FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 mei 2015

IMF: Rusland herstelt van crisis na sancties

De Russische economie gaat dit jaar fors achteruit, maar toont volgend jaar een bescheiden herstel. Dat voorspelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag.

Het IMF verwacht dat de economie van Rusland dit jaar 3,4 procent kleiner wordt en in 2016 met 0,2 procent groeit. Eerder ging het fonds nog uit van een min van bijna 4 procent dit jaar en ruim 1 procent volgend jaar. De verbetering is volgens het IMF te danken aan de reactie van de Russische autoriteiten op de economische crisis in het land. Die werd goeddeels door westerse sancties in gang gezet.

Zo verlaagde de Russische centrale bank dit jaar al meerdere keren de rente, die eind vorig jaar in de strijd tegen de oplaaiende inflatie nog werd opgeschroefd naar 17 procent. De inflatie in Rusland is met meer dan 16 procent nog steeds hoog, maar neemt tegen het einde van dit jaar naar verwachting af tot 12,5 procent. Voor 2016 wordt een verdere afzwakking van de inflatie voorzien.

IMF verwacht herstel Russische economie
IMF: Rusland herstelt van crisis na sancties (Foto: ANP)

Schaap gevonden in bordeel

De politie in de Duitse stad München ontdekte per toeval een jong lammetje in een bordeel. Het dier zou van een 25-jarige prostituee zijn en was volgens haar een huisdier.

Tijdens haar aanhouding liet de dame van lichte zeden een brief zien van de dierenarts. Daarop stond aan welke voorwaarden voldaan moesten worden om het schaapje als huisdier te houden. In een reactie van de politie reageerden ze dat die voorwaarden niet gelden voor bordelen.

Het beestje is vervolgens afgevoerd door de politie en later overgedragen aan de dierenbescherming. Dit zou gedaan zijn omdat het niet de eerste keer was dat de vrouw een dergelijke overtreding had begaan. Tijdens het korte bezoek aan het politiebureau had de wollige viervoeter het volgens het politierapport 'prima naar zijn zin, en dronk hij uit een flesje'.

Waarom de politie het bordeel bezocht is niet duidelijk, wel is de dame in kwestie tijdelijk vastgezet wegens drugsbezit. Het is haar ook verboden om ooit nog een huisdier te nemen.

Schaap gevonden in bordeel (Foto: Polizei M?nchen)
Schaap gevonden in bordeel (Foto: Polizei M?nchen)

Uitslag PEC Zwolle - Vitesse

Vitesse heeft donderdagavond de favorietenrol in de play-offs voor een Europees ticket waargemaakt. In het eerste van twee duels tegen PEC werd in Zwolle gewonnen: 1-2.

De eerste confrontatie tussen PEC en Vitesse in de play-offs begon afwachtend. Vitesse-aanvaller Renato Ibarra kreeg in de 25e minuut de eerste serieuze kans na een goede steekpass van Guram Kashia, maar zijn schot werd gekeerd door doelman Warner Hahn.

Uitgerekend verdediger Maikel van der Werff, die volgend seizoen bij Vitesse onder contract staat, maakte de openingstreffer. Na knullig balverlies van Davy Pröpper kon Zwolle snel reageren. Op aangeven van Jody Lukoki schoot Van der Werff de bal in de verre hoek. De 25-jarige verdediger vertrekt in de zomer na drie seizoenen transfervrij bij PEC Zwolle.

De thuisclub rook bloed en kwam na rust sterk uit de kleedkamer. Trainer Peter Bosz van Vitesse probeerde het tij te keren met een dubbele wissel in de 64e minuut, toen Zakaria Labyad en Josh McEachran werden vervangen door Wallace en Marko Vejinovic.

Het bleek een gouden greep. Vejinovic haalde binnen vier minuten van grote afstand uit voor de gelijkmaker. De bal werd enigszins van richting veranderd, maar ook verkeerd beoordeeld door Hahn. Zes minuten later draaide Valeri Qazaishvili uitstekend weg bij Van der Werff en bepaalde hij de eindstand op 1-2.

Het is voor Vitesse een uitstekende uitgangspositie met zondag de thuiswedstrijd nog voor de boeg. De winnaar van het tweeluik speelt tegen Feyenoord of sc Heerenveen voor een plaats in de voorronde van de Europa League.

'Goedkope treinen lag niet aan hoge bod'

Het is 'echt baarlijke onzin' dat de NS zich gedwongen zag goedkope treinen te kopen omdat ze heel veel geld hadden neergelegd voor het binnenhalen van het vervoer op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid.

Dat is een beeld dat is neergezet door de NS en door vakbond FNV, zei voormalig verkeersminister Tineke Netelenbos donderdag tegen de parlementaire enquêtecommissie over de snelle trein Fyra. De commissie wil te weten komen waarom de Fyra veel te laat ging rijden en er door grote technische mankementen al snel weer de brui aan moest geven.

Netelenbos was wel verrast door het hoge bod van 178 miljoen euro van de NS, maar vond dat geen reden om het af te wijzen. Ze ging ervan uit dat het bod was opgesteld door professionals en nam ook het oordeel van haar experts over dat het voorstel wel uitvoerbaar was.

'Goedkope treinen lag niet aan hoge bod' (Foto: Novum)
'Goedkope treinen lag niet aan hoge bod' (Foto: Novum)

Rabobank gedagvaard om verkoop renteswaps

De Stichting Renteswapschadeclaim heeft Rabobank donderdag gedagvaard. De bank zou zich schuldig hebben gemaakt aan wanpraktijken bij de verkoop van financiële producten aan ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf die daardoor zwaar zijn gedupeerd.

De stichting zegt op te treden namens inmiddels vijfhonderd ondernemers die samen een schade hebben geleden van 800 miljoen euro.

Volgens Renteswapschadeclaim verkocht Rabobank financiële producten waarmee ingespeeld kan worden op wisselende rentestanden, terwijl medewerkers van de bank tegelijkertijd betrokken waren bij het manipuleren van het interbancaire rentetarief Euribor.

De betrokken ondernemers zouden nooit renteswapovereenkomsten hebben gesloten 'als zij een juiste voorstelling van zaken zouden hebben gehad', stelt de stichting. Zij eist vernietiging en ontbinding van de overeenkomsten met terugwerkende kracht en compensatie voor de geleden schade.

Rabobank (Foto: Novum)
Rabobank (Foto: Novum)

Anderson klopt Van Gerwen in finale Premier League Darts

Michael van Gerwen en Gary Anderson hebben zich geplaatst voor de finale van de Premier League Darts. Van Gerwen rekende in de halve finale in een Nederlands onderonsje af met Raymond van Barneveld (10-8), terwijl Anderson Dave Chisnall pas in de negentiende leg kon kloppen: 10-9.

In de reguliere competitie had Chisnall Anderson twee keer ruim geklopt en ook nu nam de Engelsman het voortouw. Hij kwam zelfs op een 6-3 voorsprong, maar Anderson sloeg na de onderbreking toe door 7-7 aan te tekenen. Omdat er geen breaks meer volgden was er een negentiende en allesbeslissende leg nodig. Chisnall begon goed en had zes pijlen om 164 uit te gooien. De Engelsman miste echter een complete beurt zijn dubbels, waarna Anderson 116 uitgooide en de finale bereikte.

De andere halve eindstrijd ging tussen de finalisten van vorig jaar: Van Gerwen en Van Barneveld. Laatstgenoemde verdedigde zijn titel en bereikte na een flinke eindsprint de beste vier. In he begin van de partij gaven de Nederlanders elkaar weinig toe, al waren er wel kansen op breaks.

