FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 oktober 2016

Oproep tot kalmte in Zwarte Pieten-discussie

Een aantal organisaties die een rol spelen bij de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet roept op tot kalmte en een respectvolle dialoog over het onderwerp. Ze doen dat in een statement nadat zij maandag om de tafel hadden gezeten op het ministerie van Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) in Den Haag.

In de verklaring doen ze afstand van iedere vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie. "We stellen het belang van het kind centraal. We streven er naar het een feest voor alle kinderen te laten zijn", aldus de partijen.

Bij het overleg waren voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, maar ook organisaties die 'neutraal' zijn maar veel met het onderwerp te maken hebben, zoals Detailhandel Nederland en RTL Nederland.

Onder de organisaties waren verder onder meer Stichting Sinterklaasintocht Amsterdam, Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, Sint Nicolaas Genootschap Nederland, Surinaams Inspraak Orgaan, Overlegorgaan Caribisch Nederland, Stichting Nederland Wordt Beter en Stichting Sint en Pietengilde.

Oproep tot kalmte in Zwarte Pieten-discussie
Oproep tot kalmte in Zwarte Pieten-discussie (Foto: ANP)

Europese aanpak hoge medicijnprijzen

Europese zorgministers gaan in december in Lissabon met de bazen van grote farmaceutische bedrijven om de tafel over de hoge prijzen van sommige medicijnen. Dat hebben minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en haar Portugese ambtgenoot Adalberto Campos Fernandes afgesproken.

De gesprekken met de farmaceutische bedrijven zijn een initiatief van Schippers. Aanleiding is het maatschappelijke en politieke debat over de hoge kosten van veelbelovende nieuwe geneesmiddelen, vooral dure kankermedicijnen. Een eerste bijeenkomst was in mei, tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap.

"Om in het belang van de patient daadwerkelijk resultaat te boeken, is het belangrijk dat we als Europese overheden en geneesmiddelenfabrikanten meer mét elkaar praten dan over elkaar", aldus Schippers.

Europese aanpak hoge medicijnprijzen
Europese aanpak hoge medicijnprijzen (Foto: ANP)

Intel onthult slimme zonnebril

Chipmaker Intel heeft maandag een nieuw product op de markt gebracht: een zonnebril. De Radar Pace is met de stem te bedienen. Hij is straks in Europa, Verenigde Staten, Canada en Australië te koop.

Intel heeft de bril ontwikkeld in samenwerking met zonnebrillenfabrikant Oakley. Sporters kunnen de bril gebruiken bij trainingen. Als ze de bril vragen wat ze moeten doen, geeft de bril bijvoorbeeld het trainingsschema door. Tijdens het sporten kan de bril onder meer de snelheid doorgeven.

Intel onthult slimme zonnebril
Intel onthult slimme zonnebril (Foto: BuzzT)

Samenwerking Garrix en Bieber is er nog niet

De samenwerking tussen Martin Garrix en Justin Bieber laat voorlopig nog even op zich wachten. De twee goede vrienden lieten begin dit jaar weten dat ze bezig waren met wat 'ideetjes' maar dat heeft nog niet echt een serieus vervolg gekregen.

"Geen updates wat dat betreft", zegt Garrix tegen Billboard. "We zijn echt goede vrienden en we hebben het altijd leuk samen. Eerlijk gezegd hebben we altijd zo veel plezier als we samen zijn dat we nog maar weinig tijd hebben gehad om samen de studio in te duiken."

De Nederlandse dj en producer en Bieber staan allebei onder contract bij School Boy Records. Beiden zijn momenteel terug te vinden in de top van de wereldwijde hitlijsten: Garrix scoort met In The Name Of Love terwijl Bieber dat zowel met Cold Water als met Let Me Love You doet.

Samenwerking Garrix en Bieber is er nog niet
Samenwerking Garrix en Bieber is er nog niet (Foto: BuzzE)

Almere heeft 200.000 inwoners

Almere, de jongste stad van Nederland, heeft nu 200.000 inwoners. De grens werd symbolisch gepasseerd door de tienjarige Tvesha Chauhan uit India, die met haar ouders in de polderstad is komen wonen. Zij kreeg maandag bezoek van burgemeester Franc Weerwind.

Almere is qua inwoners de achtste stad van het land. De eerste woningen werden opgeleverd in 1976. Na 25 jaar, in 2001, had de gemeente al 150.000 inwoners.

In de komende periode zal de stad moeten groeien naar 300.000 tot 350.000 inwoners. Daarmee zou het waarschijnlijk de vijfde stad zijn, achter Utrecht en voor Eindhoven.

Almere heeft 200.000 inwoners
Almere heeft 200.000 inwoners (Foto: ANP)

'ECB-beleid per saldo goed voor banken'

Banken hebben per saldo nog altijd baat bij het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat stelde ECB-bestuurder Yves Mersch maandag tijdens een toespraak in Luxemburg.

Mersch onderkende dat de winstgevendheid van banken onder druk staat door de ongekend lage rente. De winsten zouden echter nog sterker zijn gedaald als de ECB de afgelopen jaren niets had gedaan, zei hij. "Onze schattingen laten zien dat ons gehele stimuleringspakket per saldo een positief effect heeft op de winstgevendheid, ten opzichte van een scenario zonder ruimer monetair beleid", aldus de Luxemburgse centralebankpresident.

Het ECB-beleid heeft er volgens Mersch voor gezorgd dat de kredietverlening in de eurolanden weer toeneemt, en dat banken de kosten voor leningen aan bedrijven en huishoudens aanzienlijk hebben kunnen verlagen. Daarnaast zet het langzame economische herstel voorlopig door en stijgt de inflatie de komende jaren naar verwachting weer naar het beoogde peil.

Lage rente
Aan de andere kant kan een langdurig lage rente voor problemen zorgen bij banken die sterk afhankelijk zijn van de rentemarge. Ook kan de onzekerheid de beurswaarde van banken zwaar onder druk zetten, zoals de afgelopen weken bij Deutsche Bank gebeurde. Dat beperkt de mogelijkheden van die banken om nieuw kapitaal op te halen, waardoor de problemen verergeren.

Die risico's moeten niet worden genegeerd, stelde Mersch. "Maar we moeten ons ook afvragen of een bank die een paar jaar tegenwind niet kan doorstaan, nog wel een verdienmodel heeft dat robuust genoeg is om in de markt te blijven."

'ECB-beleid per saldo goed voor banken'
'ECB-beleid per saldo goed voor banken' (Foto: ANP)

Vader in de cel voor doden baby van 8 maanden

Raul O. moet drie jaar en tien maanden de cel in voor de zware mishandeling en verwaarlozing van zijn acht maanden oude zoontje Jairo. Het kind overleefde de mishandelingen niet. De vader gaat in beroep tegen zijn veroordeling, liet zijn raadsvrouw maandag weten.

De moeder van Jairo, Ellen van G,. werd maandagmorgen door de rechter in Arnhem vrijgesproken van mishandeling van haar kind.

Baby Jairo overleed in augustus 2010 in het ziekenhuis aan een ontsteking na een darmperforatie. Dat letsel kon volgens artsen alleen zijn ontstaan door een harde stomp in de buik van de baby. Na de dood bleek dat het kind ook een gebroken beentje en gebroken ribben had. De baby brak eerder al zijn andere been en had regelmatig blauwe plekken en kneuzingen.

Ongelukjes
Het Openbaar Ministerie eiste vier jaar celstraf tegen de 26-jarige vader. De man was vaak alleen thuis met zijn kind. Hij ontkent dat hij het jongetje heeft mishandeld. Volgens hem raakte het kind gewond door ongelukjes. De rechter gelooft dat niet "gezien de hoeveelheid en de regelmatige terugkeer van het letsel, waaronder twee gebroken beentjes in relatief korte tijd".

Het OM vond dat de 26-jarige moeder ook een jaar celstraf, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, verdiende, omdat zij niets zou hebben gedaan om haar baby te beschermen. Maar de rechter vindt dat daarvoor onvoldoende bewijs is gevonden.

De rechtbank heeft er rekening mee gehouden dat de zaak zo lang heeft voortgesleept. In eerste instantie verwierp de rechtbank de zaak omdat het OM en de politie fouten hadden gemaakt. Het gerechtshof besloot later dat er toch een oordeel moest komen.

Vader in de cel voor doden baby van 8 maanden
Vader in de cel voor doden baby van 8 maanden (Foto: ANP)

Gewond na val in Oostenrijks ravijn

Twee Nederlanders zijn maandag zwaargewond geraakt bij een verkeersongeluk in Oostenrijk. Hun kampeerbusje raakte op een bergpas van de weg, reed door de vangrail en rolde over de steile helling zo'n dertig meter naar beneden. Een van de twee werd uit de wagen geslingerd, de ander raakte bekneld onder het wrak.

Het ongeluk gebeurde op de Hahntenjoch, een bijna 1900 meter hoge bergpas bij de plaats Imst, ten westen van Innsbruck. In een bocht raakte het busje van de weg. Volgens de politie in Tirol heeft een reddingshelikopter de twee met een touw uit hun benarde positie gehaald. Vervolgens werden ze naar een ziekenhuis in Innsbruck gebracht.

Gewond na val in Oostenrijks ravijn
Gewond na val in Oostenrijks ravijn (Foto: ANP)

Stem ook op de FOK! Album top 100

Zoals ieder jaar weer organiseert ranja de FOK! album top 100. Vorig jaar ging Radiohead's OK Computer er met de eer vandoor. Ben je het daar niet mee eens, of juist wel, dat kun je ook zelf je album top 10, 20, 25, 50 of 100 indienen in het topic.

Rond 1 november zullen de bussen sluiten en zal de winnaar van 2016 bekend gemaakt worden, via de FP en in het topic natuurlijk, waar natuurlijk ook getwist mag worden over de lijstjes van anderen. Dus duik in je platenkast en vertel ons welke albums volgens jou thuis horen in de FOK! album top 100 van 2016. De winnaar van vorig jaar:

De regels..
De enige echte regel is dat er geen platen van 2016 (of later) in mogen, voor de rest mag alles zo ongeveer wel (dus ook mini albums, verzamelaars, soundtracks etcetera).
Verder geldt een maximaal aantal albums per band in je lijst.
Maak je een top 10 dan mag je maximaal 1 album per artiest, bij een top 20/25 2, bij een top 50 3 en bij een top 100 5 albums per artiest (als je wil mogen die 5 dus wel op 1 tot 5 staan, maar alleen als je een top 100 maakt). Enige uitzondering is 'diverse artiesten' maar dat is tot nu toe nog nooit een issue geweest.

Wat stond er vorig jaar in?
Wil je inspiratie opdoen? Hierrrrrr vind je de top 100 van vorig jaar. Maar je kunt uiteraard in je lijst zetten wat je wilt!

Afschaffen eigen risico fors duurder

De kosten voor het eventueel afschaffen van het eigen risico in de zorg zullen fors hoger zijn dan eerder begroot: geen 3,7 miljard maar 4,5 miljard euro. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB).

De hogere kosten hebben te maken met de hogere zorguitgaven per persoon en de toename van het aantal verzekerden. Ook zou het eigen risico de komende jaren nog stijgen tot 450 euro per persoon in 2021, terwijl dat nu nog 385 euro is.

Het eigen risico kan bij de komende verkiezingen een rol gaan spelen. Zo willen SP, GroenLinks en 50PLUS het eigen risico afschaffen. Ook PvdA en CDA willen nadenken over afschaffing of vermindering van het eigen risico.

De PVV stelde maandag voor het eigen risico volgend jaar al met 100 euro te verlagen, van 385 naar 285 euro.

