FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 juli 2015

IS verklaart ook Turkije de oorlog

Eerder berichtten we al dat de situatie tussen Turkije en Islamitische Staat steeds grimmiger werd, met aanslagen aan de ene kant en kleine bombardementen aan de andere kant. Inmiddels lijkt er nu écht goed stront aan de knikker.

Waar Turkije zich eerder als reactie op de aanslagen eerder deze week beperkte tot wat bombardementen op Islamitische Staat in Syrië en zich vooral op de PKK (die verder niks met IS te maken heeft )leken te richten, verklaarden ze IS eerder vandaag de oorlog. Dat leek al een hele stap, maar nu zijn ze ook overgegaan tot zware bombardementen in grote delen van Irak en Syrie. Naar verluidt zijn er twintig F-16's actief. 

Maar dat is niet nog alles, Islamitische Staat laat ook van zich horen. In diverse berichten geven ze het groene licht Turkije aan te vallen met teksten als 'wij komen om jullie te pakken met de wil van God achter ons' en 'Turkije moet in gedachten houden hoeveel sleeper cells en lone wolfs er in hun gebied zijn. Na tien zelfmoordaanslagen zal Turkije geen stand houden'.

Hoe deze oorlog zal uitpakken is nog maar de vraag. Een ding is zeker, het worden spannende tijden voor Turkije en IS. Ook op ons NWS-forum volgt men de situatie op de voet in het 'Crisis in Syrië'-topic.

Promovendus STVV opent Belgische competitie met stuntje op Club Brugge

STVV heeft vrijdagavond de Belgische competitie geopend met een stunt voor eigen publiek. De gepromoveerde ploeg versloeg bekerwinnaar Club Brugge met 2-1, na een achterstand van 0-1 bij de rust.

Met Nederlanders Ruud Vormer en Stefano Denswil ging Club Brugge aanvankelijk voortvarend van start. De gasten kwamen in de 28ste minuut op voorsprong voor een treffer van Tom De Sutter.  STVV speelde onbevangen en dat werd in de 57ste minuut beloond. Faycal Rherras bezorgde doelman Sébastian Bruzzese, de vervanger van de naar Valencia vertrokken Mathew Ryan, grote problemen met een afstandsschot, waarna Ruben Fernandes de promovendus in de rebound op 1-1 bracht.

Het doelpunt gaf de club Sint-Truiden vertrouwen en in de 74e minuut leverde dat een tweede treffer op. Edmilson Junior knalde zijn ploeg met een hard afstandsschot op een 2-1 voorsprong. Even later moest de maker van de winnende treffer met twee keer geel het veld verlaten, de tien van STVV wisten de voorsprong met hangen en wurgen over de streep te trekken.

Zondag opent regerend kampioen AA Gent het seizoen met een uitwedstrijd tegen Westerlo. Anderlecht speelt dan thuis tegen Waasland-Beveren.

Marcellis tekent bij PEC Zwolle

Dirk Marcellis heeft zijn oefenstage bij PEC Zwolle succesvol afgerond. De 27-jarige centrale verdediger ondertekende vrijdag een contract voor één jaar, met een optie voor nog een seizoen. Hij komt transfervrij over van NAC Breda. De drievoudige international kwam eerder uit voor AZ en PSV.

Marcellis, die door een zware knieblessure ver werd teruggeworpen in zijn loopbaan, trainde al ruim anderhalve week mee met PEC Zwolle. Hij was actief in de oefenduels met Sparta en het Turkse Mersin.

Technisch directeur Gerard Nijkamp reageerde verheugd op de komst van Marcellis. "Hij stond al langere tijd op onze lijst. Het doet me dan ook deugd dat we hem nu aan onze selectie toevoegen. Met zijn komst halen we een goede voetballer met een brok ervaring binnen. Het feit dat hij international is geweest en alle mogelijke prijzen in Nederland heeft gewonnen, zegt wat dat betreft genoeg."

Marcellis tekent bij PEC Zwolle
Marcellis tekent bij PEC Zwolle (Foto: ANP)

Taylor en Wade naar halve finales World Matchplay

Darters James Wade en Phil Taylor staan in de halve finale van de World Matchplay in Blackpool. Wade won van Mensur Suljovic en Taylor rekende af met Dave Chisnall. 

De eerste kwartfinale van de avond ging tussen Wade en Suljovic. Op 3-3 kon Wade 108 uitgooien om een break te plaatsen en vervolgens deze voorsprong langzaam uit te bouwen. Het werd 11-5 en 12-6, waarna Suljovic plots de achtervolging ging inzetten. De Oostenrijker kwam terug tot 13-11. Hij kreeg zelfs mogelijkheden om op 13-12 te komen, maar miste dubbel 14 om 94 uit te gooien. Wade profiteerde direct en gooide 74 wel uit. Suljovic was gezien en Wade trok de partij met 16-11 naar zich toe. 

De wedstrijd tussen Taylor en CHisnall was van hoog niveau. The Power gooide op 3-2 120 uit en voorsprong van twee legs te pakken. Chisnall kon met een 121-finish nog op 5-3 komen, maar zag Taylor daarna alleen maar uitlopen. Op 8-3 pakte Chizzy nog een leg, maar daarna wist Taylor uit te lopen naar 14-4. 

Chisnall deed nog wat terug, maar verloor uiteindelijk met 16-8. Taylor won zijn 38e partij op een rij in Blackpool. Met bijna 103 gemiddeld en negen 180'ers kan Chisnall best tevreden zijn, maar op Taylor stond vanavond geen maat. 

Wade en Taylor spelen zaterdag tegen elkaar in de halve finale. De andere halve finale gaat tussen Michael van Gerwen en Peter Wright. 

Hulk Hogan buigt diep voor racismeroepers

Hulk Hogan heeft zijn excuses aangeboden voor het maken van racistische opmerkingen die zijn te horen op een audio-opname die recent is uitgebracht. Hierop steekt de acteur en worstelaar een tirade af over het liefdesleven van zijn dochter Brooke, waarbij hij meermalen het woord neger gebruikt.

''Acht jaar geleden heb ik me beledigend uitgelaten tijdens een gesprek. Het is onaanvaardbaar dat ik deze beledigende taal heb gebruikt. Daar is geen excuus voor. Ik verontschuldig me dat ik dit heb gedaan", zegt Hogan in een verklaring die hij verstrekte aan People.

"Dit is niet wie ik ben. Ik geloof heel sterk dat elke persoon op de wereld belangrijk is en niet anders moet worden behandeld op basis van ras, geslacht, geaardheid, religieuze overtuiging of anderszins", vervolgt Hogan."Ik ben teleurgesteld in mezelf dat ik deze taal gebruikte die strijdig is met mijn eigen overtuiging."

Ontslag
Zijn racistische taalgebruik van acht jaar geleden was voor het Amerikaanse bedrijf WWE (World Wrestling Entertainment) reden hem afgelopen vrijdag te ontslaan. Hij is ook verwijderd uit de online Hall of Fame van het media- en amusementsbedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in worstelen. Hulks advocaat zegt tegen People dat Hulk zich bij zijn ontslag neerlegt, omdat hij de organisatie of zijn familie niet in diskrediet wil brengen.

In de verklaring zegt Hulk Hogan dat hij de situatie wil gebruiken om een beter mens te worden. Hij beschouwt de kwestie als een belangrijke les.

Hulk Hogan zegt sorry na racistische tirade
Hulk Hogan zegt sorry na racistische tirade (Foto: BuzzE)

Le Pen aangeklaagd voor opmerking gaskamers

Jean-Marie Le Pen moet zich voor de rechter verantwoorden voor zijn uitspraak dat de gaskamers "een detail" van de Tweede Wereldoorlog waren. Justitie vervolgt de extreemrechtse politicus (87) voor "het ontkennen van misdaden tegen de mensheid", meldde nieuwszender France 24 vrijdag.

Le Pen heeft al meerdere veroordelingen op zijn naam staan voor discriminerende opmerkingen. Zelf vindt de oprichter van het Front National dat de vrijheid van meningsuiting hem ook het recht geeft om "blasfemische" dingen te zeggen. "Want dit is blasfemie, nietwaar? Het is immers een bijna religieus punt."

Voor het proces is nog geen datum vastgesteld.

Le Pen aangeklaagd voor opmerking gaskamers
Le Pen aangeklaagd voor opmerking gaskamers (Foto: ANP)

Géén spoed, géén politie

De politiebonden roepen politiemensen op om vanaf maandag 3 augustus alleen nog maar te reageren op spoedeisende meldingen, de zogenoemde prioriteit 1 en 2 meldingen. De actie ‘Géén spoed, géén politie’ wordt elke week met een dag verlengd en loopt zeven weken door, zolang een nieuw bod van minister Van der Steur uitblijft.

De politie is 24/7 beschikbaar. Dat mag de burger ook verwachten. De overheid legt de politie echter steeds meer prioriteiten op. Daardoor wordt het takenpakket van de politie steeds verder uitgebreid. De werkdruk neemt toe. Ondertussen blijft een fatsoenlijke CAO uit. Om daarvoor aandacht te vragen wordt de actie ‘Géén spoed, géén politie’ gevoerd.

Alleen meldingen met hoogste prioriteit
Deze actie houdt in dat de politie alleen afgaat op de meldingen die de hoogste prioriteit hebben, de zogenoemde prioriteit 1 en 2 meldingen. De zogenoemde prioriteitsmeldingen 3 krijgen géén opvolging van de politie. Dat zijn meldingen, waarbij de veiligheid niet direct in het geding is en uitstel geen ernstige gevolgen heeft. Burgers die zo’n melding zonder spoed doen via 0900-8844, krijgen te horen dat de politie actie voert voor een rechtvaardige CAO en dat er geen gevolg wordt gegeven aan de melding. Als zich een situatie voordoet die niet acuut is maar waarbij ingrijpen van de politie toch noodzakelijk is, hebben collega’s – bij hoge uitzondering – de ruimte om een individuele afweging te maken en deze actievorm niet toe te passen.

Veiligheid gewaarborgd
Omdat op de prioriteitsmeldingen 1 en 2 wél wordt gereageerd, is de handhaving van de openbare orde en de algehele veiligheid gewaarborgd. De actie gaat maandag 3 augustus in het hele land van start. Iedere daaropvolgende week wordt de actie met steeds één dag verlengd, zodat de politie-eenheden in de zevende week zeven dagen achtereen actievoeren. De actie kan op elk moment worden beëindigd als minister Van der Steur met een acceptabel CAO-bod komt dat voldoende aanleiding biedt voor de bonden om de onderhandelingen te hervatten.

Haase en De Bakker bij laatste vier in Scheveningen

Na Robin Haase heeft ook Thiemo de Bakker zich vrijdag geplaatst voor de halve finales van de tennischallenger in Scheveningen. De Bakker ontdeed zich op de Mets-banen in drie sets van de als tweede geplaatste Spanjaard Daniel Munoz-De La Nava: 5-7, 6-4 en 6-4. Hij sloeg vijftien aces. In de halve finales is de Georgiër Nikoloz Basilashvili zijn tegenstander.

Haase, de nummer één van de plaatsingslijst, schakelde in de kwartfinales de Roemeen Adrian Ungur uit. De Hagenaar verloor de eerste set met 6-2, maar vocht zich sterk terug in de wedstrijd en won de volgende twee bedrijven: 6-3 en 6-2. In de halve finale treft Haase de Rus Andrey Kuznetsov.

Haase en De Bakker bij laatste vier
Haase en De Bakker bij laatste vier (Foto: ANP)

Bolt laat eindelijk goede vorm zien

Usain Bolt heeft tijdens de Diamond League in Londen eindelijk weer eens echt goede vorm laten zien. De Jamaicaanse topsprinter snelde in de series van de 100 meter naar de winst in 9,87 seconden, waarmee de regereld wereldkampioen dit seizoen gedeeld zesde staat op de wereldranglijst.

