunning op CS twee Amerikaanse toeristen neer. Jawed S. heeft verklaard uit terroristisch motief te hebben gehandeld. 'Je schrikt er natuurlijk heel erg van. Allereerst heel veel sterkte aan de slachtoffers en tegelijkertijd een compliment voor het adequate optreden van onze politie', reageert fractievoorzitter van DENK Mourad Taimounti.

'Waakzaam blijven'
Fractievoorzitter Sofyan Mbarki van de PvdA: 'We zijn er op voorbereid. In dit geval is het redelijk goed afgelopen. We hebben twee zwaargewonden. Ik hoop dat het snel weer goed met ze gaat. We zullen waakzaam moeten blijven.'

GroenLinks fractievoorzitter Femke Roosma sluit zich hierbij aan: 'Ik denk dat Amsterdam niet naïef kan zijn en dat terreurdaden ook hier plaats kunnen vinden. Maar het is ook belangrijk dat we ons niet bang laten maken. Dat we ons niet laten afschrikken en ons leven gewoon weer oppakken en blijven doen wat we altijd al deden. Het is precies wat ze willen: Amsterdammers bang maken.'

VVD: Meer veiligheidsmaatregelen
Ondanks de eensgezindheid wil de VVD nog wel iets extra's en samen met burgemeester Halsema kijken of drukke plekken in de stad nog beter beveiligd kunnen worden. 'Om te zorgen dat Amsterdammers zich veilig kunnen blijven voeren', legt fractievoorzitter Marianne Poot uit.

Wat dat aangaat, legt Forum voor Democratie de link met de radicaliseringsaanpak van de stad, die moet op orde zodat het niet tot terreur kan komen. 'Dat is waar natuurlijk. Maar nu is dit iemand die uit Duitsland is gekomen. Ik denk niet dat de Amsterdamse radicaliseringsaanpak dit incident had kunnen voorkomen', reageert Poot.

Deze week gaat de raad ook in debat met burgemeester Halsema. Niet alleen over de steekpartij maar over ook die veelbesproken radicaliseringsaanpak, en Denk neemt daar alvast een voorschot op.

Rechts-extremisme
Taimounti: 'Er is ook een bepaalde hypocrisie. Ik heb ook pas geleden een artikel gelezen dat er een man is aangehouden vanwege een terroristisch motief. Dat was alleen vanuit rechts-extremisme en daar is wat mij betreft veel te weinig aandacht voor. Als je ook ziet wat er afgelopen week gebeurd is in Europa, met aanvallen op migranten. Ik vind dat nogal wat. We moeten op beide kanten scherp zijn. We moeten het niet eenzijdig bekijken.'

Met de uitspraken van Taimounti is Poot het niet eens: 'Geweld uit alle hoeken is natuurlijk vreselijk. Maar ik geloof niet dat er voor het één meer oog is dan voor het ander.'

Rechter-commissaris
Morgen wordt de verdachte, Jawed S., voorgeleid aan de rechter-commissaris en wellicht dat er dan meer bekend wordt over de verdachte en zijn motief. Het debat in de raad is donderdag.

Herlings zet grote stap naar wereldkampioenschap motorcross

Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft de MXGP van Turkije gewonnen. Door de winst is de Nederlander dicht bij de wereldtitel in de koningsklasse van de motorcross.

Het wordt eentonig maar de 23-jarige coureur uit het Brabantse Oploo was opnieuw oppermachtig. De enige concurrent in de strijd voor het WK, de negenvoudig wereldkampioen Antonio Cairoli, werd in Turkije achtste in de daguitslag

Voor Herlings was dit de vijftiende GP-zege van het seizoen. In de tussenstand is de voorsprong op de Italiaan gegroeid naar 95 punten. Over twee weken vindt de een na laatste Grand Prix van het seizoen plaats op het TT Circuit in Assen. Indien Herlings de wereldtitel wint dan is hij de eerste Nederlander die daar in slaagt.

OM mag geen Spanjaarden verhoren over Jos B.

Het Openbaar Ministerie had graag Spaanse getuigen willen verhoren die de laatste maanden met Jos B. hebben doorgebracht. Ook hadden ze de spullen die B. bij zich had toen hij gearresteerd werd willen onderzoeken, maar de Spaanse autoriteiten geven hier geen toestemming voor. Een woordvoerder van het OM in Maastricht liet zondag weten geen bevoegdheden te hebben daar. 

Twintig jaar na de dood van de destijds 11-jarige Nicky Verstappen werd woensdag 22 augustus bekend dat er een 100% DNA-match was gevonden. Er werd een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd, waarna B. in verrassend korte tijd gearresteerd werd in een klein dorpje in Spanje, na een tip van een Nederlander die daar contact had gehad met B. 

B. heeft na zijn arrestatie aangegeven mee te willen werken aan zijn uitlevering naar Nederland. Als het goed is, wordt hij komende week nog naar Nederland gevlogen. 

Verstappen niet eens met tijdstraf voor contact met Bottas

Max Verstappen vindt de tijdstraf van vijf seconden voor de verdedigende actie op Mercedes-coureur Valtteri Bottas tijdens de GP van Italië onterecht. Door de straf zakte Verstappen naar de vijfde plaats in de uitslag.

In de slotfase van de race probeerde Bottas in de strijd voor de derde plaats de Nederlander in te halen. De Red Bull-coureur stuurde echter naar links waardoor beide wagens met elkaar in contact kwamen en de Fin rechtdoor moest bij de chicane. Van de wedstrijdleiding kreeg Verstappen vervolgens een tijdstraf van vijf seconden en twee strafpunten op zijn racelicentie.

Tijdens de race liet Verstappen al zijn ongenoegen weten over de straf maar ook na de race was hij niet van mening veranderd. ''Die straf is natuurlijk een domper.'', aldus Verstappen bij RTL. ''De hele race liep veel beter dan verwacht voor ons. Het is echt positief dat ik uiteindelijk als derde de eindstreep passeerde, maar die straf is dan enorm jammer. De auto deed het echt heel goed in de race.''



Volgens Verstappen had hij Bottas voldoende ruimte gegeven: ''Ik vind echt dat ik hem veel ruimte had gegeven, meer dan één wagenbreedte. Het ging prima, maar vervolgens raakten we elkaar met de wielen. Ik heb geen idee waarom ze mij dan een straf van vijf seconden geven.''

Arsenal mag weer omhoog kijken na nieuwe driepunter

Arsenal herstelt zich langzaam maar zeker van de zwakke seizoensstart die het beleefde in de Premier League. De Gunners boekten weer een zege.

Na eerdere nederlagen tegen Manchester City en Chelsea volgde zondagmiddag op bezoek bij promovendus Cardiff City de tweede zege op rij: 2-3. Het elftal van coach Unai Emery maakte geen denderende indruk in Wales, maar trok de wedstrijd in de slotfase toch naar zich toe.

Arsenal had zich in principe geen betere tegenstander kunnen wensen om aan het vertrouwen te werken. Cardiff City verloor immers zijn vier laatste duels met the Gunners en wist dit seizoen bovendien nog niet te scoren in de Premier League. Het begin mocht er elk geval wezen voor Arsenal, want Shkodran Mustafi tekende al na elf minuten voetballen voor de 0-1. De verdediger kwam na een hoekschop van Granit Xhaka voor directe tegenstander Souleymane Bamba en liet doelman Neil Etheridge vervolgens kansloos met een harde kopbal.

Cardiff City beleefde zo een teleurstellende start, maar het was zeker niet van plan om zich zomaar naar de slachtbank te laten leiden. Danny Ward was na ruim een kwartier dicht bij de gelijkmaker, maar de spits kwam uiteindelijk een teenlengte tekort om een voorzet van Bobby Reid binnen te lopen. Arsenal verloor het momentum langzaam maar zeker en kreeg daar in de blessuretijd van de eerste helft uiteindelijk ook de rekening voor gepresenteerd. Joe Bennett bracht de bal vanaf de linkerflank in het strafschopgebied van Arenal, waarna Víctor Camarasa Nacho Monreal aftroefde en vervolgens overtuigend uithaalde.

Arsenal oogde niet groots, maar kwam na 62 minuten voetballen toch weer op voorsprong. Mesut Özil speelde Alexandre Lacazette in, waarna laatstgenoemde de bal in één beweging tot aan Pierre-Emerick Aubameyang bracht. De spits uit Gabon plaatste het leder vervolgens met de binnenkant van de voet in de verre hoek: 1-2.

Lang kon de ploeg van Emery echter niet genieten van zijn voorsprong, want acht minuten later zorgde Ward met een rake kopstoot alweer voor de 2-2. Arsenal toonde in de slotfase echter karakter en wist de zege tien minuten voor tijd toch nog uit het vuur te trekken. Invaller Lucas Torreira bediende Lacazette, waarna de Fransman met een verwoestende uithaal uitgroeide tot matchwinner.

