Supertyfoon bedreigt Taiwan

Taiwan wordt bedreigd door de supertyfoon Nepertak. Momenteel worden er windstoten van 250 kilometer per uur met uitschieters van boven de 300 kilometer per uur gemeten. De kerndruk van de monsterstorm is op dit moment 900 hPa en daalt nog steeds. 

Nepertak kan in de nacht van donderdag op vrijdag voor een hoop ellende zorgen in het dichtbevolkte Taiwan, waar inmiddels voorzorgsmaatregelen worden genomen. Langdurige regenval en een zeer hoge stormvloed gecombineerd met de wind kunnen voor overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen leiden. 

De verwachting op dit moment is dat Nepertak als een categorie 4 tyfoon om 03.00 uur (lokale tijd) aan land komt, en na Taiwan zijn weg vervolgt naar China. Daar is het al zeer extreem nat, 26 provincies hebben te maken met overstromingen als gevolg van langdurige regenval, de zwaarste regenval sinds 1998. De nieuwe aanvoer van nog meer water door Nepertak lijkt daar dus voor een groot probleem te gaan zorgen. 

De inwoners van Hsinchu halen volgens FOK!ker Dustpuppy hun schouders op over de tyfoon. "Ach, hebben we weer een dagje vrij" aldus een collega van Dustpuppy. "Het is hier nu nog redelijk kalm, wind is wat toegenomen. Wolkendek zichtbaar in het oosten"

Het uitzicht van Dustpuppy in Taiwan (Foto: Dustpuppy)
Het uitzicht van Dustpuppy in Hsinchu, Taiwan (Foto: Dustpuppy)