Steam Greenlight is dood, leve Steam Direct!

Valve gaat de stekker trekken uit Steam Greenlight, het programma waarmee aspirant-ontwikkelaars (en een heleboel mensen die gewoon drek willen verkopen) kunnen proberen hun game op Steam te krijgen. Steam Greenlight wordt daarom vervangen door Steam Direct, waarmee een van de belangrijkste barriéres voor ontwikkelaars wordt opgeheven: Valve zelf.

Onder steam Direct is elke ontwikkelaar vrij om elke game die ze maar willen op Steam Direct te gooien. Het enige wat ze hoeven te doen is een aantal formulieren invullen en een som geld betalen (Valve zit te denken aan een bedrag tussen de 200 en 5000 dollar), en daarna is het aan de community om te bepalen wat er in de catalogus van Steam mag verschijnen. Valve doet wat basischecks om te zien of de game inderdaad werkt op het systeem waarvoor het bedoeld is en of de game niet een excuus voor een veredelde techdemo is, maar voor de rest ligt het eindoordeel bij de gebruikers.

Het verschil tussen Greenlight en Direct is dat wanneer er genoeg stemmen waren voor een project in Greenlight, valve persoonlijk ging kijken of ze het waard vonden om de game op Steam te zetten. Echter, door de enorme stortvloed aan games die nu op Steam verschijnen (bijna 40 procent van alle games op Steam verscheen in 2016) is hier geen houden meer aan. Daarnaast komt de filosofie van Steam Direct overeen met Valve's hands-off aanpak waar de ontwikkelaar zo beroemd (en berucht) om is.

Verder is er nog de zorg dat wanneer er zo'n grote influx aan games in de catalogus van Steam terecht komt dat mensen geen games meer kunnen vinden die ze eventueel zouden willen kopen, maar Valve zegt dat het de algoritmes in huis heeft om dit probleem te voorkomen. Ook wijst Valve de kritiek van de hand dat hierdoor heel veel drek zou komen op Steam, met het verweer dat smaak subjectief is.

Het is nog niet bekend wanneer Steam Direct gelanceerd wordt.

Steam Greenlight
Steam Greenlight is dood, leve Steam Direct!