Over de vorm van Bolt zijn het hele jaar al vragen, doordat hij - naar eigen zeggen vanwege blessures - amper in actie is gekomen. Op de 100 meter liep hij tot dusver alleen een wedstrijd op het strand in Rio de Janeiro, waar hij won in 10,12 seconden. In Londen leek hij moeizaam weg te komen, maar ogenschijnlijk simpel zette hij toch een toptijd neer terwijl er een stevige wind van 1,2 meter per seconden tegen stond. Michael Rodgers uit de VS werd tweede in 9,92, voor Kim Collins uit Saint Kitts & Nevis (10,02). De eerste serie werd in 10,02 gewonnen door Bolt's landgenoot Kemar Bailey-Cole.

Update 22.37 uur

Ook in de finale kwam Bolt tot 9,87 seconden, maar het leek wel moeizamer te gaan dan in de series. Ondanks een zeer matige start wist hij Rodgers in de laatste meters nog te passeren. De Amerikaan werd tweede in 9,90, terwijl ook Bailey-Cole (9,92), Chijindu Ujah uit Groot-Brittannië (9,96) en de Fransman Jimmy Vicaut (9,98) onder de tien seconden doken.

WK-zilver BMX'er Kimmann op tijdrit

Niek Kimmann heeft een flitsende start gemaakt op het wereldkampioenschap BMX in het Belgische Zolder. De negentienjarige fietscrosser uit Lutten pakte vrijdag het zilver in de tijdrit. Hij kwam enkele honderdsten van een seconde tekort voor goud.

Kimmann ging als snelste in de kwalificaties door naar de superfinale. Het hield in dat hij als laatste de geklokte ronde over de crossbaan moest rijden. De talentvolle Nederlander slaagde er net niet in de tijd van Joris Daudet te verbeteren. De Fransman klokte 30,953, Kimmann noteerde 31,029. Het brons ging naar de Amerikaan Connor Fields (31,288).

Laura Smulders miste nipt het podium bij de vrouwen. De winnares van olympisch brons in Londen 2012 eindigde als vierde in de tijdrit: 36,693. De Colombiaanse Mariana Pajon veroverde de wereldtitel met een tijd van 35,518. De Amerikaanse Alise Post pakte zilver (35,926) en de Nieuw-Zeelandse Sarah Walker behaalde brons (36,365).

WK-zilver fietscrosser Kimmann in tijdrit
WK-zilver fietscrosser Kimmann in tijdrit (Foto: ANP)

Obama aangekomen in het land van zijn vader

Barack Obama is vrijdag aangekomen in Kenia, het geboorteland van zijn vader. Op de luchthaven van Nairobi ontmoette de Amerikaanse president zijn ambtgenoot Uhuru Kenyatta, de Amerikaanse ambassadeur en zijn halfzus Auma.

De Amerikaanse president wil met zijn bezoek aan het Afrikaanse land de handelsbetrekkingen bevorderen. Daarnaast zal hij met de Keniaanse regering spreken over de aanpak van terrorisme, met name van terreurbeweging al-Shabaab uit buurland Somalië. Voor privébezoeken zal naar verwachting weinig ruimte zijn.

Langs de wegen tussen het vliegveld wen het hotel waar Obama verblijft, stonden overal enthousiaste Kenianen om de Amerikaanse president te begroeten. Zijn vorige bezoek aan Kenia bracht hij in 2006, nog voordat hij president was. Hij blijft er ditmaal drie dagen.

Obama aangekomen in het land van zijn vader
Obama aangekomen in het land van zijn vader (Foto: ANP)

Turkije boos op België om erkenning genocide

Een "oneerlijke aanklacht" waarin "historische feiten zijn verdraaid". Zo ziet Turkije het besluit van de Belgische volksvertegenwoordiging om de moord op honderdduizenden tot mogelijk 1,5 miljoen Armeniërs door het Ottomaanse Rijk officieel als genocide te erkennen.

De Kamer van Volksvertegenwoordigers, de Belgische Tweede Kamer, nam donderdagavond een resolutie aan over de volkerenmoord, die dit jaar een eeuw geleden plaatsvond. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde vrijdag als door een wesp gestoken. Het besluit wordt volgens Ankara "betreurd door de Belgische Turkse gemeenschap en heeft diepgaande gevolgen voor onze bilaterale relatie", aldus een verklaring waaruit de krant Hürriyet vrijdag citeerde.

Turkije verwerpt en veroordeelt het hanteren van de term genocide voor de Armeense kwestie. Veel landen gingen België voor. Het Nederlandse parlement stemde in 2004 voor een soortgelijke motie.

Turkije boos op België om erkenning genocide
Turkije boos op België om erkenning genocide (Foto: ANP)

Oukitel A28 smartwatch, is het wat?

Oukitel is de laatste tijd hard bezig een naam voor zichzelf te maken. Eerst met de uitstekende U8 smartphone, later met de aankondigingen van de U9 en U10 smartphones. 

Ondertussen hebben ze ook, redelijk stilletjes, een smartwatch op de markt gezet. En in de marketing hiervan winden ze er geen doekjes om, ze vergelijken het met de Apple Watch. Of dat slim is, gezien dat de verkopen van de Apple Smartwatch na de eerste maand met 90% daalden?

Smartwatches winnen geleidelijk aan populariteit, met pioniers zoals de Pebble, Motorola 360 en Samsung met zijn serie smartwatches. Ook zijn er steeds meer fitness-trackers of stappentellers die er functies bij krijgen. Denk maar aan de Microsoft Band, is dat nu een lifestyle tracker of smartwatch?

Waar de ‘grote’ merken vooral werken aan Android Wear smartwatches zijn de meeste smartwatches uit China vooral nog Mediatek varianten, met een vrij beperkt besturingssysteem. Zo ook deze Oukitel. Of het toch wat meer biedt, komen we nu achter. 

Turkije verklaart oorlog aan IS

Turkije heeft vrijdag toestemming gegeven aan landen van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) om gebruik te maken van luchtmachtbases in Turkije. Donderdag werd al bekend dat Ankara de Amerikanen uiteindelijk toch toestemming gaf de Amerikaanse basis bij het Turkse Incirlik te gebruiken om jihadisten in het Midden-Oosten te bestoken. Turkse gevechtsvliegtuigen zijn begonnen doelen van IS te bestoken.

Ankara heeft de oorlog aan de soennitische extremisten van IS verklaard, na lange tijd deze uitwas van de machtsstrijd in Syrië en in Irak zo veel mogelijk te hebben genegeerd. President en voorheen premier Erdogan heeft sinds de Arabische Lente in 2011 losbarstte in het Midden-Oosten vaak op het verkeerde paard gewed, terwijl twee miljoen Syriërs naar Turkije uitweken. Erdogan aarzelde voorts uit vrees dat vechten tegen IS een andere terreurbeweging waar hij meer last van had, de extremistische Koerdische PKK, in de kaart zou spelen. Bovendien was de val van de Syrische president Assad een prioriteit en gewapende soennieten lopen voorop in de strijd tegen Assad.

Maar sinds donderdag is het geduld met IS op. Na een reeks gewelddaden in de Turkse grensstreek met Syrië eerder deze week, vooral de bloedige bomaanslag maandag op een Koerdische bijeenkomst in Suruç, heeft Erdogan vrijdag zijn land vrijwel bij de coalitie tegen IS aangesloten. Hij had daar een lang telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Obama over.

Duizenden agenten

Vrijdag zijn in heel Turkije duizenden agenten op pad geweest om bijna driehonderd mensen op te pakkendie verdacht worden van banden met terroristische of extremistische organisaties zoals IS en de PKK.

Het Turkse leger had donderdag al jihadisten in Syrië bestookt, nadat die een Turkse militair hadden doodgeschoten bij de grensplaats Kilis. Het was volgens Turkse media de eerste keer dat de strijdkrachten in een vuurgevecht verwikkeld raakten met vermoedelijke strijders van de extremistische groepering IS. Er zouden er vijf zijn gedood.

Turkije verklaart oorlog aan IS
Turkije verklaart oorlog aan IS (Foto: ANP)

Robert Gesink: "Aardig gaar na bergetappe"

Robert Gesink kwam vrijdag naar eigen zeggen "aardig gaar" over de meet van de voorlaatste bergetappe in de Tour de France. De klimmer van LottoNL-Jumbo verdedigde zijn zesde plek in het klassement met verve en kwam als achtste binnen. "Er werd vanuit het vertrek al volle bak gereden, maar ik zat er steeds goed bij", zei hij bij de NOS.

Op de tweede klim, de Col de la Croix de Fer, moest Gesink in zijn reserves tasten. "Ik was iets over mijn theewater gegaan. Gelukkig was Steven Kruijswijk er nog bij, die heeft superwerk voor mij gedaan."

Gesink zag ritwinnaar Vincenzo Nibali passeren in het klassement, terwijl hij zelf voorbij ging aan Geraint Thomas. "Dat Nibali voorbijkomt is geen schande. Dat is een oud-Tourwinnaar, dus daar hadden we al rekening mee gehouden."

Voor het peloton staat zaterdag de laatste bergrit op het programma, met aankomst op Alpe d'Huez. "Ik kijk er naar uit, zeker naar de Nederlandse bocht. Maar ik ga eerst een beetje slapen", aldus Gesink.

Robert Gesink: aardig gaar na bergetappe
Robert Gesink: aardig gaar na bergetappe (Foto: ANP)

Zeiler Van Schaardenburg met EK-goud naar Rio

Rutger van Schaardenburg heeft vrijdag voor de kust van Aarhus op ondubbelzinnige wijze aangetoond dat hij momenteel de beste Nederlandse zeiler is in de olympische Laserklasse. Op de laatste dag van het EK in Denemarken verzekerde hij zich van de eerste plaats in het eindklassement. Met de Europese titel schakelde hij zijn Nederlandse concurrent Nicholas Heiner resoluut uit in de kwalificatiestrijd voor een olympisch ticket naar Rio 2016.

Van Schaardenburg begon vrijdag als nummer twee aan de elfde en voorlaatste race. De 27-jarige Dordtenaar moest één punt goedmaken op de Duitse koploper Philipp Buhl. Heiner startte als nummer vier van het klassement. Hij mocht na het WK in Canada één plaats in de eindrangschikking van het EK op Van Schaardenburg verspelen om het olympisch startbewijs voor Rio te bemachtigen.

Met de derde plaats in de elfde race klom Van Schaardenburg naar de eerste plaats. Heiner zakte met de zeventiende plek naar de zesde positie. In de slotrace verdedigde Van Schaardenburg zijn leidende positie met succes. Met zijn gouden medaille voldeed hij ook meteen aan de kwalificatie-eisen van sportkoepel NOC*NSF. Heiner had met zijn wereldtitel in 2014 de olympische limiet al gehaald, maar moest dus in Aarhus alsnog voorrang verlenen aan zijn Nederlandse rivaal.

Van Schaardenburg, vorig jaar tweede op het EK, begint in Rio aan zijn derde Olympiade. Bij Peking 2008 (34e) en Londen (14e) bleef hij ver verwijderd van het podium.

Van Schaardenburg met EK-goud naar Rio
Van Schaardenburg met EK-goud naar Rio (Foto: ANP)

Prince komt nog dit jaar met nieuw album

Prince heeft zijn 38e album alweer klaar. De plaat verschijnt volgens 3rdEyeGirl, de band waarmee Prince sinds vorig jaar optreedt, nog dit jaar. "Wij denken dat het album al heel snel verschijnt, maar er is nog geen verschijningsdatum vastgelegd. We kunnen niet wachten tot iedereen het hoort", vertelden de dames aan de BBC.

