Rusland: Turkije moet doden piloot bestraffen

Rusland wil dat Turkije degenen vervolgt die verantwoordelijk zijn voor de dood van de piloot van een in november neergehaalde Russische straaljager. Dat zei een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag volgens persbureau Sputnik.

Turkse gevechtsvliegtuigen schoten de Russische Su-24 op 24 november neer, omdat die volgens Ankara het Turkse luchtruim schond. Rusland stelt dat het toestel boven het noordwesten van Syrië in actie was tegen jihadisten. De piloot zou zijn doodgeschoten door Turkse rebellen toen hij zich met zijn parachute in veiligheid wilde brengen.

De Russische woordvoerster wees met de beschuldigende vinger met name in de richting van Alparslan Çelik, een burgemeesterszoon uit Turkije. Hij zou tot de Turkse extreemrechtse groepering Grijze Wolven behoren en een leider zijn bij Turkmeense rebellen in Syrië.

Economische sancties
In het Russische gevechtsvliegtuig zaten twee piloten. De andere piloot kon wel in veiligheid worden gebracht.

Over de kwestie is tussen Ankara en Moskou een ruzie ontstaan die steeds verder oploopt. Rusland kondigde economische sancties af tegen Turkije en die werden deze week nog eens verzwaard.

Rusland: Turkije moet doden piloot bestraffen
Rusland: Turkije moet doden piloot bestraffen (Foto: ANP)