'Roken in eigen tuin verboden'

Clean Air Nederland (CAN) breidt de kruistocht tegen rokers uit. De schoneluchtextremisten zijn bezig een rechtszaak voor te bereiden om een verbod op roken in eigen tuin, huis of balkon rond te krijgen. De wettelijkheid van de rokende burger pesten denkt CAN in het Burgerlijk Wetboek te vinden. Daarin zijn regels omtrent overlast vastgelegd. Een van die regels is dat buren elkaar niet mogen hinderen door het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen.

CAN-voorzitter en antirookextremist Tom Voeten denkt aan scenario's met bejaarde vrouwen die ziek worden in hun eigen flat doordat de onderbuurman fulltime sigaartjes rookt op zijn eigen balkon. Ook ziet hij scenes voor zich van misdadige rokers in een flat op hun eigen balkon naast de slaapkamer van de baby van de buren.

Voordat de rechter echter rokers kan gaan criminaliseren zal er nog heel wat rook van de ene privésfeer naar de andere waaien zegt docent rechten Michel Vos. Er moet eerst aangetoond worden of iemand longkanker heeft gekregen van de rokende buurman of door het meeroken in een ander publieke ruimte als een café. Tevens mag er in de privésfeer meer dan in een publieke sfeer.