Van Barneveld greep in de tiende leg met een tiendarter zijn kans. Dat het geen negendarter werd kwam slechts doordat de laatste pijl tegen het ijzer van de dubbel twaalf spatte. Direct na de pauze wilde Van Gerwen terugbreken, maar Barney voorkwam dat met een 110 finish. Dit was het sein voor Mighty Mike om volgas te gaan. De nummer een van de wereld produceerde een twaalf en een elfdarter en behield hierna zijn eigen leg, waarna het 7-7 stond. Hierna volgden weer twee snelle legs, waarna Van Barneveld zijn laatste kans greep door de zeventiende leg te pakken. Daarna wist Barney niet van een lage score van Van Gerwen te profiteren, waardoor Mighty Mike de finale behaalde.

Update 23.06 uur
Gary Anderson heeft voor de tweede maal de Premier League Darts op zijn naam geschreven. De Schot was in een zinderende finale met 11-7 te sterk voor Michael van Gerwen. Laatstgenoemde kwam al snel met 2-0 voor te staan, maar Anderson greep hierna het initiatief met hoge scores, terwijl Van Gerwen het regelmatig op zijn dubbels af liet weten. Voor de pauze stond het dan ook al 7-3 voor The Flying Scotsman.

Van Gerwen kwam in het tweede deel weer sterk uit de startblokken en brak meteen terug. Mighty Mike kwam tot 7-5, maar verder liet Anderson het niet komen nadat hij de dertiende leg met geluk had behouden en Van Gerwen in de vijftiende leg vijf pijlen op een dubbel miste. Hoewel Mighty Mike de druk erop hield was het Anderson die zijn hoofd koel hield en iedere kans pakte die hij kreeg. Hierdoor won de regerend wereldkampioen ook de Premier League, een titel die hij in 2011 ook al eens pakte.

Gary Anderson zegeviert in de Premier League Darts (Pro Shots/Actionimages)
Gary Anderson zegeviert in de Premier League Darts (Pro Shots/Actionimages)

Foto Wilders in internetmagazine IS

PVV-leider Geert Wilders figureert in het nieuwe internetmagazine Dabiq van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). In het voorwoord staat een foto van Wilders met daaronder de tekst: "Een kruisvaarder die de profeet bespotte.''

Het voorwoord gaat onder meer over de twee mannen die twee weken geleden in de Texaanse stad Garland een aanslag pleegden tijdens een bijeenkomst rond spotprenten over de profeet Mohammed. Wilders was bij die bijeenkomst, maar had op het moment dat de mannen schietend naar binnen probeerden te komen, het pand net verlaten. IS eiste de aanslag op, maar of de terreurbeweging er daadwerkelijk achter zat is nog niet duidelijk.

IS verovert grensovergang SyriŽ met Irak

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft een nieuw succes geboekt in haar strijd tegen het Syrische leger. Strijders van de beweging namen donderdag de grenspost al-Tanf in, die in Irak bekend is als al-Waleed, liet het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten weten.

De grensovergang ligt in de provincie Homs, op ongeveer 240 kilometer van Palmyra. Deze stad veroverde IS woensdag op het Syrische regeringsleger. Wereldberoemde Romeinse ruïnes in die plaats zijn momenteel aan de doorgaans afwezige genade van de terroristen overgeleverd.

IS verovert grensovergang Syrië met Irak
IS verovert grensovergang Syrië met Irak (foto: ANP)

Deense primeur voor 'Moneyball' Midtjylland

Voor het eerst in de historie is FC Midtjylland kampioen van Denemarken geworden. De ploeg uit Herning had donderdag aan een gelijkspel tegen FC Vestsjaelland (0-0) genoeg om drie wedstrijden voor het einde van de competitie al te kunnen feestvieren. Midtjylland kwam op een onoverbrugbare voorsprong van tien punten op FC Kopenhagen en volgt Aalborg BK op als landskampioen.

Het bescheiden clubje uit Herning wordt geleid op basis van statistische analyses en een wetenschappelijke aanpak. Midtjylland baart in Europa opzien met die Deense versie van Moneyball, de Amerikaanse film over een succesvolle honkbalploeg waarbij statistieken leidend zijn. Het leverde de club donderdag het grootste succes ooit op.

SGP komt met billboard tegen vreemdgaan

Partijleider Kees van der Staaij van de SGP heeft donderdag in het tv-programma De Wereld Draait Door de drie billboards voor de campagne tegen overspel laten zien. Het zijn: 'Overspel: het familiespel met alleen maar verliezers', 'De Rekening van overspel' en 'Bemin...je gezin'. Met de teksten op de borden langs snelwegen wil de partij reclame maken voor trouw in relaties.

De SGP keerde zich eerder tegen reclames voor vreemdgaan van vooral datingsites als Second Love. De partij zegt dat overspel veel schade en leed veroorzaakt. Van der Staaij benadrukte in de uitzending nogmaals dat het belangrijk is om te blijven investeren in je relatie.

Tientallen automobilisten negeren massaal rood kruis, rijden achteruit terug op A12

Bestuurders op de A12 bij knooppunt Oudenrijn hadden donderdagavond massaal lak aan de rode kruizen. In een tijdsbestek van minder dan een halfuur telde de VerkeersInformatieDienst (VID) minimaal 50 tot 100 bestuurders die het verbod negeerden.

Vanwege een ongeluk was de verbindingsweg vanuit Arnhem richting Den Haag en Den Bosch dicht. Veel mensen kozen alsnog voor de parallelbaan en negeerden hiermee het verbod.

Een groep van zo'n tien bestuurders bedacht zich na 50 meter alsnog. Enkele van hen reden zelfs achteruit op de snelweg of keerden hun auto midden op de A12. Nadat de VID en Rijkswaterstaat de politie hebben ingelicht over de situatie werd er ingegrepen.

Even na 21:00 uur kwam de politie ter plaatse, waarna alle automobilisten ineens het braafste jongetje uit de klas waren. Alle bestuurders zijn helaas ontkomen aan een fikse boete.

Mensen die herhaaldelijk in de fout gaan en worden betrapt krijgen sinds kort een hardere aanpak. Een voorstel van SP-Kamerlid Bashir om rode kruizen te handhaven met flitscameras achter matrixborden haalde het vorige week niet. Minister Schultz twijfelt aan de juridische haalbaarheid van het plan.

Als je onderstaand filmpje bekijkt zou je bijna denken dat de automobilisten levensmoe zijn.

Schade Maagdenhuisbezetting nog onbekend

Zes weken nadat de ME een einde maakte aan de bezetting van het Maagdenhuis van de Universiteit van Amsterdam (UvA), is de omvang van de schade in het pand nog altijd niet duidelijk. De UvA schatte die eerder op 500.000 euro, maar het onderzoek naar de definitieve omvang loopt nog altijd.

Dat bleek donderdag in een Kamerdebat met minister Jet Bussemaker van Onderwijs. Zij zei dat de UvA nog bekijkt of de schade kan worden verhaald op de bezetters en of die privacygevoelige informatie in handen hebben gekregen.

De PvdA-minister wilde niet zeggen wat de UvA volgens haar zou moeten doen. Dat is aan het bestuur van de universiteit, zei ze. Dat leidde tot harde kritiek van regeringspartij VVD en van oppositiepartij CDA.

EU reikt ex-Sovjet-staten de hand

De Europese Unie heeft er donderdag bij zes voormalige Sovjet-staten op aangedrongen de banden met Europa aan te halen. Een hechtere relatie met de EU kan als tegenwicht werken voor de 'pesterige praktijken' van Rusland, zei EU-president Donald Tusk donderdag op een tweedaagse top in de Letse hoofdstad Riga.

De voormalige Oostblok-landen hebben er niets aan om weer in de Russische invloedssfeer te belanden, aldus Tusk. "Het Oostelijke Partnerschap is geen schoonheidswedstrijd tussen de EU en Rusland", zei de EU-president. "Maar ik wil er geen doekjes om winden, schoonheid telt wel. Als Rusland wat zachter was, charmanter, aantrekkelijker, misschien zou het zijn tekortkomingen dan niet hoeven te compenseren door zich agressief en pesterig op te stellen richting zijn buren."