Overige uitslagen Premier League zondag
Burnley - Manchester United 0-2
Watford - Tottenham Hotspur 2-1

Uitslag Feyenoord - NAC

Feyenoord heeft zondag de derde competitiezege van het seizoen geboekt. Op eigen veld waren de Rotterdammers met 4-2 te sterk voor NAC Breda.

Feyenoord begon erg dominant aan de wedstrijd en drukte NAC terug op de eigen held. Na een combinatie met Robin van Persie schoot Steven Berghuis de bal in het zijnet. Mtichell Te Vrede kreeg de eerste mogelijkheid voor de bezoekers en de spits schoot naast. Na een gevaarlijke uitbraak na 23 minuten werd NAC wederom gevaarlijk via Paolo Fernandes, maar Justin Bijlow kon het schot klemmen.

Een minuut later viel de treffer voor de Rotterdammers. Jeremiah St. Juste nam een vrije trap heel snel, gaf de bal aan de volledig vrijstaande Berghuis en de vleugelaanvaller stelde Van Persie in staat om de 1-0 te scoren. Tien minuten later de Bredanaars op gelijke hoogte. Tyrell Malacia maakte in strafschopgebied een overtreding op Mikhail Rosheuvel en Gianluca Nijholt ontfermde zich over de toegekende strafschop en faalde niet: 1-1.

Direct na rust ging de thuisploeg op jacht naar een nieuwe voorsprong en Nijholt voorkwam de 2-1 door een kopbal van St. Juste van de lijn te halen. Benjamin van Leer voorkwam met een uitstekende reflex de tweede treffer door een vrije trap van Jens Toornstra uit de hoek te tikken.

Toch slaagde Feyenoord er na 63 minuten in om wederom op voorsprong te komen. Van Persie komt een bal achterwaarts op de lat, maar de bal verdween via het been van Van Leer alsnog in het doel: 2-1. Tien minuten later gooide de thuisploeg de wedstrijd in het slot. Uit een hoekschop kreeg Van Persie de bal voor zijn voeten en de 35-jarige aanvaller schoot zijn tweede treffer binnen en zijn vierde competitiedoelpunt van het seizoen.

Het verzet van NAC was gebroken en Feyenoord ging op jacht naar meer treffers en in de 78ste minuut slaagde de ploeg erin om de 4-1 te maken. Tonny Vilhena kreeg de bal van Yassin Ayoub en de middenvelder bleef oog in oog met Van Leer koel. NAC slaagde er via Te Vrede nog in om wat terug te doen. De oud-spits van Feyenoord werd diep weggestuurd door Luka Ilic en hij wist Bijlow te passeren.

Jan-Arie van der Heijden (l) en Mikhail Rosheuvel (r). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Jan-Arie van der Heijden (l) en Mikhail Rosheuvel (r). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Feyenoord

4 - 2

NAC Breda

 24' v.Persie
 62' v.Leer (ed)
 72' v.Persie
 78' Vilhena
   34' Nijholt (pen)
 81' Te Vrede
 
 Gele kaart: Malacia, (Feyenoord), Nijholt, (NAC Breda)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
St.Juste
Botteghin
v.d.Heijden
Malacia
Toornstra (Ayoub/ 74)
Clasie
Vilhena
Berghuis
v.Persie
Larsson (El Hankouri/46)
  v.Leer
Verschueren
Koch
Mets
Leigh
Kali
Fernandes (Kastaneer/ 69)
Nijholt
Rosheuvel
Te Vrede
El Allouchi (Ilic/77)

King wint opnieuw een rit in Vuelta voor Mollema, Yates nieuwe leider

Ben King heeft na de vierde ook de negende etappe van de Vuelta a España gewonnen. De Amerikaan van Dimension Data was na een etappe van 200 kilometer tussen Talavera de la Reina en La Covatilla de sterkste van de vroege vlucht. Bauke Mollema moest genoegen nemen met een tweede plaats.

In het algemeen klassement is Simon Yates de nieuwe leider. De Engelsman heeft één seconde voorsprong op Alejandro Valverde. Rodetruidrager Rudy Molard moest vroeg op de slotklim lossen en staat niet meer in de top tien van het klassement.

Meteen vanuit de start was het raak voor de aanvallers. Dylan Teuns (BMC Racing Team), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Ben King (Dimension Data), Reto Hollenstein (Katusha-Alpecin), Tom Leezer (LottoNL-Jumbo), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Jesus Ezquerra (Burgos, Lluís Mas (Caja Rural-Seguros RGA), Luis Angel Mate, Kenneth Vanbilsen (Cofidis) en Aritz Bagües (Euskadi-Murias). Groupama-FDJ wist het lange tijd rond de zes minuten te houden, maar nadat de Franse ploeg geen steun kreeg liet de ploeg van leider Molard het verschil naar de elf minuten oplopen.

De koplopers wisten op dat moment dat ze voor de dagzege gingen strijden. Dat zorgde er wel voor dat er in de kopgroep werd aangevallen. De Gendt was de eerste die zijn poging waagde, maar de Belg slaagde niet in zijn opzet. De aanval van Mas Bonet was beter. De Spanjaard kreeg wel King met zich mee en op het voorgeborgte van de slotklim naar La Covatilla liet King Mas Bonet. Bij de achtervolgers viel het stil, waardoor King met anderhalve minuut voorsprong aan de slotklim begon.

Mollema begon er op de slotklim er vroeg aan om de voorsprong naar King te verkleinen. De Nederlander van Trek-Segafredo kwam tot op twintig seconde van de Amerikaan, maar in de slotkilometers was het op bij Mollema. King behield zijn tempo en pakte zo zijn tweede dagzege in de Ronde van Spanje. Mollema moest net zoals in de vierde etappe genoegen nemen met een tweede plaats achter King.

In de groep van favorieten bleef het lang gesloten. Pas in de slotkilometers brak het open. Miguel Ángel López was de eerste die de aanval opende, maar kreeg zijn landgenoot Nairo Quintana met zich mee. Ook Wilco Kelderman kon de betere bergop volgen en kwam binnen bij de eersten van de favorietengroep. Steven Kruijswijk, de andere Nederlander met klassementsambities verloor een twintigtal secondes op de betere van het klassement. Hij is nog wel de beste Nederlander op een negende plaats op 43 seconden van de nieuwe leider Yates.

F1: Uitslag Grand Prix van Italië

Lewis Hamilton heeft zijn leidende positie in het wereldkampioenschap Formule 1 verstevigd. De Brit won met zijn Mercedes in het hol van de leeuw door de Grand Prix van Italië op zijn naam te schrijven, voor Kimi Räikkönen en Valtteri Bottas. Max Verstappen kwam weliswaar als derde over de meet, maar door een straf van vijf seconden viel de Nederlander terug naar plek vijf.

Räikkönen startte vanaf poleposition en behield na de start de eerste plek, voor Sebastian Vettel en Hamilton. Verstappen nam in de eerste chicane Bottas te grazen, terwijl voor de eerste bocht Brendon Hartley met zijn Toro Rosso in de mangel belandde en met schade uitviel. Voor de volgende chicane haalde Hamilton Vettel fraai buitenom in, maar de Duitser wilde zijn plaats niet afstaan, waardoor de twee met elkaar in aanraking kwamen en Vettel spinde.

Een safety car kwam de baan op vanwege de rommel voor de eerste bocht. Het gaf onder meer Vettel de kans om zijn beschadigde voorvleugel te laten vervangen. Hij moest net als de achteraan gestarte Daniel Ricciardo een inhaalrace aan gaan. Vettel deed dit beter dan de Australiër, want de Duitser sneed als een warm mes door de boter en lag iets na halverwege de race al weer op plek vijf.

Vooraan reed Räikkönen aan kop, maar Hamilton bleef rond de seconde hangen. Daarachter hield Verstappen Bottas achter zich. Rond de 20e ronde ging het pitwindow open en Mercedes lokte Ferrari uit de tent door te dreigen met een stop. De Italianen haalden Räikkönen binnen, waarna Hamilton het tempo verhoogde en Räikkönen op zijn nieuwe banden meteen flink door moest rijden. Hamilton stopte zeven ronden later en kwam vier tellen achter de Fin de baan op.

Omdat ook Verstappen al gestopt was reed Bottas aan de leiding. De Fin werd door Mercedes buiten gehouden om Räikkönen op te kunnen houden. Dit slaagde, want op het moment dat Bottas naar binnen ging was Hamilton aangesloten op Räikkönen. Het was wachten op een aanval voor de eerste plek en die kwam er zeven ronden voor het einde ook. Hamilton slaagde in zijn opzet en won eenvoudig, voor Räikkönen die te veel van zijn banden had gevergd.

Daarachter woedde een strijd om plek drie, waarbij Bottas Verstappen probeerde in te halen, maar hierin niet slaagde. Eenmaal kwam de Fin naast de Nederlander die iets te fors verdedigde en hiervoor vijf tellen straf kreeg. Hierdoor mocht Bottas naar het podium, terwijl Verstappen ook nog de vierde plek kwijtraakte aan Vettel die hiermee de schade beperkte.

