Huygensprijs voor onderzoek supercomputer

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft maandag de Christiaan Huygens Wetenschapsprijs uitgereikt aan Bernard van Heck. Van Hecks onderzoek levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een kwantumcomputer.

De Christiaan Huygens wetenschapsprijs gaat jaarlijks naar een veelbelovende onderzoeker die een vernieuwende bijdrage heeft geleverd aan de wetenschap. Het doel is de relatie tussen de Nederlandse universiteiten en bedrijven te versterken en te zorgen dat er meer techniekstudenten instromen.

Met een kwantumcomputer zijn grote hoeveelheden data te analyseren, wat van belang is voor algemeen wetenschappelijk onderzoek. Van Heck (30) heeft een methode bedacht, 'Coulomb-assisted braiding', die ervoor zorgt dat bepaalde deeltjes zich op commando kunnen vervlechten. Dit kan bijdragen aan het ontwerpen van een zogenoemde Majorana-kwantumcomputer. De methode heeft al veel interesse gekregen van internationale onderzoeksgroepen, meldt de organisatie van de prijsuitreiking.

Van Heck krijgt 10.000 euro, een oorkonde en een bronzen beeld.

Huygensprijs voor onderzoek supercomputer
Huygensprijs voor onderzoek supercomputer (Foto: ANP)