Tusk kreeg bijval van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die zei 'dat het verschil tussen de EU en Rusland zonneklaar is'. "Wij accepteren dat de landen van het Oostelijke Partnerschap een andere koers kunnen kiezen, en die accepteren wij dan."

Het Oostelijke Partnerschap tussen de EU enerzijds en Oekraïne, Georgië, Moldavië, Azerbaijan, Armenië en Wit-Rusland anderzijds kreeg een jaar geleden een flinke knauw toen de toenmalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj besloot een verdrag met Brussel niet te tekenen en in plaats daarvan de banden met het Rusland van Vladimir Poetin aan te halen.

Nadat Janoekovitsj na weken van felle protesten was verjaagd richtten de nieuwe leiders in Oekraïne de blik richting Brussel. Hiervoor moest het land echter een flinke prijs betalen. Rusland annexeerde het Oekraïense schiereiland de Krim en begon zich steeds uitdrukkelijker te mengen in de strijd tussen de Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten in het oosten van het land, ofschoon Rusland ontkent de separatisten te steunen.

De relatie tussen de EU en Armenië en Wit-Rusland is ook wat bekoeld. De twee landen hebben zich aangesloten bij de Russische Euraziatische Economische Unie. Azerbaijans gebrek aan enthousiasme is deze week af te lezen aan het feit dat niet de president, maar de minister van buitenlandse zaken naar Riga is afgereisd.

Oekraïne, Georgië en Moldavië willen nog wel graag de banden met Brussel aanhalen, maar niet alle EU-lidstaten staan daar om te springen. De EU heeft voor de komende tien jaar tweehonderd miljoen euro toegezegd voor projecten in deze landen, maar Merkel besloot donderdag eventuele verwachtingen wel te temperen. "Het Oostelijke Partnerschap is niet een instrument voor uitbreiding van de EU, maar voor toenadering tot de EU."

Jim Bakkum doet het met Mega Mindy

Jim Bakkum speelt een superheld in de nieuwe bioscoopfilm Mega Mindy versus ROX. Het Vlaamse productiehuis Studio 100 geeft Jim de rol van slechterik Achiel.

Samen met zijn handlanger Jones (Jeron Dewulf) wil Achiel de Gouden Helm bemachtigen, zodat hij zijn enorme krachten als Waterman kan terugwinnen en het weer kan bepalen om over Malta te kunnen heersen. Mega Mindy en ROX willen dit voorkomen.

"Het is een jongensdroom van mij die uitkomt om een rol als die van Achiel te spelen. Mega Mindy is ondertussen een begrip geworden en om onderdeel van zo'n grote speelfilm te zijn is geweldig", zegt Jim. "Ik kan niet wachten om in de huid te kruipen van Achiel, omdat de rol zo ver van mij af staat. Een extra leuke bijkomstigheid is dat ik de film straks aan mijn eigen kinderen kan laten zien."

De film met de superhelden is dit najaar te zien in de Vlaamse en Nederlandse bioscopen.

Dekker legt zijn oor te luisteren bij LAKS

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft tot nu toe ruim 135.000 klachten gekregen over de eindexamens. Het waren er donderdagavond al meer dan in de hele examenperiode vorig schooljaar toen het LAKS er 116.000 ontving.

Eerder, in 2013, waren het er juist veel meer: zo'n 147.000. Dat had te maken met de omvangrijke examendiefstal op de Ibn Ghaldoun-school in Rotterdam en de vele klachten die daarop volgden.

Donderdag stonden maatschappijleer 2, Nask 1, wiskunde, Duits en Frans op het programma op het vmbo, voor havisten maatschappijwetenschappen en scheikunde en op het vwo aardrijkskunde en Engels. Wie donderdag belde met het LAKS kon zomaar staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) aan de lijn krijgen. Dekker bemande een uurtje de klachtenlijn en had een luisterend oor voor enkele zwoegende eindexamenkandidaten.

Dekker legt zijn oor te luisteren bij LAKS
Dekker legt zijn oor te luisteren bij LAKS (Foto: ANP)

Zanger Dimitri van Toren (74) overleden

Zanger Dimitri van Toren is donderdagmorgen op 74-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een goede kennis van hem bevestigd na een bericht van Omroep Brabant. Hij was al geruime tijd ziek.

Van Toren was vooral bekend met liedjes als 'Hé, kom aan', 'Een lied voor kinderen' en 'Jij bent de mooiste'. Met die liedjes stond hij in de jaren zeventig van de vorige eeuw lange tijd in de hitparade. In zijn lange loopbaan maakte hij tientallen lp's en cd's.

Zanger Dimitri van Toren overleden
Zanger Dimitri van Toren overleden (Foto: ANP)

Porno Osama bin Laden blijft geheim

De verzameling porno van de in 2011 door Amerikaanse commando's geliquideerde topterrorist Osama bin Laden blijft geheim. Dat heeft de Amerikaanse geheime dienst desgevraagd aan het Britse dagblad The Telegraph laten weten.

Brian Hale van het Bureau van de Directeur van Nationale Inlichtingendiensten (ODNI) zei dat 'is besloten de porno niet te openbaren gezien de aard van de inhoud van het materiaal'. Uiteraard kan dit enkel hebben gediend ter illustratie van de verderfelijkheid van het westen.

Deze week zijn wel documenten, brieven en boeken van de Saudiër Bin Laden (1957-2011) vrijgegeven. Die zijn buitgemaakt door de commando's die begin mei 2011 de schuilplaats van Bin Laden in het Pakistaanse Abbottabad binnenvielen en de leider van al-Qaeda doodden.

Opvallende titels op Osama's boekenplank waren het eenvoudige boekje A Brief Guide to Understanding Islam en de Grappler's Guide to Sports Nutrition. Maar Bin Laden las ook boeken van twee befaamde critici van de Amerikaanse regering, te weten journalist Bob Woodward en wetenschapper Noam Chomsky. Daarnaast waren er boeken van verscheidene conspiracy theorists te vinden.

Porno Osama blijft geheim
Porno Osama bin Laden blijft geheim (foto: ANP)

Uitslag sc Heerenveen - Feyenoord

Vanavond stond de eerste wedstrijd van het tweeluik tussen sc Heerenveen en Feyenoord op het programma. De return van dit duel wordt zondagmiddag om 15.30 uur gespeeld.

sc Heerenveen

1 - 0

Feyenoord

83' Thern    
 
Gele kaart: St. Juste (sc Heerenveen), Boëtius, Kongolo (Feyenoord)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 15.123
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Marzo
St. Juste
van Aken
van Anholt
De Roon
van de Berg
Thern (Otigba/86)
Slagveer
Uth (Veerman/79)
Larsson
  Vermeer
Wilkshire
van Beek
Kongolo
Nelom
Clasie
Toornstra
El Ahmadi
Basacikoglu (Achahbar/90)
Kazim-Richards
Boëtius

ItaliŽ rouwt om overleden topatlete

De Italiaanse sportwereld rouwt om Annarita Sidoti. De wereldkampioene snelwandelen op de 10 kilometer van 1997 verloor donderdag op 45-jarige leeftijd de strijd tegen kanker. Sidoti, moeder van drie kinderen, was jarenlang ziek. "Dit is een trieste dag voor Italië", zei de voorzitter van de nationale atletiekbond.

De Italiaanse geldt in eigen land als één van de beste atletes ooit. Sidoti veroverde in 1990 als 21-jarige de Europese titel op de 10 kilometer snelwandelen en bekroonde haar carrière in 1997 met de wereldtitel in Athene. Een jaar later werd ze nogmaals Europees kampioene. Sidoti deed mee aan de Olympische Spelen van 1992, 1996 en 2000, maar daar greep ze steeds naast de medailles.

