Vrouw moet ook maar in urinoir plassen

De 23-jarige Geerte Piening moet van de rechtbank een boete betalen wegens wildplassen. Ze had die aangevochten omdat ze vond dat er op het Amsterdamse Leidseplein geen alternatief was behalve in een steegje te hurken.

"De dichtstbijzijnde legale optie was 2 kilometer verderop", had Piening uitgezocht. In de hele stad zijn voor mannen 35 plasplekken en voor vrouwen slechts 3.

De kroeg was die avond in mei 2015 net dicht, en plotseling moest ze ontzettend nodig. Haar vrienden hielden voor het steegje de wacht, maar toen er agenten aan kwamen lopen, kon ze niet meer stoppen met plassen. Ze werd op heterdaad op de bon geslingerd.

Piening voerde haar eigen verdediging, maar kon niet op tegen de argumentatie van de officier van justitie: wildplassen is onder alle omstandigheden verboden. "Als er geen prullenbak in de buurt is, gooi je je afval ook niet op de grond", aldus de officier volgens het Parool.

De rechter stelde uiteindelijk in zijn oordeel dat de vrouw ook in het urinoir op het Leidseplein had kunnen plassen. "Dat is misschien niet prettig, maar het zou wel kunnen."

De officier van justitie vond verder dat Piening bij de rechtbank aan het verkeerde adres was. Klagen over te weinig plasplekken moet ze maar bij de gemeente doen.

Piening heeft begrip voor de uitspraak. "Maar ik baal wel van de argumenten. Mannen worden beloond met urinoirs omdat ze wildplassen." Ze weet nog niet of ze in hoger beroep gaat. De boete is wel verlaagd van 140 naar 90 euro. De vrouw probeert de kwestie intussen bij de gemeente op de agenda te krijgen.