UEFA handhaaft straf KroatiŽ voor hakenkruis

De straf van de Europese voetbalbond UEFA voor Kroatië blijft staan. Het beroep van de Kroaten tegen het strafpunt in de EK-kwalificatie, een boete van 100.000 euro en het spelen van twee thuiswedstrijden zonder publiek bleek vrijdag zonder succes. De Kroatische voetbalbond kreeg die straf, omdat op 12 juni tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Italië (1-1) in Split een hakenkruis op het veld zichtbaar werd. Dat leidde tot woedende reacties binnen en buiten de voetbalwereld.

De tuchtcommissie van de UEFA besloot Kroatië flink te straffen, onder meer met een punt aftrek. De Kroaten gingen in beroep, maar vonden geen gehoor. Daardoor is rechtstreekse kwalificatie voor het EK verder uit beeld geraakt. Kroatië staat derde in groep H met veertien punten, achter Italië (achttien) en Noorwegen (zestien). De nummer drie van de groep kan zich via de play-offs alsnog plaatsen voor het toernooi van volgend jaar in Frankrijk.

Begin deze maand kwamen de Kroaten niet verder dan 0-0 tegen Azerbeidzjan en verloren ze van Noorwegen (2-0). Dat kostte bondscoach Niko Kovac zijn baan. Met een nieuwe trainer sluit Kroatië begin oktober de kwalificatiereeks af tegen Bulgarije (10 oktober in Zagreb) en Malta (13 oktober in Ta' Qali). In beide wedstrijden moet de ploeg van de sterren Luka Modric, Ivan Perisic en Mario Mandzukic het doen zonder steun van de eigen fans. Tegen Bulgarije blijven de poort van het stadion gesloten voor publiek, naar Malta neemt Kroatië geen supporters mee uit angst voor nieuwe misstanden en een mogelijk nóg zwaardere straf van de UEFA.

UEFA handhaaft straf Kroatië voor hakenkruis
UEFA handhaaft straf Kroatië voor hakenkruis (Foto: ANP)