Weer veel migranten uit Middellandse Zee geplukt

Zaterdag zijn opnieuw op een dag rond de 3000 migranten uit de Middellandse Zee gered. Dat heeft de Italiaanse kustwacht in de avond meegedeeld. Vrijdag was ongeveer eenzelfde aantal opgepikt.

Hulporganisaties telden vrijdag ten minste zes doden. Sinds het begin van dit jaar vonden al meer dan duizend migranten de dood in de Middellandse Zee.

Critici betichten de hulpverleners ervan taxi te spelen voor mensensmokkelaars die migranten, vaak onder bedreiging, in gammele bootjes de zee opsturen in de verwachting dat ze toch wel worden gered. Organisaties als Artsen Zonder Grenzen stellen echter dat ze niet lijdzaam kunnen toezien hoe mensen verdrinken.

De meeste migranten die de oversteek via de Middelandse Zee wagen, zouden weinig kans op asiel in de EU maken.

Ondertussen wordt de roep om meer geld voor de Europese grensbewaking Frontex wel steeds sterker. Ook zou er meer geld naar Afrika en in het bijzonder Libië moeten gaan om te voorkomen dat de oversteek überhaupt wordt gemaakt.

De Europese Commissie staat tot na de Britse parlementsverkiezingen van 8 juni echter met de mond vol tanden. Geld dat voor Frontex en Afrika was gereserveerd kan niet worden overgemaakt omdat Londen weigert om voor de verkiezingen het budget te ondertekenen.

Weer 3000 migranten gered op Middellandse Zee
Weer veel migranten uit Middellandse Zee geplukt (Foto: ANP)