Aanvalsplan tegen gevaarlijke antibiotica-resistentie

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft met onder meer huisartsen en ziekenhuizen afspraken gemaakt om problemen aan te pakken die ontstaan doordat steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica.

Over vijf jaar moet de hoeveelheid verkeerd voorgeschreven antibiotica zijn gehalveerd. Ook het aantal te vermijden infecties in de hele zorg moet dan flink zijn verminderd. Verder is meer onderzoek nodig naar nieuwe antibiotica en alternatieven daarvoor. Dat staat in het plan dat het kabinet donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Schippers wijst er al langer op dat steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica, waardoor ziektes als blaasontsteking die nu eenvoudig zijn te behandelen weer levensbedreigend kunnen worden.

Volgens sommige wetenschappers kunnen infecties uiteindelijk gevaarlijker worden dan kanker. Nederland moet met het aanvalsplan koploper in de wereld worden.

Conferentie
Om beter te weten hoe resistent geworden bacteriën zich via voedsel naar de mens verspreiden, kondigt het kabinet extra onderzoek aan. In 2016 is er in Nederland een conferentie met ministers van zorg en landbouw uit de EU-landen over de beste aanpak van antibiotica-resistentie in de Europese Unie. Zo’n gezamenlijke aanpak vanuit volksgezondheid en landbouw is volgens het ministerie van VWS uniek.

Zeurende patiënten
Onderdeel van de aanpak is dat ook huisartsen resistenter moeten worden. Tegen patiënten welteverstaan, die zeuren om een antibioticakuur. Artsen moeten volgens het ministerie leren om nee te verkopen.

Voor patiëntenvoorlichting wordt een speciaal nummer van de Vlaamse stripreeks Suske en Wiske geschreven, met informatie over het juiste gebruik van antibiotica. Die komt in wachtkamers te liggen, en krijgt naar verluidt de titel Suske en Wiske en Tante Biotica.

Aanvalsplan tegen antibiotica-resistentie
Aanvalsplan tegen gevaarlijke antibiotica-resistentie (Foto: ANP)