Romain Grosjean werd als zesde afgevlagd, voor de Force India's van Esteban Ocon en Sergio Perez. Carlos Sainz pakte twee punten voor Renault, terwijl Lance Stroll Williams een puntje schonk. Ricciardo viel halverwege de race uit toen zijn nieuwe Renault-motor het begaf.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:16:54.484
2 Kimi Räikkönen Ferrari +8.705
3 Valtteri Bottas Mercedes +14.066
4 Sebastian Vettel Ferrari +16.151
5 Max Verstappen Red Bull +18.208
6 Romain Grosjean Haas +56.320
7 Esteban Ocon Force India +57.761
8 Sergio Perez Force India +58.678
9 Carlos Sainz Renault +1:28.140
10 Lance Stroll Williams +1 ronde
11 Sergey Sirotkin Williams +1 ronde
12 Charles Leclerc Sauber +1 ronde
13 Stoffel Vandoorne McLaren +1 ronde
14 Nico Hulkenberg Renault +1 ronde
15 Pierre Gasly Toro Rosso +1 ronde
16 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
17 Kevin Magnussen Haas +1 ronde
DNF Daniel Ricciardo Red Bull +30 ronden
DNF Fernando Alonso McLaren +44 ronden
DNF Brendon Hartley Toro Rosso +53 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 256
2 Sebastian Vettel Ferrari 226
3 Kimi Räikkönen Ferrari 164
4 Valtteri Bottas Mercedes 159
5 Max Verstappen Red Bull 130
6 Daniel Ricciardo Red Bull 118
7 Nico Hulkenberg Renault 52
8 Kevin Magnussen Haas 49
9 Sergio Perez Force India 44
10 Fernando Alonso McLaren 44
11 Esteban Ocon Force India 43
12 Romain Grosjean Haas 35
13 Carlos Sainz Renault 32
14 Pierre Gasly Toro Rosso 28
15 Charles Leclerc Sauber 13
16 Stoffel Vandoorne McLaren 8
17 Marcus Ericsson Sauber 6
18 Lance Stroll Williams 5
19 Brendon Hartley Toro Rosso 2
20 Sergey Sirotkin Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 375
2 Ferrari 360
3 Red Bull 238
4 Renault 82
5 Haas 76
6 McLaren 52
7 Toro Rosso 30
8 Sauber 19
9 Force India 18
10 Williams 4

F1 van Monza. (PRO SHOTS/Action Images)
F1 van Monza. (PRO SHOTS/Action Images)

Peuter overleden na val van vier hoog

Aan de Gasperilaan in Utrecht is op zondag 2 september een tweejarige jongen ernstig gewond geraakt nadat hij uit een woning was gevallen. De jongen werd na de val met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij dezelfde middag overleden.

Op zondagmiddag rond 13.45 uur kreeg de politie een melding over het incident. Hulpdiensten waren snel ter plaatse. Ook een traumahelikopter kwam ter plaatse om hulp te verlenen. Het slachtoffer werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Later op de middag is hij daar overleden.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het incident. Daaruit is duidelijk geworden dat het gaat om een ongeval en dat niets wijst op een misdrijf.

Ackermann sprint ook naar zege in GP Fourmies

Na zaterdag de Brussels Classics heeft Pascal Ackermann zondag ook de GP Fourmies op zijn naam geschreven. In Frankrijk was de Duits kampioen van BORA-hansgrohe in de sprint te snel voor de Fransman Arnaud Démare en de Colombiaan Álvaro José Hodeg.

Floris Gerts was een van de vroege vluchters van de dag. De Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij had het gezelschap van . Dimitry Gruzdev, Jérémy Cornu, Romain la Roux, Tom Dernies, Kevin Deltombe en Gratis Smukulis. Het zevental had een maximale voorsprong van vier minuten. Gerts, die op het einde van het jaar Roompot moet verlaten, bleef het langst over van de vroege vluchters maar op twintig kilometer van de streep werd hij teruggepakt door het peloton.

In de finale van de GP Fourmies waren er nog verschillende aanvallen, maar niemand kon de massasprint ver komen. In de sprint liet Ackermann opnieuw zien dat hij opnieuw de snelste was. De nationale kampioen van Duitsland boekte alweer zijn achtste zege van het seizoen. Boy van Poppel sprintte naar een zevende plaats in Frankrijk.

We Are Here kraakt pand aan de Leidsegracht

De ongedocumenteerden van de We Are Here groep hebben zondagmiddag een grachtenpand aan de Leidsegracht in Amsterdam gekraakt. Het gaat om de vrouwengroep van het vluchtelingencollectief. Dat meldt AT5 op haar website. 

'Het pand stond al geruime tijd leeg, en is vandaag weer in gebruik genomen door de groep vrouwen, uit pure noodzaak om te kunnen overleven in de Amsterdamse samenleving', schrijft We Are Here.

Halsema
De vrouwen zeggen te hopen dat ze goed contact zullen hebben met de buren. 'Maar in het bijzonder met Femke Halsema, de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad. We willen haar dan ook graag uitnodigen om op korte termijn op de koffie te komen, voor een verdere kennismaking en een gesprek over de positie van gedocumenteerde én ongedocumenteerde vrouwen in de stad.'

Halsema gaat binnenkort verhuizen naar de ambtswoning aan de Herengracht, op enkele honderden meters van het gekraakte pand aan de Leidsegracht.

We Are Here heeft in de buurt ook een brief verspreid en zegt te wachten op de invulling van de 24-uursopvang in de stad. Een plan waar verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink momenteel aan werkt. 'We zijn hierover verheugd, maar weten nog niet wanneer het gaat gebeuren', schrijft de groep. De politie is vanmiddag langs geweest bij het pand. Zij kunnen pas iets doen zodra de eigenaar aangifte heeft gedaan.

Uitslag Heracles Almelo - AZ

AZ heeft de eerste nederlaag van het seizoen geleden. Een fris spelend Heracles Almelo was in eigen huis de betere en won verdiend, zij het nipt.

Heracles Almelo heeft zich zodoende uitstekend hersteld van de 5-0 nederlaag tegen Willem II van vorige week. Het team van trainer Frank Wormuth kwam zondagmiddag vroeg op achterstand tegen AZ, maar toonde veerkracht en legde de Alkmaarders uiteindelijk met 3-2 over de knie.

Voor AZ had de wedstrijd niet beter kunnen beginnen. De eerste de beste aanval leverde direct een doelpunt op: de Alkmaarders namen de bal over op het middenveld, vonden elkaar over meerdere schijven en uiteindelijk werd Myron Boadu bediend door Oussama Idrissi. Vanuit een moeilijke hoek, aan de linkerkant van het strafschopgebied, schoot de zeventienjarige spits snoeihard raak. Boadu kreeg overigens opnieuw de voorkeur boven aanwinst Björn Johnsen en beloonde het vertrouwen van trainer John van den Brom dus.

Na de vroege tegentreffer probeerde Heracles druk te zetten. Het leidde tot enkele kansen: een voorzet van Kristoffer Peterson was net te hard voor de inkomende Adrián Dalmau en Mohammed Osman schoot hard over na een fraaie combinatie tussen Brandley Kuwas en Lerin Duarte. AZ leek desondanks de betere ploeg op het veld, maar het was Heracles dat op prachtige wijze tot scoren kwam. Osman ontving de bal van Robin Pröpper en schoot de bal vanaf een meter of 25 onhoudbaar de kruising in: 1-1.

Het doelpunt deed Heracles zichtbaar goed. Met Peterson en Osman als gevaarlijkste spelers, eerstgenoemde zorgde met zijn dribbels voor dreiging en laatstgenoemde leverde meerdere serieuze knallen van afstand af, zocht Heracles naar de 2-1. Het sorteerde voor rust niet het gewenste effect, maar de ploeg zocht wel onder luid applaus de kleedkamer op. Zeven minuten na de onderbreking kreeg Heracles alsnog waar het op loerde. De ploeg kwam sterk uit de catacomben en via Peterson werd het 2-1. Na een corner bleef de bal hangen in het strafschopgebied en de doelgerichte aanvaller vuurde hij een geplaatst schot af in de hoek.

Ook na het goal bleef Heracles de betere ploeg. Dat resulteerde na een klein uur zelfs in de 3-1: Duarte mocht aan de rechterflank de nodige meters maken langs de zijlijn, trok naar binnen en haalde knap uit in de linkerhoek. AZ ging logischerwijs op zoek naar de aansluitingstreffer, waardoor het spel zich vooral op de helft van Heracles afspeelde. Na een gemiste kopkans voor Johnsen zorgde de invaller zes minuten voor tijd toch voor de 3-2, maar een schot uit de draai in het strafschopgebied. De spanning was dus helemaal terug in het Polman Stadion, maar Heracles trok de zege over de streep.