Afschaffen eigen risico fors duurder
Afschaffen eigen risico fors duurder (Foto: ANP)

WikiLeaks verhuist onthulling

Klokkenluiderssite WikiLeaks beweert dat het dinsdag met een grote onthulling komt. Het was de bedoeling dat oprichter Julian Assange een toespraak zou houden vanaf het balkon van de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij zich al sinds 2012 schuilhoudt. Maar de presentatie is verhuisd naar Berlijn. Assange spreekt dan via een videoverbinding.

WikiLeaks heeft de 'verhuizing' maandag bekendgemaakt. De reden is "specifieke informatie", maar WikiLeaks zegt niet wat die informatie is. Het is ook niet bekend waar de mogelijke onthulling over gaat. De presentatie is om 10.00 uur Nederlandse tijd.

WikiLeaks heeft de laatste tijd veel gehackte informatie over de Amerikaanse Democraten naar buiten gebracht, waaronder tienduizenden interne e-mails. Die informatie zou zijn buitgemaakt door hackers met banden met Rusland.

WikiLeaks verhuist onthulling
WikiLeaks verhuist onthulling (Foto: BuzzT)

Eredivisie mogelijk op de schop

In Zeist worden deze week gesprekken gevoerd over verbeterpunten van de Eredivisie, Jupiler League en KNVB Beker. Er gaat mogelijk het een en andere veranderen. Marketeer Chris Woerts geeft in zijn plan 'Je toekomst bepaal je zelf' enkele aanbevelingen. De KNVB vroeg hem om na te denken over een nieuwe competitie-opzet.

De Eredivisie zou volgens Woerts teruggebracht moeten worden van achttien naar zestien clubs, waarbij twee clubs direct degraderen. De play-offs op een Europees ticket worden afgeschaft en de competitie begint pas op 1 september, als de transferperiode al afgelopen is. Tijdens de eerste seizoenshelft zal er ook gespeeld moeten worden tijdens Kerst en Nieuwjaar. Vervolgens is er een winterstop en de tweede seizoenshelft zal op 1 febuari worden aangevangen.

Ook pleit Woerts dat alle clubs op dezelfde ondergrond moeten spelen, of allemaal op kunstgras of allemaal op natuurgras. Daarnaast moeten alle Eredivisie-clubs een stadion hebben met een capacitiet van minimaal 10.000, waarbij gepromoveerde clubs een jaar krijgen om het stadion waar nodig aan te passen.

De strijd om de Johan Cruijff Schaal, die traditioneel in de Amsterdam ArenA wordt afgewerkt, moet volgens Woerts in het buitenland gespeeld worden. Als daarvoor geen geschikte locatie wordt gevonden, dan zal de wedstrijd in het stadion van de landskampioen worden afgewerkt.

Reddingspoging voor vredesproces Colombia

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos is maandag begonnen met pogingen zijn vredesproces met de rebellenbeweging FARC te redden. Hij verzamelt politieke leiders om zich heen om te spreken over de mogelijkheid het afgewezen vredesakkoord in een gewijzigde vorm acceptabel te maken, meldden Colombiaanse media.

Belangrijke gesprekspartners zijn mensen uit het kamp van ex-president Alvaro Uribe. Uribe keerde zich fel tegen het akkoord, omdat volgens hem de FARC-leden nog geen dag cel voor hun misdaden hoeven te vrezen.

Zondag wees een kleine meerderheid van de kiezers in een referendum het akkoord met de FARC af. Het akkoord was na drie jaar en negen maanden onderhandelen in Havana tot stand gekomen. Het werd in aanwezigheid van tal van buitenlandse gasten maandag 26 september feestelijk getekend. Santos dacht dat het referendum slechts een formaliteit zou zijn.

Reddingspoging voor vredesproces Colombia
Reddingspoging voor vredesproces Colombia (Foto: ANP)

Nederlandse industrie groeit gestaag verder

De activiteit in de Nederlandse industrie vertoonde afgelopen maand solide groei. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) maandag heeft gepubliceerd.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, kwam in september uit op 53,4 tegenover 53,5 een maand eerder. Daarmee ligt de belangrijke economische indicator nu al 38 maanden onafgebroken boven de kritische waarde van 50. Een stand boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Nederlandse industrie groeit gestaag verder
Nederlandse industrie groeit gestaag verder (Foto: ANP)

Medische Nobelprijs naar Japanner Ohsumi

De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Japanner Yoshinori Ohsumi. Hij kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar autofagie, het natuurlijk proces waarbij cellen delen van zichzelf afbreken om in leven te blijven.

Het Karolinska Instituut in Stockholm roemt de jarenlange onderzoeken van de inmiddels 71-jarige celbioloog. Ohsumi heeft het begrip over hoe de cellen in het menselijk lichaam zich als het waren recyclen en ontdoen van giftige stoffen aanzienlijk vergroot. Dit mechanisme voorkomt onder meer het ontstaan van kanker en beschermt tegen diabetes.

De Nobelprijs voor de Geneeskunde werd voor het eerst toegekend in 1901. Sindsdien hebben 210 artsen en wetenschappers de prijs gekregen, onder hen waren twaalf vrouwen. De Japanse hoogleraar kan naast de oorkonde omgerekend een bedrag van 830.000 euro tegemoet zien.

Medische Nobelprijs naar Japanner Ohsumi
Medische Nobelprijs naar Japanner Ohsumi (Foto: ANP)

Facebook gaat strijd aan met Marktplaats

Facebook wil de concurrentie aan met sites als Craigslist en Marktplaats. Het sociale netwerk opende maandag Facebook Marketplace in de apps voor Android en iOS, meldt Mashable.

Via de nieuwe functie kunnen Facebook-gebruikers spulletjes te koop aanbieden en kunnen anderen daar op bieden. Er wordt geen geld uitgewisseld via Facebook, vertelde productmanager Mary Ku aan de website.

De Marketplace-functie verschijnt in een tabblad onderaan het scherm. Door er op te klikken krijgen Facebook-gebruikers aangeboden producten in hun regio te zien. De functie is nadrukkelijk voor gebruikers, door gebruikers. "We zien dat veel mensen zaken vinden op Facebook en daar willen we op voortborduren", verklaart Ku.

Marktplaats hoeft zich overigens nog niet meteen zorgen te maken. De functie wordt eerst in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland aangezet. Alleen gebruikers van 18 jaar en ouder kunnen daar bovendien gaan handelen.

Facebook gaat strijd aan met Marktplaats
Facebook gaat strijd aan met Marktplaats (Foto: BuzzT)

Duizenden betogen in Polen voor abortus

Duizenden vrouwen hebben maandag in Polen in het zwart gehuld betoogd tegen een mogelijk verbod van abortus. Naar schatting ruim 20.000 vrouwen kwamen in het centrum van de hoofdstad Warschau bijeen voor dit 'zwarte protest'. Er waren ook in enkele andere steden demonstraties geweest.

Het parlement overweegt abortus te verbieden op initiatief van de beweging Stop Abortus, die honderdduizenden handtekeningen heeft ingezameld voor een totaal verbod op abortus. De wet beperkt legale vormen van abortus al tot een minimum in het rooms-katholieke land, maar het burgerinitiatief Stop Abortus wil het afbreken van de zwangerschap helemaal verbieden.

Duizenden betogen in Polen voor abortus
Duizenden betogen in Polen voor abortus (Foto: ANP)

Bruno Mars lanceert nieuwe single

De langverwachte nieuwe single van Bruno Mars komt vrijdag uit. De zanger lanceert dan het nummer 24k Magic, zo heeft hij zelf bekendgemaakt via sociale media.

"Je kunt het mijn eerste single noemen, maar ik noem het de uitnodiging voor een feestje", zo schrijft Bruno op Instagram bij negen foto's die samen een geheel vormen.

24k Magic is afkomstig van het derde studioalbum van Bruno, dat later dit jaar moet uitkomen. Het is zijn eerste nieuwe materiaal sinds 2012 toen Unorthodox Jukebox uitkwam. Sindsdien deed hij nog wel mee op Mark Ronsons megahit Uptown Funk.

Bruno Mars lanceert nieuwe single
Bruno Mars lanceert nieuwe single (Foto: BuzzE)

'Nieuwe IJstijd begint in 2019'

Ook zo genoten van de zomer (die paar dagen)? Nou, maak je borst(en) dan maar flink nat. Experts verwachten dat over drie jaar de Nieuwe IJstijd aanbreekt.

Gisteren heeft een fotograaf van de NASA nieuwe foto's van de zon online geslingerd. Wat hieraan opvalt, is dat er geen enkele zonnevlek is te zien. En dat baart wetenschappers grote zorgen.

Het is namelijk al de vierde keer dat de zon geheel vlekkeloos is. Ofschoon de zonneactiviteit altijd wel schommelt, is dit wel heel erg uitzonderlijk. De zonneactiviteit is in tienduizend jaar niet zo snel verminderd als nu.

De vorige keer dat zonnevlekken zo snel verdwenen, was tijdens het Maunderminimum. Van 1645 tot 1715 was er geen minirokje te zien. Het was toen namelijk graftyfuskoud, en velen legden het loodje door mislukte oogsten.

Wetenschappers voorspellen nu dat de zonneactiviteit in 2019 tot het absolute dieptepunt komt, met alle gevolgen van dien. Ze denken nu dat we ons kunnen opmaken voor een Nieuwe IJstijd, die vele decennia zal voortduren. Op naar Mars dus!

[eSports] uitslag Starcraft II KeSPA Cup

De Amerikaanse Starcraft II-speler Neeb heeft vandaag geschiedenis geschreven. Vandaag kroonde hij zichzelf tot winnaar van de KeSPA-cup, een Koreaans Starcraft II-toernooi door zijn tegenstander Trap uit Zuid-Korea te verslaan met maar liefst 4-0.

Wat de prestatie van Neeb zo bijzonder maakt is dat hij de eerste Starcraft II-speler is die een Zuid-Koreaans premier toernooi (de hoogte tier voor toernooien in de professionele Starcraft II-scene) wist te winnen, maar zelf niet uit Zuid-Korea komt. Zuid-Koreanen zijn oververtegenwoordigd in Starcraft II (het wereldkampioenschap van vorig jaar had slechts één speler zonder de Zuid-Koreaanse nationaliteit), dus het feit dat Neeb in het hol van de leeuw er met de hoofdprijs vandoor gaat is een hele prestatie.

Het meest prominente kenmerk van de serie was de enorm sterke micro van Neeb. Het gebeurde regelmatig dat Neeb qua grootte van zijn leger op achterstand kwam, maar dit recht wist te trekken door goed getimede abilities van zijn stalkers en disruptors. Vooral de laatste wedstrijd was nagelbijtend spannend, maar doordat Neeb stukje bij beetje de werkers van Trap wist te doden met behulp van adepts en daardoor zijn hele economie lam legde, kon Neeb deze game ook opeisen en daarmee ook de KeSPA Cup.

Neeb krijgt naast 18.000 dollar aan prijzengeld ook 1500 World Championship Circuit-punten, waarmee hij zich in een klap kwalificeert voor het wereldkampioenschap op Blizzcon. Met het einde van de KeSPA Cup zijn ook alle deelnemers bekend voor het wereldkampioenschap in november, op één plek na: de Pool Elazer en Zuid-Koreaan ViOLet, beiden Zerg, moeten in een best-of-five gaan uitmaken wie er door mag naar Anaheim.

[eSports] uitslag Starcraft II KeSPA Cup

Kerst alweer begonnen bij Sky Radio

Het duurt nog 83 dagen voordat het kerst is, maar liefhebbers van kerstmuziek kunnen alweer terecht bij Sky Radio. De radiozender begon maandag online alweer met The Christmas Station. Zangeres Trijntje Oosterhuis kreeg de eer om de knop om te zetten.

