Strategische stem op Rutte kan PVV dwarsbomen

Mocht de PVV hoog in de peilingen voor de verkiezingen van 15 maart eindigen, dan overwegen veel D66-, CDA- en GroenLinks-kiezers een stem op de VVD. Dat blijkt uit kiezersonderzoek dat de Volkskrant en de Universiteit van Amsterdam lieten uitvoeren door Kantar Public (voorheen TNS Nipo).

Tot een vijfde van de kiezers van andere partijen hoopt met die stem te voorkomen dat de partij van Geert Wilders de grootste wordt. Deze optie is vooral populair onder aanhangers van D66 (22 procent) en CDA (17 procent), maar ook onder stemmers met een voorkeur voor GroenLinks (14 procent) en de PvdA (13 procent).

De tweestrijd tussen de VVD en de PVV levert Wilders veel minder op: alleen aanhangers van de SP en 50Plus overwegen een stem op Wilders. De cijfers bevestigen dat Rutte zich succesvol kan presenteren als een veilig alternatief voor Wilders, zo schrijft de Volkskrant zaterdag.

Vertrouwensscore
Terwijl D66-leider Alexander Pechtold onder kiezers hoog scoort op vertrouwen, kampt premier Rutte juist met een gebrek daaraan: slechts een op de drie kiezers vertrouwt de VVD-leider. In de afgelopen twintig jaar kon een zittend premier steeds rekenen op een vertrouwensscore van rond de 50 procent.

Uit het kiezersonderzoek blijkt dat de thema's gezondheidszorg en werkgelegenheid het meeste leven onder kiezers. Daarnaast maken veel kiezers zich zorgen om de bedreiging van de Nederlandse identiteit. De stelling 'Vandaag de dag hebben veel mensen geen respect voor traditionele Nederlandse waarden' wordt onderschreven door bijna twee op de drie kiezers.

Strategische stem op Rutte kan PVV dwarsbomen
Strategische stem op Rutte kan PVV dwarsbomen (Foto: ANP)