Heracles Almelo

3 - 2

AZ

 21' Osman
 50' Peterson
 60' Duarte
   2' Boadu
 85' Johnsen
 
 Gele kaart: Duarte, Merkel, v.Hintum, v.d.Water, (Heracles Almelo), Til, Boadu, (AZ)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.462
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Droste
Rossmann
Pröpper
v.Hintum
Duarte (Sama/ 86)
Merkel (v.Nieff/84)
Osman
Kuwas
Dalmau (v.d.Water/78)
Peterson
  Bizot
Svensson
Hatzidiakos
Vlaar (A.Gudmundsson/59)
Ouwejan
Midtsjö
Til
Koopmeiners
Seuntjens (Rotariu/46)
Boadu
Idrissi (Johnsen/63)

Van Vleuten duidelijk de beste in Boels Ladies Tour

Annemiek van Vleuten heeft net zoals vorig jaar de Boels Ladies Tour gewonnen. De 35-jarige Nederlandse van Mitchelton-Scott won de afsluitende tijdrit in Roosendaal en won ook de beste in het algemeen klassement.

Van Vleuten begon de afsluitende tijdrit met een voorsprong van achttien seconden op landgenote Lucinda Brand. Brand kon een goede klassering vergeten nadat ze ten val kwam in de individuele tijdrit. Van Vleuten, wereldkampioene op dit onderdeel won de tijdrit met 22 seconden verschil op Ellen van Dijk. Ook de derde plaats in de tijdrit was voor een Nederlandse. Anna van der Breggen werd derde op 32 seconden.

Het podium in de tijdrit was ook het podium voor het eindklassement. Van Vleuten won 52 seconden voorsprong op Van Dijk. Van der Breggen gaf 1.05 toe op Van Vleuten

Van Vleuten won dus drie ritten in deze Boels Ladies Tour. De andere drie ritten werden gewonnen door de rensters van Boels-Dolmans. Amalie Diederiksen won twee ritzeges en er was ook rit voor Chantal Blaak.

Greipel in openingsrit Tour of Britain te snel voor Ewan en Gaviria

De eerste etappe van de Tour of Britain is gewonnen door de Duitser André Greipel. In Wales was de 36-jarige renner van Lotto Soudal de snelste in de massasprint, voor Caleb Ewan en Fernando Gaviria. Greipel is ook de eerste leider in de Britse rittenkoers.

Na vijf kilometer was de traditionele vroege vlucht al een feit. Nicolas Dlamini (Dimension Data), Richard Handley (Madison Genesis), Thomas Moses (JLT Condor), Rory Townsend (Canyon Eisberg), Mark Downey (Team Wiggins) en Matthew Bostock (nationale selectie Groot-Brittannië) waren de gelukkigen en kregen een maximale voorsprong van drie minuten op het peloton, waar de sprintersploegen de controle had in het peloton.

Townsend hield het nog het langst vol van de vroege vluchters, maar op tien kilometer was het peloton weer compleet. Op acht kilometer lag er nog klimmetje op het parcours. Tourwinnaar Geraint Thomas liet zich zien en werd gecounterd door Julian Alaphilippe en Bob Jungels. Alleen Jonathan Hivert en Mads Würtz Schmidt kon het tweetal van Quick-Step Floors volgen.

Jungels ging er met nog vier kilometer alleen vandoor. De Luxemburgs kampioen had een handvol secondes voorsprong op het peloton, maar Jungels werd bij het ingaan van de laatste kilometer gegrepen door het peloton. In de sprint die volgde ging Gaviria vroeg aan en werd gepasseerd door eerst Ewan en Greipel. Aan de meet was de ervaren Duitser net iets sneller dan Ewan.

Uitslag Vitesse - Ajax

Ajax heeft drie punten bijgeschreven door op bezoek bij Vitesse met 0-4 te winnen. Dat is een enorme vooruitgang ten opzicht van vorig seizoen.

Toen verloren de Amsterdammer nog allebei de wedstrijden tegen Vitesse, maar de ploeg van trainer Erik ten Hag heeft zondag op overtuigende wijze revanche genomen op de angstgegner. Vijf dagen na het behalen van de groepsfase van de Champions League zetten de Amsterdammers de goede vorm door en dankzij goals van Hakim Ziyech, Klaas-Jan Huntelaar en Dusan Tadic stond in de achttiende minuut al een 0-3 voorsprong op het scorebord. Huntelaar bepaalde de eindstand na rust met zijn tweede goal van de middag op 0-4, waardoor Ajax de tweede plek, op twee punten van koploper PSV, weer inneemt.

De terugkeer van David Neres betekende dat Donny van de Beek opnieuw op de bank plaats moest nemen en de middenvelder zag hoe Ajax al na twee minuten spelen op voorsprong kwam. Ziyech kreeg op dik twintig meter van de goal de ruimte om uit te halen en zijn schot in de rechterhoek was Eduardo te machtig. De bezoekers denderden daarna door en vier minuten later was het opnieuw raak: Ziyech draaide een vrije trap de zestien in en Huntelaar kon vrijstaand raak koppen.

Vitesse had na die stormachtige openingsfase de grootste moeite om Ajax bij te houden en dat leidde al snel tot gele kaarten voor Matús Bero en Navarone Foor. De kaart die laatstgenoemde incasseerde kwam al bij een 0-3 stand, aangezien het na een steekbal van Neres, die als een soort nummer 10 in de rug van Huntelaar speelde, Tadic was die de voorsprong voor Ajax verder kon uitbreiden. In de slotfase van de eerste helft namen de bezoekers wat gas terug en dat leidde ook tot wat kansjes voor de Arnhemmers. Jake Clarke-Salter kopte echter hoog over, terwijl een poging met het hoofd van Bryan Linssen in de handen van André Onana belandde.

Met de debuterende Martin Ödegaard in de ploeg in de tweede helft ging Vitesse op zoek naar een draaglijker score, maar tien minuten na de thee lag de bal opnieuw in het Arnhemse doel. Nadat een treffer van Huntelaar op aangeven van Ziyech, die buitenspel bleek te staan, in eerste instantie na ingrijpen van de VAR werd afgekeurd en het spel weer doorging, maakte de spits van de Amsterdammers een minuut later na een assist van Tadic op bijna identieke wijze wel de 0-4. Aan de overkant liet Vitesse zich ook weer eens zien en Onana hield met een knappe reflex een poging van Maikel van der Werff uit zijn doel.

In de slotfase liet Ajax, dat met Van de Beek, Carel Eiting en Maximilian Wöber drie verse krachten in de ploeg kreeg de teugels merkbaar vieren en dat leidde toch tot nog wat kansjes voor Vitesse. Een pegel van Linssen werd door Onana knap over de lat getikt en halfslachtig ingrijpen van de Amsterdamse defensie zorgde even later ook voor wat gevaar voor het doel. Van de Beek en Huntelaar kregen in de slotfase nog de kans om de score verder uit te breiden, maar eerstgenoemde stuitte op Eduardo terwijl zijn ploeggenoot even later de bal over het vijandelijke doel heen stiftte. Onana slaagde er door een aantal goede reddingen uiteindelijk in om de nul te houden, al mocht hij zich gelukkig prijzen dat Beerens diep in de blessuretijd uit kansrijke positie hoog over schoot.

Klaas Jan Huntelaar (R) in duel met Maikel van der Werff (L). (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Klaas Jan Huntelaar (R) in duel met Maikel van der Werff (L). (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Vitesse

0 - 4

AFC Ajax

     3' Ziyech
 7' Huntelaar
 19' Tadic
 58' Huntelaar
 
 Gele kaart: Bero, Foor, Linssen, (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 19.231
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Eduardo
Karavajev
v.d.Werff
Clarke-Salter
Büttner
Bero (ödegaard/ 46)
Serero
Foor (Bruns/86)
Beerens
Matavz (Darfalou/78)
Linssen
  Onana
Mazraoui
De Ligt
Blind (Eiting/65)
Tagliafico
Schöne
Neres (v.d.Beek/59)
De Jong (Wöber/70)
Ziyech
Huntelaar
Tadic

Politiehond grijpt inbreker

Nadat oplettende buurtbewoners melding hadden gemaakt van een mogelijke inbraak in een café/restaurant aan De Lind in Oisterwijk, kon de politie twee mannen aanhouden. Een van hen verstopte zich maar werd door een politiehond gevonden.

Tegen 06.00 uur kreeg de politie een melding dat er glasgerinkel werd gehoord bij een café/restaurant op De Lind in Oisterwijk. Ook zagen getuigen schimmen in dat gebouw lopen. De toegesnelde politie kon al snel een verdachte aanhouden op het achtererf van het café. Volgens de getuigen was er echter sprake van twee verdachten. Een van hen verschanste zich dus kennelijk binnen in het pand en daarom werd politiehond Elmo ingezet. Die vond de verdachte die zich op een toilet verstopt had al snel.