Voor kerstliedjes op de radio moeten luisteraars van Sky Radio nog even wachten. Die zijn traditiegetrouw pas na Sinterklaas te horen.

Jaarlijks is Sky Radio aan het einde van het jaar een van de best beluisterde zenders. Vorig jaar bereikte het station in november en december ruim 3,6 miljoen unieke luisteraars.

Kerst alweer begonnen bij Sky Radio
Kerst alweer begonnen bij Sky Radio (Foto: BuzzE)

Huygensprijs voor onderzoek supercomputer

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft maandag de Christiaan Huygens Wetenschapsprijs uitgereikt aan Bernard van Heck. Van Hecks onderzoek levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een kwantumcomputer.

De Christiaan Huygens wetenschapsprijs gaat jaarlijks naar een veelbelovende onderzoeker die een vernieuwende bijdrage heeft geleverd aan de wetenschap. Het doel is de relatie tussen de Nederlandse universiteiten en bedrijven te versterken en te zorgen dat er meer techniekstudenten instromen.

Met een kwantumcomputer zijn grote hoeveelheden data te analyseren, wat van belang is voor algemeen wetenschappelijk onderzoek. Van Heck (30) heeft een methode bedacht, 'Coulomb-assisted braiding', die ervoor zorgt dat bepaalde deeltjes zich op commando kunnen vervlechten. Dit kan bijdragen aan het ontwerpen van een zogenoemde Majorana-kwantumcomputer. De methode heeft al veel interesse gekregen van internationale onderzoeksgroepen, meldt de organisatie van de prijsuitreiking.

Van Heck krijgt 10.000 euro, een oorkonde en een bronzen beeld.

Huygensprijs voor onderzoek supercomputer
Huygensprijs voor onderzoek supercomputer (Foto: ANP)

Bobbi Eden nog een paar dagen in ziekenhuis

Bobbi Eden moet waarschijnlijk nog tot woensdag in het ziekenhuis blijven om aan te sterken na haar zware bevalling van afgelopen zaterdag. Dat liet de pornoster maandagavond weten in RTL Boulevard.

"Als alles goed gaat mag ik woensdag naar huis", aldus een dolgelukkige Bobbi. "Ik ben er helemaal vol van. Ik ben wel heel erg moe, maar ik ben ook zo ontzettend blij en trots. Eindelijk is onze mooie man er."

Bobbi en haar man Mark werden zaterdag ouders van zoontje Brandon, maar de bevalling verliep allesbehalve soepel, zo liet ze zondag al zien in haar vlog. Daarin omschreef ze het als 'een bevalling van de hel'. In eerste instantie werd gepoogd de kleine via de normale weg ter wereld te brengen, maar Bobbi was uiteindelijk zo uitgeput dat de artsen besloten dat er een keizersnede moest komen.

Ook de zwangerschap verliep al moeilijk. Bobbi moest sinds begin augustus zo veel mogelijk rust nemen toen bleek dat ze met 32 weken zwangerschap al weeën had.

Bobbi Eden nog een paar dagen in ziekenhuis
Bobbi Eden nog een paar dagen in ziekenhuis (Foto: BuzzE)

Aanklager neemt stappen tegen stichting Trump

De charitatieve stichting van Donald Trump, de Trump Foundation, overtreedt regelgeving voor stichtingen in de staat New York en daarom moet de 'Foundation' onmiddellijk ophouden fondsen te werven. Deze waarschuwing heeft een aanklager in New York gedaan. De Trump Foundation heeft in een reactie laten weten mee te werken aan het onderzoek.

De waarschuwing van het Openbaar Ministerie is van 30 september en is maandag door Amerikaanse media gemeld.

De Republikeinse presidentskandidaat Trump heeft zelf sinds 2008 geen geld meer gedoneerd aan de stichting. Het geld komt allemaal van derden en volgens sommige mediaberichten van mensen die Trump schuldig waren.

Aanklager neemt stappen tegen stichting Trump
Aanklager neemt stappen tegen stichting Trump (Foto: ANP)

Turkije verlengt noodtoestand

Turkije heeft de noodtoestand die half juli na een poging tot staatsgreep is uitgeroepen, met drie maanden verlengd. Dit heeft vicepremier Numan Kurtulmus maandag bekendgemaakt volgens Turkse media.

Op 15 en 16 juli probeerden onderdelen van de strijdkrachten de macht te grijpen. Regeringsgetrouwe militairen dwarsboomden dat. Daarbij kwamen meer dan driehonderd mensen om het leven en raakten er meer dan 2000 gewond.

De regering is na de couppoging overgegaan tot arrestaties van tienduizenden mensen die eventueel iets met de couppoging te maken zouden kunnen hebben. Ook zijn er vele duizenden ambtenaren onder wie veel leden van de rechterlijke macht en het onderwijs ontslagen of op een zijspoor gezet.

Turkije verlengt noodtoestand
Turkije verlengt noodtoestand (Foto: ANP)

Lichaam Oerlemans dinsdag naar Tripoli

Het lichaam van de zondag in Libië omgekomen persfotograaf Jeroen Oerlemans wordt dinsdag van de stad Sirte naar Tripoli gebracht. Dat gebeurt over de weg. Vanuit de Libische hoofdstad wordt het stoffelijk overschot naar Nederland gevlogen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laten weten.

Oerlemans werd in Sirte door een sluipschutter van terreurbeweging IS neergeschoten, hij overleed enige tijd later aan zijn verwondingen.

"De ambassade moet nog allerlei administratieve handelingen verrichten, zoals een pas verstrekken en stempels afgeven. Dat kan enige tijd in beslag nemen, maar de autoriteiten zijn zeer welwillend", aldus een woordvoerster. Het lichaam van Oerlemans wordt volgens haar niet met een rechtstreekse vlucht naar Nederland gerepatrieerd. Wanneer het in Nederland aankomt, kon ze niet zeggen.

Lichaam Oerlemans dinsdag naar Tripoli
Lichaam Oerlemans dinsdag naar Tripoli (Foto: ANP)

Moskou: betrek radardata in onderzoek MH17

Moskou dringt er bij Nederland op aan dat het radargegevens die onlangs in Rusland zouden zijn opgedoken, betrekt in het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaard naar aanleiding van een gesprek met de Nederlandse ambassadeur, meldt persbureau Interfax.

Moskou wil dat het onderzoeksteam ook ingaat op het niet sluiten van het luchtruim door Oekraïne "als één van de belangrijkste redenen van de tragedie", aldus het persbureau.

Moskou had de Nederlandse ambassadeur ontboden, nadat Nederland vorige week de Russische ambassadeur op het matje had geroepen. Ons land vindt dat Rusland ongefundeerde kritiek heeft geleverd op het onderzoek van het zogenoemde Joint Investigation Team (JIT) naar de ramp met MH17. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de conclusies van het JIT "vooringenomen en politiek gemotiveerd".

Het JIT, dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de daders, concludeerde vorige week dat de lanceerinstallatie waarmee de fatale Buk-raket werd afgeschoten uit Rusland kwam en na de lancering weer is teruggekeerd naar Rusland. Het projectiel is volgens de onderzoekers afgeschoten in gebied waar pro-Russische rebellen de baas waren.

Vlak voor de presentatie kwam Rusland met radargegevens waaruit zou blijken dat er geen raket zou zijn afgeschoten uit rebellengebied. Rusland had eerder aangegeven dit soort radargegevens niet meer te hebben.

Moskou: betrek radardata in onderzoek MH17
Moskou: betrek radardata in onderzoek MH17 (Foto: ANP)

Westworld

Do androids dream of electric sheep? Philip K. Dick stelde de vraag al in de titel van het boek waar de film Blade Runner op is gebaseerd. De vraag zegt iets over het bewustzijn van androids; hebben ze dat eigenlijk? In hoeverre weten ze dat ze een persoon zijn? Of eigenlijk, dat ze dat niet zijn? In HBO's Westworld wordt dieper op deze vraag ingegaan.

Bokskampioen Fury: "Zuig een lul, ik kap ermee"

Bokskampioen Tyson Fury heeft maandag zijn afscheid aangekondigd. Dat deed hij op vrij duidelijke wijze via een kort bericht op Twitter"Boksen is het meest trieste waar ik ooit aan mee heb gedaan. Het is één grote hoop stront, ik ben de beste en ik kap ermee. Ga een lul zuigen ofzo, tot ziens", aldus de Brit die niet bepaald bekend staat als een vriendelijke, wijze man - om het zacht uit te drukken.

Tot groot verdriet van vele boksfans wereldwijd kwam Fury enkele uren later echter alweer terug op zijn 'besluit'. "Hahahaha, denken jullie nou echt zo makkelijk van de GYPSYKING af te komen? Ik liet alleen maar even zien hoe de media werkt. Tut tut", sloot de labiele Brit af. Niet veel later volgde nog een bericht: "Zodra ik weer fit ben verdedig ik mijn eigendom: de zwaargewichttroon", gooide hij de social media op, vergezeld van een slecht gephotoshopped plaatje van zichzelf.

Een rematch met Wladimir Klitschko, die hij vorig jaar als wereldkampioen onttroonde, is al twee keer uitgesteld. Of Fury een tweede gevecht aandurft en wanneer dat dan plaats zal vinden is inmiddels volstrekt onduidelijk. 

Je eigen Skylander in 3D geprint

Activision en Skylanders Imaginators hebben het maar druk deze maand. Ze brengen Skylanders Imaginators, Skylanders Academy, de Netflix Original-serie, en Skylanders Creator uit.

Ze beginnen met Skylanders Creator, een nieuwe gratis mobile app waarmee je Imaginator-figuren maakt. Zo krijg je toegang tot alle creatieve middelen uit de console-game en kun je meteen beginnen met het maken van Imaginators. Maar het is ook mogelijk om op de console gemaakte figuren op een magische manier naar de app te versturen via speciale audiotechnologie.

Voor het eerst in de geschiedenis van het toys-to-life-genre kunnen fans hun Skylanders Imaginators-creaties vereeuwigen in fysieke vorm, bijvoorbeeld op deze manieren:

  • 3D-geprint Imaginator-figuur – Fans kunnen hun in 3D gemaakte figuur uit de digitale wereld tot leven wekken in de fysieke wereld als een 3D-geprint Skylanders Imaginator-figuur. De geprinte Imaginator is volledig in kleur, op een voetstuk en verpakt in een transparante beschermende bol. Het figuur is volledig speelbaar in de console game Skylanders Imaginators. Het aantal 3D-geprinte figuren dat wordt gemaakt is beperkt.
  • Imaginator Card – Fans kunnen een aangepaste trading card kopen met een afbeelding van hun creatie, Deze character card is volledig speelbaar in de console game Skylanders Imaginators. Spelers kunnen simpelweg de kaart op een Portal of Power plaatsen om hun creatie tot leven te zien komen.
  • Imaginator T-Shirt – Poortmeesters kunnen hun Imaginator ook aan de wereld tonen op een speciaal gemaakt T-shirt in kleur met een afbeelding van hun eigen creatie, inclusief strijdklasse, element en naam.