De nieuwe plaat, die The Hit & Run Album gaat heten, is 'super experimenteel'. "Dit album is super funky. Het is echt voor de super hardcore fans die elk nummer dat is opgenomen kennen. Het is hit na hit en meer voor de fans die willen horen wat Prince te zeggen heeft dan voor diegenen die de klassieke Purple Rain-sound willen horen."

Het nummer Hardrocklover, dat Prince begin deze maand deelde, is de eerste single van The Hit & Run Album. Op de plaat staat ook een versie van 1,000 Hugs and Kisses, dat Prince al sinds begin jaren negentig speelt maar nooit eerder uitbracht, en een nieuwe versie van This Could Be Us. "This Could Be Us is zo'n klassiek nummer, het is zo mooi en de tekst is prachtig, de productie is fenomenaal", aldus 3rdEyeGirl. "Maar deze nieuwe versie op de Hit & Run cd is totaal verschillend. Het nummer is super cool en klinkt industrialistisch." 1,000 Hugs and Kisses is volgens de band van Prince een echte 'feel-good love song'. "Om met je man of vrouw mee op de dansvloer te staan."

De twee laatste albums van Prince, Plectrumelectrum en Art Official Age, verschenen in september. "Alles gaat heel snel. Elke dag is er wel iets nieuws. Dat kan een lied zijn of een aantal nummers, je weet het nooit."

Prince komt nog dit jaar met nieuw album
Prince komt nog dit jaar met nieuw album (Foto: BuzzE)

Tour 1980: Zoetemelk bevestigt klasse in tijdrit

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

De laatste krachtmeting tussen de mannen van het klassement betrof een individuele tijdrit over 34,5 kilometer van en naar Saint-Étienne. Joop Zoetemelk bevestigde nogmaals zijn klasse door de tijdrit te winnen.

Zoetemelk won de tijdrit met 46 seconden voorsprong op zijn ploeggenoot Gerrie Knetemann. Hennie Kuiper reed een uitstekende tijdrit en werd vierde, waardoor hij de tweede plaats in het klassement heroverde op Raymond Martin.

De zege betekende dat het aantal Nederlandse etappezeges op 11 kwam. Ook wist Zoetemelk nu zeker dat als hij geen pech zou tegenkomen in Parijs gehuldigd zou gaan worden als Tourwinnaar.

Uitslag twintigste etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh 45'38"
2. Gerrie Knetemann (Ned) Ti - Raleigh + 00'46"
3. Joaquim Agostinho (Por) Puch - Sem + 01'11"
4. Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 01'12"
5. Jean-Luc Vandenbroucke (Bel) La Redoute + 01'37"
6. Bert Oosterbosch (Ned) Ti - Raleigh + 01'37"
7. Bernard Thévenet (Fra) Teka - Campagnolo + 02'03"
8. Christian Seznec (Fra) Miko - Mercier + 02'11"
9. Ludo Peeters (Bel) Ijsboerke + 02'19"
10. Jo Maas (Ned) DAF Trucks + 02'21"

Algemeen klassement na de twintigste etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh 98u18'22"
2. Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 06'47"
3. Raymond Martin (Fra) Miko - Mercier + 07'48"
4. Johan De Muynck (Bel) Splendor - Admiral + 12'16"
5. Joaquim Agostinho (Por) Puch - Sem + 15'29"
6. Christian Seznec (Fra) Miko - Mercier + 16'08"
7. Sven-Ake Nilsson (Zwe) Miko - Mercier + 16'25"
8. Ludo Peeters (Bel) Ijsboerke + 20'53"
9. Pierre Bazzo (Fra) La Redoute + 20'59"
10. Henk Lubberding (Ned) Ti - Raleigh + 21'02"

Laibach fleurt feestje Kim Jong-un op

Over twee weken is het feest in Noord-Korea! Het land viert dan bevrijdingsdag en dat vraagt natuurlijk om leuke, vrolijke muziek om de stemming erin te houden, dan wel te verhogen. Wie nodig je dan uit? Laibach natuurlijk!

Laibach is een controversiële band uit Slovenië. De muziek laat zich misschien wel het beste omschrijven als 'Wagneriaans', somber en doordringend. De heren van het kunstenaarscollectief staan erom bekend dat ze soms verder gaan dan een knipoog richting het nazisme of het stalinisme. Een ideale band dus voor Kim Jong-Un en zijn kameraden.

Op 19 en 20 augustus treedt de band op voor de Geweldige Leider plus nog 1000 ongetwijfeld dolenthousiaste Noord-Koreanen.

Laibach zal een geheel eigen versie van The Sound of Music ten gehore brengen. Onder dit linkje vind je een voorbeeldje van hoe de Slovenen een in principe leuk liedje, een totaal andere lading kunnen geven.

'Broer Kim Jong-un verdwenen na trip Londen' (Foto: ANP)
Kim is er helemaal klaar voor!

Geld voor agent Veghel naar Kankerbestrijding

Zo'n 15.000 euro die voor de vorige week veroordeelde Veghelse agent zijn ingezameld, gaan naar KWF Kankerbestrijding. De agent die bijna 2500 euro moet betalen aan een inbreker op wie hij heeft geschoten, heeft het geld niet meer nodig. De politie neemt het bedrag van de schadevergoeding voor haar rekening.

Door crowdfunding op iniatief van GeenStijl is 14.706 euro ingezameld. GeenStijl vult dat aan tot het ronde bedrag van 15.000 euro, zo heeft de weblog vrijdag laten weten.

GeenStijl was tot de actie overgegaan omdat het de afstraffing van het "kordate ingrijpen van de agent onrechtvaardig en strijdig met het gezond verstand"vindt.

Geld voor agent Veghel naar Kankerbestrijding
Geld voor agent Veghel naar Kankerbestrijding (Foto: ANP)

Fiat Chrysler roept auto's terug na hack

Fiat Chrysler roept circa 1,4 miljoen auto's in de Verenigde Staten terug naar de garage, na een bericht over een hack waardoor buitenstaanders de controle over een Jeep Cherokee wisten over te nemen. Volgens de autofabrikant zijn er geen ongelukken of gewonden bekend naar aanleiding van het softwareprobleem.

De nieuwe versies van onder meer de Ram pick-uptrucks, de Jeep Cherokee en de Dodge Challenger krijgen een software-update die de auto's moeten beschermen tegen hackers. Fiat Chrysler gaf aan zelf nooit te hebben gehoord dat een auto van het concern is gehackt. De extra beveiliging zou worden ingevoerd vanuit een "overmaat aan voorzichtigheid", aldus het bedrijf.

Technologiesite Wired bracht deze week een verhaal over twee hackers die erin zouden zijn geslaagd de softwarebeveiliging van een Jeep te kraken. Zij waren volgens de schrijver van het stuk in staat de controle over de auto over te nemen.

Fiat Chrysler roept auto's terug na hack
Fiat Chrysler roept auto's terug na hack (Foto: ANP)

Froome kraakt na aanval Quintana, maar breekt niet

Vincenzo Nibali heeft de negentiende etappe gewonnen van de Tour de France. De Italiaan verliet de groep der favorieten op de Croix de Fer en kwam vervolgens solo aan op La Toussuire. Nairo Quintana zette eindelijk een geslaagde aanval in op Chris Froome en maakte ruim een halve minuut goed op de Brit. Zijn achterstand is echter nog steeds twee en een halve minuut.

Al vroeg in de etappe waren er diverse ontsnappingspogingen te zien op de Col du Chaussy,die vanuit de start moet worden beklommen. Daarbij verloor Froome, op Wout Poels na, al zijn manschappen. Bij hen dus ook Geraint Thomas, die een zware dag tegemoet ging.

De Brit kon na de afdaling zijn landgenoot nog wel van dienst zijn. In die vallei van dertig kilometer ontstond een kopgroep van twintig, met daarbij Pierre Rolland, Steven Kruijswijk, Stef Clement en Dylan van Baarle. Het was echter Rolland die op de Croix de Fer (Buitencategorie) alleen overbleef. Bij de favorieten duurde het lang voordat er iets gebeurde. Froome kreeg even een technisch maleur te verwerken, waarna Nibali besloot ten aanval te trekken. De Italiaan sloot op de top van de volgende klim (Col du Mollard, tweede categorie) bij Rolland. De rest van de favorieten volgde op twee minuten.

Die voorsprong wist Nibali lang te consolideren, ook nadat hij Rolland vroeg in de slotklim naar La Toussuire had gelost. De overige favorieten leken kapot te zitten, want er volgde geen enkele aanval op het geel van Froome. Op zes kilometer van de meet ging Quintana er alsnog vandoor en wist de Brit zowaar te lossen. Alle andere (semi-)favorieten konden dat tempo niet bijbenen en verloren uiteindelijk meer dan een minuut.

Nibali bleef buiten schot en wist de ritzege binnen te halen. Daarnaast klimt hij naar de vierde plek in het klassement. Quintana volgende op driekwart minuut en maakte een halve minuut goed op Froome. Een groep met Gesink, Mollema, Valverde en Contador kwam op twee en een halve minuut binnen. Gesink behield zijn zesde plaats in het klassement, ondanks dat hij gepasseerd werd door Nibali. Thomas kwam namelijk ver achter de groep binnen en viel zelfs uit de top tien.

Federer en Wawrinka tegen Oranje in Davis Cup

Zwitserland zal op volle sterkte aantreden in de Davis Cup-ontmoeting met Nederland in september. Er was twijfel of de Zwitserse wereldtoppers Roger Federer en Stan Wawrinka beschikbaar zouden zijn, maar de Zwitserse tennisbond liet vrijdag weten dat ze allebei mee zullen doen in de strijd om een plaats in de wereldgroep.

Roger Federer is de nummer twee van de wereldranglijst, Stan Wawrinka staat op vier. Omdat de Zwitsers het afgelopen weekeinde zonder hun twee topspelers moesten stellen, verloren ze met 3-2 van België in de wereldgroep. Ze moeten daarom play-offs spelen om in de wereldgroep te blijven.

De Zwitsers hebben ook nog thuisvoordeel, maar in welke plaats en op welke ondergrond de wedstrijd tegen Nederland wordt gespeeld, is nog niet bekend.

Federer en Wawrinka tegen Oranje in Daviscup
Federer en Wawrinka tegen Oranje in Davis Cup (Foto: ANP)

Voetbal op tv: Waar wordt wat uitgezonden? editie 2015/2016

Het nieuw voetbalseizoen gaat snel van start. Spelers verhuizen van clubs, maar ook voetbalrechten verschuiven van zender. De Champions League zal voor het eerst op SBS worden uitgezonden, maar ook Eurosport heeft diverse rechten gekocht. FOK!sport geeft een overzicht waar het voetbal het komende seizoen te zien zal zijn op de Nederlandse zenders. 

Nederlands clubvoetbal

In Nederland verandert er niets ten opzichte van het vorige seizoen. 

Competitie Zender
Eredivisie FOX Sports (live), NOS (samenvattingen)
Jupiler League FOX Sports (live - enkele duels per speelronde), SBS6 (samenvattingen)
KNVB Beker FOX Sports (live - maximaal zes duels per ronde), FOX (samenvattingen, halve finales en finale live)
Supercup FOX & FOX Sports

Internationaal voetbal

Na 22 jaar bij de NOS zal komend seizoen de Champions League voor het eerst bij SBS6 te zien zijn. RTL7 houdt de rechten van de Europa League. 

