Ook in Assen Aziatische tijgermug ontdekt

De Aziatische tijgermug is ook opgedoken in Assen. Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA bevestigt een bericht van RTV Drenthe hierover.

De mug werd 11 augustus ontdekt. Daarop is gestart met de bestrijding van de schadelijke mug. De gemeente en de NVWA hebben een brief gestuurd naar omwonenden. Eerder deze week werd nog bekend dat de mug was aangetroffen in het Gelderse Aalten.

Vooralsnog zijn er dit jaar op zeven plekken in Nederland tijgermuggen gevonden, waaronder ook in de gemeenten Aalten, Weert en Haarlemmermeer. Vorig jaar dook het insect op zes plekken in Nederland op. Toen werd de mug ook al aangetroffen in Assen, volgens RTV Drenthe bij bandenhandel Dikabo. Het is niet bekend of de tijgermug daar ook nu is gevonden. Aziatische tijgermuggen liften meestal mee naar Nederland in autobanden of in lucky bamboo, een oosterse kamerplant.

De exotische mug kan ernstige ziektes als knokkelkoorts en zikakoorts overbrengen. Dat gebeurt echter alleen als de muggen eerst iemand hebben gestoken die zo'n ziekte heeft. Aangezien deze ziektes in Nederland nauwelijks voorkomen, is de kans op besmetting uiterst klein.

Ook in Assen Aziatische tijgermug ontdekt
Ook in Assen Aziatische tijgermug ontdekt (Foto: ANP)