Froome kraakt na aanval Quintana, maar breekt niet

Vincenzo Nibali heeft de negentiende etappe gewonnen van de Tour de France. De Italiaan verliet de groep der favorieten op de Croix de Fer en kwam vervolgens solo aan op La Toussuire. Nairo Quintana zette eindelijk een geslaagde aanval in op Chris Froome en maakte ruim een halve minuut goed op de Brit. Zijn achterstand is echter nog steeds twee en een halve minuut.

Al vroeg in de etappe waren er diverse ontsnappingspogingen te zien op de Col du Chaussy,die vanuit de start moet worden beklommen. Daarbij verloor Froome, op Wout Poels na, al zijn manschappen. Bij hen dus ook Geraint Thomas, die een zware dag tegemoet ging.

De Brit kon na de afdaling zijn landgenoot nog wel van dienst zijn. In die vallei van dertig kilometer ontstond een kopgroep van twintig, met daarbij Pierre Rolland, Steven Kruijswijk, Stef Clement en Dylan van Baarle. Het was echter Rolland die op de Croix de Fer (Buitencategorie) alleen overbleef. Bij de favorieten duurde het lang voordat er iets gebeurde. Froome kreeg even een technisch maleur te verwerken, waarna Nibali besloot ten aanval te trekken. De Italiaan sloot op de top van de volgende klim (Col du Mollard, tweede categorie) bij Rolland. De rest van de favorieten volgde op twee minuten.

Die voorsprong wist Nibali lang te consolideren, ook nadat hij Rolland vroeg in de slotklim naar La Toussuire had gelost. De overige favorieten leken kapot te zitten, want er volgde geen enkele aanval op het geel van Froome. Op zes kilometer van de meet ging Quintana er alsnog vandoor en wist de Brit zowaar te lossen. Alle andere (semi-)favorieten konden dat tempo niet bijbenen en verloren uiteindelijk meer dan een minuut.

Nibali bleef buiten schot en wist de ritzege binnen te halen. Daarnaast klimt hij naar de vierde plek in het klassement. Quintana volgende op driekwart minuut en maakte een halve minuut goed op Froome. Een groep met Gesink, Mollema, Valverde en Contador kwam op twee en een halve minuut binnen. Gesink behield zijn zesde plaats in het klassement, ondanks dat hij gepasseerd werd door Nibali. Thomas kwam namelijk ver achter de groep binnen en viel zelfs uit de top tien.