Competitie Zender
Champions League SBS6 (1 duel per avond live, rest samenvattingen), Sport1 (live)
Europa League RTL7 (2 duels per avond live, rest samenvattingen), FOX Sports (live)
Nederlands elftal - oefenen SBS6
Nederlands elftal - EK Kwalificatie NOS
EK kwalificatie - overig Sport1 (live), NOS (samenvattingen)

Buitenlands clubvoetbal

Eurosport raakte de Bundesliga kwijt aan FOX Sports, maar zal de komende jaren wel het voetbal uit Italië en Frankrijk uit gaan zenden. De Serie A zat bij FOX en de Ligue 1 werd voorheen uitgezonden bij Sport1.

Sport1 heeft wel de Spaanse rechten voor de komende drie jaar weten te bemachtigen. Ook zullen ze de Championship en de League Cup gaan uitzenden, deze Engelse competities zaten bij FOX. Sport1 zond vorig seizoen ook voetbal uit Turkije en Griekenland. Of ze dat komend seizoen ook gaan doen is nog niet bekend. De zender is nog in onderhandeling zo laten ze aan FOK!sport weten. 

Competitie Zender
Premier League FOX Sports
Bundesliga FOX Sports
Primera Divisíon Sport1
Ligue 1 Eurosport (2)
Serie A Eurosport (2)
MLS Eurosport (2)
Liga Portugal Sport1 
Süper Lig Sport1 (?)
Jupiler Pro League Sport1 
Griekse Superliga Sport1 (?)
Championship Sport1
League Cup Sport1
FA Cup FOX Sports
Coupe de La Ligue Eurosport (2)
DFB Pokal FOX Sports
Beker van België Sport1

(?) = nog niet duidelijk

Doden bij explosie in vuurwerkfabriek

Bij een explosie en een brand in een vuurwerkfabriek in het Zuid-Italiaanse Modugno, vlakbij de havenstad Bari, zijn vrijdag vier doden en zes gewonden gevallen. Dit meldde het persbureau ANSA. Een van de gewonden is in zeer ernstige toestand in een ziekenhuis opgenomen.

De explosie heeft ook een bosbrand naast het industrieterrein veroorzaakt. De brandweer poogt met man en macht de brand in de fabriek Bruscella en de bossen te bedwingen.

Doden bij explosie in vuurwerkfabriek
Doden bij explosie in vuurwerkfabriek (Foto: ANP)

F1: Uitslag VT2 Grand Prix van Hongarije

Lewis Hamilton heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Hongarije de snelste tijd gereden. De regerend wereldkampioen kwam op de Hungaroring met de Mercedes tot een tijd van 1.23,949 en was hiermee iets sneller dan de Red Bulls van Daniil Kvyat en Daniel Ricciardo.

De training begon zonder de Force India's die na de crash van Sergio Perez uit voorzorg aan de kant werden gehouden. Het team uit Silverstone wil eerst de oorzaak van het afbreken van het rechterachterwiel weten voordat de bolides weer in actie zullen gaan komen.

Max Verstappen kende een lastige training. De Nederlander moest met motorische problemen in de pits staan, maar nadat de bougies waren vervangen kon hij toch nog in actie komen. Voor Ricciardo was de training twintig minuten voor tijd voorbij. De Australiër blies zijn Renault-motor op, al betrof het een ouder exemplaar, waardoor de schade meevalt.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:23.949   36
2 D. Kvyat Red Bull 1:24.300 +0:00.351 29
3 D. Ricciardo Red Bull 1:24.451 +0:00.502 16
4 N. Rosberg Mercedes 1:24.668 +0:00.719 34
5 K. Räikkönen Ferrari 1:25.134 +0:01.185 30
6 C. Sainz Toro Rosso 1:25.599 +0:01.650 37
7 S. Vettel Ferrari 1:25.660 +0:01.711 26
8 F. Alonso McLaren 1:25.752 +0:01.803 31
9 V. Bottas Williams 1:25.881 +0:01.932 35
10 F. Massa Williams 1:25.920 +0:01.971 31
11 M. Verstappen Toro Rosso 1:25.935 +0:01.986 19
12 J. Button McLaren 1:25.994 +0:02.045 32
13 P. Maldonado Lotus 1:26.090 +0:02.141 36
14 F. Nasr Sauber 1:26.379 +0:02.430 36
15 R. Grosjean Lotus 1:26.442 +0:02.493 39
16 M. Ericsson Sauber 1:26.831 +0:02.882 29
17 R. Merhi Manor-Marussia 1:29.113 +0:05.164 29
18 W. Stevens Manor-Marussia 1:29.115 +0:05.166 28
19 S. Perez Force India -:--.--- -:--.--- 0
20 N. Hülkenberg Force India -:--.--- -:--.--- 0

Intocht Vierdaagse begint te lopen

De intocht van de 99ste Vierdaagse van Nijmegen is vrijdagmiddag vroeg op gang gekomen. Rond 13.00 uur trok al een flinke stroom wandelaars over de met toeschouwers volgepakte Sint Annastraat ofwel de Via Gladiola.

Ruim honderd wandelaars en een aantal militaire groepen hebben voor het eerst tijdens de intocht een extra, lichtblauwe vlag bij zich. Die genummerde vlag is uitgedeeld aan lopers waarmee iets bijzonders is, zoals de oudste en de jongste deelnemers uit binnen- en buitenland. Deze bijzondere lopers waren in de enorme drukte tijdens de intocht vaak niet herkenbaar voor het publiek, dat daarover klaagde. Als de vlaggetjes een succes zijn, wil de Vierdaagseorganisatie ze volgend jaar elke dag gaan gebruiken.

Het terrein waar de ongeveer 40.000 lopers hun Vierdaagsekruisje kunnen ophalen is vrijdagmiddag afgesloten voor ander publiek dan wandelaars. Het werd zo druk op de Wedren dat mensen elkaar vertrapten. Veel toeschouwers zijn boos over de afsluiting. De lopers mogen tot 18.00 uur finishen.

Update 15.45 uur:
De drukte op de wedren is inmiddels flink toegenomen en het komende uur zal als vanouds ook ongeveer het drukste van de dag zijn. Het is dit jaar niet zo warm als vorig jaar. Loper Otto, die nog onderweg is vertelde: "Ik heb last van mijn knie en enkel, maar geen blaren dus het zal wel goedkomen. Als ik geen been breek ben ik waarschijnlijk tegen vieren binnen". Hij moest toen nog 7 kilometer.

Drukte op Wedren bij intocht Vierdaagse
Drukte op Wedren bij intocht Vierdaagse (Foto: WebHawk / Hemmo de Vries)

Tame Impala onttroont Henk Bernard in albumlijst

De Australisch band Tame Impala is met hun album Currents gestegen naar nummer-1 in de Album Top 100. De Australische band verdrijft daarmee de Nederlandse zanger Henk Bernard van de toppositie.

Tame Impala stond vorige week nog op plek 35 met hun nieuwste album. Deze week zijn ze dus flink gestegen. Henk Bernard bezet deze week de tweede plek met zijn plaat Liefde is leven. Op de vierde plek in de lijst is een nieuwkomer te vinden. Daar staat de nieuwe plaat van The Chemical Brothers genaamd Born In The Echoes.

Album Top 10 Week 30
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album, o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (35) Tame Impala - Currents

2. (1) Henk Bernard - Liefde is leven

3. (4) Kensington - Rivals

4. (-) The Chemical Brothers - Born In The Echoes

5. (6) Muse - Drones

6. (2) Maaike Ouboter - En hoe het dan ook weer dag wordt

7. (8) Original Soundtrack - Frozen

8. (21) Sam Smith - In The Lonely Hour

9. (17) Dotan - 7 Layers

10. (12) Mumford & Sons - Wilder Mind

Henk Bernard niet meer op een in albumlijst
Henk Bernard niet meer op 1 in albumlijst (Foto: BuzzE)

'Boodschap verdwenen vader die gezin doodde'

Een journalist in de West-Franse stad Nantes heeft mogelijk een boodschap ontvangen van een man die vier jaar geleden verdween, nadat hij zijn hele gezin had vermoord. "Ik leef nog", stond op de achterzijde van een foto van twee zoons, Arthur en Benoit, van de verdwenen Xavier Dupont de Ligonnès. De boodschap is in hoofdletters geschreven en ondertekend.

Volgens de regionale tv is de foto uit een familiealbum en niet eerder gepubliceerd in de media. De journalist heeft de foto aan de politie gegeven die de boodschap nader onderzoekt, onder meer met specialisten op het gebied van handschriften.

De moeder en haar vier kinderen werden samen met de twee labradors van het gezin begin april 2011 verdoofd en vervolgend vermoord. De stoffelijke resten werden 21 april 2011 gevonden onder het terras van hun woning in Nantes.

Alles wijst erop dat de vader, die in financiële moeilijkheden verkeerde, de moorden en het wegwerken van de lijken zeer goed had voorbereid. Hij geldt als de hoofdverdachte. Van hem is er geen spoor meer sinds 15 april 2011. Toen overnachtte hij in Roquebrune-sur-Argens, in het zuidoosten, in een hotel en vertrok zonder zijn auto.

'Boodschap verdwenen vader die gezin doodde'
'Boodschap verdwenen vader die gezin doodde' (Foto: ANP)

België pakt twee ex-gevangenen Guantanamo op

Twee mannen die jarenlang in de Amerikaanse Guantanamo-gevangenis voor terreurverdachten verbleven, zijn in België aangehouden omdat zij verdacht worden van deelname aan activiteiten van een terreurgroep. Zij zouden mensen helpen die in Syrië en elders in het Midden-Oosten willen vechten.

Een van de ex-gedetineerden werd samen met drie anderen opgepakt toen ze op het punt stonden een gewapende inbraak te plegen in Antwerpen. Het is een Algerijn die na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten in Guantanamo zat. Hij zou onlangs uit Syrië zijn teruggekeerd.

De andere ex-Guantanamo-gevangene is Antwerpenaar Moussa Zemmouri, die van 2001 tot 2005 in Guantanamo zat. Hij werd ervan verdacht lid te zijn van een radicaalislamitische beweging die verantwoordelijk was voor aanslagen in Madrid en Casablanca.

België pakt twee ex-gevangenen Guantanamo op
België pakt twee ex-gevangenen Guantanamo op (Foto: ANP)

'Wesp is vooral heel gevoelig voor het weer'

Er is geen direct verband tussen het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw en de sterk wisselende wespenpopulatie in Nederland. Dat zegt bioloog en wespendeskundige Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit vrijdag in het Reformatorisch Dagblad.

Het is volgens Van Vliet niet zo dat de wesp in Nederland achteruit holt, zoals critici beweren, al zijn er het ene jaar veel meer steekbeesten dan het andere. De oorzaak daarvan is het weer, zo onderzocht hij. "Bestrijdingsmiddelen verklaren niet de jaarlijkse grote verschillen."

Van Vliet vergeleek het weer gedurende enkele opeenvolgende jaren met de omvang van de wespenpopulaties. Die blijken bijvoorbeeld zeer gevoelig voor zware regenval. Volgens de bioloog komt het voor dat na veel neerslag 80 procent van de wespen niet terugkeert naar het nest.

'Wesp is vooral heel gevoelig voor het weer'
'Wesp is vooral heel gevoelig voor het weer' (Foto: ANP)

Hulk niet bij WK-loting

Enkele dagen nadat de Braziliaanse aanvaller Hulk zich kritisch uitliet over racisme in het Russische voetbal heeft hij zich teruggetrokken als assistent bij de loting voor het kwalificatietoernooi voor het WK voetbal in 2018 in Rusland. Volgens een verklaring van wereldvoetbalbond FIFA heeft Hulk verplichtingen met zijn club Zenit Sint-Petersburg.

Op vragen tijdens een persconferentie in Sint-Petersburg benadrukte voorzitter Aleksej Sorokin van de WK-organisatie dat Hulk om puur sportieve redenen wegblijft. Zenit speelt een wedstrijd op zondag en zijn trainer wil dat de Braziliaan met het team meereist, legde hij uit.

