Meer agenten met machinepistool op straat

Als antwoord op de terreurdreiging leidt de Nationale Politie in korte tijd 150 specialistische schutters op. Samen met de driehonderd schutters die er al zijn, vormen ze een nieuwe, zelfstandige bewakingseenheid. Die wordt dinsdag bijvoorbeeld ingezet bij de top van Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

De agenten van de nieuwe eenheid bewaken volgens teamchef Peter van Pelt niet alleen nog gebouwen, zoals rechtbanken of woningen van bedreigde personen. Ze gaan ook zwaarbewapend surveilleren in bijvoorbeeld winkelcentra of op stations.

Sinds 2008 heeft de politie gespecialiseerde schutters in dienst, die naast hun gewone dienstwapen ook beschikken over een machinepistool (MP5). Dat kan verder schieten en heeft meer kogels. Door hun zwaardere bewapening zijn de agenten beter in staat om zowel zichzelf als collega's, burgers en 'statische objecten' te beveiligen.

"De uitbreiding van het aantal schutters was al gepland", aldus Van Pelt dinsdag. "Door de terroristische aanslagen in Frankrijk is de situatie veranderd en wordt hun opleiding versneld."De agenten worden opgeleid in Ossendrecht en krijgen de beschikking over extra materiaal. Het gaat onder meer om scherfwerende helmen, zware kogelwerende vesten en beenplaten voor extra patroonhouders.

Vaker agenten met machinepistool op straat
Vaker agenten met machinepistool op straat (Foto: ANP)