Minister huurt frauderende consultant gewoon nog een keer in

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft zich in de Tweede Kamer moeten verantwoorden omdat ze een onderwijsconsultant die eerder gefraudeerd had, daarna nogmaals heeft aangenomen. D66-kamerlid en onderwijswoordvoerder Paul van Meenen had daar kamervragen over gesteld.

Het NRC berichtte eerder over de fraude en de 'dubieuze relatie tussen consultant en minister'. Het gaat om voormalig SER-lid Hans Kamps, met wie de PvdA-bewindsvrouw bevriend zou zijn. Ze fungeerde eerder als adviseur voor Kamps.

Kamps vroeg in 2010 subsidie aan voor de Werkschool, een project om kwetsbare leerlingen van het Speciaal Onderwijs aan een baan te helpen. Dit project, waarin diverse publieke partijen vertegenwoordigd waren, kwam niet goed van de grond. Uit onderzoek bleek dat het subsidiegeld bijna geheel terecht was gekomen bij BV's waar Kamps samen met enkele zakenpartners eigenaar van waren. Er was reeds 1 miljoen (van de 3) uitgegeven.

Deze consultant kwam opnieuw in beeld ten tijde van de financiële problemen van het ROC in Leiden, dat zichzelf iets te ambitieuze schoolgebouwen had aangemeten. Kamps werd door de minister aangewezen als 'gezant' om het opleidingsinstituut te redden, terwijl ze weet had van de subsidiekwestie.

Minister Bussemaker verdedigde zich vandaag door Kamps te benoemen als "nu eenmaal de beste voor de nieuwe klus". Voordat ze aantrad als minister was ze gestopt met het adviseren van Kamps, en het dossier had zij overgedragen aan collega-minister Edith Schippers.

Bussemaker wil meer samenwerking hbo en mbo  (Foto: ANP)
Jet Bussemaker heeft niets verkeerds gedaan (Foto: ANP)