Code rood voor bijzonder zware storm

Het KNMI heeft zojuist code rood afgekondigd voor de kustprovincies Zeeland, Noord- en Zuid-Holland. Ook alle overige provincies hebben een weerswaarschuwing gekregen.

De code geel (gevaarlijk weer) voor de kustprovincies is zojuist opgehoogd naar code rood. De provincies Utrecht en Noord-Brabant hebben de eer om van groen naar oranje (extreem weer) geüpgrade te worden. Alle overige provincies hebben code geel ontvangen.

Bij code rood verwacht het KNMI dat de weerssituatie levensgevaar kan opleveren en grote overlast voor het hele gebied of ontwrichting van de samenleving kan veroorzaken. Aangeraden wordt binnen te blijven als je nergens heen moet. FOK! houdt je gedurende de dag op de hoogte van de laatste stand van zaken met betrekking tot de storm en het weeralarm.

Update 10.52 uur
De KLM schrapt zaterdag bijna dertig vluchten. Dit gebeurt uit voorzorg wegens het verwachte onstuimige weer. Dit heeft een zegsman van de luchtvaartmaatschappij laten weten.

Afgelaste evenementen
De verwachte storm gooit voor diverse evenementen roet in het eten. Zo is het festival Amsterdam Live on Stage afgelast. De stormachtige wind met zware windstoten, gecombineerd met regen en onweer, zijn voor ons evenement boven de kritische grens meldt de organisatie op de website. Het festival zou worden gehouden in Sportpark Riekerhaven met artiesten als Jett Rebel, Dotan en Typhoon. Mensen met een kaartje kunnen hun geld terugkrijgen.

De organisatie van Wonderfeel, een nieuw klassiekemuziekfestival in de open lucht op het bosterrein van Natuurmonumenten in 's Graveland, heeft besloten het programma van zaterdag te schrappen. Het programma van zondag gaat wel door, meldt de organisatie.

Ook het skûtsjesilen in Stavoren is afgelast vanwege de harde wind, die met zware tot zeer zware windstoten gepaard kan gaan. De zeilwedstrijd wordt dinsdag ingehaald.

Eerder werd al bekend dat de straatparade van het Zomercarnaval in Rotterdam niet doorgaat. De organisatie vindt de verwachte stormachtige wind een te groot risico voor het dansfestijn.

De Parade in Utrecht laat weten dat het theaterfestival vooralsnog gewoon doorgaat, al worden de weersomstandigheden van uur tot uur bekeken. Maar de tenten zijn stevig en stormbestendig en staan bovendien tussen bebouwing die veel wind zal tegenhouden, aldus een woordvoerster.

Ander gevaar
Verder wordt gewaarschuwd voor bomen die vol in blad staan waardoor ze veel wind vangen en kunnen omwaaien. Ook bestaat er risico op rondvliegende dakpannen en gevelplaten en kunnen bouwsteigers en hijskranen omvallen. De waarschuwing geldt tevens voor vrachtwagens en auto's met aanhanger of caravan. Ook watersporters moeten extra voorzichtig zijn.

Jouw Foto's?
Omgevallen boom? Dakpannen op je auto? Mensen die hun tent wanhopig vast houden? Drop je pics vooral in de comments!

Update 11.42 uur

Duitsland: Tornado's en orkanen
De Duitse Weerdienst heeft gewaarschuwd voor stevige windstoten in het hele land. In onder meer de steden Düsseldorf, Essen en Münster bij de grens met Nederland wordt gewaarschuwd voor "orkaanachtige windstoten" van 115 kilometer per uur, meldde tijdschrift Focus zaterdag. Voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen en het noorden van Hessen is code rood afgegeven, het hoogste niveau na extreem weer. Een tornado hier en daar is niet uit te sluiten, volgens Focus. Voor de noordelijke deelstaat Nedersaksen geldt code oranje en voor het zuiden van Duitsland code geel.


Sfeermuziekje voor bij het weer


Update 13:00 uur
Hieronder enkele Twitter berichten over de storm:

Overigens meldt Rijkswaterstaat dat automobilisten de A44 beter kunnen mijden in verband met vele takken op de weg. Er wordt geadviseerd om via de A4 om te rijden.

Het EK Palingroken is inmiddels afgelast, zo ook het zomercarnaval in Rotterdam. De kermis in Tilburg begint pas later in de middag door het weer.

Update 15:25 uur
Nog meer afgelaste evenementen: het technofestival Welcome to the Future (nabij Oostzaan) en het Ultrasonic Festival in Maarssen zijn beide afgelast