Deze maand is er ook meer te doen om de popualire poppetjes:

  • Skylanders 3D-print-wedstrijd: Vanaf 24 oktober krijgen Poortmeesters de kans om hun eigen, 3D-geprinte Imaginator-figuur te winnen in een wereldwijde Skylanders 3D-geprinte Imaginator-wedstrijd. Om mee te doen moeten fans een Imaginator creëren in Skylanders Imaginators of de Skylanders Creator app. Creaties die op social media worden gedeeld met de hashtag #CreatorContest doen automatisch mee.
  • Skylanders Academy – Dankzij een samenwerking tussen Activision Blizzard Studios en Netflix gaat op 28 oktober “Skylanders Academy” in première. Deze nieuwe animatieserie is gebaseerd op de Skylanders franchise en gaat over een bende helden die door Master Eon is samengesteld om het universum te beschermen tegen slechteriken Kaos en de Doom Raiders. Deze ‘Netflix Original’-serie debuteert wereldwijd op Netflix met 13 afleveringen.

En natuurlijk komt Skylanders Imaginators 14 oktober uit op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox 360, Xbox One en Wii U. Meer over de game kun je hier lezen.

Skylanders Imaginators 3D print (Foto: Activision)

Skylanders Imaginators Trading card (Foto: Activision)

Ghost Recon Wildlands toont "El Pozolero" Night

Ubisoft heeft een walkthrough van Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands genaamd 'El Pozolero Night Walkthrough' online gezet. In deze Stealth Takedown-missie moet een gevaarlijke vijand op een stille manier uitgeschakeld worden.

De hele game is speelbaar in singleplayer of met maximaal vier spelers in coöp. Spelers ontdekken Bolivia in de nabije toekomst, waar het meedogenloze Santa Blanca drugskartel het land in zijn greep houdt.

De Ghosts opereren vanuit vijandelijk gebied om het Santa Blanca Kartel aan het wankelen te brengen en uiteindelijk te vernietigen. Dit doen ze door de banden tussen drugsbaronnen en de corrupte overheid te verbreken en de Boliviaanse bevolking te redden van Santa Blanca’s wrede leider, El Sueño. Spelers hebben volledige keuzevrijheid wanneer het aankomt op het voltooien van deze opdracht. Die keuzes hebben dan ook hun gevolgen voor de wereld om hen heen.

Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands is vanaf 7 maart 2017 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

PVV wil verlaging eigen risico met 100 euro

De PVV wil dat het eigen risico in de zorg volgend jaar met 100 euro wordt verlaagd, van 385 naar 285 euro. De oppositiepartij zal dat dinsdag voorstellen als in de Tweede Kamer de begroting van 2017 wordt besproken.

De PVV zegt dat het plan financieel gedekt kan worden door het afschaffen van de zogenoemde expat-regeling. Die regeling houdt in dat buitenlandse werknemers over de eerste 30 procent van hun inkomen geen belasting hoeven te betalen.

"Terwijl een op de vijf mensen de zorg wel eens mijdt vanwege het veel te hoge eigen risico, krijgen dik betaalde buitenlanders een vette bonus van 900 miljoen euro van de fiscus", aldus PVV-Kamerlid Tony van Dijck.

Enkele andere partijen willen eveneens een vermindering of afschaffing van het eigen risico. Ook fractieleider Diederik Samsom van regeringspartij PvdA wil er vanaf, als er geld voor is.

PVV wil verlaging eigen risico met 100 euro
Tony van Dijck (PVV)  wil verlaging eigen risico met 100 euro (Foto: ANP)

Modern Warfare Remastered alleen speelbaar met Infinite Warfare-disk

Slecht nieuws voor gamers die van plan waren hun speciale editie van Call of Duty: Infinite Warfare snel te verkopen om te kunnen genieten van Modern Warfare Remastered. De game is niet speelbaar zonder Infinite Warfare-disk.

Zo blijkt uit een update van de officiële Call of Duty-website, waarop de nieuwe voorwaarde te vinden is. Er werd gespeculeerd dat veel gamers hun Legacy-editie snel zouden doorverkopen na aankoop, puur om de remaster te kunnen spelen. Het is waarschijnlijk dat Activision deze maatregel introduceert om de tweedehands handel van het spel te limiteren.

Deze voorwaarde gaat uiteraard niet op als je jouw editie van Infinite Warfare op een digitaal platform aanschaft. Call of Duty: Infinite Warfare komt op 4 november uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Rusland staakt vernietiging plutonium

Rusland heeft wegens de toenemende spanningen met de Verenigde Staten besloten voorlopig te stoppen met de vernietiging van plutonium dat geschikt is voor kernwapens. President Vladimir Poetin vaardigde daarvoor maandag een decreet uit met als motivatie de "onvriendelijke handelwijze van de VS" tegen Rusland en bedreiging van de strategische stabiliteit.

Moskou en Washington hebben al in 2000 afgesproken ieder 34 ton hoogradioactief plutonium onschadelijk te maken voor oorlogsdoeleinden. Daarmee zou in 2010 worden begonnen. De Russen verwijten de Amerikanen zich niet aan de overeenkomst te houden.

Rusland staakt vernietiging plutonium
Rusland staakt vernietiging plutonium (Foto: ANP)

Archer stopt na tiende seizoen

Adam Reed, schrijver en bedenker van de Amerikaanse adult animation-serie Archer heeft bekendgemaakt dat het tiende seizoen ook meteen het laatste seizoen wordt. Dat vertelde Reed in een recente podcast.

Tijdens de podcast vroeg de interviewer of een serie mogelijk te lang kan duren, daarmee vissend naar details over de toekomst van Archer. Reed gaf daarop nogal onverwachts aan dat het na seizoen 10 einde verhaal is voor de serie. In juni van dit jaar werd de laatste episode voor seizoen 7 uitgebracht. Reed gaf aan dat hij de nog verwachte drie seizoenen ook een stukje korter wil maken, met acht episodes per seizoen.

Voor Adam Reed is de productie van Archer namelijk een behoorlijke aanslag op zijn gemoedstoestand. Hij is dan ook bijna eigenhandig verantwoordelijk voor al het schrijfwerk van de serie en geeft aan dat na een stuk of acht episodes geschreven te hebben, hij helemaal op is. "I can barely limp to the finish line for eight [epsiodes] and then I’m totally spent. I have to get a whole blood transfusion and a sensory deprivation chamber for a few weeks", aldus Reed.

Het achtste seizoen van Archer begint in januari van 2017.

Archer eindigt na seizoen 10
Archer eindigt na seizoen 10

Hogere beloning voor weidemelk

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina stelt miljoenen euro's extra beschikbaar om meer koeien in de wei te krijgen. Het bedrijf maakte maandag bekend dat het de zogeheten weidegangtoeslag wil verhogen naar 1,50 euro per 100 kilo melk. Dat is nu nog 1 euro per 100 kilo.

FrieslandCampina wil dat in 2020 ruim 81 procent van de circa 13.000 aangesloten Nederlandse melkveebedrijven weidemelk leveren. Vorig jaar paste 77,9 procent een vorm van weidegang toe. In 2014 was dat 77,2 procent.

Hogere beloning voor weidemelk
Hogere beloning voor weidemelk (Foto: ANP)

Blake Lively zwijgt over tweede baby

Verschillende Amerikaanse showsites wisten het afgelopen weekend zeker: Blake Lively zou vrijdag zijn bevallen van haar tweede kind. Zondag plaatste de actrice echter foto's van de bruiloft van een vriendin waarbij ze aanwezig was, zonder iets over een baby te melden.

Op de beelden is te zien hoe Blake de bruid een knuffel geeft. "De mooiste bruid op deze planeet. En de beste vriendin die ik kon wensen", schrijft ze erbij. Het boeket in de handen van vriendin en assistente Jessica verbergt ook de buik van de in het zwart geklede actrice.

De woordvoerders van zowel Blake als haar man Ryan Reynolds hebben de geboorte van een tweede spruit nog niet bevestigd. Toen hun oudste kind, dochter James, eind 2014 ter wereld kwam, deelde het stel de eerste weken overigens ook geen informatie over de sekse en naam van de baby.

Blake Lively zwijgt over tweede baby
Blake Lively zwijgt over tweede baby (Foto: BuzzE)

EIB leent 120 miljoen uit aan waterschap

De Europese Investeringsbank (EIB) leent 120 miljoen euro aan het Waterschap Hollandse Delta (WSHD). Het geld wordt onder meer gebruikt voor dijkversterkingswerken en investeringen in rioolwaterzuiveringsinstallaties, zo maakte het waterschap maandag bekend.

Het WSHD beschermt de Zuid-Hollandse Eilanden onder meer tegen wateroverlast. Daarnaast beheert de instantie het oppervlaktewater, zuivert het afvalwater en pleegt het onderhoud aan vaarwegen.

De Europese Investeringsbank werd in 1958 opgericht en heeft alle EU-landen als aandeelhouder. De bank haalt het geld voor zijn leningen uit de financiële markten en leunt daardoor niet op het budget van de EU.

EIB leent 120 miljoen uit aan waterschap
EIB leent 120 miljoen uit aan waterschap (Foto: ANP)

Bonden geschokt door banenverlies ING

De bonden reageren geschrokken op het grote banenverlies bij ING. De reorganisatie zal 'niet echt goed vallen bij onze achterban', reageerde FNV-bestuurder Gerard van Hees op de door het financiële concern bekendgemaakte plannen. "Ontzettend heftig", aldus Reinier Castelein van De Unie.

"De afgelopen jaren is ING natuurlijk al behoorlijk gekrompen. Ze gaan door, terwijl de winstcijfers behoorlijk zijn", aldus FNV'er Van Hees. De bond gaat met ING in gesprek om het aantal gedwongen ontslagen zo beperkt mogelijk te houden.

Castelein van De Unie is naar eigen zeggen geschrokken van de omvang en dacht zelf dat er tussen de 1000 en 1500 banen geschrapt zouden worden. Volgens Castelein is het leed nog niet geleden in de financiële sector. "Hoe strakker ING gaat zitten als digitale bank; de rest zal erachteraan moeten hollen. ING is wat mij betreft de slachtbank van Nederland geworden."

Kritisch
CNV Vakmensen reageert eveneens kritisch. "De reorganisaties in de financiële sector buitelen over elkaar heen. Het maakt de mensen boos en onzeker. De kans op een grote reorganisatie in de bankensector is inmiddels groter dan op een aardbeving in Groningen", aldus bestuurder Ike Wiersinga.

Volgens Wiersinga lijkt de reorganisatie vooral bedoeld om aandeelhouders tevreden te stellen. "Maar het werken bij en met een bank draait ook om vertrouwen en emotie. Of de klanten hier beter van worden is nog maar de vraag, en voor de medewerkers is het al helemaal niet goed. Ik denk ook niet dat dit de bedoeling was van Wouter Bos, toen hij ING met overheidsgeld overeind hield."

Bonden geschokt door banenverlies ING
Bonden geschokt door banenverlies ING (Foto: ANP)

PvdA Europa dient klacht in over Kroes

Ruim veertig sociaaldemocratische Europarlementariërs hebben een klacht ingediend bij de Europese Commissie naar aanleiding van de affaire rond oud-commissaris Neelie Kroes, op initiatief van PvdA-delegatieleider Paul Tang. Onlangs werd bekend dat zij in haar 'Brusselse' periode tegen de regels in niet had gemeld dat ze tussen 2000 tot 2009 directeur was van een offshorebedrijf op de Bahama's.

Omdat het gevaar van belangenverstrengeling te groot is, moet de gedragscode voor huidige en voormalige EU-commissarissen flink worden aangescherpt, schrijven de Europarlementariërs. Tang kondigt aan dat als de commissie niet naar tevredenheid reageert op de klacht, hij de zaak aandraagt bij Europees ombudsman Emily O'Reilly. Zij trok vorige maand al aan de bel over oud-commissievoorzitter José Manuel Barroso, die een functie bij zakenbank Goldman Sachs heeft aanvaard.

