'Meer aandacht voor vrouwelijke vluchteling'

Er moet meer aandacht komen voor vrouwen en kinderen die in de vluchtelingenstroom naar Europa komen. Daarvoor pleitte minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingshulp) maandag en dinsdag in Oostenrijk, Slowakije, Slovenië en Servië.

"Meer dan de helft van de vluchtelingen die nu naar Europa komen zijn vrouwen en kinderen. Van die kinderen reist ongeveer de helft alleen'', beweert Ploumen in een verklaring. Betere bescherming en registratie moet voorkomen dat vrouwen en kinderen worden uitgebuit of in handen van mensensmokkelaars vallen.

In Oostenrijk zijn speciale programma's voor deze groepen opgezet. Ploumen: "Vrouwen krijgen specialistische zorg en cursussen om hun weerbaarheid te vergroten. De allerkleinste kinderen zonder ouders krijgen een tijdelijke pleegouder toegewezen uit hun eigen land.''

Dinsdag bezocht ze een doorgangskampen in Servië. Ze zegde het land vier ambulances en bijna 4000 slaapzakken toe als hulp voor de opvang. De afgelopen tijd kreeg het land zo'n 90.000 vluchtelingen per maand te verwerken.

'Meer aandacht voor vrouwelijke vluchteling'
'Meer aandacht voor vrouwelijke vluchteling' (Foto: ANP)