Deze man was alleen niet van plan zich over te geven. Hij gooide met glas naar de hond en dreigde met een fles die hij in zijn handen had. Bewapend met een afweerschild en zijn hond kon de hondengeleider dichterbij komen en zo lukte het Elmo om de inbreker te overmeesteren. Na zijn aanhouding moest de verdachte voor behandeling van zijn bijtwonden naar het ziekenhuis worden gebracht. Beide verdachten (18 en 20 jaar oud) zijn ingesloten.

Politiehond grijpt inbreker
Politiehond grijpt inbreker (foto: politie.nl  

Uitslag FC Groningen - PEC Zwolle

FC Groningen heeft zondagmiddag een onnodige nederlaag geleden in de staart van de Eredivisie. PEC Zwolle won nipt en verlaat de laatste plaats.

De ploeg van Danny Buijs had het betere van het spel en leek de favoriet om met de winst aan de haal te gaan, maar een treffer van Vito van Crooij werd de thuisploeg fataal: 0-1. Door de zege haalt Zwolle de eerste punten van het seizoen binnen, verlaat het de laatste plaats in de Eredivisie en passeert het FC Groningen op de ranglijst. Het verlies betekent de tweede thuisnederlaag op rij voor Groningen.

Meteen vanaf de aftrap was duidelijk dat de Trots van het Noorden voor de winst wilde gaan. Na een schot van Mike van Duinen, die werd gepareerd door Sergio Padt, was het Groningen dat de klok sloeg. De thuisploeg had in de eerste helft de beste kansen, maar doelman Mickey van der Hart kon goede pogingen van de Groningers onschadelijk maken. Vooral Django Warmerdam dook bij tijd en wijle gevaarlijk op voor het doel van PEC Zwolle, maar de middenvelder had het vizier niet op scherp staan.

Na een leuke beginfase begon het spektakel na twintig minuten tegen te vallen. Het duel werd gekenmerkt door enkele pittige confrontaties, maar scheidsrechter Joey Kooij hield het bij gele kaarten voor Denis Genreau en Kenneth Paal. Na de onderbreking ging Groningen verder met de wedstrijd controleren, maar het was het bezoek dat na ruim een uur spelen op voorsprong kwam. Bij een rappe counter produceerde Van Duinen een schot die gekeerd werd door Padt. Van Crooij kon vervolgens profiteren van de rebound.

Het doelpunt had de gasten vertrouwen gegeven, want het werd bijna 0-2 via Gianluca Scamacca, maar de invaller werd gestuit door Padt. Groningen ging naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Invaller Uriel Antuna was een kwartier voor tijd dicht bij de gelijkmaker, maar de inzet van Mexicaan passeerde de doellijn niet. Groningen kon nauwelijks een slotoffensief forceren, waardoor Zwolle eenvoudig stand hield en de eerste overwinning van het seizoen mocht vieren.

FC Groningen

0 - 1

PEC Zwolle

     64' v.Crooy
 
 Gele kaart: Zeefuik,Mahi, Doan, (FC Groningen) Genreau,Paal, Dekker,Lam, Ehizibue, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 16.014
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
Memisevic
Handwerker (Antuna/74)
Doan
Reis
Breij (Mahi/63)
Hrustic
Warmerdam
Cassierra (Pohl/54)
  v.d.Hart
Ehizibue
Lam
v.d.Berg
Paal
Dekker
Leemans (Bouy/53)
Genreau (Scamacca/46)
Namli (Hamer/84)
v.Duinen
v.Crooy

MLB: 75e zege voor Braves, Jansen weer belangrijk

De honkballers van de Atlanta Braves hebben na drie opeenvolgende nederlagen de 75e zege van het seizoen binnen. Thuis tegen de Pittsburgh Pirates kwam de ploeg met vier runs in de achtste inning terug van een achterstand: 5-3. De Braves staan in de National League East nu drie zeges boven de Philadelphia Phillies, wat vooralsnog een plek in de play-offs oplevert.

De Los Angeles Dodgers zijn in de National League West in fel gevecht verwikkeld met de Arizona Diamondbacks, met als inzet divisiewinst en een play-offplek. In LA leken de D-Backs te winnen, tot Matt Kemp in de achtste inning een 3-run homerun sloeg. Kenley Jansen gooide de wedstrijd in de negende inning wederom uit en de Dodgers wonnen met 3-2, waardoor beide ploegen na 136 wedstrijden op 74 zeges staan. 

Uitslagen MLB zaterdag
New York Yankees - Detroit Tigers 2-1
San Francisco Giants - New York Mets 1-2
Philadelphia Phillies - Chicago Cubs 1-7
Washington Nationals - Milwaukee Brewers 5-4
Atlanta Braves - Pittsburgh Pirates 5-3
Chicago White Sox - Boston Red Sox 1-6
Cleveland Indians - Tampa Bay Rays 3-5
Houston Astros - Los Angeles Angels 7-3
Miami Marlins - Toronto Blue Jays 6-3
Kansas City Royals - Baltimore Orioles 5-4
St.Louis Cardinals - Cincinnati Reds 0-4
Texas Rangers - Minnesota Twins 7-4
San Diego Padres - Colorado Rockies 2-4
Oakland Athletics - Seattle Mariners 7-8
Los Angeles Dodgers - Arizona Diamondbacks 3-2

Dodgers - Diamondbacks (Bron: YouTube)

Russell wint in Formule 2, De Vries sluit baalweekeinde af

George Russell heeft goede zaken gedaan in de Formule 2. De Britse kampioenschapsleider vertrok vanaf de vijfde plek aan de sprintrace op het circuit van Monza en won, waarmee hij zijn leidende positie in de titelstrijd kon verstevigen.

Al na de eerste paar bochten lag Russell op plek twee, waarna een aanval op leider Nicholas Latifi mislukte. Daar kon Artem Markelov dan weer van profiteren en de Rus pakte de tweede plek over. Markelov reed zelfs door naar de koppositie door Latifi te pakken, maar later in de race kon Russell de Canadees en de Rus allebei terugpakken.

Latifi eindigde zelfs nog buiten het podium, want Sergio Sette Camara haalde hem in. Lando Norris, de voornaamste titelconcurrent van Russell, eindigde als vijfde. Nyck de Vries moest door technische problemen vanuit de pitstraat starten, knokte zich alleraardigst naar voren, maar bij een inhaalpoging op Roy Nissany werd zijn voorband lek gereden door de Israëliër. De Vries sloot een baalweekeinde zo af met de laatste plek.

Twee doden bij aanrijding N205 in Vijfhuizen

De politie kreeg zaterdagmiddag rond 17.10 uur een melding binnen van een ernstige aanrijding op de Driemerenweg (N205) in Vijfhuizen. 

Een personenauto, bestuurd door een 19-jarige man uit Hoofddorp, bleek door onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft terecht te zijn gekomen. Hier ontstond een aanrijding met een andere auto, bestuurd door een 43-jarige automobilist uit Vijfhuizen.

Als gevolg van deze aanrijding raakten de 19-jarige automobilist uit Hoofddorp met zijn passagier, een 20-jarige man uit Nieuwegein zwaargewond. Beiden overleden enige tijd later aan hun verwondingen. De nabestaanden van beide mannen zijn in kennis gesteld.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van de aanrijding.

Man slaat alles kort en klein

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 50-jarige man uit Velp aangehouden nadat hij volledig door het lint ging in een woning aan de Karekietstraat in Velp.

De politie kreeg rond 1.30 uur de melding van een conflict in de relationele sfeer in een woning aan de betreffende straat. De bewoner was agressief en sloeg de boel kort en klein. Toen agenten wilden bemiddelen dreigde de bewoner zijn hond op hen af te sturen en de gaskraan open te draaien.

Hierop werd besloten de naastgelegen woningen uit voorzorg te ontruimen. Uiteindelijk lukte het om contact met de man te krijgen en hem aan te houden. Hij verzette zich hevig bij zijn aanhouding waardoor de agenten gepast geweld moesten gebruiken om hem naar het politiebureau te kunnen overbrengen. Rond 04.00 uur keerde de rust in de straat terug.

Racetalent Van Kalmthout kampioen in VS

Coureur Rinus van Kalmthout heeft weer een fraaie stap gezet op weg naar een loopbaan in de IndyCar Series. De 17-jarige Hoofddorper heeft de titel gepakt in het Pro Mazda Championship, vergelijkbaar met de GP3 in de 'ladder' richting de Formule 1.

Op de Portland International Raceway staan dit weekeinde twee races op het programma, zaterdagavond werd de eerste verreden. Van Kalmthout, die in de VS door het leven gaat als Rinus VeeKay, vertrok vanaf poleposition, maar leverde zijn leiding door een wat matige start gelijk in bij Oliver Askew.

Na vijf achtereenvolgende zeges kwam er een einde aan de zegereeks van Van Kalmthout, die Askew niet meer terug wist te pakken, maar dat mocht de pret niet drukken: de tweede plek was ruimschoots voldoende om de titel met nog één race te gaan definitief veilig te stellen.

