Feestje op beurzen na Grieks 'ja'

Beleggers op de Europese beurzen vierden donderdag een feestje na de instemming van het Griekse parlement met de voorwaarden voor verdere steun. Hoop op een deal en opluchting over een akkoord zorgden in de afgelopen dagen al voor winsten. De ECB deed ook nog een duit in het zakje door de steun aan Griekse banken te verhogen.

De AEX-index in Amsterdam stond kort na de hogere opening op Wall Street 1 procent hoger op 502,01 punten en de MidKap steeg 1,1 procent tot 738,42 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,8 procent, terwijl de FTSE in Londen (plus 0,7 procent) wat achterbleef.

De sterkste stijger in de AEX was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco met een winst van 2,7 procent. Digitaal beveiligingsspecialist Gemalto was de hekkensluiter met een verlies van ruim 5 procent, gevolgd door chipmachinefabrikant ASML met een min van 4 procent. ASML won woensdag 4,3 procent na de bekendmaking van zijn tweedekwartaalcijfers.

Sligro
Sligro behoorde tot de kopgroep in de MidKap met een plus van bijna 2 procent. De halfjaarresultaten van het groothandels- en supermarktbedrijf waren volgens analisten ietwat tegenvallend, maar de vooruitzichten zijn veelbelovend.

Bij de kleinere bedrijven verloor Docdata 3,8 procent. De dienstverlener aan webwinkels boekte in het eerste halfjaar minder winst, mede dankzij tegenvallende verkopen en hoge kosten bij dochterbedrijf IAI.

Carrefour
In Zürich klom Swatch ruim 5 procent, na beter dan verwachte halfjaarcijfers van de Zwitserse horlogemaker. In Stockholm vielen de resultaten van het Zweedse industriële bedrijf Alfa Laval (plus 10,9 procent ) in goede aarde. In Frankfurt deden de automakers BMW, Volkswagen en Daimler goede zaken met winsten van 2,3 tot 2,9 procent, na een sterke toename van de autoverkopen in Europa.

Carrefour won in Parijs 2,4 procent. Het Franse supermarktconcern zag de omzetgroei in het tweede kwartaal vertragen, door afnemende verkopen in China. De opbrengsten vielen wel hoger uit dan analisten hadden voorzien.

De euro noteerde op 1,0895 dollar, tegen 1,0955 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 51,67 dollar. Brentolie werd 1,3 procent duurder en kostte 57,79 dollar per vat.

Feestje op beurzen na Grieks 'ja'
Feestje op beurzen na Grieks 'ja' (Foto: ANP)