Rusland kiest president

Russische kiezers gaan zondag naar de stembus om een president te kiezen. De eerste stemlokalen hebben inmiddels de deuren geopend in het oosten van het land. De gedoodverfde winnaar van de verkiezing is Vladimir Poetin (65), die al achttien jaar aan de macht is. Hij voerde nauwelijks campagne en ontweek debatten.

Zo'n 109 miljoen inwoners van het grootste land op aarde, verdeeld over elf tijdzones, mogen een stem uitbrengen op één van de acht kandidaten, onder wie Poetin. Hij kreeg in 2012 nog 63,6 procent van de stemmen. Hoewel zijn rivalen worden gezien als kansloos, zou een lage opkomst een schaduw kunnen werpen over zijn verwachte overwinning.

Poetin kan bij een overwinning tot 2024 aanblijven. Hij regeerde al van 2000 tot 2008, was daarna vier jaar lang premier, en werd in 2012 weer president. Rusland ontpopte zich onder zijn leiding tot een assertieve speler op het wereldtoneel. Het raakte betrokken bij de conflicten in onder meer Syrië en Oekraïne, waar het de Krim annexeerde.

De Russische leider hoeft zondag niet te vrezen voor al te serieuze uitdagers. Zo mocht de uitgesproken Aleksej Navalni zich niet verkiesbaar stellen vanwege een veroordeling. De politie trad zaterdag in meerdere steden op tegen aanhangers van de oppositieleider. Agenten doorzochten de kantoren van zijn beweging.

Rusland kiest president
Rusland kiest president (Foto: ANP)