Hulk wordt vervangen door voormalig aanvoerder van het Russische nationale team Alexey Smertin. Andere voetbalsterren die een rol hebben tijdens de WK-ceremonie zijn Ronaldo, Diego Forlan, Fabio Cannavaro, Samuel Eto'o en Oliver Bierhoff.

Ook de Russische president Vladimir Putin en de scheidende FIFA-preses Sepp Blatter worden bij het WK-gala verwacht.

Hulk niet bij WK-loting
Hulk niet bij WK-loting (Foto: ANP)

Lotus lost conflict met Pirelli op

Het Formule 1-team Lotus heeft vanochtend op het laatste moment toestemming gekregen om deel te nemen aan de eerste vrije training in Hongarije. Bandenleverancier Pirelli wilde de renstal uit Enstone geen rubber leveren vanwege het uitblijven van betalingen.

Volgens Lotus-viceteambaas Federico Gastaldi kwam het geschil met Pirelli door problemen bij de bank. Slechts vijftig minuten voor de eerste vrije training was er geld overgemaakt naar de Italiaanse bandenleverancier, waardoor Lotus alsnog het rubber voor de wedstrijd in Hongarije op kon halen.

Britten storten van berg tijdens straatrace

Twee Britten zijn om het leven gekomen toen de auto waarin zij zaten op de Großglockner-Hochalpenstraße in de bergen in Oostenrijk van de weg raakte en 300 meter in de diepte stortte. Volgens de politie deden de twee volgens ooggetuigen mee aan een straatrace met een andere auto.

Het incident gebeurde vrijdag bij de Fuscher Törl in de panoramaroute op een hoogte van ongeveer 2400 meter. De slachtoffers van 22 en 25 jaar zaten in een sportwagen. Het voertuig knalde door de snelheid door de vangrail.

De politie is op zoek naar de andere auto.

Britten storten van berg tijdens straatrace
Britten storten van berg tijdens straatrace (Foto: ANP)

Sponsors niet in de rij voor WK voetbal 2018

Vanwege het corruptieschandaal bij de FIFA heeft de wereldvoetbalbond moeite met het vinden van sponsors voor het WK voetbal in 2018 in Rusland. "Het helpt niet om nieuwe sponsors te contracteren", zei secretaris-generaal Jérôme Valcke vrijdag op een persconferentie in Sint-Petersburg.

FIFA onderhandelt met twee multinationals over een contract, onthulde Valcke, maar hij betwijfelt of er nieuwe sponsors kunnen worden gepresenteerd voor het definitieve afscheid van de omstreden voorzitter Sepp Blatter op 26 februari.

De wereldvoetbalbond gelooft niet dat er een probleem ontstaat met het budget. "Er is nog tijd genoeg", aldus de secretaris-generaal.

Ook bestaande sponsors zijn kritisch over het tempo van de hervormingen binnen de FIFA. Valcke kondigde aan dat er in augustus topoverleg is met de hoofdsponsors Visa, Coca-Cola en McDonald's om bij te praten over de hervormingen en de werkwijze.

Sponsors niet in de rij voor WK voetbal 2018
Sponsors niet in de rij voor WK voetbal 2018 (Foto: ANP)

'Zaterdag niet met caravan de weg op'

Wie zaterdag de weg op wil, kan dat beter niet doen met een caravan of aanhanger. Daarvoor waarschuwt de VerkeersInformatieDienst vrijdag. Er wordt een stormachtige wind verwacht met flinke uithalen.

Ook verschillende weerbureaus waarschuwen voor een zomerstorm. Doordat de bomen vol in blad staan, vangen ze veel wind en kunnen er makkelijk takken afwaaien. Kampeerders wordt aangeraden hun tent goed vast te zetten. Aan de kust worden windstoten met snelheden tot 100 kilometer per uur verwacht. Ook vallen er pittige regen- en onweersbuien.

'Zaterdag niet met caravan de weg op'
'Zaterdag niet met caravan de weg op' (Foto: ANP)

Je droombaan gevonden?

Niet elke dag besteden we op FOK! aandacht aan internetvacatures, maar soms komen we wel zó'n bijzondere tegen dat we dat graag delen.

Je hoort of leest wel eens mensen fantaseren over hun droombaan. We kennen allemaal de grappen over matrassen testen, professioneel proeven en dat soort gekkigheden. We hebben nu een nieuw beroep gevonden om op te nemen in het rijtje droombanen. En het mooie is dat het echt kan!

Op uitmetkorting.nl is de vacature verschenen voor een achtbaantester. Lekker gratis en voor niks pretparken afgaan met een vriend of vriendin om achtbanen te testen (lees: een dagje plezier maken in een pretpark). De vacature staat online op de eerdergeplaatste link, dus als dit voor FOK!kers ook een droombaan is, even de link volgen. Alvast veel plezier gewenst!

Scarlett Johansson verft haren rood

Scarlett Johansson is gespot met een nieuwe coupe. De actrice gaat tegenwoordig met een kort rood kapsel door het leven.

People wist Scarlett deze week op de gevoelige plaat vast te leggen in New York. Op de foto, die op de website van het blad staat, is niet heel veel van de nieuwe look te zien, want Scarlett heeft een hoedje op. Maar onder het hoedje is net te zien dat Scarlett heel kort haar heeft dat ze in een rode kleur heeft laten verven.

Het is niet de eerste keer dat de dertigjarige Johansson haar haren rood verft. Dat deed ze in 2011 en in 2013 ook al eens. Toen had ze alleen geen kort haar.

Scarlett Johansson verft haren rood
Scarlett Johansson verft haren rood (Foto: BuzzE)

De eerste zes minuten van Disney's Descendants

Disney blijft, terwijl nieuwe concepten als Inside Out succesvol zijn, ook terugkijken naar hun oudere concepten en deze een nieuwe draai geven. Na de tv-serie Once Upon a Time en de film Maleficent, brengt de studio nu de jeugdfilm Descendants naar hun Disney Channel.

De film vertelt over de kinderen van bekende Disney-schurken Cruella DeVil, Jafar, Maleficent en de Evil Queen, die zijn opgegroeid in Australië op een afgezonderd eiland waar de schurken zijn ondergebracht. De zoon van Belle en het Beest wil ze echter een kans geven naar de echte wereld (Auradon geheten) te komen en zichzelf te bewijzen.

Disney's Descendants is volgende week te zien op de Amerikaanse Disney Channel. In de cast zijn onder andere Keegan Connor Tracy en Kristin Chenoweth te zien. De film verschijnt in het najaar op de Nederlandse Disney Channel.

Kritiek van PVV op EU-servies 'beledigend'

De PVV in het Europees Parlement is te ver gegaan met haar kritiek op het plan van de Europese diplomatieke dienst om een eigen servies aan te schaffen. Woorden als "fratsen" zijn onnodig beledigend voor de leidster van de dienst, EU-buitenlandchef Federica Mogherini.

Dat stelt een bureau van het EU-parlement in een brief die de PVV vrijdag openbaarde. Het bureau bekeek de kritische vragen van PVV-Europarlementariër Vicky Maeijer aan Mogherini. Het bureau wil dat Maeijer haar opmerkingen aanpast voordat de brief wordt doorgestuurd. Maar de PVV weigert.

Maeijer wilde van Mogherini weten of ze dit soort "fratsen" voortaan van haar eigen salaris van 24.000 euro belastingvrij per maand kan betalen. Het parlement stelt voor "fratsen" te vervangen door "uitgaven". Ook de verwijzing naar de omvang van het loon zou moeten worden geschrapt.

De diplomatieke dienst wil een eigen servies met EU-logo voor banketten en diners, dat mogelijk 3 miljoen euro kost.

Kritiek van PVV op EU-servies 'beledigend'
Kritiek van PVV op EU-servies 'beledigend' (Foto: ANP)

F1: Uitslag VT1 Grand Prix van Hongarije

De Mercedes-coureurs hebben, weinig verrassend, de snelste tijden neergezet bij de eerste vrije training voor de Grand Prix van Hongarije. De Britse wereldkampioen Lewis Hamilton bleef zijn teamgenoot Nico Rosberg net iets meer dan een tiende van een seconde voor. Max Verstappen zette in de sessie de tiende tijd neer op net iets meer dan anderhalve seconde van Hamilton.

In de sessie gebeurde er lange tijd weinig totdat de Force India van Sergio Perez na een uur opeens op zijn kop op het circuit lag. De Mexicaan kwam iets te wijd uit een bocht, waarbij hij de ophanging van het rechterachterwiel leek te breken. Daardoor spinde de wagen en kwam op zijn kop terecht nadat een ander afgebroken wiel onder de wagen kwam. Gelukkig had de coureur zelf geen fysieke problemen en mocht nog tijdens de sessie het medisch centrum verlaten.

De crash zorgde wel dat de teams een kwartier aan tijd verloren tijdens de sessie. Die tijd werd aan het eind van de sessie nog meer gereduceerd, toen bij Kimi Raikkonen zijn voorvleugel afbrak. Dat zorgde, vijf minuten voor het einde, dat niemand meer een snelle tijd kon neerzetten.


De crash van Sergio Perez (Bron YouTube)

Uitslag eerste vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:25.141   18
2 N. Rosberg Mercedes 1:25.250 +0:00.109 22
3 K. Räikkönen Ferrari 1:25.812 +0:00.671 23
4 D. Ricciardo Red Bull 1:26.053 +0:00.912 18
5 D. Kvyat Red Bull 1:26.070 +0:00.929 17
6 S. Vettel Ferrari 1:26.395 +0:01.254 14
7 C. Sainz Toro Rosso 1:26.727 +0:01.586 25
8 S. Perez Force India 1:26.776 +0:01.635 14
9 V. Bottas Williams 1:26.825 +0:01.684 19
10 M. Verstappen Toro Rosso 1:26.934 +0:01.793 27
11 F. Alonso McLaren 1:27.272 +0:02.131 16
12 J. Button McLaren 1:27.308 +0:02.167 17
13 N. Hülkenberg Force India 1:27.317 +0:02.176 11
14 F. Massa Williams 1:27.381 +0:02.240 19
15 F. Nasr Sauber 1:27.409 +0:02.268 24
16 M. Ericsson Sauber 1:27.732 +0:02.591 23
17 P. Maldonado Lotus 1:28.568 +0:03.427 9
18 W. Stevens Manor-Marussia 1:29.693 +0:04.552 17
19 F. Leimer Manor-Marussia 1:30.631 +0:05.490 18
20 J. Palmer Lotus -:--.--- -:--.--- 4

Mogelijk juridisch onderzoek mails Clinton

Hillary Clinton, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de VS en presidentskandidaat, hangt mogelijk een strafrechtelijk onderzoek boven het hoofd vanwege het gebruik van een privé-emailadres tijdens haar ambtsperiode. Twee overheidstoezichthouders hebben het ministerie van Justitie gevraagd om een dergelijk onderzoek te openen, aldus The New York Times.

Het verzoek komt naar aanleiding van een bericht eind vorige maand van onder anderen toezichthouders voor het departement van Buitenlandse Zaken. Daarin staat dat het privé-account van Clinton honderden emails bevatte die "potentieel geheim" zijn.

Clinton kwam onder vuur te liggen omdat ze zakelijke mailtjes had verstuurd via een privémailadres. Dat mag alleen als die mails worden opgeslagen op overheidscomputers. Clinton overhandigde eind 2014 ongeveer 50.000 e-mails aan het ministerie.