Rotterdam Centraal is Beste Gebouw van 2015

Het Beste Gebouw van het Jaar is Rotterdam Centraal. Dat heeft de Branchevereniging van architectenbureaus (BNA) donderdag bekendgemaakt.

"De jury heeft gezocht naar zaken waar iets op aan te merken viel maar vond ze niet. Rotterdam Centraal is in elk opzicht een fantastisch gebouw, dat klinkt als een klok: het Beste Gebouw van 2015", aldus juryvoorzitter Wim Pijbes.

Het is de ontwerpers, verenigd in Team CS, volgens de jury gelukt om 'een moderne overstapmachine' te maken. Voor de tiende editie van de prijs waren in totaal 120 inzendingen. "Door de overkapping van de stationshal door te trekken tot de ingang van de metro, is niet alleen een logische verbinding tussen boven- en ondergronds openbaar vervoer gecreëerd, en tussen de voor- en achterzijde van het station, maar ook een grandioze entree naar de stad."

Rotterdam Centraal wint architectenprijs
Rotterdam Centraal is Beste Gebouw van 2015 (Foto: ANP)

Obama: strijd tegen IS niet verloren

De Amerikaanse president Barack Obama erkent dat de val van de Iraakse stad Ramadi een 'tactische tegenslag' is, maar hij denkt dat de Amerikanen en Irakezen het gevecht tegen Islamitische Staat niet aan het verliezen zijn. Dat zegt hij in een interview met de krant The Atlantic.

"Het lijdt geen twijfel dat we in de soennitische gebieden (in Irak) niet alleen de training, maar ook de betrokkenheid moeten opvoeren en wij moeten ervoor zorgen dat soennitische stammen actiever worden dan zij recentelijk zijn geweest", aldus de president.

Obama noemt (de sjiitische) premier Haider al-Abadi van Irak oprecht in zijn streven naar een Irak waarin plaats is voor alle bevolkingsgroepen. Hij zal de Amerikaanse strijdkrachten opdragen de Iraakse veiligheidsdiensten alle hulp te geven die zij nodig hebben om het land veiliger te maken.

Ramadi is de hoofdstad van de vooral door soennieten bewoonde provincie Anbar. Tienduizenden mensen zijn voor de opmars van IS de stad ontvlucht. Er is kritiek op het Iraakse leger, dat de stad niet zou zijn 'uitgedreven' maar net als de bevolking op de vlucht zou zijn geslagen.

Obama: strijd tegen IS niet verloren
Obama: strijd tegen IS niet verloren (Foto: ANP)

Minister doet 'marktverstorende' topvrouwendatabank in de ban

Onderwijsminister Jet Bussemaker (PvdA) trekt na kritiek uit de Tweede Kamer haar handen af van de databank voor topvrouwen. Ze had die samen met werkgeversorganisatie VNO-NCW opgericht. De bewindsvrouw zal het register in de tussentijd onderbrengen bij een onafhankelijke stichting, zodat deze wel kan worden voortgezet.

Vooral de VVD en PVV verweten Bussemaker dat zij met haar initiatief de markt voor wervings- en selectiebureaus verstoort. De minister, die verantwoordelijk is voor emancipatie, wil elke schijn van betrokkenheid bij de arbeidsmarkt wegnemen. Het ging haar er vooral om vrouwen die geschikt zijn voor bestuursfuncties in bedrijven, zichtbaar te maken.

Ze wees erop dat sinds begin dit jaar 850 vrouwen in de database zijn opgenomen. Zij werden hiervoor veelal door huidige topbestuurders benaderd.

Minister trekt handen af van topvrouwendatabank
Minister doet 'marktverstorende' topvrouwendatabank in de ban (foto: ANP)

Roof-Roemeen moet twee jaar brommen

Hij stal kranen, lampen en douchekoppen bij doe-het-zelfzaken en roofde truien, schoenen, broeken, sokken en jassen uit kledingwinkels. Bedrijven door het hele land waren daar de dupe van. Een 35-jarige Roemeen is daarom donderdag veroordeeld tot twee jaar celstraf. Hij was overigens bijzonder goed in zijn 'werk', want alles gebeurde in minder dan zes maanden tijd: tussen juli en november vorig jaar.

Volgens de rechtbank waren de diefstallen 'niet alleen grootschalig, maar zeer goed georganiseerd en welhaast bedrijfsmatig uitgevoerd'. Handlangers leidden winkelmedewerkers af, waarna de dieven hun slag konden slaan. Vooraf verkenden ze de winkels, ze gebruikten geprepareerde tassen tegen inbraakbeveiliging en droegen telefoons met oordopjes om contact met elkaar te houden. De buit werd niet meteen verkocht, maar ging naar Roemenië.

De man krijgt een hoge straf voor de diefstallen, omdat hij volgens de rechtbank een leider was.

Meer zeggenschap Franse staat over Air France-KLM

De Franse overheid krijgt meer stemrecht bij luchtvaartcombinatie Air France-KLM. Een motie om de uitbreiding van het stemrecht tegen te houden, werd donderdag bij de aandeelhoudersvergadering van het concern verworpen.

Een van de agendapunten bij de vergadering was een verdubbeling van het stemrecht van aandeelhouders die hun stukken langer dan twee jaar vasthouden. De Franse overheid wilde graag dat dit voorstel werd aangenomen, omdat zij als trouwe aandeelhouder haar greep op het luchtvaartbedrijf daarmee verder kan versterken.

In dit kader werd eerder deze maand gemeld dat de Franse overheid haar economisch belang in Air France-KLM wilde uitbreiden van 15,9 procent tot circa 17,6 procent. Met de aankoop van ruim 5 miljoen aandelen wilde Parijs meer invloed vergaren in de aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep.

Aandeelhouders van Air France-KLM stemden donderdag ook in met de herbenoeming van bestuursvoorzitter Alexandre de Juniac voor een periode van vier jaar.

Onlangs werd al bekend dat president-commissaris Hans Smits van KLM volgend jaar vicevoorzitter wordt van de raad van bestuur van moederbedrijf Air France-KLM. Hij neemt die toezichthoudende functie over van voormalig KLM-directeur Peter Hartman, die wel aanblijft als regulier bestuurslid.

Franse staat vergroot zeggenschap bij AF-KLM
Meer zeggenschap Franse staat over Air France-KLM (Foto: ANP)

Gilbert wint twaalfde etappe Giro

De Belgische wielrenner Philippe Gilbert heeft donderdag de twaalfde etappe van de Ronde van Italië gewonnen. Na 190 kilometer kwam hij op de laatste, korte steile Monte Berico in Vicenza als eerste boven.

Alberto Contador eindigde als tweede en verstevigde de leiding in het algemeen klassement. De Spanjaard heeft nu 17 seconden voorsprong op de Italiaan Fabio Aru. De derde plaats is nu voor Mikel Landa, die bijna een minuut achterstand heeft.

Van Bronckhorst kiest BasaÁikoglu bij debuut

Giovanni van Bronckhorst heeft in zijn eerste wedstrijd als hoofdtrainer van Feyenoord een basisplaats over voor Bilal Basaçikoglu. De twintigjarige vleugelspits begint donderdag in de basis tegen zijn oude club sc Heerenveen in de play-offs om Europees voetbal.

Basaçikoglu zat onder de ontslagen trainer Fred Rutten vaak niet eens bij de wedstrijdselectie, maar krijgt in het Abe Lenstra-stadion een kans van Van Bronckhorst.

Jens Toornstra neemt op het middenveld de plek over van de geblesseerde Lex Immers en Luke Wilkshire vervangt de geschorste Rick Karsdorp. Centraal achterin krijgt Terence Kongolo weer de voorkeur boven Joris Mathijsen.

In de slotwedstrijd van het reguliere seizoen, afgelopen zondag tegen PEC Zwolle, mocht Mathijsen nog beginnen. Feyenoord verloor in Zwolle met 3-0 en greep daardoor naast een rechtstreeks ticket voor de Europa League. Enkele uren later werd coach Fred Rutten ontslagen.

