Marine Maleisië gaat zoeken naar bootvluchtelingen

Premier Najib Razak van Maleisië heeft de marine en kustwacht donderdag opgedragen te zoeken naar bootvluchtelingen die ronddobberen op zee. Maleisië is hiermee het eerste land in Zuidoost-Azië dat actief gaat zoeken naar vluchtelingen die hulp nodig hebben, in plaats van af te wachten tot ze op de kust aanspoelen.

Het is nog steeds onduidelijk hoeveel vluchtelingen nog op zee zijn. De Verenigde Naties denken dat het er duizenden kunnen zijn, voor wie de situatie steeds precairder wordt.

In de afgelopen drie weken zijn meer dan drieduizend mensen in overvolle boten geland op de kusten van Indonesië, Maleisië en Thailand. Het gaat voornamelijk om islamitische Rohingya's die zijn gevlucht uit Myanmar en Bengalezen die aan de armoede in hun land proberen te ontsnappen. Na aanvankelijk veel boten weer naar open zee te hebben gesleept, lieten Maleisië en Indonesië weten alle migranten tijdelijk onderdak te zullen bieden.

Volgens mensenrechtengroepen wordt hiermee maar een deel van het probleem opgelost. Op zee zouden nog vier- tot zesduizend vluchtelingen ronddobberen, op schepen zonder voedsel en drinkwater. Smokkelaars zouden hen aan hun lot hebben overgelaten, nadat de autoriteiten in verschillende landen besloten harder op te treden. Een woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie zei donderdag dat ruim vierhonderd vluchtelingen die woensdag in Atjeh in Indonesië aan land kwamen er veel slechter aan toe waren dan verwacht.

De Maleisische minister van buitenlandse zaken Anifah Aman reist donderdag naar Myanmar 'voor een gedachtewisseling over onregelmatige verplaatsingen van mensen in Zuidoost-Azië'. Het is een diplomatieke formulering om Myanmar niet voor het hoofd te stoten. Dat land wijst iedere verantwoordelijkheid voor de crisis af en weigert doorgaans verder in discussie te gaan zodra het woord 'Rohingya's' valt.

Myanmar erkent de Rohingya's niet als burgers en duidt hen aan als 'Bengalezen', ook al wonen de meesten al generaties lang in Myanmar. Bangladesh erkent hen evenmin. De laatste jaren hebben de Rohingya's in Myanmar steeds meer te maken met discriminatie, die door de staat wordt toegestaan. Ze zijn door boeddhistische extremisten aangevallen en verblijven in kampen. Zeker 120 duizend zijn over zee gevlucht; het is onbekend hoeveel van hen daarbij zijn omgekomen.