NS wil nachttrein terug in Amsterdam

NS en de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB hebben de intentie om weer met een nachttrein van- en naar Amsterdam te rijden. Ze werken samen om deze nieuwe treinverbinding te starten en daarmee Amsterdam weer aan te sluiten op het Europese nachttreinennetwerk. Optimisten rekenen op een start ergens aan het begin van de komende jaren '20.

Op dit moment rijdt ÖBB al met een slaaptrein tot aan Düsseldorf in Duitsland. Wie in Amsterdam om 18:40 uur de ICE pakt kan dan op station Düsseldorf al overstappen op de Nightjet - zo heet de Oostenrijkse nachttrein. Dan kom je de volgende ochtend om 09:15 uur aan op het station in Innsbruck. NS en ÖBB zien kansen om vanaf Amsterdam ook via Düsseldorf en dan verder richting de Alpen te rijden.

Zeker op de langere afstanden is de nachttrein een uitstekend alternatief voor het vliegtuig of de auto. Ook al vanwege de ervaring: "de romantiek van reizen door de nacht heeft een grote aantrekkingskracht, het is bovendien comfortabel, je verliest er geen tijd mee en het scheelt een hotelovernachting. Ook reis je zonder files onderweg of wachtrijen op de luchthaven. Je komt uitgerust aan op je bestemming!"

Haken en ogen
Er zitten nog wel wat haken en ogen aan de terugkomst van de slaaptrein. NS en ÖBB willen graag deze trein introduceren in Nederland maar daarvoor moet ÖBB voldoende treinen beschikbaar hebben die ook toegelaten zijn op spoor in Nederland. 


Nightjet binnenkort ook te zien in Amsterdam? Hier een impressie van de moderne slaaptreinen