Exitpoll Ipsos: VVD de grootste, PvdA weggevaagd

De  echte uitslagen volgen vanaf ongeveer kwart voor tien, maar volgens goed gebruik voert Ipsos een zogenaamde exitpoll uit, die de vorige keren een redelijk beeld schetste van de uiteindelijke uitslag. Ipsos ondervraagt bij 43 'goed gekozen' stembureaus de mensen die hebben gestemd. Opvallend detail: de PVV scoorde meestal net iets beter dan de exitpoll.

De opkomst is ongeveer 81%. De VVD wordt de grootste partij met 31 zetels en scoort daarmee ruim hoger dan de peilingen. De partijen daarachter krijgen allemaal 19 zetels: PVV, CDA en D66. GroenLinks blijft iets achter met 16, de SP komt tot 14 en de PvdA wordt weggevaagd met slechts 9 zetels.

De ChristenUnie zou op 6 zetels komen, de SGP op 3 en 50Plus op 4. De Partij voor de Dieren doet het ook goed: 5 zetels. Ipsos voorspelt ook twee nieuwe partijen in de Kamer: Denk (3 zetels) en Forum voor Democratie (2 zetels).

Op basis van deze exitpoll is er geen driepartijenkabinet mogelijk, maar wel diverse vierpartijen-opties voor het kabinet Rutte-III. Maar voor alle duidelijkheid: dit is een poll, geen uitslag.

Update 21:30 uur
Ipsos heeft een update van de exitpoll gepubliceerd om half tien waarin ook de laatste stemmers zijn meegenomen. Ten opzichte van de eerdere poll geen wijzigingen, wel een iets hogere schatting van de opkomst (82%).