PvdA Europa dient klacht in over Kroes
PvdA Europa dient klacht in over Kroes (Foto: ANP)

Perez verlengt contract bij Force India

Sergio Perez zal ook het komende jaar voor het Formule 1-team Force India uit gaan komen. De Mexicaan tekende al enkele maanden geleden een contract voor 2017, maar pas afgelopen weekend in Maleisië werden de laatste plooien glad gestreken. Nico Hülkenberg zal wederom zijn teamgenoot zijn.

De 26-jarige Perez rijdt sinds 2014 voor Force India en wist in die tijd diverse malen op het podium te komen. Om ook volgend jaar voor de renstal uit Silverstone uit te kunnen komen moesten eerst de contracten van zijn Mexicaanse sponsors met Force India afgesproken worden. Ook moest er een deal over de salarisbetalingen komen. Dit gebeurde in Maleisië, waardoor de Mexicaan ook volgend jaar verzekerd is van een stoeltje.

Perez: "Ik ben blij bekend te kunnen maken dat ik volgend jaar ook voor Sahara Force India ga rijden, nadat het team en mijn sponsoren een deal hebben afgesloten. Ik voel mij bij dit team op mijn gemak en heb een goed gevoel over de toekomst. Ik heb van nabij de progressie van dit team mee mogen maken en ik ben ervan overtuigd dat er nog veel meer in zit."

Vanaf dit jaar minder 'giftreinen' door steden

Er gaan dit jaar minder treinwagons met gevaarlijke stoffen over de omleidingsroutes voor de Betuweroute. Vervoerders gaan andere routes kiezen, zo hebben zij maandag afgesproken in overleg met gemeenten en staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu).

In mei werd duidelijk dat er via de Brabant- en Bentheimroute te veel 'giftreinen' door de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel rijden. Een deel van die drukte komt omdat de Betuweroute minder beschikbaar is vanwege werkzaamheden in Duitsland.

Dijksma meldt maandag dat er vanaf dit jaar 3200 treinwagons met gevaarlijke stoffen minder door de provincies zullen gaan. 1800 treinwagons minder via de Brabantroute en 1450 wagons met vooral gas minder op de Bentheimroute waardoor vooral Amersfoort en Apeldoorn worden ontzien.

Het persbericht vermeldt niet over welke alternatieve routes dit dan gaat. De treinen met gevaarlijke stoffen door stedelijke gebieden rijden daar, omdat de vervoerders het tarief voor de Betuweroute te hoog vinden, en omdat de capaciteit van het aansluitende spoor in Duitsland richting Oberhausen het vervoer niet toelaat. Het risico bestaat dus dat het probleem slechts wordt verplaatst naar een stad die nog niet heeft gereclameerd, of dat de gevaarlijke stoffen per vrachtwagen over de weg gaan.

Vanaf dit jaar minder 'giftreinen'
Vanaf dit jaar minder 'giftreinen' (Foto: ANP)

Brooklyn Beckham betrapt bij bier kopen

Het leven van een kind van supersterren gaat niet altijd over rozen. Dat ontdekte Brooklyn Beckham afgelopen weekend toen hij een biertje wilde bestellen bij het Apple Music Festival in Londen.

The Sun meldt dat de barkeeper Brooklyn meteen herkende en daardoor wist dat de 17-jarige nog niet oud genoeg is voor een alcoholisch drankje. Volgens de krant geneerde de tiener zich behoorlijk en hield de zoon van David en Victoria Beckham het de rest van de avond op frisdrank.

Zijn beroemde ouders hebben Brooklyn overigens op andere vlakken wél veel mogelijkheden gegeven. Zo mocht de onervaren fotograaf campagnebeelden schieten voor Burberry en is de jonge Brit sinds kort het gezicht van het Spaanse modemerk Pull & Bear.

Brooklyn Beckham betrapt bij bier kopen
Brooklyn Beckham betrapt bij bier kopen (Foto: BuzzE)

Rowwen Hèze te zien in stuk over Pinkpop

De Limburgse band Rowwen Hèze is volgend jaar te zien in een landelijke theatervoorstelling over het festival Pinkpop. De formatie van zanger Jack Poels schrijft ook de muziek voor het stuk en brengt begin april, ten tijde van de première van de voorstelling, een nieuwe cd uit. Dat heeft de Toneelgroep Maastricht maandag bekendgemaakt.

Het is voor het eerst in hun dertigjarig bestaan dat Rowwen Hèze met een theatervoorstelling door het land gaat toeren. Voor de Limburgse groep heeft het festival Pinkpop speciale betekenis: hun optreden in Landgraaf markeerde in 1992 de landelijke doorbraak van de formatie.

De voorstelling Pinkpop is een hartverscheurend liefdesverhaal dat zich afspeelt tegen de achtergrond van het gelijknamige popfestival. De Limburgers Wiel en Lies leerden elkaar eind jaren zestig kennen tijdens Pinkpop en sloegen sindsdien geen editie over. Maar nu slaat de ouderdom toe en raakt Wiel langzaam zijn geheugen kwijt. Door hem verhalen te vertellen over Pinkpop probeert Lies zijn herinneringen en hun liefde levend te houden.

Volmondig ja
"We dachten net aan een sabbatical toen de vraag kwam om een rol te spelen in deze theatervoorstelling", vertelt Poels. "Pinkpop en Rowwen Hèze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; het was een volmondig ja. Zoiets is geen toeval, maar komt op je pad."

In het stuk spelen in elk geval acteurs Judith Pol en Michel Sluysmans mee, andere namen worden later bekendgemaakt. Behalve muziek van Rowwen Hèze maken ook archiefbeelden van het festival Pinkpop een belangrijk onderdeel uit van het stuk.

De theatervoorstelling Pinkpop beleeft op 8 april de landelijke première in theater De Maaspoort in Venlo. Daarna volgt een landelijke tournee tot en met juni 2017.

Rowwen Hèze te zien in stuk over Pinkpop
Rowwen Hèze te zien in stuk over Pinkpop (Foto: BuzzE)

Triodos verlaagt spaarrente naar 0,1 procent

Triodos Bank heeft de spaarrente voor een normale internetspaarrekening gehalveerd, van 0,2 naar 0,1 procent. Daarmee is de vergoeding die klanten van de bank krijgen over hun spaargeld erg dicht bij de grens van 0 procent gekomen.

Triodos, dat zich vooral op het gebied van duurzaamheid wil onderscheiden, hanteert al langer de laagste spaarrente. Maar ook bij andere aanbieders gaan de rentes de laatste tijd hard omlaag. Dat heeft vooral te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft flink gesleuteld aan de rentetarieven op de kapitaalmarkt om de economische groei in Europa aan te jagen.

Bij geen enkele Nederlandse bank krijgen spaarders nog een rente van 0,8 procent of meer op vrij opneembare tegoeden, blijkt uit een overzicht op vergelijkingssite spaarrente.nl. Bij de drie grootbanken is de spaarrente inmiddels teruggebracht tot 0,3 procent. Een negatieve spaarrente dreigt. In andere landen in Europa zijn al enkele banken waar consumenten moeten betalen om geld op hun bankrekening te zetten.

Triodos verlaagt spaarrente naar 0,1 procent
Triodos verlaagt spaarrente naar 0,1 procent (Foto: ANP)

Facebook maakt Messenger Lite

Facebook brengt een lite-versie van zijn Messenger-app uit. De chat-app wordt daarmee bereikbaarder voor mensen met oude Android-apparaten met minder opslag, geheugen en prestaties. Dat heeft David Marcus, die bij Facebook verantwoordelijk is voor Messenger, maandag bekendgemaakt.

De app is maandag direct beschikbaar en wordt eerst in Kenia, Maleisië, Sri Lanka, Tunesië en Venezuela uitgebracht. In een later stadium volgen meer landen.

Met de Lite-versie van messenger wil Facebook meer mensen bereiken in landen waar de nieuwste en snelste smartphones zeldzaam zijn. Eerder bracht het bedrijf al een Lite-versie van de Facebook-app uit om meer mensen van het sociale netwerk gebruik te kunnen laten maken.

Facebook maakt Messenger Lite
Facebook maakt Messenger Lite (Foto: BuzzT)

Bekijk 12 minuten campaign-gameplay van Battlefield 1

De populaire Battlefield-YouTuber Westie heeft gameplaybeelden vrijgegeven van de singleplayer-campaign van Battlefield 1. Het gaat om in totaal twaalf minuten gameplay.

Het moge voor zich spreken dat er spoilers in de opname zitten. Als je dus helemaal blind aan de singleplayer van Battlefield 1 wilt beginnen, is het wellicht niet handig om onderstaande te bekijken. Battlefield 1 komt op 21 oktober uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Chatbot vecht verkeersboetes aan

Nederlanders die een verkeersboete krijgen, kunnen die binnenkort aanvechten door een chat via Facebook Messenger. Twee Leidse start-ups hebben BezwaarBot gebouwd, een chatbot die dat kan.

BotBoys en Appjection kregen het idee naar aanleiding van een Amerikaanse chatbot die hetzelfde deed. Groot verschil is dat BezwaarBot zelf bezwaar kan maken.

Om te bepalen of er bezwaar kan worden gemaakt tegen een boete moeten gebruikers een paar vragen beantwoorden. Willen ze dan echt bezwaar maken, dan moeten ze hun e-mailadres geven waarna de bot aan de slag gaat.

BezwaarBot wordt momenteel getest door honderd gebruikers. Als de bètafase is afgerond, wordt de chatbot ook beschikbaar gesteld via de website van Appjection zodat ook niet-gebruikers van Facebook Messenger de bot kunnen gebruiken.

Chatbot vecht verkeersboetes aan
Chatbot vecht verkeersboetes aan (Foto: BuzzT)

Verdachte zaak-Visser geeft betalen moord toe

De Spanjaard Juan C. heeft de Roemeen Valentin I. geld betaald om Lodewijk Severein te doden. Dat heeft de 39-jarige hoofdverdachte van de moord op Severein en diens partner Ingrid Visser maandagochtend toegegeven op vragen van de openbare aanklager in Murcia (Zuidoost-Spanje).

Daar worden de eerste verdachten gehoord in de behandeling van de moordzaak uit 2013.

Toch zijn Visser en Severein volgens de verklaring van Juan C. niet gedood door de Roemeense verdachte I., maar door een Rus met de naam Danko. Hij zou een dubieuze zakenrelatie zijn van Severein die geld van de Nederlander te goed had.

Severein zou aan Juan C. de opdracht hebben gegeven het afgelegen landhuis te huren waar topvolleybalster Ingrid Visser en Lodewijk Severein in mei 2013 op gruwelijke wijze werden vermoord. Volgens Juan C. stond Severein onder druk van Danko en "de Russische maffia" om een zakelijk conflict.

Verdachte zaak-Visser geeft betalen moord toe
Verdachte zaak-Visser geeft betalen moord toe (Foto: ANP)

Jan Kruis richt Sint Pannekoek-comité op

Striptekenaar Jan Kruis heeft in samenwerking met de Sint Pannekoek-organisaties in Groningen en Rotterdam een Nationaal Comité Sint Pannekoek opgericht.

Het landelijke platform moet in de toekomst fungeren als vraagbaak voor iedereen die het feest, dat jaarlijks plaatsvindt op 29 november, wil meevieren. Ook kunnen clubs of verenigingen die mee willen doen bij het Nationaal Comité de tekeningen en ontwerpen van Jan Kruis krijgen waarin het feest wordt genoemd.

