Live: zwaarste orkaan ooit nu tropische storm

In dit bericht houdt FOK! je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de orkaan Patricia, die zaterdagochtend vroeg rond 01.00 uur Nederlandse tijd aan land wordt verwacht in Mexico. Patricia is momenteel een orkaan van de vijfde categorie. Eerder werd in Mexico al de noodtoestand uitgroepen vanwege Patricia. Verwacht wordt dat ze afgezwakt is naar categorie 4 als ze eenmaal land bereikt. 

Ook op het forum worden aan de lopende band updates geplaatst, mede door users die in het betreffende gebied wonen, werken en leven. Op dit moment lijken ze nog vrij rustig onder de situatie. Zo meldt user Ednet94 dat zijn kinderen nog gewoon op school zitten. Wel zouden er honderden bussen en een aantal vliegtuigen paraat staan om de mensen die weg willen te evacueren.

Update 15.30 uur
Het ANP weet ons te melden dat Patricia nog slechts de status tropische storm heeft. Ze raast nu met windsnelheden van circa tachtig km over het vaste land. De autoriteiten in Mexico waarschuwen nog wel steeds voor hevige regenval en daaruit voortvloeiende modderstromen.  

Update 12.21 uur
De schade die orkaan Patricia heeft aangericht, lijkt mee te vallen. De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto zei tijdens een persconferentie dat de schade minder is dan verwacht, meldt de NOS. Wel zijn op sommige plaatsen straten blank komen te staan. Ook zijn er meldingen van kleine aardverschuivingen. De president verwacht wel dat de zware regenval voor problemen zal zorgen. Zo kunnen door de grote hoeveelheden regen modderstromen ontstaan. De orkaan is inmiddels afgezwakt van de zwaarste vijfde categorie naar categorie 1. 

Update 11.02 uur
Op de website van AFmedios zijn een aantal foto's geplaatst van de ravage die Patricia heeft aangericht.  Ongetwijfeld zullen er later vandaag nog meer foto's en video's naar buiten gebracht worden. 

Update 08.33 uur 
Zo snel als Patricia opzwol naar een categorie 5 orkaan, zo snel neemt ze in kracht af nu ze eenmaal over het land raast. Volgens het NHC  is ze nu nog maar een storm van de tweede categorie. Wellicht dat het gebergte er aan meehelpt dat ze zo snel aan kracht inlevert. 

Update 08.11 uur
Het ANP weet ons te melden dat Patricia inmiddels aan kracht heeft ingeboet. Op dit moment is ze nog 'maar' een orkaan van de vierde categorie. Tot op heden zijn er nog geen gewonden gemeld. Wel zijn auto's van hun plek af geblazen en en sneuvelden er diverse bomen.

Rondom de badplaats Puerto Vallarta zijn circa 15.000 toeristen geëvacueerd. Het Amerikaanse National Hurricane Centre (NHC) waarschuwde dat Patricia nog steeds een extreem gevaarlijke storm is. Er worden nog steeds windsnelheden gemeten tot 210 kilometer per uur. 

Update 23.20 uur
Eindelijk wat goed nieuws voor de mensen in Mexico al is het maar een klein beetje. De laatste vlucht met het verkenningsvliegtuig van de 'Hurricane Hunters' door het oog van Patricia laat een verzwakking zien. Patricia heeft moeite met de windschering die vanuit het zuidwesten optreedt en ze nadert het vaste land met de bergen. Ze kan qua kracht geen stand meer houden. De druk is gestegen tot 902 mb en de windsnelheden gedaald tot 325 km/u, met uitlopers tot 380 km/u.

De gegevens zijn ietwat onzeker en ze kan mogelijk nog iets zwakker zijn omdat de metingen niet vlekkeloos zijn verlopen. Mogelijk gaat ze straks toch als categorie 4 aan land. Weliswaar is dat positief voor de mensen daar maar niet vergeten dat het nog altijd een kolossale, zeer gevaarlijke, orkaan is.  Landfall is nog circa twee uur weg

Update 22.55 uur
Op twitter zijn beelden verschenen waarop het al aardig tekeer gaat, naar Nederlandse maatstaven gerekend dan.


Broadcast live streaming video on Ustream


Live stream uit Ixtapa Guerrero  (voor zolang het werkt) 

Het orkaanseizoen in de VS kent twee hoofdgebieden: het Atlantische en het Pacifische gebied. Beide hebben hun eigen namen, hun eigen seizoen en hun eigen historie. Het draait in dit geval om het oostelijke deel van de Stille Oceaan waar orkanen zich voor de kust van Mexico vormen en dan langzaam naar het noordwesten richting Hawaii trekken. Het Pacifische seizoen begint in mei, terwijl het Atlantische seizoen in juni begint. Patricia is inmiddels de achtentwintigste storm van het seizoen die zijn oorsprong heeft in dit deel van de oceaan. Er zijn ook tropische stormen die daar beginnen maar zich pas later verder ontwikkelen en dan in het centrale deel van de Pacific een naam krijgen.

Het Oost-Pacifische deel kenmerkte zich dit jaar al door opmerkelijk veel zware stormen. Maar liefst acht orkanen gingen Patricia voor die de status 'categorie 4' hebben gehaald. Dat was ongekend en een record. Patricia werd de negende van het seizoen en haalde zelfs categorie 5. Op de schaal van Saffir Simpson is dat de zwaarste gradatie, hoewel geleerden vinden dat deze schaal eigenlijk moet worden uitgebreid naar categorie 6. Geleerden zijn op dit moment ook het El-Nino-fenomeen aan het volgen. Dit weersverschijnsel lijkt ervoor te zorgen dat de regio van de Oost-Pacific abnormaal hoge temperaturen voortbrengt, een hoge luchtvochtigheid en zeer geringe windschering en dat al maanden lang. Allemaal waardes die van belang zijn voor de ontwikkeling van dit soort tropische stormen. Het resultaat was dus dat de ene na de andere zeer krachtige storm zich ontwikkelde, waarbij Patricia de 'mother of all storms' lijkt te worden.

Patricia heeft zich vandaag verder ontwikkeld en is inmiddels de allersterkste orkaan die ooit op aarde is gemeten. Wat zeer bijzonder aan Patricia is, is dat ze uitgroeide van een kleine tropische storm tot kolossale categorie vijf monsterorkaan in slechts 24 uur. Zelden zien we zoiets. Met een kerndruk van 880mb en windsnelheden van 325 km/u heeft ze een ongekende kracht gehaald. Let wel, we hebben het dus niet over een tornado, maar over een orkaan die een diameter kan hebben van honderden kilometers en dan met windsnelheden van 325 km per uur over het land dendert. Sterker nog, de storm haalde op sommige punten windstoten die de 400 kilometer per uur hebben aangetikt. Daarnaast produceert zo'n storm bakken neerslag die urenlang kan doorgaan en overstromingen daar een gevolg van zijn. En een derde verschijnsel is de zogenaamde 'storm-surge'. De harde windsnelheden zorgen ervoor dat het water rondom het oog wordt opgestuwd en vooruit wordt geduwd. Als het oog eenmaal aan land gaat, stijgt dus ook de zeespiegel en krijg je een soort tsunamiachtig effect. Een ongekende storm en voor Europese begrippen niet te bevatten. Wij in Nederland zien alles al kapotgaan bij windkracht 12. Omgerekend kom je dan 'slechts' op een orkaan van de eerste categorie uit. Patricia is een monster dat eigenlijk in categorie 6 thuishoort.