Koeman genomineerd voor Manager van het Jaar

Ronald Koeman maakt kans op een prestigieuze prijs in Engeland. De succesvolle trainer van Southampton behoort tot de vijf genomineerden voor de eretitel manager van het jaar.

De andere kandidaten zijn José Mourinho, die Chelsea naar de landstitel leidde, Garry Monk (Swansea City), Nigel Pearson (Leicester City) en Arsène Wenger (Arsenal). Vorig jaar werd Tony Pulis, die toen Crystal Palace onder zijn hoede had, uitgeroepen tot beste manager.

Koeman heeft indruk gemaakt tijdens zijn eerste jaar in de Premier League. Hij laat Southampton verzorgd en aanvallend voetbal spelen, met een grotendeels nieuwe ploeg. Koeman kan zondag tijdens de laatste speelronde met The Saints Europees voetbal afdwingen.

De genomineerden voor de speler van het jaar zijn John Terry, Cesc Fabregas, Eden Hazard, Nemanja Matic (allen Chelsea), Sergio Agüero (Manchester City), David De Gea (Manchester United), Harry Kane (Tottenham Hotspur) en Alexis Sánchez (Arsenal). De winnaars worden vrijdag bekendgemaakt.

Need for Speed krijgt een reboot

Ghost Games, een studio van Electronic Arts, heeft vandaag de terugkeer aangekondigd van Need for Speed in een volledige reboot van deze franchise. Volgens EA speelt het spel in op de wensen van de fans en datgene waar Need for Speed voor staat: talloze aanpassingsmogelijkheden, een authentieke urban autocultuur, een nachtelijke open wereld en een realistisch en meeslepend verhaal.

"Need for Speed is een van de meest iconische namen in de gamewereld, en met deze reboot herstellen we het spel in ere", aldus Marcus Nilsson, Executive Producer bij Ghost Games. "We borduren voort op 20 jaar geschiedenis en nemen een jaar de tijd om dit spel uit te brengen: het spel dat we altijd al hebben willen maken. We luisteren naar de fans en leveren een product af dat tot de verbeelding zal spreken en de passie voor auto's en snelheid zal aanwakkeren."

Need for Speed wordt ondersteund door EA's eigen autocommunity Speedhunters (www.speedhunters.com) en laat je opgaan in een autocultuur met trends uit het verleden, het heden en de toekomst. Deze samenwerking, waarbij Speedhunters het onderzoek en de ontwikkeling van het spel voor zijn rekening neemt, zorgt voor meer authenticiteit en details in het spel. De eerste volledige trailer is te zien op 15 juni 2015. Need for Speed wordt in de herfst van 2015 wereldwijd uitgebracht op Origin voor de pc, het PlayStation 4 en Xbox One.

Figo niet langer verkiesbaar voor FIFA

Na Michael van Praag trekt ook Luis Figo zich terug uit de strijd om de nieuwe voorzitter van de FIFA te worden. Dit heeft de NOS zojuist op hun website gemeld. Hierdoor is de Jordaniër Ali Bin Al-Hussein de enige overgebleven tegenkandidaat voor de huidige preses, Sepp Blatter.

Figo heeft in een verklaring laten weten niet langer deel uit te willen maken van een proces, waarbij men zich richt op het feit dat één man de absolute macht kan krijgen. Daarmee doelt de voormalig Portugees international op Blatter, die voor zijn vijfde termijn opgaat.

Bovendien zou Figo, naar eigen zeggen, tijdens zijn het voeren van zijn campagne regelmatig te maken hebben gehad met hypocriete bondsvoorzitters. Dat waren volgens hem de mensen, die zich wel uit wilden spreken, maar vervolgens het zwijgen werd opgelegd.


Luis Figo niet langer verkiesbaar voor FIFA (PRO Shots / Insidefoto)

Pubertjes belagen agent

Twee broertjes van twaalf en vijftien jaar zijn opgepakt nadat ze in Ravenstein (gemeente Oss) een agent in burger hadden belaagd. De man werd beledigd en geslagen door de twee jongens uit Berghem. Ze zitten vast.

De politieman reed op de fiets toen hij donderdagochtend de twee jongens op hun brommers tegenkwam. Het duo herkende hem als agent, scholden hem uit voor 'kutwout' en gaven hem de middelvinger.

Even verderop kwam het tot een confrontatie. De agent wees de twee erop dat ze zonder helm en zonder kentekenplaat reden. De politieman werd vervolgens beledigd, bedreigd en fysiek belaagd. De jongens vernielden z'n fiets en de agent kreeg klappen. Een passerende vrouw belde op aandringen van de agent de politie, waarop ook zij werd belaagd. De agent wist haar te beschermen, waarop de broers wegreden.

Hun identiteit was snel achterhaald waarna de politie de twee op school kon inrekenen.

Marathonproces Scientology BelgiŽ begonnen

Tegen de omstreden Scientology-organisatie is donderdag in Brussel een marathonproces begonnen. Terecht staan de Belgische tak van de internationale geloofsbeweging, en een Europese bureau dat in België is gevestigd.

Justitie bestempelt de afdelingen als criminele organisatie. Twaalf leden worden verdacht van onder meer oplichting, het illegaal uitoefenen van de geneeskunde, het schenden van privacy en afpersing.

Het Openbaar Ministerie werkte jaren aan de zaak na klachten van voormalige leden. Scientology is sinds 1972 actief in België, maar is er niet erkend als godsdienst.

De rechtbank stelde donderdag de agenda vast voor de zittingen die vanaf 26 oktober een paar keer per week worden gehouden. Vanaf 18 november moet de verdediging aan het woord komen.

Tour de France 2015 krijgt gameplaytrailer

Vandaag onthullen Focus Home Interactive en Koch Media Benelux de eerste gameplaytrailer voor de officiële Le Tour De France-game, ontwikkeld voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One en pc door Cyanide Studio.

In Le Tour de France 2015, je raadt het al, ga je zelf op de virtuele fiets. In Pro Team-modus kun je een dreamteam van bekende fietsers bij elkaar sprokkelen door voor de Tour eerst het Dauphiné en het Critérium International te rijden. In de Challenge modus ga je op zoek naar de fietslimieten bij de dalingen in de bergen. Het spel ondersteunt lokale co-op en versus.

Nieuwe etappes, omgevingen, monumenten, verbeterde graphics, en een levendiger publiek laten je dit overbekende sportevenement beleven. Het in-race interface is verbeterd en geven alle informatie: inspanning, energie, feeds, positie in het peloton, etappe profiel, windrichting en meer. Le Tour de France 2015 komt in juni uit.

Geen steun voor VVD-plan ziekteverzekering

In de Tweede Kamer is geen steun voor een VVD-plan om werknemers zich verplicht te laten verzekeren voor ziektes en blessures die niets te maken hebben met het werk. Bedrijven moeten nu twee jaar het loon van een ziek personeelslid doorbetalen.

Volgens VVD'er Anoushka Schut-Welkzijn zijn de kosten voor ziekteverzuim voor de werkgevers de pan uitgerezen en zijn ze daardoor "huiverig" geworden om nieuwe mensen aan te nemen. Het ziekteverzuim in de EU behoort tot het hoogste van Europa, aldus Schut.

De PvdA ziet niks in het plan van de coalitiepartner, zei Grace Tanamal donderdag tijdens een debat in de Kamer. Steven van Weyenberg (D66) spreekt van "een heel mistig plan". Hoe bewijs je dat griep niet werkgerelateerd is?, vroeg hij zich af. "Werkgevers willen dit helemaal niet", verklaarde Pieter Heerema van het CDA. Ook SP en GroenLinks keerden zich tegen het voorstel van de VVD.