Het feest werd halverwege de jaren tachtig voor het eerst in Jan, Jans en de Kinderen genoemd. Omdat Catootje zin heeft in pannenkoeken, stelt opa dat het een oude Rotterdamse traditie is om op 29 november dit gerecht te eten. Het hele gezin wacht de vader des huizes dan 's avonds op met een pannenkoek op het hoofd.

Kerken
Het evenement werd het afgelopen decennium heel populair. In eerste instantie werd het feest vooral gevierd door studentenverenigingen en kerken die met het feest geld inzamelen voor een goed doel. Maar de afgelopen jaren werd de viering breder opgepikt, ook in huiskamers en op sportverenigingen. Op sociale media worden op 29 november veelvuldig foto's geplaatst van mensen met pannenkoeken op hun bord of hun hoofd. De hashtag #sintpannekoek werd het afgelopen jaar volgens Kruis meer dan 250.000 keer gebruikt.

De leiding van het comité ligt in handen van de Sint Pannekoek-organisaties in Groningen en Rotterdam, de twee steden die ooit het fictieve feest begonnen te vieren.

Vrolijkheid
"We willen het voor iedereen zo eenvoudig mogelijk maken het feest mee te vieren", stelt Kruis. "Het wordt zo breed opgepakt omdat iedereen vrolijk wordt van pannenkoeken. Iedereen kan het zo groot of klein vieren als hij zelf wilt, en je kwetst niemand." Niemand is overigens verplicht zich bij het comité te melden als hij of zij Sint Pannekoek wil vieren. "Maar wie behoefte heeft aan informatie, advies of tekeningen, kan terecht bij het comité. Het is handig één centraal aanspreekpunt te hebben."

De website van het comité moet eind oktober online staan.

Jan Kruis richt Sint Pannekoek-comité op
Jan Kruis richt Sint Pannekoek-comité op (Foto: BuzzE)

Jongeren maken vuist tegen babyboomers

Tientallen jongerenorganisaties hebben zich verenigd in een coalitie als antwoord op de "oververtegenwoordiging" van babyboomers in de politiek. Zij willen de belangen van jongeren hoger op de politieke agenda krijgen nu de verkiezingscampagnes van start gaan.

"Nog te veel problemen zoals pensioenen, de flexibele arbeidsmarkt, een gebrek aan starterswoningen en stijgende kosten van onderwijs, worden afgewenteld op jongeren. En zonder dat er goed wordt nagedacht over wat dit voor ons betekent", zegt Jarmo Berkhout, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

De coalitie bestaat uit onder meer de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), FNV Jong, de Nationale Jeugdraad (NJR), studentenorganisaties en politieke organisaties als de JOVD, de Jonge Democraten en de Jonge Socialisten.

Toekomst
"Politici mogen onze boodschap niet negeren: de kosten van onderwijs en huisvesting rijzen de pan uit, er zijn te weinig geschikte banen en starterswoningen. Wie geeft om de toekomst luistert naar de stem van de jongeren", zegt Berkhout, een van de initiatiefnemers.

In aanloop naar de verkiezingen volgend jaar komt de jongerencoalitie woensdag bijeen om een manifest over de toekomst van het onderwijs te ondertekenen. De jongeren zullen concrete maatregelen voorstellen om het onderwijs en de kansen van jongeren te verbeteren.

Jongeren maken vuist tegen babyboomers
Jongeren maken vuist tegen babyboomers (Foto: ANP)

Spaghettikerk is geen goed doel volgens fiscus

De aanvraag die de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster gedaan heeft bij de belastingdienst om erkend te worden als goed doel, is afgewezen. De fiscus ziet de organisatie niet als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

De meeste andere kerken hebben wel de ANBI-status, waardoor het mogelijk is om giften aan die instellingen af te trekken van de belasting. De grote Christelijke, Joodse en Islamitische geloofsgenootschappen gelden als ANBI, maar de Scientology Church bijvoorbeeld niet. In het geval de Pastafarianen zou het algemene belang onvoldoende worden gediend. De status is niet gereserveerd voor religieuze instellingen: een groot aantal andere organisaties, zoals bijvoorbeeld Greenpeace of Artsen Zonder Grenzen, zijn een ANBI.

De Spaghettikerk, die bijvoorbeeld wel mensen in de echt mag verbinden, ziet het besluit van de belastingdienst als willekeur. De Pastafarianen trekken al een tijd ten strijde tegen de voordelen die religieuze instellingen en hun volgelingen genieten, maar winnen niet iedere slag. Zo mocht in Emmen een pasfoto met vergiet worden geweigerd van de rechter omdat het dragen ervan niet verplicht is binnen die Kerk.

Vergiet-gate Eindhoven (Foto: BlackLining)
Pastafarianen (Foto: BlackLining)

Honderd astronauten zoeken opvolgers

Ongeveer honderd astronauten uit 35 landen zijn in Wenen bijeen om een week lang over hun unieke vak te praten. De agenda bevat één onderwerp: de toekomst van de bemande ruimtevaart.

De aanwezige astronauten hopen dat hun conferentie jonge mensen enthousiast maakt voor hun beroep. "We kunnen wel opvolgers gebruiken", aldus organisator Franz Viehböck, de 56-jarige ex-astronaut die in 1991 bijna acht dagen in het Russische ruimtevaartstation MIR verbleef. Woensdag beantwoorden de experts in Wenen vragen die in heel Oostenrijk door scholieren, studenten, bejaarden en vertegenwoordigers van het zakenleven en de politiek worden gesteld.

Het is al de 29e keer dat de astronauten een congres houden. Eregast is de 82-jarige Rus Aleksej Leonov, die in 1965 als eerste mens een ruimtewandeling maakte.

Honderd astronauten zoeken opvolgers
Honderd astronauten zoeken opvolgers (Foto: ANP)

Catherine Keyl bedreigd bij Amsterdamse tram

Presentatrice Catherine Keyl is onlangs bij een tramhalte in Amsterdam bedreigd. Dat heeft zij maandag bevestigd na een bericht hierover in de Mediacourant.

"Ik stond gewoon op de tram te wachten toen een dame van een jaar of zestien zonder reden tegen mij begon te schreeuwen", vertelt de 69-jarige presentatrice. "Ze vond het niet fijn dat ik haar kant op keek. 'Kijk godverdomme voor je of ik maak je af', dat waren haar woorden." Keyl probeerde de situatie te sussen, maar tevergeefs. "Haar vriendin ging zich er ook mee bemoeien en beklemtoonde dat ze dat zeker zou doen als ik niet stopte met kijken."

Het incident vond plaats in de Van Baerlestraat. Keyl heeft geen aangifte gedaan bij de politie. "Ik was erg geschrokken, maar de politie heeft wel belangrijkere dingen te doen dan dit soort aangiften verwerken", denkt de televisiecoryfee. "Je voelt je op zulke momenten erg machteloos als burger. We willen allemaal dat het gedrag van dit soort jongeren verbetert. Maar hoe moet je dat dan doen op zo'n moment, als ze totaal niet voor reden vatbaar zijn?"

Keyl vertelde haar verhaal mede vanwege de Week van de Opvoeding, die maandag van start gaat.

Catherine Keyl bedreigd bij Amsterdamse tram
Catherine Keyl bedreigd bij Amsterdamse tram (Foto: BuzzE)

Nioh

Doodgaan, er van leren en opnieuw proberen. De Souls-games zetten je op scherp en geven enorme voldoening. Lastige games waren er echter eerder; Ninja Gaiden staat nu niet bekend als een eitje. Dezelfde uitgever Koei Tecmo en ontwikkelaar Team Ninja komen nu met Nioh, dat belooft lastig te worden.

'Borstvoeding geven in het openbaar niet fijn'

Bijna een derde van vrouwen voelt zich onprettig bij het geven van borstvoeding in openbare gelegenheden, zoals de sportclub, speeltuin, restaurant of café. Dat concludeert het Voedingscentrum op basis van eigen onderzoek onder 922 moeders.

De ondervraagde vrouwen zeggen het gevoel te hebben dat anderen het aanstootgevend vinden, of vrezen dat anderen de borst kunnen zien. Ook een oncomfortabele voedhouding en negatieve reacties uit de omgeving worden vaak genoemd als reden om liever geen borstvoeding buitenshuis te geven.

De sportaccommodatie en winkels/winkelcentra worden als minst prettige locaties ervaren om te voeden. Daarna volgen musea en scholen. In zorginstellingen voelen vrouwen zich het minst bezwaard.

Twee derde van de ondervraagde moeders zijn in de leeftijd van dertig tot veertig jaar en een derde twintig tot dertig. Zo'n 84 procent van de respondenten gaf borstvoeding ten tijde van het onderzoek.

Uit eerder onderzoek van het Voedingscentrum bleek dat bijna de helft van de Nederlanders het niet normaal vindt dat vrouwen in het openbaar borstvoeding geven aan hun kind.

'Borstvoeding geven in het openbaar niet fijn'
'Borstvoeding geven in het openbaar niet fijn' (Foto: ANP)

Ozzy en Sharon Osbourne zoenend gespot

Vijf maanden na hun breuk zijn Ozzy en Sharon Osbourne op de foto gezet tijdens een intiem moment. E! plaatste zondag foto's van de twee, die in 1982 trouwden, tijdens een innige kus.

Alhoewel Sharon en Ozzy al eerder weer bij elkaar leken te zijn - dochter Kelly verklaarde maanden geleden al dat het huwelijk van haar ouders er niet onder te krijgen was - is dit de eerste keer dat bewijs daarvan is vastgelegd.

Het rockstel ging begin mei uit elkaar, omdat Sharon de slippertjes van Ozzy niet meer aankon. "Ik kan zo niet langer leven", vertelde ze in haar praatprogramma The Talk. Ze leek toen vastberaden een leven zonder de vader van haar drie kinderen te gaan leiden. "Dit wordt voor mij het laatste hoofdstuk van mijn leven. En ik moet nog zien waar dat naartoe gaat."

Later bleek dat de affaire van de Black Sabbath-voorman met kapster Michelle Pugh de druppel was geweest voor Sharon. Jongste dochter Kelly was woedend op de maîtresse van haar vader en zette uit wraak het nummer van Michelle op Twitter. In de rechtszaak die de haarstyliste daarop aanspande, werd eerder deze week geschikt.

Ozzy en Sharon Osbourne zoenend gespot
Ozzy en Sharon Osbourne zoenend gespot (Foto: BuzzE)

Powerboatkampioen (24) overleden op Moezel

De Duits-Italiaanse powerboatracer Massimo Rossi is zondag om het leven gekomen bij een ongeluk op de Moezel. In het Duitse Traben-Trarbach vonden internationale wedstrijden plaats, waarbij Rossi in de O-350-klasse uitkwam. Zaterdag had hij de eerste van drie geplande races - meetellend voor het EK - gewonnen, maar zondag ging het helemaal fout voor de man die eerder dit jaar de wereldtitel in de klasses O-250 en O-350 veroverde.

Rossi lag in de race van zondagochtend aan de leiding, maar bij het maken van een bocht ging het fout. Hij kwam te wijd uit en knalde met volle vaart op de rotsen aan de oever. Daardoor werd hij uit zijn boot geslingerd, waarna hij tegen een boom tot stilstand kwam. Rossi was vermoedelijk op slag dood. 

Vincenzo Iaconianni, de baas van de Italiaanse gemotoriseerde watersportbond, reageerde zondag woedend. Volgens hem heeft de Italiaanse bond de organisatoren van de wedstrijd in Traben-Trarbach meerdere malen gewaarschuwd dat het parcours te smal en dus te gevaarlijk was. De organisatoren hebben nog niet op die beschuldiging gereageerd. De boten in de O-350 bereiken snelheden tot zo'n 170 kilometer per uur. 