Gemakkelijker
De vroegere minister, die in april aankondigde mee te doen aan de presidentsverkiezingen, gebruikte het privémailadres naar eigen zeggen omdat dit gemakkelijker voor haar was. Ze hoefde dan maar een apparaat bij zich te hebben. Door dat adres te gebruiken, bleven veel van de mails echter buiten het zicht van het Congres en van haar collega's.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bekijkt de duizenden pagina's met emails die via het account zijn verstuurd. In juni werden er 3000 gepubliceerd. Het is niet duidelijk of de berichten informatie bevatten die als "geheim" was bestempeld op het moment van versturen of van ontvangen.

Het ministerie van Justitie beraadt zich nog over de vraag of er een onderzoek moet komen.

Mogelijk juridisch onderzoek mails Clinton
Mogelijk juridisch onderzoek mails Clinton (Foto: ANP)

Honderden veroordelingen bij Britse politie

Zeker 309 politiemensen of toezichthouders verbonden aan de politie zijn de afgelopen drie jaar in Groot-Brittannië veroordeeld. Dat blijkt uit cijfers die de Britse nieuwsorganisatie Press Association heeft verzameld bij politiekorpsen in het land. Dat meldde de BBC vrijdag.

Het aantal veroordelingen ligt waarschijnlijk veel hoger. Van de 45 benaderde korpsen, overlegden er namelijk 25 cijfers over de veroordelingen binnen de organisatie. Het ging om onder andere seksuele delicten, geweld en bezit van kinderporno. Onder de korpsen die niet meewerkten waren de politie in Schotland en Noord-Ierland.

Honderden veroordelingen bij Britse politie
Honderden veroordelingen bij Britse politie (Foto: ANP)

Coffeeshop beschoten met automatisch wapen

Onbekenden hebben in de nacht van donderdag op vrijdag coffeeshop Chip 'n Dale in Den Bosch beschoten met een automatisch wapen. In de ruit zitten tientallen kogelgaten. Korte tijd later stond een paar straten verderop een auto in brand. De politie onderzoekt of er een verband is.

De coffeeshop was leeg op het moment van de beschieting. Er is nog niemand opgepakt.

Coffeeshop beschoten met automatisch wapen
Coffeeshop beschoten met automatisch wapen (Foto: ANP)

Rode Kruis had rustige derde dag Vierdaagse

De derde dag van de Vierdaagse, donderdag, was een relatief rustige dag voor de vrijwilligers van het Rode Kruis. Ze prikten 1178 blaren door, ruim 500 minder dan op woensdag. Zo'n 130 wandelaars werden behandeld aan insectenbeten, kneuzingen, verstuikingen en schaaf- en snijwonden.

Een paar mensen meldden zich met flauwtes of uitslag door de warmte, maar er kwam ook iemand met onderkoelingsverschijnselen binnen. "Onderkoeling kan optreden bij een combinatie van vermoeidheid en veel zweten. Verschijnselen zijn rillen en het heel koud hebben", verduidelijkt een woordvoerster van het Rode Kruis.

Rode Kruis had rustige derde dag Vierdaagse
Rode Kruis had rustige derde dag Vierdaagse (Foto: ANP)

Anderhalve ton in kofferbak

Een 36-jarige Duitser heeft met bijna 140.000 euro in zijn kofferbak door Roosendaal gereden. Hij werd donderdag tegengehouden en kon niet goed uitleggen hoe hij aan al dat geld kwam. Daarom is het geld in beslag genomen, meldde de politie vrijdag. Mogelijk wilde de verdachte het geld witwassen.

De man viel op doordat hij twijfelend en onzeker door Roosendaal reed. De politie besloot hem daarom te controleren. Toen agenten zijn rijbewijs wilden zien, pakte hij die omzichtig uit een sporttas in zijn kofferbak. Dat maakte de agenten argwanend. Ze namen een kijkje en vonden het bedrag. Dat is in beslag genomen, net als de auto van de man.

Bij Bergen op Zoom had de politie vorige week ook al bijna 100.000 euro in een auto gevonden. Twee mannen in de auto werden toen gearresteerd. Ze probeerden de agenten nog wijs te maken dat er eten in de tassen zat, maar de agenten ontdekten keurige pakketjes met biljetten. Het is niet bekend of er een verband is met de arrestatie van donderdag.

Anderhalve ton in kofferbak
Anderhalve ton in kofferbak (Foto: ANP)

Voortvluchtige verkrachter naar Nederland

Curaçao heeft een tot vorige week voortvluchtige verkrachter uitgeleverd aan Nederland. De 57-jarige man uit Curaçao moet volgens het Openbaar Ministerie nog bijna 2,5 jaar gevangenisstraf uitzitten voor verkrachting, poging tot zware mishandeling, diefstal met geweld en meerdere woning- en winkelinbraken in Spijkenisse. Hij kwam vrijdagmorgen in Nederland aan.

De veroordeelde man pleegde zijn misdaden tussen begin februari 2006 en maart 2007. Vorige week vrijdag werd hij op bevel van de Nederlandse autoriteiten op Curaçao opgepakt. Hij verzette zich volgens het OM toen hevig.

Voortvluchtige verkrachter naar Nederland
Voortvluchtige verkrachter naar Nederland (Foto: ANP)

Touretappe van vandaag: zware Alpenrit

Vele renners in het peloton van de Tour de France zullen snakken naar de slotrit, maar zover is het nog niet. De overgebleven renners krijgen nog twee zware bergritten voor de kiezen. Vandaag een aankomst op La Toussuire, een col van de eerste categorie.

In totaal moeten er vier grote cols worden beklommen door de renners, verspreidt over slechts 138 kilometer. De rit start om 13.25 uur en is volledig op televisie te zien.

Saint-Jean-de-Maurienne
Drie keer was de Tour de France eerder in St Jean-de-Maurìenne. In 2010 won Sandy Casar er een etappe, terwijl David Millar drie jaar geleden de etappe naar Annonay Davézieux won, die was gestart in het kleine stadje. En gisteren won Romain Badret er nog.

Saint Jean-de-Maurienne is verder een bekende plaats onder wielertoeristen. Met onder andere de Galibier, Télégraphe, Madeleine en de Croix-de-Fer in de buurt is het stadje van een kleine tienduizend inwoners een geweldig uitvalsoord voor de amateurrenners. In de stad zelf zijn naast de kathedraal ook diverse musea te vinden en is er jaarlijks het Saint-Jean boordfestival.

La Toussuire
La Toussuire is een wintersportgebied in Fontcouverte. De aankomst lag twee keer eerder op de top van de berg. In 2012 werd de rit die finishte op deze col gewonnen door de Fransman 2012. 

Zes jaar daarvoor won Michael Rasmussen de rit, maar dat was niet het belangrijkste wat er die etappe gebeurde. Geletruidrager Floyd Landis zakte in de etappe door het ijs en moest zijn gele trui weer afgeven aan de Spanjaard Oscar Perreiro Sio. De Amerikaan Landis herpakte zich de volgende dag door een lange solo succesvol af te ronden en werd uiteindelijk alsnog als eindwinnaar bejubeld in Parijs. Helaas had Landis van de dopingpot gesnoept en moest daags na zijn eindwinst zijn gele trui afstaan.

Etappebeschrijving
Het is gelijk volle bak voor de renners. Direct vanuit de start moet de Col du Chaussy worden beklommen. De klim van eerste categorie is 15,5 kilometer lang en is een tijd lang redelijk regelmatig te noemen. Pas na 10 kilometer volgen twee zware kilometers aan bijna negen procent gemiddeld. Na de top volgt een afdaling en een stuk vallei volgt de klim van de Col de la Croix de Fer. Deze loeizware klim van buitencategorie is 22,5 kilometer lang aan zeven procent stijgingspercentage. De eerste twaalf kilometer zijn vrij regelmatig te noemen, maar daarna volgen er zware kilometers van 10%, waarna het richting de top weer wat uitvlakt.

Profiel van de negentiende etappe (Bron: LeTour.fr)Profiel van de negentiende etappe (Bron: LeTour.fr)

Na een korte afdaling volgt direct de korte beklimming van de Col du Mollard, waarna de afdaling van zestien kilometer volgt richting de voet van de klim naar La Toussuire. Die klim, achttien kilometer lang, begint met een paar lastige kilometers, waarna wat makkelijkere kilometers volgen. Naar het eind toe lopen de percentages nog een keer op, maar de klim wordt niet meer zo steil als in het begin. De laatste kilometers naar de finish zijn redelijk eenvoudig.

Profiel van de slotklim naar La Toussuire (Bron: LeTour.fr)Profiel van de slotklim naar La Toussuire (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na achttiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 74h 13' 31''
2. Nairo Quintana Col Movistar + 03' 10''
3. Alejandro Valerde Spa Movistar + 04' 09''
4. Geraint Thomas GBr Team Sky + 06' 34''
5. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 06' 40''
6. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 07' 39''
7. Vincenzo Nibali Ita Astana + 08' 04''
8. Mathias Frank Zwi IAM Cycling + 08' 47''
9. Bauke Mollema NED Trek + 12' 06''
10. Romain Bardet Fra AG2r + 12' 52''
11. Warren Barguil Fra Giant-Alpacin + 13' 08''
12. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 15' 18''
13. Pierre Rolland Fra Europcar + 16' 02''
14. Serge Pauwels Bel MTN-Qhubeka + 18' 06''
15. Samuel Sanchez Spa BMC + 18' 11''
16. Thibaut Pinot Fra FDJ + 39' 24''
17. Jarlinson Pantano Col IAM Cycling + 45' 40''
18. Jakob Fuglsang Den Astana + 47' 22''
19. Mikael Cherel Fra AG2r + 48' 55''
20. Roman Kreuziger Tsj Tinkoff-Saxo + 50' 54''

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Nairo Quintana
**** Chris Froome
*** Vincenzo Nibali, Alberto Contador
** Geraint Thomas, Alejandro Valverde
* Robert Gesink, Joaquin Rodriguez, Thibaut Pinot

Dragon Quest of the Stars naar Android en iOS

Square-Enix heeft een nieuwe Dragon Quest aangekondigd. Wat voor weinig gamer nog een verrassing zal zijn, is dat de game komt naar Android en iOS in plaats van consoles en pc. Dragon Quest of the Stars verschijnt dit jaar nog in Japan.

In de game verken je kerkers in de vorm van sterren en volgt de game de ouderwetse Dragon Quest formule, pure RPG-stijl. De eerste screenshot is hieronder te bekijken. Over een release in het Westen is nog niets bekend.

Dragon Quest of the Stars eerste screenshot

Nieuwe teaser voor The X-Files

Een eerste, korte teaser voor de terugkeer van The X-Files toont een paar nieuwe fragmenten en het eerste stukje dialoog van de hoofdpersonages.

Mulder en Scully keren volgend jaar terug in een miniserie dat de verhaallijnen uit de eerdere negen seizoenen en de twee films voortzet. Gillian Anderson en David Duchovny keren terug, alsmede Bruce Harwood, Tom Braidwood en Dean Haglund als de Lone Gunmen, Mitch Pileggi als Walter Skinner en William B. Davis als de Cigarette-Smoking Man. In de zeventien seconden durende teaser zien we Mulder en Scully een paar woorden wisselen, en dat is het meteen ook weer.

De serie introduceert ook nieuwe personages, gespeeld door Annet Mahendru (The Americans), Lauren Ambrose (Six Feet Under), Joel McHale (Community), Robbie Amell (The Flash) en Kumail Nanjiani (Silicon Valley). The X-Files is vanaf januari op het Amerikaanse FOX te zien; onduidelijk is wanneer de serie naar Nederland komt.

Dure vluchten politie aan banden

Binnen Europa mogen politiemensen niet meer vliegen in de dure businessclass, maar moeten ze genoegen nemen met een ticket voor de comfort class. Buiten Europa mag businessclass vliegen nog wel, maar alleen als de noodzaak kan worden aangetoond. Dat heeft een woordvoerder gezegd naar aanleiding van een artikel in het AD van vrijdag.

