'Kabinet wil lage btw-tarief afschaffen'

Het kabinet overweegt het lage btw-tarief op de meeste producten af te schaffen. Alleen op primaire levensmiddelen zou het lage belastingtarief van 6 procent overeind moeten blijven. Voor vrijwel alle andere producten en diensten moet het tarief omhoog naar het standaardtarief van 21 procent.

De verhoging betekent dat veel producten en diensten duurder worden. Het was al bekend dat een verandering in het btw-tarief eraan zat te komen.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft de oppositiepartijen uitgenodigd om woensdagavond te komen praten over de plannen. Het kabinet wil die nu nog niet openbaar maken. De oppositie wil dat juist wel.

MKB-Nederland is verbijsterd over de plannen van het kabinet om het lage btw-tarief te schrappen voor alles behalve de eerste levensbehoeften. "Het is een dolksteek in de rug voor die vele duizenden ondernemers die de crisis hebben overleefd en nu net weer een beetje overeind krabbelen. Absoluut onaanvaardbaar'' zegt voorzitter Michaël van Straalen woensdag.

Van Straalen waarschuwt dat het optrekken van het lage btw-tarief naar 21 procent vele duizenden banen gaat kosten. De sectoren die nu onder het lage tarief vallen zijn volgens hem arbeidsintensief. Het gaat om kappers, schoen- en fietsenmakers, de recreatiesector, tuinbouw (sierteelt), dagbladen en boeken en de schilders- en stukadoorsbranche.