Zondagavond om 23.15 uur rijdt Van Kalmthout zijn laatste Pro Mazda-race, zoals altijd live te zien op het YouTube-kanaal van de IndyCar Series. Volgend jaar mag hij als kampioen overstappen naar de Indy Lights, één klasse onder het hoofdprogramma van de Amerikaanse single seaters.

Casino Rijswijk overvallen, politie zoekt getuigen

De recherche zoekt getuigen van een overval op een casino aan het Kessler Park in Rijswijk op zondag 2 september. Even voor 01.30 uur werd gemeld dat meerdere mannen het casino waren binnengedrongen. De mannen hadden hun gezicht bedekt en één van hen had een vuurwapen.

Bij het binnengaan van het casino werd een beveiliger geslagen door één van de overvallers. De twee overvallers zijn er daarna vandoor gegaan met een geldbedrag. Mogelijk reden ze weg op een donkere scooter via de Lange Kleiweg in de richting van Delft.

De politie verzoekt getuigen die informatie hebben en nog niet met de politie hebben gesproken zich te melden bij de recherche via 0900 – 8844 of anoniem via 0800 – 7000.

Toptalent De Minaur komt net tekort voor US Open-stunt, Zverev sneuvelt weer

Tennisser Marin Cilic heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de US Open, waar hij in 2014 de titel pakte. De Kroatische nummer zeven van de wereld moest alles uit de kast trekken tegen de pas 19-jarige Australiër Alex de Minaur, 45e op de wereldranglijst.

De Minaur begon geweldig aan het duel en had twee sets lang de bovenhand, vaak met heerlijke slagen. Cilic kwam vervolgens eindelijk op gang en met een late break in de vierde set trok hij de stand gelijk. De Minaur plaatste al vroeg in de beslissende vijfde set een break, maar Cilic kwam er met een dubbele break overheen. Daarmee was het duel nog verre van gespeeld, want De Minaur wist van geen wijken.

De tiener kwam op 2-5, 0-40 te staan, maar serveerde drie matchpoints weg en werkte daarna ook nog eens twee matchpoints weg, waarna hij alsnog zijn game kon houden. Op zijn eigen service kreeg de Kroaat een zesde matchpoint, maar wederom kon hij het niet afmaken. Op 6-5 en de service voor De Minaur lukte het Cilic dan eindelijk: matchpoint acht was eindelijk raak en Cilic won na ruim vier uur met 4-6, 3-6, 6-3, 6-4, 7-5.

Cilic speelt in de achtste finales tegen David Goffin. De Belgische nummer tien van de plaatsingslijst had het een stuk minder ingewikkeld met de Duitser Jan-Lennard Struff: 6-4, 6-1, 7-6 (4). Novak Djokovic kende ondertussen ook weinig problemen met de Fransman Richard Gasquet, die door de Serviër met 6-2, 6-3, 6-3 af werd geserveerd.

Voor Alexander Zverev is weer een Grand Slam voortijdig geëindigd. De Duitser is de nummer vier van de wereld, maar kwam op de Grand Slams nog altijd niet verder dan één kwartfinale, dit jaar op Roland Garros. Dit keer was zijn 34-jarige landgenoot Philipp Kohlschreiber te sterk: de veteraan mepte de nog altijd maar 21-jarige Zverev met 6-7 (1), 6-4, 6-1, 6-3 naar huis.

Kohlschreiber speelt bij de laatste zestien tegen de Japanner Kei Nishikori (21), die de Argentijn Diego Schwartzman (13) in vier sets uit het toernooi wist te spelen: 6-4, 6-4, 7-5, 6-1.

Piquet verslaat Alesi op Monza, Verschoor van pole naar 11e plek

Pedro Piquet heeft zondag de tweede GP3-race op het circuit van Monza gewonnen. De Braziliaanse zoon van oud-wereldkampioen Formule 1 Nelson Piquet vocht daarvoor een fraai duel uit met zijn Trident-teamgenoot Giuliano Alesi, inderdaad, ook 'zoon van'.

Verschoor kende een wat lastige start en werd gelijk verschalkt door Piquet, terwijl ook Alesi snel langszij kwam. Een crash van Gabriel Aubry en Juan Manuel Correa bracht de safety car al snel de baan op en bij de herstart moest Verschoor ook kampioenschapsleider Anthoine Hubert voor laten gaan.

Niet veel later moest Verschoor ook de nummer twee in de titelstrijd, Callum Ilott, aan zich voorbij laten gaan, net als David Beckmann, de winnaar van zaterdag. Ook de ART's van Nikita Mazepin en Jake Hughes kwamen langszij, net zoals Simo Laaksonen en Tatiana Calderon.

Voorin vochten teamgenoten Alesi en Piquet een stevig duel uit om de winst, waarbij de Fransman de leiding pakte, maar deze na een gedurfde actie van Piquet ook weer af moest staan. De Braziliaan sloeg een laatste aanval van zijn teamgenoot af en pakte de overwinning.

Achter de twee Trident's ging plek drie naar Ilott, voor teamgenoten Hubert, Mazepin en Hughes. Beckmann werd zevende, Calderon achtste en Verschoor eindigde met vermoedelijk iets teveel versleten banden als elfde, nadat ook Leonardo Pulcini hem nog passeerde.

Vuelta: Etappe 9 - Het échte werk gaat beginnen

Natuurlijk, het is de Vuelta a España en dus hebben we na acht etappes echt al wel het nodige klimwerk achter de kiezen. Vandaag gaat het echter pas écht beginnen, met een ontzettend zware slotfase aan het einde van een etappe van tweehonderd kilometer.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat we vandaag langs kastelen, dorre landschappen en fraaie landschappen rijden, maar het gaat natuurlijk om de slotklim naar La Covatilla, gelegen op bijna twee kilometer hoogte. De klim kent vooral in de laatste kilometers stevig steile stroken, hier gaan renners om hun moeder roepen.

Wat geschiedenis zit er ook aan vast: in 2011 klopte Dan Martin onze Bauke in de sprint, maar in die groep zat ook een onbekende Brit: Chris Froome, een paar weken eerder nog ergens achterin het klassement van de Ronde van Polen geëindigd, maar uit het niks kon de aan vele ziektes en aandoeningen leidende Brit klimmen als de beste en werd hij tweede in het eindklassement. 

Enfin, daar gaan we vandaag dus heen en, jawel, de rit wordt integraal uitgezonden! Sporza is er om 11.40 uur al bij, inclusief de neutralisatie, Eurosport schakelt op het middaguur in en beiden zijn er dan tot en met de finish helemaal bij. De rit is lang en lastig, dus een inschatting maken van de finishtijd is moeilijk: tussen 17.23 en 18.00 uur, zo zegt de organisatie.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Man om het leven gekomen bij eenzijdig ongeval

Bij een eenzijdig verkeersongeval op de Europaweg-Zuid in Landgraaf is zondagmorgen rond 3.15 uur een 19-jarige man uit Landgraaf om het leven gekomen. Een 22-jarige man uit Landgraaf raakte zwaargewond. Hij is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

De auto van het tweetal sloeg door nog onbekende reden over de kop. De bestuurder raakte bekneld in het voertuig. Het zwaargewonde slachtoffer werd uit de auto geslingerd. De dienst verkeersongevallen analyse van de politie en forensische opsporing hebben een onderzoek ingesteld naar de exacte toedracht van het ongeval. 

Anthem krijgt gratis storyline-DLC

Anthem is het nieuwe paradepaardje van Bioware en veel gamers wachten gespannen af of Bioware weer een goed product kan afleveren. Tijdens PAX East is Mark Darrah, executive producer van Anthem, ingegaan op een aantal vragen van aanwezigen.

Als eerst benadrukt hij dat er geen loot boxes in de game aanwezig zijn. Er zijn cosmetics die spelers kunnen kopen, maar ook deze zijn te behalen door de game te spelen. Sommige gear en wapens is exclusief via Strongholds (de raids in de game) te bemachtigen, al is dat natuurlijk positief.

Darrah meldt verder dat alle verhalende content gratis blijft voor alle spelers. Bioware wil geen kloof creëren tussen spelers, dus moeten zij alle toekomstige storyline-DLC gratis kunnen bemachtigen. Overigens worden alle beslissingen met betrekking tot het verhaal gemaakt in de HUB-wereld Fort Tarsis.

Vanaf 22 februari kunnen we zelf ervaren of Bioware goed werkt heeft geleverd. Dan lanceert de game voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Eerste Valkyria Chronicles naar Nintendo Switch

Tijdens PAX East is aangekondigd dat de eerste Valkyria Chronicles komt naar de Nintendo eShop op Switch. In het Westen dan, want in Japan was de game al langer aangekondigd. De game gaat twintig euro kosten.