Geen steun voor VVD-plan ziekteverzekering
Geen steun voor VVD-plan ziekteverzekering (Foto: ANP)

Jonk slaagt voor trainerscursus

Wim Jonk heeft zijn trainersdiploma binnen. De oud-international behoort tot de 11 trainers, die zijn geslaagd voor de cursus Coach Betaald Voetbal. Dat maakte de KNVB donderdag bekend. Jonk werkt als hoofd jeugdopleiding bij Ajax, waar hij deel uitmaakt van het technisch hart.

Met het trainersdiploma op zak mag de 48-jarige Volendammer als hoofdtrainer aan de slag bij een betaald voetbal-club. Tot de andere geslaagden behoren François Gesthuizen, de trainer van Achilles'29, Tieme Klompe, Roy Hendriksen, Rob Maas en Reinier Robbemond, die volgend seizoen als hoofdtrainer aan de slag gaat bij FC Oss.


Wim Jonk slaagt voor trainerscursus KNVB (PRO SHOTS / Erwin Spek)

Spanningen tussen motorclubs in Sittard-Geleen, noodbevel in werking

De politie mag tot en met zaterdag 30 mei meer doen in de gemeente Sittard-Geleen. Burgemeester Sjraar Cox van de gemeente heeft namelijk een noodbevel afgekondigd voor de hele gemeente. Dat maakte de gemeente donderdag bekend.

De politie kan mensen uit de gemeente verwijderen of uit de buurt houden van mensen in die gemeente, legitimatie eisen en andere bevelen geven. Spanningen tussen motorbendes zijn aanleiding voor het noodbevel.

Het noodbevel ging stiekem afgelopen weekend al in, maar de gemeente maakte het nu pas bekend. Eerder werd de raad wel al op de hoogte gebracht.

Agenten verkrachten vrouw op achterbank dienstwagen, 2,5 jaar cel geŽist

Twee agenten die tijdens carnaval een dronken vrouw een ritje naar huis gaven moeten het waarschijnlijk bekopen met 2,5 jaar cel. Tijdens de rit hadden de twee dienders de vrouw namelijk misbruikt.

De agenten, Sander L. (41) en Bidjaykoemar D. (44) zagen hun kans schoon. In plaats van direct naar de woning van de oma van de vrouw te brengen, reden de agenten haar naar een afgelegen plek in Wijhe, stelt de officier van justitie. Daar werd ze door beide agenten seksueel gepenetreerd. Op de kraag van de vrouw zou sperma van agent D. zijn aangetroffen, aldus het Openbaar Ministerie.

Tegen de agenten werd donderdag 2,5 jaar cel geëist. Dat gebeurde in de rechtbank in Zwolle. Ook wordt het duo ervan verdacht een rapport vervalst te hebben om zichzelf een alibi te verschaffen.

Eerste trailer Amy Winehouse-documentaire

De documentaire over het leven van Amy Winehouse werd al vertoond op het filmfestival van Cannes, maar zojuist is ook de eerste trailer vrijgegeven.

Amy Winehouse wordt gezien als één van de grootste muzikale talenten van de afgelopen 10 jaar en overleed in 2011 aan de gevolgen van een alcoholvergiftiging. Ze scoorde onder meer hits als 'Back to Black' en 'Rehab'.

De documentaire is geregisseerd door Asif Kapadia, die eerder een docu maakte over het leven Ayrton Senna. Die film werd bekroond met 2 BAFTA's. Amy draait vanaf 11 juni in de Nederlandse bioscopen.

Go Ahead Eagles mag Europa in

Go Ahead Eagles mag deelnemen aan de eerste voorronde van de Europa League. De club heeft donderdag de benodigde licentie van de KNVB ontvangen. "We gaan definitief Europa in. Nu moeten we ons nog handhaven", jubelde voorzitter Edwin Lugt van de club die nog in de play-offs tegen degradatie moet strijden.

Go Ahead Eagles verdiende het Europese ticket op basis van de tweede plaats in het Fair Play-klassement, achter het noodlijdende FC Twente dat al heeft aangegeven niet aan de Europa League te willen deelnemen. Nederland mag een extra club naar een Europees toernooi afvaardigen omdat het volgens de UEFA het afgelopen seizoen de meeste sportieve clubs van Europa had.

Go Ahead Eagles voetbalt het Europese thuisduel op 2 of 9 juli in het stadion van Emmen, omdat de eigen Adelaarshorst wordt verbouwd.

Nieuwe nakijkregel eindexamens zorgt voor rumoer onder docenten

Een nieuwe nakijkregel voor de eindexamens is een motie van wantrouwen aan alle docenten. Dat vindt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

De nieuwe regel die komend schooljaar in moet gaan draait de huidige nakijkregel om. Nu is het zo dat eerst de eigen docent de examens nakijkt en daarna pas een docent van een andere school. In een brief aan staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) schrijft AOb-voorzitter Walter Dresscher dat de vakbond "faliekant" tegen dit voornemen is.

De docenten vinden de nieuwe regel veel te omslachtig. "We constateren dat de staatssecretaris het onderwijsveld opzadelt met logistieke en organisatorische problemen", schrijft Dresscher. Het besluit wordt volgens hem door vele docenten in het land geïnterpreteerd als de zoveelste motie van wantrouwen vanuit Den Haag.

Verdachte zedenzaak is groepsleider jeugdzorg

Een van de verdachten in de Valkenburgse zedenzaak was tot voor kort groepsleider van een jeugdzorginstelling in het Zuid-Limburgse Cadier en Keer. Nadat hij tegen zijn leidinggevende had opgebiecht seks te hebben gehad met een meisje van zestien jaar, is hij op staande voet ontslagen, heeft een woordvoerder van de jeugdinstelling donderdag gezegd.

De man in kwestie kende ook de hoofdverdachte, vermeend loverboy Armin A. Die zat ook een tijd in de jeugdzorginstelling.

De ontslagen medewerker werkte van 2006 tot zijn ontslag in januari bij de instelling in Cadier en Keer. Na de eerste publiciteit rond de zedenzaak in januari bekende de man zijn misstap en vloog de laan uit.

In de Valkenburse zedenzaak worden 29 mannen vervolgd wegens seks met het meisje onder meer in een hotelkamer in Valkenburg, eind vorig jaar.

Samurai Warriors 4-II komt naar Europa

Koei Tecmo heeft aangekondigd dat Samurai Warriors 4-II op 29 september naar Noord-Amerika en op 2 oktober Europa komt. De game zal voor de PlayStation 4 zowel digitaal als op disk verkrijgbaar zijn.

Voor de PlayStation 3, PSP, PS Vita en pc zal alleen een digitale kopie te verkrijgen zijn. Net als bij de eerste Samurai Warriors 4 kun je je saves naar alle PlayStation platforms overdragen. Anders dan in de eerste game zal Samurai Warriors 4-II draaien om de personages zelf en hun verhaal vertellen in 13 hoofdstukken. Er zullen negen personages van de eerste Samurai Warriors in zitten, drie fan-favorieten en één nieuw gezicht genaamd Naomasa Li.

Doden bij protesten in Burundi

In het Afrikaanse Burundi hebben donderdag twee mensen het leven gelaten bij een demonstratie tegen de president. Dat maakte het Rode Kruis bekend. Beide slachtoffers werden koelbloedig doodgeschoten door de politie in de hoofdstad Bujumbura.

Al weken gaan betogers de straat op om het vertrek van president Pierre Nkurunziza te eisen. Het staatshoofd wil opgaan voor een derde ambtstermijn, terwijl de grondwet een maximum van twee termijnen stelt. De protesten liepen donderdag opnieuw uit op geweld tussen de betogers en de politie.

Toen president Nkurunziza vorige week niet in het land was probeerde een generaal van het leger een staatsgreep te plegen. Dat lukte hem echter niet. De politie heeft al een aantal mensen opgepakt vanwege de mislukte coup, maar de generaal die er het gezicht van was is nog altijd voortvluchtig.