Volgens de krant heeft de top van de Nationale Politie vorig jaar 50.000 euro uitgegeven aan luxe vliegreizen, 15.000 euro meer dan het jaar ervoor.

De regeling voor dienstreizen wordt op dit moment aangepast, aldus de woordvoerder. Behalve de beperking van businessclassreizen tot vluchten buiten Europa is in de regeling ook opgenomen dat de reizende politieman of -vrouw geen vakantiedagen aan de reis vastplakt en geen privé-reisgenoot meeneemt.

Volgens de woordvoerder is voor lange vluchten buiten Europa een businessclass-ticket goed te verantwoorden, zeker als degene die de reis maakt direct na aankomst een belangrijke bespreking heeft.

Dure vluchten politie aan banden
Dure vluchten politie aan banden (Foto: ANP)

Chloe Grace Moretz voegt zich bij Neighbors 2

De comedy Neighbors, in Nederland uitgebracht onder de titel Bad Neighbours, krijgt een vervolg. Zac Efron en Seth Rogen, die het in de eerste film tegen elkaar opnamen, worden in het vervolg vergezeld door Chloe Moretz, zo meldt Variety.

In Neighbors kreeg een jong stel (Rogen en Rose Byrne) het aan de stok met een studentenvereniging (geleid door Efron) die intrekt in het huis naast dat van hun. De plot van het vervolg is niet bekend, net als welke rol Moretz gaat spelen, maar ook Byrne keert terug, samen met regisseur Nicholas Stoller. Rogen, Stollen en Evan Goldberg zullen het scenario schrijven.

Neighbors 2 moet verschijnen in mei volgend jaar.

Bad Neighbours: Rose Byrne en Seth Rogen
Neighbors: Rose Byrne en Seth Rogen

Schildering Bill Cosby verwijderd

Een enorme tekening van Bill Cosby op een muur in een straat in Philadelphia is verwijderd, zo meldt de website Philly.com. De acteur stond op de muurschildering afgebeeld naast Nelson Mandela en Martin Luther King.

De muur is overgeschilderd met witte verf, zo is ook te zien op een foto op de website. Cosby wordt beschuldigd van het misbruiken van meerdere vrouwen. Volgens de website waren er al plannen om de schildering weg te halen, maar is dit eerder gedaan dan gepland.

De tekening werd in 2000 gemaakt en in 2008 nog gerenoveerd vanwege een kunstproject in de stad. Het thema en de naam van de schildering was 'vaderdag'.

Weer vijf mensen vast om rellen Schilderswijk

Nog eens vijf mensen zijn deze week opgepakt voor de rellen in de Schilderswijk, die plaatsvonden naar aanleiding van de dood van Mitch Henriquez. Dat meldde de politie vrijdag. Eerder waren al elf mensen gearresteerd bij het onderzoek na de ongeregeldheden. Bij de onlusten zelf had de politie meer dan tweehonderd mensen meegenomen.

Een van de vijf arrestanten is een veertienjarig meisje uit Gemert. Zij zou mensen hebben bedreigd via sociale media. Een twintigjarige Hagenaar en een 49-jarige Fries zouden ook mensen hebben bedreigd. Een zeventienjarige Hagenaar was mogelijk betrokken bij de plundering van een winkel. Een man van 22 uit Bunnik zou brand hebben gesticht.

De politie had donderdag aangekondigd beelden te zullen tonen van tien relschoppers die nog niet waren opgepakt. Verdachten kunnen uitzending voorkomen door zich vrijwillig te melden, aldus de politie. Voor zover bekend heeft nog niemand dat gedaan.

Weer vijf mensen vast om rellen Schilderswijk
Weer vijf mensen vast om rellen Schilderswijk (Foto: ANP)

Legends of Tomorrow wordt een anthologieserie

Het vertellen van kortere verhalen die niet seizoenen lang worden uitgerekt lijkt een nieuwe trend te worden in Amerikaanse tv-series. Na de anthologieseries True Detective en American Horror Story, die elk seizoen een losstaand verhaal vertellen met nieuwe personages, en Wayward Pines, dat gisteren zijn eerste en enige seizoen afsloot, zal ook de Arrow/Flash-spinoff Legends of Tomorrow dit formaat hanteren.

"Het is niet ontworpen om eeuwig door te gaan," refereert showrunner Phil Klemmer aan hoe Amerikaanse tv-series doorgaans worden opgezet, in een interview met Screen Rant. "Dit seizoen is bedoeld om losstaand te zijn. Ik bedoel niet zo anthologisch als True Detective, maar niet iedereen blijft dit avontuur vervolgen." In het eerste seizoen van de serie moet een groep helden en schurken samenwerken om het op te nemen tegen de DC Comics-schurk Vandal Savage. De groep wordt bijeengebracht door de tijdreizende Rip Hunter die beweert dat de groep in de toekomst bekend staat als legendes. "Het centrale concept van tijdreizen en Vandal Savage kan alle kanten op. Dit is bedoeld als een serieel verhaal dat, wanneer het voorbij is, de situatie veranderd heeft. Het wordt daarna geen seizoen 2 waarin iedereen weer aan boord springt en zegt 'En nu gaan we Vandal écht tegenhouden!' Het is geen traditionele episodische televisie," aldus Klemmer.

De serie vindt plaats in het gedeelde universum van Arrow en The Flash en beoogt de diversiteit van verhalen in deze wereld te vergroten. "Arrow is een beetje de duistere burgerwacht, en Flash heeft een soort van lichtheid en een beetje van die familiesfeer. Wij zitten daar dicht tegenaan," aldus Klemmer. "Het is meer een kraakfilm, want het is een beetje als Ocean's 11, waar je een groep buitenbeentjes hebt die op wat eigenlijk een zelfmoordmissie is worden gestuurd. Daarom is er veel spanning tussen de personages." Volgens Klemmer wordt het gegeven dat de groep is samengesteld uit zowel helden als schurken uit Arrow en The Flash gebruikt voor onderling conflict. "Ik wil geen personages schrijven die zeggen 'Jaaa, laten we de wereld gaan redden, joepie!' Voor mij is het meer 'Wacht even, laten we het eens hebben over dat wereld-redden. Terwijl we dat doen, wil ik nog iets anders probren. Ik wil mijn wiskundecijfer uit groep 8 veranderen zodat ik het beter kan doen.' Ik vind het leuk dat ze egoïstisch en menselijk zijn. Dat zijn de helden waar ik over wil schrijven."

De serie, volledig DC's Legends of Tomorrow geheten, zal in de eerste helft van 2016 van start gaan en waarschijnlijk dertien afleveringen tellen. In de cast bevinden zich Brandon Routh (Ray Palmer/The Atom), Caity Lotz (Sara Lance/White Canary), Wentworth Miller (Leonard Snart/Captain Cold), Dominic Purcell (Mick Rory/Heat Wave), Ciara Renee (Kendra Saunders/Hawkgirl), Arthur Darvill (Rip Hunter) en Victor Garber (Martin Stein). In de promo die enkele maanden geleden werd geproduceerd zonder dat er al afleveringen zijn opgenomen wordt getoond hoe enkele personages uit Arrow aan hun lot ontsnappen en geven de makers een indruk van de actie die van de serie kan worden verwacht.

Legends of Tomorrow: promotieafbeelding
Rip Hunter, Hawkgirl, Martin Stein, White Canary, The Atom, Captain Cold en Heat Wave

Europees groen licht voor malariavaccin

Een middel tegen malaria heeft van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA groen licht gekregen om te worden gebruikt in Afrika. Het is het eerste vaccin tegen de ziekte in de wereld.

EMA adviseert een vergunning voor het middel te verstrekken om het aan baby's in Afrika te kunnen geven in landen waar het risico op malaria het grootst is. Het middel, RTS,S, of Mosquirix genaamd, is ontwikkeld door het Britse farmacieconcern GlaxoSmithKline.

Aanbevelingen van de EMA worden doorgaans binnen enkele maanden overgenomen door de Europese Commissie. Later dit jaar zal naar verwachting de Wereldgezondheidsorganisatie WHO een oordeel vellen.

Europees groen licht voor malariavaccin
Europees groen licht voor malariavaccin (Foto: ANP)

'Seniorendagen op hun retour'

Het lijkt erop dat de seniorendagen, vakantiedagen voor vijftigplussers, hun langste tijd hebben gehad. Dat meldt Trouw vrijdag op basis van eigen onderzoek.

De krant bekeek 25 cao's die de afgelopen twee maanden zijn afgesloten. In een op de drie nieuwe cao's zijn de seniorendagen versoberd of vervangen door andere regelingen.

Werkgeversvereniging AWVN meldde eerder al dat het ouderenverlof bij 15 procent van de werkgevers helemaal is verdwenen. Dat zal de komende jaren waarschijnlijk oplopen tot ruim 60 procent.

Seniorendagen worden gezien als een te dure regeling, die werkgevers ervan weerhoudt ouderen aan te nemen. Bovendien leveren de vrije dagen gaten in de roosters op, die door overwerkende collega's of uitzendkrachten moeten worden opgevuld.

'Seniorendagen op hun retour'
'Seniorendagen op hun retour' (Foto: ANP)

Air France-KLM dieper in rode cijfers

Air France-KLM heeft de resultaten in het tweede kwartaal verder zien verslechteren. De top van het luchtvaartconcern voert de druk op met name de Franse piloten op om snel akkoord te gaan met broodnodige bezuinigingen, anders moet hard worden gesneden in het vluchtaanbod.

Het bedrijf zag de afgelopen maanden weliswaar de omzet met 3 procent oplopen tot 6,64 miljard euro, maar die toename was te danken aan het gunstige effect van de dure dollar. Die stuwde de opbrengsten op vluchten van en naar de Verenigde Staten. Zonder die rugwind zou de omzet met 4,5 procent zijn gedaald.

De sterke dollar dreef echter ook de kosten op en had uiteindelijk per saldo een drukkend effect op de winst. De operationele winst zakte met ruim een vijfde naar 185 miljoen euro. Onder de streep kwam Air France-KLM 79 miljoen euro te kort, tegen een verlies van 11 miljoen euro een jaar eerder.

Ticketprijzen

De ticketprijzen staan al geruime tijd onder druk door zware concurrentie. De druk die dat legt op de omzet is in het tweede kwartaal alleen maar toegenomen. In belangrijke markten als Japan en Brazilië kampt het bedrijf bovendien met een afnemende vraag. Daarnaast laten klanten in de oliebranche het afweten als gevolg van de lagere olieprijzen.

Plannen om de kosten verder omlaag te brengen liggen klaar, maar zijn nog afhankelijk van instemming van de vakbonden. KLM bereikte onlangs overeenstemming over nieuwe cao's waarin van al het personeel offers worden gevraagd. Bij Air France lopen die gesprekken nog. Uiterlijk in september moet er een akkoord liggen, anders is fors saneren het enige alternatief, waarschuwde topman Alexandre de Juniac.

Nog los van de offers die van al het personeel worden gevraagd, moeten de overheadkosten tussen nu en eind 2017 met 1,5 miljard euro omlaag, zei De Juniac. Daarmee moet het leeuwendeel van de beoogde besparingen worden behaald. Verder worden zoals eerder aangekondigd verlieslatende routes geschrapt en investeringen in onder meer nieuwe vliegtuigen uitgesteld.

Air France-KLM dieper in rode cijfers
Air France-KLM dieper in rode cijfers (Foto: ANP)

Brand in schoolgebouw in Rijswijk

In Rijswijk is vrijdagochtend brand uitgebroken in een pand waarin twee basisscholen zitten. Het gaat om 't Prisma en de Godfried Bomansschool aan de Willem van Rijswijckstraat. De brand gaat gepaard met veel rook. Volgens een politieman ter plaatse komt er mogelijk asbest vrij, omstanders wordt daarom geadviseerd ruim afstand te houden.