Je kunt een korting krijgen van 25% wanneer je Valkyria Chronicles 4, dat lanceert op 15 september, hebt gekocht in de eShop. Valkyria Chronicles zelf lanceert een maandje later op 16 oktober. De aankondigingstrailer kun je hieronder bekijken.

Van Gerwen, Meulenkamp en Dekker naar laatste zestien in Hildesheim

Michael van Gerwen, Ron Meulenkamp en Jan Dekker staan in de achtste finales van de German Darts Championship. Het trio won zaterdag in de tweede ronde van respectievelijk Cristo Reyes, Stephen Bunting en Gerwyn Price. 

Van Gerwen zegevierde met 6-0 tegen Reyes en produceerde een gemiddelde van 110. Meulenkamp had Stephen Bunting een prima tegenstander en versloeg hem met 6-5. Hij brak de Engelsman in de laatste leg. Meulenkamp had een 4-2 voorsprong weggegeven. De Nederlander speelt in de derde ronde tegen Michael Smith.

Ook Jan Dekker staat in de derde ronde. Hij versloeg Gerwyn Price met 6-4 met een gemiddelde van 92,69 en een check-out percentage van 46,15%. Dekker mag het in de derde ronde opnemen tegen Joe Cullen.

De tweede ronde is vanmiddag spectaculair gestart met een whitewash van Dave Chisnall. Hij versloeg Mark Webster met een gemiddelde van 118,66 en 54,55% op zijn dubbels. Hij verbeterde daarmee het gemiddelderecord op de European Tour, dat sinds 2015 in handen was van Van Gerwen. Chsinall neemt het in volgende ronde op tegen Terry Jenkins.

De achtste finales zijn zondagmiddag en de slot van het toernooi is zondagavond. Voor de winnaar ligt een cheque van 25.000 pond klaar.

2018 German Darts Championship - Tweede ronde 
Dave Chisnall 6-0 Mark Webster
Jan Dekker 6-4 Gerwyn Price
Ron Meulenkamp 6-5 Stephen Bunting
Joe Cullen 6-4 Josh Payne
Daryl Gurney 6-3 Darren Johnson
Michael Smith 6-1 Krzysztof Ratajski
Martin Schindler 6-2 Steve Beaton
Michael Rasztovits 6-3 Simon Whitlock

Darren Webster 6-2 Ricky Evans
James Wilson 6-5 Jonny Clayton
Robert Thornton 6-3 James Wade
Rob Cross 6-5 Kyle Anderson
Mensur Suljovic 6-2 Andrew Gilding
Adrian Lewis 6-5 Mervyn King
Michael van Gerwen 6-0 Cristo Reyes
Terry Jenkins 6-5 Ian White

Derde ronde - zondagmiddag (vanaf 13u)
Rob Cross v Michael Rasztovits
Mensur Suljovic v Darren Webster
James Wilson v Robert Thornton
Michael Smith v Ron Meulenkamp
Daryl Gurney v Adrian Lewis
Joe Cullen v Jan Dekker
Terry Jenkins v Dave Chisnall
Michael van Gerwen v Martin Schindler

Kwartfinales (vanaf 19.15u)
Cross/Rasztovits v Suljovic/Webster
Wilson/Thornton v Smith/Meulenkamp
Gurney/Lewis v Cullen/Dekker
Jenkins/Chisnall v Van Gerwen/Schindler

Semi-Finals
Final

Spookrijden om file te mijden: 640 euro aftikken

Een groep spookrijders is vannacht op de bon geslingerd toen ze de file voor de Coentunnel in Amsterdam dachten te ontwijken door tegen het verkeer in te rijden. Dat meldt AT5 op haar website. 

Negen automobilisten moeten een boete van tenminste 640 euro slikken. Zij reden bij Zaandam-Zuid de A8 op, keerden bij het zien van de file voor de tunnel om en reden de oprit weer op.

Enkelen zijn er wellicht mee weggekomen maar de gewaarschuwde politie wist er uiteindelijk negen te beboeten. 'We mogen dan wel staken, maar dit zijn écht hufterovertredingen', aldus een politieagent ter plekke.

Kvitova sneuvelt tegen jongeling, 'double bagel' Osaka op US Open

Tennisster Naomi Osaka blijft bijzonder veel indruk maken op de US Open. De 20-jarige Japanse nummer negentien van de wereld won haar eerste twee duels al doodsimpel en mepte Aliaksandra Sasnovich zaterdag ongenadig hard van de baan: 6-0, 6-0, een double bagel waarbij de Wit-Russische slechts 17 van de 68 punten won.

De Amerikaanse Madison Keys, vorig jaar verliezend finaliste op Flushing Meadows, had het aanvankelijk uitermate moeilijk tegen Aleksandra Krunic (WTA-49) uit Servië. Keys verloor set één, maar daarna kwam ze op dreef en schoof ze Krunic eigenlijk heel simpel aan de kant: 4-6, 6-1, 6-2.

De mondiale nummer vier, Angelique Kerber, sneuvelde vroegtijdig. De Duitse won de eerste set nog van Dominka Cibulkova, maar de kleine Slowaakse vocht zich terug en boekte een knappe overwinning: 3-6, 6-3, 6-3.

Carla Suarez Navarro (30) leverde de eerste set niet verrassend in tegen de Française Caroline Garcia (6), maar daarna begon de Spaanse lekkerder te spelen. De beslissende derde set leverde een tiebreak op en daarin was Suarez Navarro de beste: 5-7, 6-4, 7-6 (4).

Met Lesia Tsurenko uit Oekraïne en Katerina Siniakova uit Tsjechië namen twee ongeplaatste speelsters het tegen elkaar op. Tsurenko, met de 36e plek achttien plaatsen hoger gerangschikt op de wereldranglijst, maakte haar positie waar en won na ruim een uur: 6-4, 6-0.

Update 09.15 uur
Voor de nummer vijf van de plaatsingslijst, Petra Kvitova, zit het toernooi er weer op. De Tsjechische sneuvelde tegen de pas 20-jarige Wit-Russische Aryna Sabalenka, die daarmee voor de eerste keer de laatste zestien haalde op een Grand Slam. Sabalenka won met 7-5, 6-1.

Ook Maria Sharapova (22) is weer een ronde verder. De winnares van 2006 rekende overtuigend af met de Letse Jelena Ostapenko (10), die slechts twee van haar negen servicegames wist te behouden. Ze brak Sharapova wel drie keer, maar dat was niet voldoende: 6-3, 6-2.

Automatische kentekenherkenning levert vuurwapen op

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vier mannen uit Amsterdam aangehouden in Arnhem. Bij de mannen werd een vuurwapen aangetroffen. De politie kwam de mannen op het spoor na een ANPR-hit (automatische kentekenherkenning). 

Rond 01.30 uur kreeg een surveillerende agent een melding op zijn mobiele telefoon van een ANPR–hit. De hit had betrekking op het feit dat het voertuig mogelijk regelmatig door criminelen zou worden gebruikt. Op de A12 bij Arnhem gaf de agent een stopteken. Op parkeerplaats de Schaar controleerde de agent de inzittenden, inmiddels ondersteund door collega’s. In het voertuig zaten vier mannen.

Eén van de mannen probeerde er nog vandoor te gaan maar hij kon snel door agenten worden aangehouden. Tijdens zijn vlucht gooide de man een tas van zich af met daarin een vuurwapen. Hierop zijn alle vier de inzittenden (2 mannen van 18 jaar, een man van 23 en een manvan 28 jaar, allen uit Amsterdam) aangehouden. De auto is in beslag genomen. De politie onderzoekt de zaak verder.

Jager krijgt hartaanval na 2 dagen ondersteboven hangen

Een 70-jarige jager in de de Amerikaanse staat Oregon ligt in een kunstmatige coma in het ziekenhuis nadat hij twee dagen ondersteboven in een boom heeft gehangen. De onfortuinlijke man was van zijn uitkijkplatform gedonderd en raakte op 9 meter hoogte verstrikt in zijn veiligheidsharnas. 

De jager schreeuwde twee dagen lang de longen uit zijn lijf, tot uiteindelijk twee jagers hem hoorden. Het duurde even voor ze hem ontdekten, omdat ze in eerste instantie niet omhoog keken. Nadat ze hem uiteindelijk gespot hadden konden ze hem niet uit zijn benarde positie bevrijden, omdat ze niet over de juiste uitrusting beschikten. 

Hartaanval
De man werd uiteindelijk gered met behulp van een hoogwerker van het plaatselijke elektriciteitsbedrijf. Omdat hij twee dagen ondersteboven had gehangen moest de man zeer voorzichtig uit zijn positie bevrijd worden; als hij te snel rechtop gezet zou worden zou hij er zeer ernstige gezondheidsklachten aan over kunnen houden. 

Helaas gebeurde dit ook: tijdens de reddingspoging kreeg de man een hartaanval door een verstoorde bloedsomloop. Inmiddels is de jager opgenomen in het ziekenhuis alwaar hij in coma wordt gehouden. 

FOK! Wat een weer: ZON! Nazomer!