Claimfotograaf vangt bot bij rechter

Fotograaf Kors van Bennekom dacht wel even binnen te lopen door een claim van maar liefst 50.000 euro in te dienen voor - door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) - geïndexeerde thumbnails van zijn fotokiekjes. Het instituut had 221 van zijn foto's in lage kwaliteit en klein formaat, mét naamsvermelding geïndexeerd.

Van de 221 thumbnails trokken maar liefst zeven foto's in totaal 49 views, waaronder natuurlijk die van Kors van Bennekom zelf. Die vond dat wel 50.000 euro waard, maar nadat de rechter was uitgelachen veroordeelde deze hem tot het betalen van de gerechtskosten. Deze werden wel gesteld op nul euro. Ook werd het IISG op straffe van 250 euro per incident verboden de foto's nogmaals te indexeren.

Directeur Henk Wals van IISG is blij met de uitspraak, die archieven nu enige bescherming geeft voor hoge claims. “Maar het blijft een feit dat de huidige copyrightwetgeving een vervelende handicap oplevert voor erfgoedinstellingen en onderzoekers”, aldus Wals.

Steeds meer fotografen maken er een lucratieve hobby van hun foto's open en bloot op internet te zetten om vervolgens eenieder die er gebruik van maakt aan te klagen en forse rekeningen te sturen.

Kabinetsbesluit over ABN AMRO aanstaande

Een kabinetsbesluit over een beursgang van ABN AMRO is aanstaande. De ministerraad zal er naar verwachting vrijdag een knoop doorhakken, melden bronnen op het Binnenhof donderdag.

Het kabinet nam al in augustus 2013 het principebesluit om ABN op termijn weer naar de beurs te brengen, nadat de bank op het hoogtepunt van de kredietcrisis in oktober 2008 was genationaliseerd voor 16,8 miljard euro. Twee maanden geleden was alles klaar om het definitieve besluit te nemen in de ministerraad toen er enorme onrust uitbrak over een salarisverhoging van 100.000 euro voor zes topbestuurders van ABN. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën blies toen op het laatste moment een besluit af. Hij wilde eerst weer 'rust en vertrouwen' rond de bank.

Dat lijkt er nu twee maanden later weer te zijn. Dijsselbloem heeft steeds gezegd dat het nog mogelijk is om een eerste tranche van de aandelen ABN nog voor het einde van dit jaar te verkopen.

ABN AMRO (Foto: Novum)
ABN AMRO (Foto: Novum)

Inval bij coffeeshopketen tijdens rechtszaak

De politie is donderdag opnieuw een pand van coffeeshopketen The Grass Company in Tilburg binnengevallen. De timing van de inval in het kantoorpand is saillant, want tegelijkertijd dient voor het gerechtshof in Den Haag een rechtszaak over de oprichter van het bedrijf, Johan van Laarhoven.

Hij zit sinds vorige zomer onder erbarmelijke omstandigheden gevangen in Thailand. Zijn advocaat eist dat Nederland ervoor zorgt dat hij wordt uitgeleverd. De rechtbank verwierp diezelfde eis eind vorig jaar. Van Laarhoven ging in beroep.

Een woordvoerder van de politie bevestigde de inval in het pand in Tilburg-West, maar kon niet direct meer informatie geven. Het onderzoek naar The Grass Company loopt al jaren.

Inval bij coffeeshopketen tijdens rechtszaak (Foto: Novum)
Inval bij coffeeshopketen tijdens rechtszaak (Foto: Novum)

'NS heeft het tot twee keer toe verprutst'

De NS heeft het tot tweemaal toe verprutst toen het spoorbedrijf de kans kreeg om het vervoer op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid binnen te halen. Verkeersminister Tineke Netelenbos had na een eerste mislukte poging de NS een tweede kans gegeven. "Tot mijn stomme verbazing heeft de NS toen totaal niet gereageerd. Dat is een grote fout geweest."

Dat zei de voormalige minister donderdag tegen de parlementaire enquêtecommissie over de snelle trein Fyra. De commissie wil te weten komen waarom de Fyra veel te laat ging rijden en er door grote technische mankementen al snel weer de brui aan moest geven.

'NS heeft het tot twee keer toe verprutst' (Foto: Novum)
'NS heeft het tot twee keer toe verprutst' (Foto: Novum)

Groenlinks: Muurschildering aanstootgevend voor moslims

In Heerlen heeft de GroenLinks-fractie weer een stok om mee te slaan. Verschillende muurschilderingen in de stad worden door de boomknuffelaards als 'niet gepast' gezien. Dat blijkt uit vragen die de partij stelt aan het college. Vooral de schildering op de Auroraflat aan de Spoorsingel wordt als aanstootgevend ervaren, schrijft GroenLinks.

"Onze fractie bereiken geluiden van mensen die in deze tekening een moslima zien met kogels om haar middel en een bloedend hart," aldus de partij. De partij wil van het college weten wat de muurschildering van de Chileense kunstenaar Inti voorstelt en of het ontwerp met de gemeente is besproken.

Volgens GroenLinks plaatsen meer burgers vraagtekens bij de muurschilderingen. Ook zouden Heerlenaren zich eraan storen en zich beledigd voelen door de creaties. Als ander voorbeeld noemt de fractie de schildering van een dier, dat door een monster verslonden wordt. "Is het niet te confronterend voor kinderen?" jankt de fractie.

GroenLinks vraagt het college de opinie te peilen en zonodig 'murals' te herzien of te verwijderen. De 29 muurschilderingen in Heerlen zijn een initiatief van de stichting Street Art en bedoeld om het stadsbeeld te verbeteren en de omgeving 'met kleur te betoveren'.

Tot zover stap één in de 'Wij gaan Nederland veranderen!' campagne van GroenLinks.

Het vuig aanstootgevende racistenwerk zie je hieronder:

 

BEFORE & AFTERInti uit ChileLocatie: Auroraflat (achter het Centraal Station)In opdracht van: Murals 2014

Posted by Street Art Heerlen on maandag 27 oktober 2014


GroenLinks schiet in de stress om schildering

'Stem voor homohuwelijk en schrijf geschiedenis'

De Ierse premier Enda Kenny heeft zijn bevolking opgeroepen vrijdag voor de legalisering van het homohuwelijk te stemmen. Volgens Kenny kunnen de Ieren 'geschiedenis schrijven' door als eerste land in de wereld het homohuwelijk per referendum te legaliseren.

Voor de legalisering van het homohuwelijk in Ierland moet de grondwet worden aangepast en om dat te doen moet de bevolking in een referendum worden geraadpleegd. Het jakamp lijkt op koers te liggen voor een afgetekende overwinning: alle politieke partijen zijn voor en in recente peilingen gaf zo'n zeventig procent van de ondervraagden aan legalisering te steunen. "Het 'ja' zal publiekelijk de laatste (...) vooroordelen wegvagen en de ongegronde angst van 'zij' tegen 'wij'", zei de premier, die zelf overtuigd katholiek is maar zich in deze kwestie tegen de kerk keert.

De katholieke kerk en conservatieve groeperingen hebben hun strijd tegen het homohuwelijk nog niet opgegeven. Zij menen dat de legalisering verrassende gevolgen kan hebben die schadelijk kunnen zijn voor heteroseksuele huwelijken. "Het huwelijk draait niet alleen om twee mensen die verliefd worden", zei aartsbisschop van Dublin Diarmuid Martin. "Het is veel complexer en een belangrijk onderdeel van hoe onze samenleving is opgebouwd."

F1: Uitslag VT2 Grand Prix van Monaco

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden tijdens de tweede vrije training van de Grand Prix van Monaco. De Brit reed 1:17.192 over het 3.340 kilometer lange circuit. Nico Rosberg eindigde als tweede. De teamgenoot van Hamilton moest zeven tienden toegeven op de Brit.

