Reggaezanger Jimmy Riley overleden

De Jamaicaanse reggaezanger Jimmy Riley is afgelopen woensdag op 61-jarige leeftijd in New York overleden. De muzikant was in de Amerikaanse metropool voor een behandeling tegen kanker. Het treurige nieuws werd vandaag door Billboard bekend gemaakt en kwam bij ons binnen via FOK!ker Grobbel op ons onvolprezen FOK!forum.

Martin James Norman Riley wordt op 22 mei 1954 geboren in Kingston, Jamaica. Halverwege de jaren zestig richt hij samen met Cornell Campbell, Buster Riley en Aaron "Dego" Davis de band The Sensations op. De band doet een succesvolle auditie bij Arthur 'Duke' Reid en brengt hitgevoelige singles uit als 'Everyday is Just a Holiday' en 'Those Guys'.

In 1967 verlaat Riley de band en gaat samen met Slim Smith en Lloyd Charmers verder onder de naam Uniques. Met deze band worden hits gescoord als 'Watch This Sound' en 'My Conversation'. Gedurende de jaren zeventig gaat Riley solo verder en heeft een aantal kleine hitjes. Ook werkt hij als producer voor onder meer Delroy Wilson en Pat kelly.

In de vroege jaren tachtig maakt Riley een comeback op Jamaica en neemt samen met Sly & Robbie het legendarische album Rhydim Driven op. Ook scoort de muzikant rond die tijd zijn allergrootste hit met de single 'Love & Devotion'. Riley had sindsdien nog diverse hits en speelde ook nog een blauwe maandag met The Wailers.

Aan het einde van de jaren tachtig verkast Jimmy Riley naar Miami, waar hij een reggae shop zou openen. In de jaren negentig keerde de muzikant wederom terug naar Jamaica waar Riley het platenlabel Love promotions zou beginnen. Ook trad de zanger nog regelmatig op allerlei festivals op.