MH17: De propagandaoorlog

De aanslag op MH17 veroorzaakte veel beroering en werd vrijwel direct politiek uitgebuit. De westerse politieke propagandamachine wees onmiddellijk naar de Russen en de Russen wezen weer terug naar Oekraïne. Het verwerd tot een drama over een drama voor de nabestaanden en de lokale bewoners van de omliggende Oekraïense dorpen.

Het westen
Elke mogelijkheid werd aangegrepen om bewoners en separatisten neer te zetten als stelende rovende ploerten. Ook de Nederlandse mainstream media zetten hun beste beentje voor door suggestieve foto's te onderschrijven met aannames en beeldmateriaal suggestief te monteren. Zelfs de toenmalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, schuwde een dramatisch verhaal gebaseerd op een suggestieve foto niet en ontving daarvoor een staande ovatie van de VN-leden waar hij zijn 'thugs' show 'emotioneel' opvoerde. Het verhaal van de trouwring stelende separatist werd echter al snel weerlegd dankzij het internet. Tot op heden vindt Timmermans het nog steeds niet nodig zijn excuses te maken voor zijn foute weergave van de feiten. Tevens is hij voor zijn show beloond met een topjob binnen de EU.

Maar niet alleen de separatisten werden weggezet als 'thugs'. Ook de lokale bevolking rond de crashsite kreeg een veeg uit de westerse propagandapan. Het waren die zelfde bewoners bij wie het letterlijk lijken regende en de dode passagiers van MH17 soms letterlijk door het dak binnen kwamen vallen. Mede dankzij de inzet van deze bewoners, die als een van de eersten begonnen met het bergen van lijken die lagen te rotten onder temperaturen van 35 graden, konden de eerste stoffelijke overschotten redelijk snel naar Nederland worden teruggebracht. Zo ook met de bagage van de MH17-slachtoffers.

De Russen
De propagandastroom uit Rusland werd eerst gekenmerkt door het ontkennen dat een BUK-raket de MH17 noodlottig is geworden. De Russen beweerden dat MH17 was neergehaald door een gevechtsvliegtuig van Oekraïne. Over de motivatie voor het neerhalen doen verschillende verhalen de ronde. Zo zou Oekraïne gedacht hebben dat het een Russisch toestel met Poetin aan boord zou zijn of dat de MH17 werd aangezien voor een Russisch gevechtsvliegtuig.

Later werd de mogelijkheid van een BUK-raket wel meegenomen in de propagandastroom, maar werd de mogelijkheid dat pro-Russische rebellen of separatisten die hadden afgevuurd verworpen. Als onderbouwing werd gesteld dat die daar technisch niet toe in staat zouden zijn geweest of eenvoudigweg niet de beschikking hadden over een BUK-systeem. Oekraïne had wel de beschikking over de BUK-systemen en het getrainde personeel om die te bedienen. Tevens zouden zowel Rusland als de separatisten geen motief en belang hebben bij het neerhalen van een lijnvlucht omdat dit de reputatie van de separatisten als vrijheidsstrijders zou schaden. Volgens Rusland zou dat voor Oekraïne juist weer wel een motief kunnen zijn om steun te krijgen van westerse internationale strijdkrachten en wapeninzet, iets waar Oekraïne regelmatig om vraagt aan Europa en de VS sinds zij aansluiting zoeken bij de EU en NAVO en de voormalige regering, die steun van Rusland zocht, is verdreven.

Oekraïne
De Oekraïnse propaganda bestaat vooral uit het veelvuldig beschuldigen van Rusland als agressor. Volgens Kiev zou Poetin zelf deze raket eigenhandig naar de MH17 hebben gestuurd. Verder bericht Oekraïne veelvuldig over de aanwezigheid van Russische legereenheden die zij aan zij zouden vechten met de separatisten tegen het Oekraïnse leger. Oekraïne vraagt dan ook regelmatig bij de nieuwe bondgenoten om sancties tegen Rusland op economisch en militair gebied.