Ubisoft strijdt voor onafhankelijkheid

Een nieuwe dag, een nieuw hoofdstuk in het rustieke Frankrijk waar Vivendi Ubisoft wederom probeert te beroven van haar zo geliefde onafhankelijkheid. Liberté Toujours, aldus Ubisoft.

Ubisoft had vandaag de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering en daar bleek maar weer eens dat Vivendi nog altijd op de loer ligt om gehele controle van het bedrijf over te nemen. Spil van het verhaal; Vivendi wil hebben, Ubisoft wil onafhankelijk blijven. Vivendi, al enige tijd bezig met de meest bloedeloze coup d'état ever, heeft de neiging om haar eigen mensen in de raad van bestuur te sneaken om zo langzaam maar zeker een overname te faciliteren. 

Prima plan, al bleek vandaag dat Ubisoft-eindbaas Yves Guillemot is herkozen als CEO alsook Ubisoft Motion Picture CEO Gerard Guillemot en twee nieuwe leden, die een vertrekkend lid vervangen en een nieuw, onafhankelijk, lid aan de olijke groep toevoegen. Gevolg is dat er nu vijf 'founding' members en vijf onafhankelijke leden in de board plaatsnemen.

Dat betekent niet dat Ubisoft vrij is van de grijpende klauwen van Vivendi; Vivendi zal ongetwijfeld hun strategie aanpassen. De eerstvolgende kans voor Vivendi om mensen in de board of directors van Ubisoft te sneaken is volgend jaar (logisch, want jaarlijks).

De Franse wet dicteert dat als een bedrijf meer dan 30% van de aandelen in handen heeft het verplicht is om een bod te doen op de firma in kwestie - Vivendi zal ongetwijfeld geen zin hebben om een megasom neer te leggen. Op dit moment heeft Vivendi 23% van Ubisoft in handen.


PlayStation VR uitpakken

Wat krijg je allemaal als je een PlayStation VR koopt? In dit filmpje zie je wat er in de doos zit.

 

Er zijn twee varianten die worden verkocht. De standaardset van €399,- heeft een PlayStation VR-headset, de processor, een set oordopjes, alle kabeltjes en een schijfje met 8 demo’s.

De demo's zijn van:

  • Driveclub VR
  • PlayStation VR Worlds
  • RIGS Mechanized Combat League
  • Tumble VR
  • Battlezone
  • EVE: Valkyrie
  • Wayward Sky
  • Headmaster


De zogenaamde Launch-bundel heeft als extra’s een PlayStation camera, PlayStation VR Move controllers en PlayStation VR Worlds. Voor zover bekend is de Launch-bundel niet verkrijgbaar in Europa, maar we houden hoop. Mocht deze uitkomen in Nederland, dan staat er waarschijnlijk €499,- op het prijskaartje.
Voor alle duidelijkheid: om PlayStation VR te kunnen gebruiken heb je ook een PlayStation 4 nodig.

PlayStation VR is vanaf 13 oktober in Nederland verkrijgbaar.

'Allochtoon vaak ten onrechte gecontroleerd'

Politieagenten houden vaak ten onrechte allochtonen staande. In bijna 40 procent van de gevallen zijn de controles niet "objectief en redelijk" te rechtvaardigen. Intuïtie en stereotypering spelen een rol bij aanhoudingen die gebeuren op basis van een vermoeden van een strafbaar feit. Er is echter geen sprake van bewuste discriminatie.

Dit blijkt uit het rapport in het kader van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap. De onderzoekers van het adviesbureau Twynstra Gudde hebben hierbij het politieoptreden in kaart gebracht door in totaal dertig diensten mee te draaien in vier basisteams.

Agenten willen boeven vangen en gebruiken daar stereotypen voor. Dit wordt bewust en onbewust aangemoedigd door het politie- en veiligheidsbeleid. De onderzoekers geven aan dat een politie die etnisch profileert onbedoeld bijdraagt aan ongelijkheid in de samenleving. Daarom zou de politie dit complexe vraagstuk met voorrang moeten aanpakken.

Allochtonen zijn procentueel overigens fors oververtegenwoordigd in de criminaliteit.

Allochtoon vaak ten onrechte gecontroleerd
Allochtoon vaak ten onrechte gecontroleerd (Foto: ANP)

'Effect bezuinigingen wordt helemaal niet gemeten'

De regering heeft onvoldoende zicht op de gevolgen van bezuinigingen en lastenverzwaringen. Het is vaak onduidelijk of de geplande opbrengst wordt behaald en ook economische en maatschappelijke gevolgen zijn lang niet altijd duidelijk. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een vandaag verschenen rapport.

De Rekenkamer bekeek in totaal 512 maatregelen uit de kabinetten Balkenende IV (CDA/PvdA/CU), Rutte I (VVD/CDA gedoogd door PVV) en Rutte II (VVD/PvdA) die samen 50,4 miljard bezuinigingen vormen. Kees Vendrik, voormalig GroenLinks-kamerlid en nu lid van de Rekenkamer, laat in een toelichting weten dat we bij een groot deel van die maatregelen niet weten of het gewenste resultaat is bereikt, en dus ook niet of de gepleegde inzet wel in verhouding staat tot de opbrengst. Van de onderzochte maatregelen zijn er 26 overigens nooit uitgevoerd.

De Rekenkamer noemt het 'aannemelijk' dat de bezuinigingsmaatregelen de overheidsfinanciën positief hebben beïnvloed, maar het is dus niet duidelijk hoe veel. Vendrik roept het kabinet op om alsnog onderzoek te doen naar die effecten, en ook naar de maatschappelijke en economische gevolgen, en dat ook in de toekomst te blijven doen. Eerder schatte het Centraal Plan Bureau bijvoorbeeld in dat het bezuinigingsbeleid zo'n 5% aan economische groei heeft gekost.

Waarschijnlijk blijft het bij deze oproep. Eerdere onderzoeken naar de effecten van bezuinigingen vonden in de Tweede Kamer maar weinig gehoor, en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem doet in een reactie op dit rapport ook nog geen concrete toezeggingen.

Radio 538 en Veronica onder één dak

De radiostations die onderdeel zijn van 538Group en Sky Radio Group gaan per 1 oktober onder één dak verder. Dat maakten Talpa en Telegraaf Media Groep (TMG) maandag bekend.

De mediabedrijven kondigden de samensmelting in juli al aan. Voor het definitieve samengaan was de goedkeuring van toezichthouders en het advies van de medezeggenschapsraad van TMG nodig. Dat is nu rond.

De verkoop van radiospots van Sky Radio en Radio Veronica wordt per 1 januari 2017 ondergebracht bij One Media Sales (OMS), dat ook de reclameverkoop van Radio 538, Radio 10, Sublime FM, 100% NL, en SLAM! verzorgt. Menno Koningsberger is benoemd tot algemeen directeur van het nieuwe radio- en muziekentertainmentbedrijf.

Moeders Radio 538 en Veronica onder één dak
Moeders Radio 538 en Veronica onder één dak (Foto: ANP)

ING schrapt duizenden banen

ING schrapt de komende vijf jaar 7000 banen, hoofdzakelijk in Nederland en België. In Nederland gaat het om 2300 voltijdsbanen, in België om 3500 banen. Van de 7000 banen die vervallen, komen er 950 van externe medewerkers, maakte ING maandag bekend.

De ingreep moet een jaarlijkse kostenbesparing van 900 miljoen euro opleveren in 2021. Daarnaast investeert ING tot 2021 zo'n 800 miljoen euro in een verdere overgang naar onlinebankieren.

Bij ING werken meer dan 52.000 mensen, van wie ruim 14.800 in Nederland en meer dan 8100 in België. In België worden de filialen van ING en Record Bank samengevoegd. De stappen zijn volgens topman Ralph Hamers nodig om, bij ultra-lage rentestanden en strenge kapitaaleisen, blijvend te kunnen investeren in digitalisering.

ING neemt voor de reorganisatie een voorziening van circa 1,1 miljard euro.

ING schrapt duizenden banen
ING schrapt duizenden banen (Foto: ANP)

Broer Gülen in Turkije opgepakt

Turkije heeft de broer opgepakt van Fethullah Gülen, de geestelijke die volgens Turkije achter de couppoging in juli zit. Kutbettin Gülen werd in de havenstad Izmir opgepakt door speciale antiterreureenheden, aldus Turkse media zondag.

Kutbettin Gülen zou kortgeleden zijn teruggekeerd in Turkije. Hij werd gearresteerd in de woning van familie. De Turkse autoriteiten beschuldigen hem ervan lid te zijn van een terroristische organisatie.

Sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli zijn duizenden vermeende aanhangers van de geestelijke Gülen ontslagen en/of opgepakt. Bewijs is door Erdogan nooit geleverd.

Broer Gülen in Turkije opgepakt
Broer Gülen in Turkije opgepakt (Foto: ANP)

Bobbi Eden moeder van zoon Brandon

Bobbi Eden is zaterdagavond bevallen van haar eerste kind. De pornoster en haar man Mark Laurenz zijn nu ouders van zoontje Brandon Ray, meldt RTL Boulevard.

Het gaat goed met Bobbi en Brandon, die met de keizersnede ter wereld is gekomen. "Alle clichés zijn waar, het is allemaal zo leuk en mooi'', zei vader Mark tegen RTL.

De zwangerschap verliep moeilijk. Bobbi moest sinds begin augustus zo veel mogelijk rust nemen toen bleek dat ze met 32 weken zwangerschap al weeën had.

Het stel heeft lang getwijfeld over de naam van het kleintje. Uiteindelijk kozen ze voor Brandon, zijn tweede naam Ray verwijst naar een goede vriend van Bobbi en Mark in Los Angeles, die dus Ray heet.

Bobbi Eden moeder van zoon Brandon
Bobbi Eden moeder van zoon Brandon (Foto: BuzzE)

'Rijbewijs in 2020 op de smartphone'

Je rijbewijs op je smartphone. In 2020 moet dat mogelijk zijn, verwacht de Rijksdienst voor het Wegverkeer. De RDW is daar al voor aan het werk. "We kiezen nu voor de plastic kaart en dus over een een paar jaar voor de toevoeging van de smartphone", zegt Bas van den Berg, unitmanager rijbewijzen van de RDW maandag in De Telegraaf.

De RDW meldt in de krant dat er wordt gewerkt aan proeven met apps om dit op termijn mogelijk te maken. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk, maar het is wel zaak om te zorgen dat die apps bijzonder veilig zijn. Dat is noodzakelijk "omdat wij het rijbewijs in ons land ook als identiteitsbewijs gebruiken", zegt Van den Berg. Sinds zaterdag is het papieren rijbewijs niet meer geldig en moet iedereen een plastic kaart hebben.

'Rijbewijs in 2020 op de smartphone'
'Rijbewijs in 2020 op de smartphone' (Foto: BuzzT)

Alcohol kost samenleving miljarden

Alcoholgebruik kost de Nederlandse samenleving jaarlijks miljarden. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekend in opdracht van de Tweede Kamer. In 2013 kwam het saldo van baten en lasten uit op 2,3 tot 2,9 miljard euro negatief, aldus het RIVM in een maandag gepubliceerd onderzoek.

Kosten door alcoholgebruik kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een lagere arbeidsproductiviteit als gevolg van ziekteverzuim, door inzet van politie en justitie en door verkeersongevallen. Deze kosten zijn verminderd met de baten van alcoholgebruik, bijvoorbeeld in de vorm van accijnzen voor de overheid. De onderzoekers hebben ook het geluksgevoel dat consumenten kunnen ontlenen aan alcohol in het onderzoek meegenomen en in geld uitgedrukt.

