EU-ministers bellen met VS over laptopkwestie

Het Amerikaanse plan om mogelijk laptops te gaan verbieden in de handbagage op vluchten naar de VS leidt tot enige bezorgdheid in Europa. Meerdere ministers van de EU-lidstaten bellen vrijdag met de Amerikaanse minister John Kelly van Binnenlandse Veiligheid om de kwestie te bespreken, liet de Europese Commissie weten.

De Amerikanen vrezen dat terroristen de burgerluchtvaart op de korrel willen nemen of explosieven smokkelen in de apparaten. De EU-commissarissen van Transport en Binnenlandse Zaken vroegen deze week in een brief aan hun Amerikaanse collega' s al om meer informatie.

Hoewel er nog geen besluit ligt, wil Brussel "intensiever contact" met Washington om op de hoogte te blijven en informatie te delen met de lidstaten, zei een commissiewoordvoerder. Luchtvaartexperts bevestigden volgens haar donderdag op een bijeenkomst in Brussel dat nauwe samenwerking wenselijk is, zowel onderling als met de VS.

In maart kondigde de Trump-regering al een verbod af op elektronische apparatuur in de handbagage vanaf een aantal Arabische en Turkse vliegvelden.

EU-ministers bellen met VS over laptopkwestie
EU-ministers bellen met VS over laptopkwestie (Foto: ANP)