Trein ontspoord bij Dalfsen, één dode

Rond negen uur vanmorgen is bij Dalfsen een trein ontspoord; hierbij is de machinist om het leven gekomen. Op de spoorwegovergang bij het Lage Veld is de trein van Zwolle richting Coevorden op een hoogwerker geknald. De trein is op zijn zij in het weiland naast de spoorlijn beland.

Lees hieronder het live-verslag van vanochtend.

Update 12.32 uur
Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en De Inspectie Leefomgeving en Transport zijn in Dalfsen om de situatie te onderzoeken.

De berijder van de hoogwerker is aangehouden. Hij heeft zichzelf net op tijd in veiligheid weten te brengen. Hij sprong van twee à drie meter hoogte naar beneden toen hij de trein zag naderen. Hij is lichamelijk ongedeerd maar "afschuwelijk geschrokken".

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) is geschrokken van het ernstige treinongeluk. Ze laat in een reactie weten dat haar medeleven uitgaat naar alle slachtoffers en nabestaanden.

Het treinongeluk is waarschijnlijk gebeurd doordat een kraanmachinist "een inschattingsfout" heeft gemaakt. Dat heeft burgemeester Han Noten van de gemeente Dalfsen dinsdag gezegd.

De spoorlijn tussen Dalfsen en Ommen is waarschijnlijk nog wel een paar dagen gestremd. Dat verwacht spoorbeheerder ProRail. "De trein moet worden weggehaald, de overweg moet worden hersteld en we weten niet hoe ernstig het spoor zelf is beschadigd", zegt een woordvoerder dinsdag.

Spoor Dalfsen waarschijnlijk dagen gestremd
Spoor Dalfsen waarschijnlijk dagen gestremd (Foto: ANP)

Update 12.05 uur
Op RTL Nieuws is de livestream te volgen. De slachtoffers zijn overgebracht naar het Isalaziekenhuis. De situatie is gede-escaleerd, wat betekent dat de bergingswerkzaamheden kunnen beginnen.

Update 10.30 uur
Gemeente Dalfsen heeft om 12.00 uur een persconferentie belegd. We houden jullie op de hoogte.

Update 10.15 uur
Op Twitter gaan foto's en video's rond waarop te zien is dat het voorste deel van de trein volledig is weggeslagen.

Update 10.00 uur
De Lifeliner 4 is geland in het weiland.  De burgermeester heeft nu bevestigd dat er één dode is gevallen, en dat er tien gewonden zijn gevallen. Inmiddels hebben alle passagiers de trein verlaten.

Update 09.53 uur
De lifeliner 3 is teruggekeerd naar de basis. Volgens RTV Oost zouden er vijf passagiers in de trein van Arriva gezeten hebben.

Update 09.46 uur
De burgemeester van Dalfsen meldt dat er twee doden zijn te betreuren. Inmiddels zijn er ook live beelden opgedoken op periscope.

Update 09.40 uur
Een bron bij ProRail meldt dat de machinist van de trein is overleden.