WK Zwemmen dag 5: Het koningsnummer

Zondag begon in het Russische Kazan het WK zwemmen. Het waterpolo, openwaterzwemmen, schoonspringen en synchroonzwemmen was al een tijd onderweg of zelfs al klaar, maar voor de langebaanzwemmers is het toernooi nu ook begonnen. Op FOK!sport blikken we per dag vooruit naar de mooiste gevechten en de Nederlanders die dagelijks vanaf 08.30 uur Nederlandse tijd in actie komen.

Series & halve finales

De dag begint vandaag met de series van de 100 meter vrije slag, een van de hoogtepunten van het zwemtoernooi bij de vrouwen. Met 52,69 heeft Femke Heemskerk samen met de Australische Cate Campbell wereldwijd de snelste tijd van dit jaar in handen. Op de 4x100 meter vrije slag was ze als slotzwemster geweldig, maar op de 200 meter viel Heemskerk zwaar tegen. Het is de vraag of ze de 'demonen in haar hoofd' kan verslaan, wat zeker nodig zal zijn om hier kans te maken. Olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo heeft met 53,20 de vijfde tijd van de wereld gezwommen en is een van de outsiders voor een medaille. De series van het duo zijn de enige met Nederlandse deelname vandaag, want op de 200 meter rugslag bij de mannen, 200 meter schoolslag bij de vrouwen en mannen en de 4x200 meter vrije slag bij de vrouwen doet niemand mee namens Nederland.

Finales

Ook vandaag worden er weer vijf finales gezwommen, te beginnen met de 200 meter wisselslag voor mannen. De Amerikaan Ryan Lochte maakte tot nu toe enorm veel indruk en is dan ook torenhoog favoriet om voor de vierde keer op rij de wereldtitel te pakken op wat toch echt zijn afstand genoemd mag worden. Op het koningsnummer is vervolgens niet één topfavoriet aan te wijzen: de 100 meter vrije slag bij de mannen werd gisteren in de halve finales ontdaan van een van de grote favorieten. Vladimir Morozov maakte een valse start en werd gediskwalificeerd. Cameron McEvoy (Australië) en Ning Zetao (China) lijken de grootste kans te hebben, maar Federico Grabich uit Argentinië en de Belg Pieter Timmers zouden hun land uniek zwemsucces kunnen bezorgen.

Lochte is de torenhoge favoriet voor een vierde wereldtitel op rij op de 200 meter wisselslag (PRO SHOTS/Insidefoto)
Lochte is de torenhoge favoriet voor een vierde wereldtitel op rij op de 200 meter wisselslag (PRO SHOTS/Insidefoto)

De 200 meter vlinderslag bij de vrouwen lijkt volledig open te liggen. Franziska Hentke uit Duitsland heeft dit jaar de snelste tijd neergezet, Natsumi Hoshi uit Japan maakte in de halve finales de meeste indruk. Ook jeugdolympisch kampioene Liliana Szilagyi - die zich eerder nog ziek terugtrok van de 100 meter - gaat voor de medailles. Dat mag ook verwacht worden van de pas zeventienjarige Zhang Yufei uit China, die in de halve finales het wereldrecord junioren verbrak. De 50 meter rugslag bij de vrouwen belooft een strijd te worden tussen Etienne Medeiros uit Brazilië - dé vrouw van de afgelopen anderhalf jaar - en de Chinese Fu Yuanhui, die razendsnel was in de halve finales. Op de 4x200 meter vrije slag bij de dames heeft het er alle schijn van dat Katie Ledecky en Missy Franklin de VS naar het goud gaan zwemmen.