Russisch anti-dopingagentschap gaat samenwerken met Britten

Het Russisch anti-dopingagentschap RUSADA gaat samenwerken met de Britse collega's van UKAD. Dat zegt Natalia Zhelanova, een belangrijk anti-dopingadviseur van de Russische sportminister Vitaly Mutko. Volgens Zhelanova zal de samenwerking blijven gelden tot RUSADA door het wereldantidopingagentschap WADA weer volledig goedgekeurd wordt.

Naar aanleiding van het enorme dopingschandaal dat in de afgelopen anderhalf jaar over de Russische sport spoelde werd RUSADA aangereden om met UKAD samen te gaan werken. "Beide agentschappen zullen gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het plannen van dopingtests bij Russische sporters", laat Zhelanova weten. "Ook zullen ze samen beslissen welke laboratoria gebruikt worden voor het testen van de bloed- en urinestalen."

Zowel RUSADA als UKAD krijgt de macht om atleten een dispensatie te geven voor een bepaald verboden middel, uiteraard mits dat om gezondheidsredenen nodig is - de in recente tijden veelbesproken TUE's (Therapeutic Use Exemptions). RUSADA werd door WADA flink de grond ingeboord tijdens het openbaren van het rapport naar doping in de Russische sport. Zo werden allerlei regels voor het omgaan met tests gebroken en mochten atleten tijdens een schorsing zelfs gewoon in actie komen in nationale wedstrijden. Aanvankelijk leek het er zelfs op dat RUSADA helemaal ontmanteld zou worden en er een nieuw agentschap opgericht kon worden, maar Mutko heeft dat inmiddels uitgesloten.