'Nederlanders willen grenscontroles'

70 procent van de Nederlanders vindt dat er weer grenscontroles moeten komen, zowel in ons land als in Europa. Bij de PVV-kiezers is dat 99 procent. Ook bij kiezers van andere partijen zijn er meerderheden voor, behalve bij D66-stemmers (28 procent).

Ruim een kwart van de Nederlanders vindt dat er ook hier de noodtoestand moet worden afgekondigd. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond na de bloedige aanslagen Parijs. Van de ondervraagden vindt ruim 55 procent de kans groot of vrij groot is dat aanslagen, zoals in Parijs, ook in Nederland zullen plaatsvinden.

In de wekelijkse Tweede Kamer-peilig van De Hond zijn er geen verschuivingen ten opzichte van vorige week. De PVV blijft de grootste met 38 zetels, gevolgd door de VVD met 19 zetels. Het CDA komt weer uit op 18 zetels, gevolgd door D66 (17), SP (16) en GroenLinks (14). Regeringspartij PvdA blijft op 10 zetels staan. De Hond heeft zaterdag, een dag na de aanslagen in Parijs, een extra onderzoek gedaan. Daaruit kwamen geen veschillen met de Tweede Kamer-enquête van vrijdag naar voren.

'Nederlanders willen grenscontroles'
'Nederlanders willen grenscontroles' (Foto: ANP)