Om mensen minder te laten drinken en daarmee de kosten te drukken adviseert het RIVM accijnsverhogingen, een beperking van het aantal verkooppunten en een totaalverbod op alcoholreclame en -sponsoring.

Alcohol kost samenleving miljarden
Alcohol kost samenleving miljarden (Foto: ANP)

Kennis Nederlander cybercrime schiet tekort

Nederlanders weten te weinig over onlinegevaren en hoe zij zich daartegen kunnen beschermen. Meer dan de helft van de mensen heeft bijvoorbeeld nog nooit van ransomware gehoord, terwijl dit de snelst groeiende dreiging op internet is. Criminelen 'gijzelen' daarbij met een virus computers van mensen die vervolgens moeten betalen om weer volledig toegang te krijgen tot hun eigen apparaten.

Ook onderschatten veel Nederlanders de kans dat ze slachtoffer worden van cybercriminelen. Meer dan de helft van de mensen verzuimt automatische updates aan te zetten en regelmatig back-ups te maken, blijkt uit het onderzoek Cybersecurity awareness en skills in Nederland (2016) van Alert Online.

Om de kennis op te krikken komen overheid en marktpartijen met de campagne Alert Online waarvoor staatssecretaris Klaas Dijkhof van Justitie maandag het startschot geeft. Van 3 tot en met 14 oktober zetten tweehonderd partijen zich in om de kennis en vaardigheden van Nederlanders op het gebied van cybersecurity te vergroten. Nederland moet zo online veiliger worden.

Kennis Nederlander cybercrime schiet tekort
Kennis Nederlander cybercrime schiet tekort (Foto: BuzzT)

'Duizenden kinderen zitten onnodig thuis'

Duizenden kinderen zitten 'volstrekt onnodig' thuis omdat een deel van de scholen en gemeenten onvoldoende zijn best doet een passende onderwijsplek te vinden. Dit zegt voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert maandag in de Volkskrant. Hij bestudeerde de afgelopen maanden de thuiszittersproblematiek.

Het aantal kinderen dat maanden of jaren geen onderwijs krijgt ligt in Nederland al jaren rond de tienduizend. Scholen, gemeenten en drie ministeries hebben in juni het Thuiszitterspact ondertekend om dit aantal met Dullaert als 'aanjager' terug te brengen. Hij reisde de afgelopen maanden door het land en zag dat het op sommige plekken goed gaat en op andere niet.

"Over thuiszitters wordt soms gesproken als kinderen die een ziekte hebben. Die kinderen zijn niet ziek, ze hebben een speciale onderwijsbehoefte. Het is aan scholen en gemeenten om daarin te voorzien."

'Duizenden kinderen zitten onnodig thuis'
'Duizenden kinderen zitten onnodig thuis' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: droog

Gisteren was het best wel een redelijke dag. Wij in het oosten hadden in elk geval redelijk wat zon met een enkele bui. De afgelopen nacht was het half tot zwaar bewolkt en heeft het hoofdzakelijk in het westen en zuiden nog wat geregend.

Vandaag kan er in het noordoosten nog een enkele mistbank voorkomen. Het wordt half tot zwaar bewolkt met een enkele bui, maar in de loop van de dag komt de zon steeds meer tevoorschijn en wordt het droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 18 graden en de noordelijke wind is matig.

De komende dagen wordt het zonnig en valt er geen neerslag van betekenis.

Zon op 07:45
Zon onder 19:14
Zonkracht

2 /1

Nederland
 

Blind_Guardian is op reis in Rusland geweest en maakte voor ons een reportage. Vandaag deel 2: Spasskaya toren bij het Kremlin (Foto: Blind_Guardian)
Blind_Guardian is op reis in Rusland geweest en maakte voor ons een reportage. Vandaag deel 2: Spasskaya toren bij het Kremlin (Foto: Blind_Guardian)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1789 George Washington roept 26 november 1789 de eerste Thanksgiving Day in het bestaan van de Verenigde Staten uit.
1942 Eerste succesvolle lancering van een V2-raket vanaf Peenemünde in Duitsland, de eerste keer dat een door de mens vervaardigd object de ruimte bereikt.
1944 Britse bommenwerpers bombarderen de dijk bij Westkapelle, om Walcheren onder water te zetten, zodat de Duitse bezetters makkelijker te verdrijven waren.
1981 De hongerstaking van IRA-gevangenen in de Maze-gevangenis in Belfast eindigt na zeven maanden en 10 doden.
1985 De spaceshuttle Atlantis wordt voor het eerst gelanceerd.
1990 Dag van de Duitse eenheid: de Duitse Democratische Republiek (DDR, Oost-Duitsland) wordt opgeheven en weer samengevoegd met de Bondsrepubliek Duitsland (West-Duitsland). Beide landen waren sinds 1949 van elkaar gescheiden.
1992 Voor 20 miljoen Amerikaanse kijkers verscheurt zangeres Sinéad O'Connor een foto van de paus in het programma Saturday Night Live.
1995 Na een maandenlang proces wordt sport- en filmster O.J. Simpson door de jury onschuldig bevonden.

ChristenUnie en PvdA: erken gebarentaal

De Nederlandse Gebarentaal moet worden erkend als officiële taal. ChristenUnie en PvdA dienen hier maandag een wetsvoorstel voor in.

Volgens de partijen is erkenning nodig omdat ruim 15.000 Nederlanders gebarentaal gebruiken. Met de erkenning, vergelijkbaar met die van het Fries, moet bijvoorbeeld de overheid gebarentaal gaan toepassen.

Tweede Kamerleden Roelof van Laar (PvdA) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) willen bijvoorbeeld dat een gebarentolk aanwezig is bij de wekelijkse persconferentie van de premier. Ook moet er een adviescommissie voor de Nederlandse Gebarentaal komen.

Erkennen

"Voor doven is gebarentaal hun moedertaal, net zoals het Nederlands dat voor mij is. Door hun taal te erkennen en de positie van doven te versterken, kunnen zij volwaardig meedoen in de samenleving," aldus Dik-Faber.

Volgens PvdA'er Van Laar "zien veel doven de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal als een erkenning van hun zijn. Dat is de reden dat ik heel snel officiële erkenning wil".

De partijen willen het wetsvoorstel al voor de verkiezingen in de Tweede Kamer behandelen. Het idee om gebarentaal te erkennen is niet nieuw, in 2010 riep de ChristenUnie hier ook al toe op.

ChristenUnie en PvdA: erken gebarentaal
ChristenUnie en PvdA: erken gebarentaal (Foto: ANP)

Consument merkt weinig van daling melkprijs

De consument merkt er weinig van dat de prijs die boeren krijgen voor hun melk sterk daalt. Sinds de afschaffing van het melkquotum voorjaar 2015 is de prijs bij de boer met 20 procent gedaald. De prijs van halfvolle melk in de supermarkt is slechts met 7,4 procent gedaald, meldt het CBS. Die prijsdaling voor de consument is vrijwel geheel toe te schrijven aan aanbiedingen.

De daling van de melkprijs is een gevolg van de hogere productie na het afschaffen van het melkquotum. De prijs van onbewerkte melk daalt al vanaf november 2013, berekent het CBS. Vanaf die datum gerekend is de prijs die de boer in juli 2016 kreeg bijna 44 procent lager.

In vrijwel alle Europese landen zijn de melkprijzen in het tweede kwartaal van 2016 flink gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Toch nam de melkprijs voor de Nederlandse boer het meest af, namelijk met 23 procent. De prijs in Nederland wordt wellicht meer beïnvloed door de internationale markten, omdat Nederland veel melk exporteert.

Consument merkt weinig van daling melkprijs
Consument merkt weinig van daling melkprijs (Foto: ANP)

Colombiaanse president erkent nee-stem

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft zondagavond erkend dat de bevolking het vredesakkoord met rebellenbeweging FARC in een referendum heeft verworpen. Hij zei ook meteen dat het staakt-het-vuren van kracht blijft. Een minieme meerderheid van de Colombianen bleek zondag tegen het vredesplan dat de regering na vier jaar onderhandelen met de rebellen had gesloten.

De president wil maandag met alle politieke partijen overleggen om een uitweg in het vredesproces te vinden. De uitkomst van het referendum zal de stabiliteit van Colombia niet beïnvloeden, liet Santos weten.

De leider van de rebellen, Rodrigo Londoño, liet eerder op de avond al weten dat de FARC vrede blijft nastreven. "De FARC blijft bij haar bereidheid om alleen nog woorden als wapen te gebruiken in het bouwen van een toekomst. Aan het Colombiaanse volk dat van vrede droomt, reken op ons, vrede zal zegevieren."

Colombiaanse president erkent nee-stem
Colombiaanse president erkent nee-stem (Foto: ANP)

Kim Kardashian slachtoffer gewapende overval

Kim Kardashian is in haar hotelkamer in Parijs overvallen. De gewapende daders deden zich voor als politieagenten.

Een woordvoerder van de realityster verklaart tegenover CNN dat Kim erg geschrokken is, maar niet gewond is geraakt. De vijf daders hebben miljoenen aan juwelen buitgemaakt. Kim is momenteel in Parijs voor de lokale Fashion Week, samen met haar zus Kourtney, moeder Kris en halfzusje Kendall.

Haar echtgenoot Kanye West werd tijdens een optreden op de hoogte gebracht van de gewapende overval. Hij brak zijn concert in het New Yorkse Queens abrupt af en vertelde het publiek dat hij wegens familieomstandigheden vertrok. Een bezoeker schreef op Twitter dat de rapper daarna meteen het podium afrende.

Kim Kardashian slachtoffer gewapende overval
Kim Kardashian slachtoffer gewapende overval (Foto: BuzzE)

Krap 'nee' tegen vredesakkoord FARC in referendum

De bevolking van Colombia heeft zondag in een referendum het vredesakkoord met rebellenbeweging FARC verworpen. De Colombianen mochten zich in een referendum uitspreken over het akkoord dat een einde aan 52 jaar oorlog in het land moet maken. Met 99,4 procent van de stemmen geteld blijkt dat een minieme meerderheid van 50,24 procent tegen het akkoord heeft gestemd. Met een opkomst van ongeveer 37 procent is het referendum geldig.

President Juan Manuel Santos ondertekende het akkoord zelf afgelopen maandag samen met FARC-leider Rodrigo Londoño Echeverri, ook bekend als Timochenko. Ook de strijders van de FARC hadden zich al achter de vredesplannen geschaard. Vervolgens moest de bevolking zich er nog over uitspreken. Die blijkt nu met een kleine meerderheid tegen.

Hoe het nu verder moet is onduidelijk. De president had al laten weten dat zijn regering geen plan B heeft en dat de oorlog hervat zal worden als de bevolking het akkoord verwerpt. Of dat slechts retoriek was zal moeten worden afgewacht. In ieder geval zegt de president dat de wapenstilstand voorlopig in stand zal blijven.

Het vredesakkoord moest een eind maken aan 52 jaar oorlog in Colombia waarbij naar schatting 220.000 mensen zijn omgekomen. De ongeveer 7000 rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) zouden volgens het akkoord de wapens neerleggen in ruil voor een terugkeer in de maatschappij. De beweging wil verder als een politieke partij.

Critici van het vredesakkoord, onder wie voormalig president Alvaro Uribe, vinden dat de FARC-strijders de gevangenis in moeten voor hun daden en nooit het parlement in mogen. "De vrede biedt hoop, maar het vredesakkoord is teleurstellend", aldus Uribe.

Colombianen verwerpen vredesakkoord met FARC
Krap 'nee' tegen vredesakkoord FARC in referendum (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.