Over de oorzaak is nog niets bekend.

Brand in schoolgebouw in Rijswijk
Brand in schoolgebouw in Rijswijk (Foto: ANP)

VID: rustige nacht op Franse wegen

Er zijn nog steeds wegen bij de Franse stad Lyon geblokkeerd, maar dat levert vrijdagochtend amper hinder op, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Die zegt dat het verkeer vrijwel zonder problemen via de oostelijk ring van de stad kan rijden. De VID denkt wel dat er vertraging door de blokkades ontstaat tijdens de ochtendspits.

Het verkeersknooppunt Lyon is het doelwit van boze boeren die meer geld willen. Om dat af te dwingen, blokkeren ze de wegen. Donderdag ontstonden daardoor al veel problemen.

Of er ook in het weekend blokkades zijn, is niet duidelijk. Komend weekend wordt onder meer door vakantieverkeer een van de drukste van het jaar op de Franse snelwegen.

VID: rustige nacht op Franse wegen
VID: rustige nacht op Franse wegen (Foto: ANP)

Turkije valt doelen IS in Syrië aan

Gevechtsvliegtuigen van de Turkse luchtmacht hebben vier doelen van Islamitische Staat in Syrië aangevallen. Dat heeft een Turkse veiligheidsfunctionaris laten weten.

De aanvallen waren vrijdagochtend vroeg. De vliegtuigen zijn volgens de functionaris in het Turkse luchtruim gebleven. Of er doden of gewonden zijn, is nog onduidelijk.

Donderdag werden ook al Turkse gevechtsvliegtuigen ingezet bij de Syrische grens.

Turkije valt doelen IS in Syrië aan
Turkije valt doelen IS in Syrië aan (Foto: ANP)

Haagse vishandel winnaar haringtest AD

Vishandel Gebr. Simonis uit Den Haag heeft de jaarlijkse haringtest van het Algemeen Dagblad gewonnen. De afgelopen twee jaar stond Simonis nog op de tweede plaats. In 2011 ging de vishandel met verschillende vestigingen in Den Haag ook met de eerste plaats aan de haal.

Dit jaar heeft Simonis van de jury een tien gekregen. "Een zeer goede, excellent schoongemaakte haring met een iets romig accent", luidt het oordeel.

Het is de enige van de 153 bezochte verkooppunten met het hoogst haalbare cijfer, meldt het AD. Volgens de krant zijn er dit jaar veel achten gegeven, meer dan ooit. De volledige uitslag wordt zaterdag gepubliceerd.

Haagse vishandel winnaar haringtest AD
Haagse vishandel winnaar haringtest AD (Foto: ANP)

Schutter doodt mensen in bioscoop Amerika

Een 58-jarige man heeft donderdagavond in een bioscoop in de Amerikaanse stad Lafayette in de staat Louisiana twee mensen doodgeschoten. Zeven raakten er bij de schietpartij gewond. De man heeft zelfmoord gepleegd, liet de politie weten. Van verschillende gewonden is de situatie volgens politiechef Jim Craft kritiek. Anderen zijn lichtgewond geraakt.

De gouverneur van Louisiana reageerde geschokt. "Als gouverneur, als vader en als echtgenoot, wanneer je hoort over dit soort zinloze acties maakt het je elke keer weer boos en verdrietig tegelijk", zei Bobby Jindal in Lafayette.

Rond 19.30 uur Amerikaanse tijd werd er geschoten in het Grand Theatre in de zuidelijke Amerikaanse stad. De schutter opende het vuur tijdens de vertoning van de film Trainwreck. Volgens de politie zaten er veel mensen in de zaal.

Schutter doodt twee mensen in bioscoop
Schutter doodt twee mensen in bioscoop (Foto: ANP)

Turkije en VS eens over gebruik vliegbasis

De Verenigde Staten hebben van Turkije toestemming gekregen om de vliegbasis in het Turkse Incirlik te gebruiken voor luchtaanvallen op Islamitische Staat (IS), meldden Amerikaanse functionarissen donderdag. De basis ligt niet ver van de Syrische grens.

Het nieuws komt een dag na een telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan. Het Witte Huis wil niets zeggen over de overeenkomst, behalve dat de presidenten hebben afgesproken om de samenwerking in de strijd tegen IS uit te breiden. Ook Ankara zwijgt over toestemming.

Turkije heeft zich lang terughoudend opgesteld in de strijd tegen IS. De Verenigde Staten gebruiken de basis in Incirlik al, maar niet voor bombardementen op doelen van IS.

Turkije en VS eens over gebruik vliegbasis
Turkije en VS eens over gebruik vliegbasis (Foto: ANP)

Ed Sheeran poepte eens in broek op podium

Ed Sheeran heeft op het podium een keer per ongeluk in zijn broek gepoept. Dat onthulde de zanger donderdag in een interview met het Australische radiostation Nova FM, dat hem opzocht in Dublin.

Gevraagd of hij wel eens stiekem scheten laat tijdens optredens, zei Ed: "Voortdurend. Eén keer heb ik een scheet verkeerd beoordeeld, dat bleek poep te zijn. Toen heb ik de rest van het concert heel stil gestaan." De Britse zanger vertelt niet tijdens welk concert het precies gebeurde, maar verklapt wel dat het in Engeland was. Hij zegt dat hij zich erg ziek voelde nadat hij in een paar dagen door meerdere tijdzones was gereisd.

Ed liet ook weten dat hij ooit drie dagen lang hetzelfde ondergoed droeg. "Toen ik op tournee was terwijl ik een relatie had, maakte ik een fase door waarin ik dacht, wat maakt het uit."

Ed Sheeran poepte eens in broek op podium
Ed Sheeran poepte eens in broek op podium (Foto: BuzzE)

Duisburg herdenkt slachtoffers Love Parade

Duisburg staat stil bij het drama tijdens de Love Parade, vrijdag vijf jaar geleden. Tijdens de 'nacht van de 1000 lichtjes' donderdagavond zijn de slachtoffers herdacht. 21 mensen kwamen om tijdens het festival in de Duitse stad, onder wie een Nederlander. Honderden mensen raakten gewond.

Bij een tunnel naar het concertterrein brak paniek uit, waardoor mensen werden verdrukt en vertrapt. Op de plek waar het misging werden donderdag kaarsjes aangestoken. Ook is er een monument onthuld met in zeven talen de tekst 'liefde houdt nooit op'. Het zijn de zeven talen van de landen waar de dodelijke slachtoffers vandaan kwamen.

Het drama op 24 juli 2010 betekende het einde van de Love Parade. Het dancefestival is niet meer georganiseerd. Of er mensen schuld hebben aan het drama, is nog niet bepaald.

Duisburg herdenkt slachtoffers Love Parade
Duisburg herdenkt slachtoffers Love Parade (Foto: ANP)

Obama: Britten moeten in EU blijven

Groot-Brittannië moet in de Europese Unie blijven als het ook in de toekomst belangrijk wil zijn op wereldniveau. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd tijdens een interview met de BBC, waarvan de omroep donderdag delen naar buiten heeft gebracht. Een Brits EU-lidmaatschap "geeft veel meer vertrouwen in de kracht van de transatlantische unie", stelt Obama.

De Amerikaanse president noemt in het interview de Britse premier Cameron een uitstekende partner om mee samen te werken. Die voert in Groot-Brittannië openlijk een debat over de toekomst van de Britten in de Europese Unie.

Obama: Britten moeten in EU blijven
Obama: Britten moeten in EU blijven (Foto: ANP)

Van Gerwen met moeite naar halve finale World Matchplay

Michael van Gerwen heeft met moeite de halve finales weten te bereiken van de World Matchplay. In Blackpool wist hij met 16-13 te winnen van Ian White.

Met een 76-finish werd het 0-3 voor White, Van Gerwen had toen een gemiddelde van slechts 86. Mede met een 105 en 106-finish liep Diamond uit naar een 1-6 voorsprong. Het herstel van Mighty Mike volgde. White had 84 over, maar miste op dubbel elf, waardoor Van Gerwen 81 uit kon gooien en op 3-6 kon komen. Met nog een 81-finish stond de Brabander bij de tweede pauze nog twee legs achter. 

Beide darters startten in het derde deel net met een elfdarter, waarna Van Gerwen de laatste break achterstand wegwerkte. Het werd 8-9 en White gooide 80 uit om opnieuw een break voorsprong te nemen, Met een 156-finish in de volgende leg herstelde Mighty Mike direct en maakte daarna het 10-10 gelijk. 

Van Gerwen kon opnieuw breaken en nam voor het eerst in de wedstrijd een voorsprong. White kan daar nog echter nog van herstellen en maakte er 12-12 van. Op 13-13 miste Van Gerwen dubbel veertien, maar de 44-jarige Engelsman verzuimde om ervan te profiteren. Van Gerwen brak de Engelsman (14-13). Een leg later miste White dubbel zestien voor een 108-finish, waarna de wereldkampioen van 2014 toesloeg en op 15-13 kwam. 

Bij White ging het niet meer goed. Hij miste zeven dubbels in de laatste leg, waardoor Van Gerwen eenvoudig de laatste leg kon pakken. 

Van Gerwen treft in de halve finale Peter Wright. Snakebite was met 16-7 te sterk voor Gerwyn Price. Wright kon snel uitlopen naar 10-2 en dat verschil werd niet echt meer kleiner. 

Quintana verwacht andere koers

Colombiaan Nairo Quintana deelde donderdag hooguit wat speldenprikjes uit aan klassementsleider Chris Froome. Vrijdag verwacht hij een ander soort koersverloop in de Tour de France. "We hopen dat het morgen een goede dag wordt voor ons. We gaan het spelletje op een andere manier spelen", zei de Movistar-renner cryptisch.

Duidelijker is de Movistarploeg op de website. "Twee dagen die alles kunnen veranderen", blikte de Spaanse formatie vooruit naar de Alpenritten van vrijdag en zaterdag. Naast Quintana staat ook Alejandro Valverde in de top-3 van het algemeen klassement. Bovendien hadden de mannen beloofd aan te vallen in de Alpen.

"De bergen die er nog aan komen in deze Tour zijn anders dan tot nu toe. We moesten het vandaag een beetje rustig aan doen, omdat er aan de streep toch niet echt verschillen konden worden gemaakt vanwege het profiel van de etappe", zei Quintana.

Quintana verwacht andere koers
Quintana verwacht andere koers (Foto: ANP)

Renault dicht bij besluit over toekomst in F1

De toekomst van Renault in de Formule 1 lijkt dit weekend in Hongarije duidelijk te kunnen gaan worden. Momenteel is het Franse bedrijf aan Red Bull Racing en Toro Rosso verbonden als motorenleverancier, maar duidelijk is dat de huidige positie niet te handhaven is.

Renault kreeg de afgelopen maanden veel kritiek over zich heen en dit zal meewegen in het besluit om te blijven of eruit te stappen. De Fransen willen als ze blijven meer zichtbaar zijn en zijn in gesprek met Lotus over het terugkopen van de F1-renstal die ze in het verleden jarenlang in handen hebben gehad.

Mocht Renault er met de aandeelhouders van Lotus uitkomen dan is het nog niet gezegd dat Renault-baas Carlos Ghosn het groene licht zal gaan geven. Het bedrijf wil in ruil voor meer zichtbaarheid meedelen in de pot met gelden die verdeeld worden op basis van historische deelname. Onder meer McLaren en Red Bull Racing krijgen zo een deel van hun inkomsten. De livery van de auto's zou geel en zwart moeten gaan worden.

De plannen worden in de komende weken aan Ghosn voorgelegd, waarna hij voor het eind van het jaar een besluit zal gaan nemen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.