Dovizioso pakt MotoGP-pole Maleisië, Bendsneyder knap 7e in Moto3

Andrea Dovizioso heeft zaterdag poleposition veroverd voor de Grand Prix van Maleisië in de MotoGP. De Italiaan stuurde zijn Ducati op het ietwat natte circuit van Sepang naar een tijd van 2:11,485 minuten en dat bleek precies genoeg voor de eerste startplek.

De kwalificatie werd verreden op een vochtige baan, die door wat lichte regenval nooit echt op kon drogen. De lastige omstandigheden zorgen voor wat verrassende uitslagen. Vooral Loris Baz deed het uitstekend: de Fransman reed in de eerste sessie naar de tweede tijd en plaatste zich zo samen met Cal Crutchlow voor de tweede en beslissende sessie, waarin de top-12 van de startgrid bepaald werd.

Daarin was Dovizioso de snelste, met de twee Yamaha's van Valentino Rossi en Jorge Lorenzo op twee á drie tienden van een seconde achter zich. Wereldkampioen Marc Marquez gaf een kleine vier tienden toe en moet vanaf plek vier starten, naast Crutchlow. Voor de Brit was dat zowel een knappe prestatie als een teleurstelling: hij had de hele dag het tempo om mee te vechten voor poleposition, maar ging in de tweede kwalificatie onderuit en leek kansloos om zijn twaalfde plek te verbeteren. Dat lukte alsnog, en naast zijn vijfde plek zal de van een blessure teruggekeerde Andrea Iannone vertrekken.

In de Moto3 was de kwalificatie nogal chaotisch vanwege de weersomstandigheden. Het begon al heel vroeg in de sessie te regenen, waardoor iedereen direct naar buiten kwam. Het bleef precies nat genoeg om regenbanden te moeten monteren, waarna het halverwege de sessie zo hard regende dat de rode vlag gezwaaid werd en iedereen naar binnen moest. Na de hervatting was het nog altijd vochtig, maar konden er toch weer relatief rappe tijden gereden worden. 

Het werd in eerste instantie een gevecht om honderdsten tussen Jorge Navarro en Francesco Bagnaia, maar in de allerlaatste seconden deed Brad Binder wat hij zo vaak doet: zich op het laatste moment enorm verbeteren en de poleposition pakken, 0,093 seconden voor Navarro. De Nederlander Bo Bendsneyder, teamgenoot van Binder, deed het eveneens uitstekend en liet een zevende tijd noteren, zijn op één na beste resultaat van het seizoen. 

Voor de liefhebbers wordt het voor de derde week op rij een vroegertje: om 05.00 uur Nederlandse tijd begint de Moto3, om 06.20 uur gaat de Moto2 met Johann Zarco op poleposition van start en om 08.00 uur is het tijd voor de MotoGP.