'Cameron wil EU-referendum in juni 2016'

De Britse bevolking mag mogelijk al in 2016 naar de stembus voor het referendum over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië. De Britse krant The Independent berichtte zondag op gezag van bronnen rond de regering dat premier David Cameron de volksraadpleging in juni volgend jaar wil houden.

De premier zou de definitieve datum in oktober willen aankondigen. De regering beloofde eerder al dat de Britten voor het einde van 2017 mogen aangeven of ze willen dat hun land in de Europese Unie blijft. Cameron heeft beloofd in de aanloop naar het referendum opnieuw over de positie van zijn land binnen de EU te onderhandelen.

Binnen de regering zou worden gevreesd dat de onderhandelingspositie van de Britten verzwakt als de volksraadpleging pas eind 2017 wordt gehouden. Dan kunnen de Britse eisen bijvoorbeeld een onderwerp van discussie worden in Franse en Duitse verkiezingen die in dat jaar worden gehouden.

Het houden van een referendum over het EU-lidmaatschap was een speerpunt in de verkiezingscampagne van de Conservative Party. De Tories van David Cameron wonnen de Lagerhuisverkiezingen in mei overtuigend.

'Cameron wil EU-referendum in juni 2016'
'Cameron wil EU-referendum in juni 2016' (Foto: ANP)