'Vluchtelingen barbecueŰn dure koikarper'

Koikarpers zijn siervissen die je in een siervijver houdt. Ze zijn duur en worden uiteraard niet gebruikt voor consumptie. Zéker niet als ze uit andermans vijver komen. Dat weet jij, dat weet ik. Wie dat niet weten zijn asielzoekers, zo ondervond de eigenaar van een vakantiepark in het Zeeuwse Hoek. Hij vond alleen de kop van zijn dure vis terug. De rest was op de barbecue gelegd.

De daders van deze diefstal/vernieling waren een groep asielzoekers die al enige tijd verblijven in het park wegens een door de overheid toegewezen opvang van 600 vluchtelingen.

In de siervijver wonen 20 koi en enkele steuren, en één Chagoi van bijna een meter lang. Die laatste, peperdure vis moest het ontgelden toen de asielzoekers zonder enige schroom de loodzware vis uit de vijver tilden, onthoofdden, in stukken hakten en op de barbecue legden.

"Dezelfde groep vluchtelingen kwam vorige week al eerder in opspraak toen enkelen van hen het interieur van een van de vakantiewoningen hadden gesloopt. Getuigen melden veelvuldig alcohol gebruik en toegangswegen worden geblokkeerd met puin en afval om de politie buiten te houden. Tijdens de reddingsactie tilden enkele vluchtelingen de wachtende zakken met Koi op. Uiteindelijk konden ze in veiligheid worden gebracht bij een bevriende hobbyist met een vijver in de omstreek," aldus koiquestion.com.

Update 14:55:

Omroep Zeeland meldt ondertussen dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de directie van het vakantiepark laten weten dat het bericht 'pertinent onwaar' zou zijn. Op het park zou niet eens een vijver voor koikarpers aanwezig zijn. Volgens RTL Nieuws zou de directie van het park helemaal geen commentaar hebben geleverd op het voorval. 

Update 16:28:

RTL nieuws heeft opnieuw de kennis gesproken die het verhaal de wereld in bracht en die houdt vol dat het verhaal gewoon klopt. "Er zijn diverse redenen te bedenken waarom de COA en de Oostappen Groep het verhaal willen ontkrachten."  Joop.nl - de site die regelmatig foutieve berichten de wereld in slingert - is er inmiddels als de kippen bij en bedenkt het woord 'vluchtelingenhaathoax'. 

Update 18:12:

Op het park blijkt wel degelijk een vijver aanwezig met koikarpers, zo blijkt uit foto's op de (besloten) facebookpagina van het park (met dank aan user Woelwater)

karpers

De karpervijver op het park, nu nog mét karper
De karpervijver op het park, nu nog mét karper

Update 22:44:

De bronsite, koiquestion - een gerenommeerde site binnen de koi-gemeenschap, laat op haar site weten nog steeds volledig achter het artikel te staan en niet te begrijpen waarom er zoveel moeite wordt gedaan om het verhaal te ontkrachten.

"Onze redactie heeft met verbijstering kennis genomen van de gang van zaken rondom het eerder gepubliceerde bericht: “Vluchtelingen eten kapitale Chagoi op uit siervijver vakantiepark“. Nog meer zijn wij verbaasd over de moeite die genomen wordt om het verhaal te ontkennen. Wij willen en zullen niet speculeren over de beweegredenen van deze organisaties en stellen nadrukkelijk dat onze bron een ooggetuige en tevens redactielid van KoiQuestion is die ter plaatse is geweest," zo laat de site weten. Het volledige statement, inclusief uiteenzetting van de feiten, vind je hier.