De dag begint onbewolkt met eerst ook enkele mistbanken. Verder schijnt de zon vandaag volop, wel ontstaan er gedurende de dag enkele kleine stapelwolken. Het blijft droog en de maxima lopen uiteen van 20°C op de Wadden tot 24°C in het zuidoosten. De noordoostenwind neemt in de loop van de dag toe naar matig.

In de nacht naar maandag raakt het van het oosten uit bewolkt. Het blijft overwegend droog en de minima liggen rond 14°C. De wind is noordoostelijk en is zwak tot matig.

Maandag overdag is er vrij veel bewolking. In de ochtend kan er lokaal wat lichte regen vallen. In de middag zou er lokaal een bui tot ontwikkeling kunnen komen, hierbij is ook een kleine kans op onweer. De middagtemperatuur ligt rond 22°C. De wind is noord tot noordoost en is matig, aan de kust vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Dreigende regen boven Rotterdam  (Foto: Anoniem)
Dreigende regen boven Rotterdam (Foto: Anoniem)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Federer slaat Kyrgios uit US Open

Tennisser Roger Federer heeft wederom de achtste finales van de US Open bereikt, al de zeventiende keer in zijn vorige zeventien deelnames dat hij dat voor elkaar krijgt. Het Australische enfant terrible Nick Kyrgios, de mondiale nummer dertig, sneuvelde in straight sets tegen de nummer twee van de wereld.

De Zwitserse vijfvoudig US Open-winnaar (2004-2008) sloeg in de eerste set pas laat toe, maar in set twee was hij oppermachtig en leek Kyrgios er ook weer eens nauwelijks zin in te hebben. Toch kon hij het in het derde bedrijf wel weer aardig bijbenen, maar Federer was een maatje te groot en maakte het na nog geen twee uur af: 6-4, 6-1, 7-5.

Federer speelt in de achtste finales tegen de Australiër John Millman, 55e op de wereldranglijst. Hij stond tegenover de bijna dertig plekken lager gerangschikte Kazach Mikhail Kukushkin, die hij vooral dankzij een overtuigende derde en vierde set aan de kant wist te schuiven: 6-4, 4-6, 6-1, 6-3. Het is de eerste keer dat Millman de laatste zestien bereikt op een Grand Slam.

Update 01.10 uur
João Sousa heeft eveneens voor het eerst de laatste zestien bereikt op een Grand Slam. De 29-jarige Portugees, 68e op de wereldranglijst, stuurde de als zeventiende geplaatste Fransman Lucas Pouille na een slopende partij van 3:41 uur na drie tiebreaks naar huis: 7-6 (5), 4-6, 7-6 (4), 7-6 (5).

Schuurs naar achtste finales dubbelspel US Open, Koolhof onderuit

Tennisster Demi Schuurs staat samen met haar Belgische partner Elise Mertens in de achtste finales van het damesdubbelspel op de US Open. Het als zevende geplaatste duo had het niet moeilijk met Vitalia Diatchenko en Margarita Gasparyan uit Rusland, die alleen in set één bij konden blijven: 6-4, 6-0.

Bij de mannen eindigde het avontuur voor Wesley Koolhof en zijn Nieuw-Zeelandse kompaan Marcus Daniell. De twee namen het op tegen het als vierde geplaatste Brits/Braziliaanse duo Jamie Murray/Bruno Soares en die waren simpelweg een maatje te groot: 3-6, 4-6.

De Fransen Jeremy Chardy en Fabrice Martin zorgden ondertussen voor een verrassing door Henri Kontinen (FIN) en John Peers (AUS), als tweede geplaatst, met 7-6 (4), 3-6, 7-6 (3) uit te schakelen.

In het gemengd dubbelspel viel het doek voor Gabriela Dabrowski (CAN) en Mate Pavic (CRO), als eerste geplaatst. De Australian Open-winnaars gingen met 7-5, 6-3 onderuit tegen thuisspelers Christina McHale en Christian Harrison.

Inter na sterke slotfase ruim langs Bologna

Een hevig slotoffensief van Internazionale heeft de ploeg van verdediger Stefan de Vrij de volle buit opgeleverd in en tegen Bologna: 0-3.

Het betekent de eerste competitieoverwinning voor Luciano Spalletti en de zijnen. De trainer kon na de 1-0 nederlaag tegen Sassuolo en een 2-2 gelijkspel tegen Torino wel een succesje gebruiken en moest voor aanvang van het duel flink puzzelen door de afwezigheid van Mauro Icardi, Lautaro Martinez en Sime Vrsaljko. Zij waren allen geblesseerd.

Inter, met De Vrij in de basisopstelling, had in de eerste helft moeite om afstand te nemen van Bologna, ondanks 72 procent balbezit. Ivan Perisic en Roberto Gagliardini hadden al vrij vlot de 0-1 kunnen verzorgen, maar waren onzorgvuldig in de afwerking. Na de eerste corner van Bologna keerde Samir Handanovic op de doellijn een kopbal van Filip Helander. Het slotakkoord van de eerste helft was een halve volley van Radja Nainggolan; de inzet van de debutant ging maar net over het doel van Lukasz Skorupski.

Het bezoek uit Milaan verhoogde na de pauze de druk op de defensie van Bologna. Zomeraanwinst Keita Baldé had een goede mogelijkheid, maar Skorupski keerde de kopbal van de aanvaller met zijn vingertoppen. Na 65 minuten spelen nam de Champions League-tegenstander van PSV alsnog de leiding. Nainggolan ontving in het strafschopgebied een bal van Matteo Politano, controleerde met links en schoot het leer met rechts in de onderhoek: 0-1.

Het team van Spalletti kwam niet veel later echter goed weg toen een kopbal van Federico Santander het aluminium schampte en Handanovic aan de grond genageld stond. In de slotfase trok Inter het duel definitief naar zich toe. Antonio Candreva tikte van dichtbij binnen na een pass van Ivan Perisic vanaf links en de Kroaat bepaalde daarna de eindstand: hij kapte zijn tegenstander in het strafschopgebied uit en schoot hoog binnen.

Uitslagen Serie A zaterdag
Bologna - Internazionale 0-3
Parma - Juventus 1-2

Bayern München maat te groot voor Stuttgart

Bayern München heeft eens te meer aangetoond oppermachtig te zijn in de Bundesliga. Stuttgart kwam er met 0-3 nog genadig vanaf. De titelfavoriet begon het seizoen met een 3-1 zege op TSG Hoffenheim en was zaterdag veel te sterk voor Stuttgart. Robert Lewandowski was de grote man in de Mercedes-Benz Arena: hij maakte zelf de 0-2 en gaf met een hakbal de assist voor de andere twee doelpunten.

In tegenstelling tot de eerste competitiewedstrijd van het seizoen had Arjen Robben een basisplaats bij Bayern. De aanvaller was verantwoordelijk voor het eerste schot van de wedstrijd: na een korte corner van Thiago Alcántara krulde de buitenspeler zonder succes richting doel. Het was de opmaat voor een eerste helft waarin Bayern domineerde. Het team van Niko Kovac had zeventig procent balbezit en wist het overwicht te vertalen in een 0-1 voorsprong. Het enige doelpunt van het eerste bedrijf kwam van Leon Goretzka: zijn eerste voor Bayern.

De van Schalke 04 overgekomen middenvelder werd op de rand van het strafschopgebied bereikt door een hakbal van Lewandowski, legde de bal goed voor zijn rechter en rondde af met een geplaatst, laag schot in de hoek. Bij Stuttgart kwam spits Mario Gómez er totaal niet aan te pas tegen zijn oude club. Aanvankelijk hanteerde de thuisploeg wel een aanvallende speelstijl, maar men werd gaandeweg de eerste helft steeds verder teruggedrongen door Bayern. Daardoor kwam Gómez nauwelijks in het stuk voor.

Na de rust maakte David Alaba er bijna 0-2 van. De uithaal van de opgestoomde linksback was buiten bereik van keeper Ron-Robert Zieler, maar spatte uiteen op de paal. Bayern oogde op zijn gemak en liet enkele hoogstandjes zien, waaronder een hakbal van Robben door de benen van zijn opponent. Het was wachten op het tweede doelpunt en dat kwam er via Lewandowski: de Pool nam de bal net buiten het strafschopgebied over en haalde doeltreffend uit in de rechterhoek. Bayern was nog niet klaar, want door Thomas Müller werd het ook nog 0-3.

Na een vlotte aanval over meerdere schijven was Lewandowski opnieuw de aangever met een hakbal. Ditmaal bediende hij Müller achter het standbeen, waarna zijn ploeggenoot van dichtbij de eindstand bepaalde. Het was voor Stuttgart de eerste keer in de clubgeschiedenis dat de eerste twee competitieduels van een nieuw seizoen verloren gingen. Bij Bayern maakte Robben de wedstrijd niet vol: dertien minuten voor tijd werd hij vervangen door James Rodríguez.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.