Na 20 minuten in de tweede training reed Roberto Mehri zijn voorvleugel kapot bij het uitkomen van de tunnel. Nadat de wagen van Mehri op een veilige plek neergezet is begon het met regenen. Pastor Maldonado probeerde het nog wel op de supersoft band, maar zag in dat het geen goed idee was. Met nog een 10 minuten te gaan in de training ging Fernando Alonso op de intermediates weer als eerste de baan op. Later volgende de rest van het veld maar de tijden werden niet meer verbeterd.

Max Verstappen eindigde de tweede vrije training als zevende op ander halve seconde van Hamilton. 

Uitslag VT2:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:17.192   12
2 N. Rosberg Mercedes 1:17.932 +0:00.740 15
3 S. Vettel Ferrari 1:18.295 +0:01.103 14
4 K. Räikkönen Ferrari 1:18.543 +0:01.351 15
5 D. Kvyat Red Bull 1:18.548 +0:01.356 16
6 C. Sainz Toro Rosso 1:18.659 +0:01.467 14
7 M. Verstappen Toro Rosso 1:18.782 +0:01.590 12
8 F. Alonso McLaren 1:18.906 +0:01.714 18
9 N. Hülkenberg Force India 1:19.151 +0:01.959 13
10 R. Grosjean Lotus 1:19.266 +0:02.074 13
11 S. Perez Force India 1:19.300 +0:02.108 13
12 F. Massa Williams 1:19.560 +0:02.368 15
13 V. Bottas Williams 1:19.566 +0:02.374 14
14 P. Maldonado Lotus 1:19.577 +0:02.385 13
15 J. Button McLaren 1:19.606 +0:02.414 14
16 D. Ricciardo Red Bull 1:19.639 +0:02.447 13
17 F. Nasr Sauber 1:20.263 +0:03.071 10
18 R. Merhi Manor-Marussia 1:22.017 +0:04.825 9
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:22.943 +0:05.751 13
20 M. Ericsson Sauber -:--.--- -:--.--- 0

Brussel biedt compromis bij Duits minimumloon

Brussel heeft een compromis voorgesteld in de ruzie met Duitsland over het Duitse minimumloon voor vrachtwagenchauffeurs op doorreis. Het voorstel moet buitenlandse transporteurs ontlasten die hoogstens 10 procent van hun ritten per jaar door Duitsland maken. Zij hoeven hun chauffeurs het Duitse minimumloon van 8,50 euro per uur voortaan niet meer te betalen.

Dat meldt het Duitse persbureau DPA donderdag op basis van bronnen in Brussel. Onder anderen Nederlandse vervoerders hebben grote moeite met het minimumloon door de enorme bureaucratie die ermee gepaard gaat. Zij spreken over een administratieve rompslomp.

De Europese Commissie in Brussel had dinsdag een onderzoek aangekondigd. Het minimumloon voor chauffeurs in dienst van buitenlandse transporteurs zou het vrije verkeer van goederen en diensten in de Europese Unie 'onevenredig' beperken.

Twee paarden mishandeld

Op een boerderij aan het Westerveen in Nieuwleusen (Overijssel) zijn twee paarden mishandeld. Van een van de dieren is het geslachtsdeel inwendig verwond, meldde de politie donderdag. Het andere paard heeft wonden aan een been. De mishandeling had woensdagmiddag plaats.

Sinds anderhalf jaar is op tal van plaatsen, maar vooral in het oosten en zuidoosten van het land een paardenmishandelaar actief. Er zijn in die periode meer dan tachtig paarden en pony's mishandeld. Een of meer daders steken merries met een puntige stok of een stanleymes in en rond de geslachtsdelen. De politie zoekt met een landelijk team naar een dader, maar er is nog nooit iemand betrapt.

In december is een meldpunt paardenmishandeling geopend dat is bedoeld om de pakkans te vergroten.

'Meeste Nederlanders tevreden met hun leven'

De meeste Nederlanders zijn tevreden met hun leven. Ruim 85 procent is blij met zijn of haar partner. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) uit 2013. Ook over de woning en de woonomgeving zijn veel mensen te spreken.

Alleen de financiële situatie geeft reden tot zorg. Zes op de tien mensen maken zich zorgen over de financiële toekomst. De helft hiervan maakt zich veel zorgen. De mate van zorg hangt wel af van de feitelijke financiële situatie. Van degenen uit de groepen met de hogere inkomens is 86 procent tevreden. Dit aandeel daalt met het inkomen, tot 46 procent van degenen met de laagste inkomens. Bezorgdheid over de toekomst komt ook voor bij de hogere inkomens. Bijna een kwart van de mensen maakt zich hier druk om.

Verdachten inval 'Bandidospand' weer vrij

De politie heeft de twee mannen die in de nacht van woensdag op donderdag werden aangehouden bij een inval in een pand in het Limburgse dorp Oirsbeek, na enkele uren vrijgelaten. Dat gebeurde nadat de politie in het pand aan de Provincialeweg Zuid geen vuurwapens had gevonden.

Dat maakte de politie donderdag bekend. Vanwege het vermoeden van vuurwapens was de politie in dit pand binnen gevallen.

Het pand is mogelijk een clubhuis van de Bandidos. Het staat op naam van BMC (Behoud Motorfiets Cultuur). BMC is echter tevens de afkorting van Bandidos Motorcycle Club.

'Vertraging aanleg HSL amateurisme'

Minister Gerrit Zalm (Financiën) was zeer onthutst toen bleek dat de aanleg van de hogesnelheidslijn HSL-Zuid vertraging zou oplopen door problemen met het nieuwe spoorveiligheidssysteem ERTMS. "Dat was een heel slechte zaak." Hij noemde het destijds 'schandelijk amateurisme'.

Dat zei Zalm donderdag tegen de parlementaire enquêtecommissie over de snelle trein Fyra. De commissie wil te weten komen waarom de Fyra veel te laat ging rijden en er door grote technische mankementen al snel weer de brui aan moest geven.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat had de planning en de projectorganisatie niet op orde. Zalm heeft daarover aan de bel getrokken. "Dat kon ik niet even laten lopen." De vertraging betekende minder inkomsten voor de overheid.

HSL (Foto: Novum)
HSL (Foto: Novum)

Lekker wijf wordt hoer na seksles

Cookie Jane verdient bakken met geld met haar beroep. De 23-jarige blondine is namelijk een exclusieve escortgirl. De knappe dame zegt met seks de kost zijn te gaan verdienen nadat ze dankzij seksles op school verslaafd raakte aan seks.

De jongedame uit het Engelse Wiltshire groeide op met haar vader, die werkt als luchtmachtpiloot. Uiteindelijk kwam ze op een openbare kostschool terecht. Hier kwam Jane al snel in aanraking met de vleselijke geneugten des levens.

Door de sekslessen werd ze naar eigen zeggen geobsedeerd door seks. Op haar elfde rollebolde ze al met de andere meisjes op haar school. "Op mijn negentiende werkte ik al in een stripclub in Norfolk", biecht Jane op.

"Een jaar later was ik al een topklasse callgirl." Het keerpunt in haar leven was toen ze op een feestje in het rond neukte. Aan het eind van de nacht liet een klant maar liefst 10.000 pond in haar tas achter.

Inmiddels verdient ze een rijk belegde boterham. Per uur strijkt ze maar liefst 500 pond op, meer dan 600 euro. Haar vader vindt het niet erg, zolang zijn dochter maar gelukkig is.

Jane zegt een hekel te hebben aan werken en is maar wat blij dat ze op haar rug kan liggen. Desondanks is ze vastbesloten haar poes op haar dertigste aan de wilgen te hangen. Ze wil dan een gezinnetje stichten.

Cookie Jane komt vanavond op televisie in het programma 'High Class Call Girls'. Ook haar vriendin Emily B is hierin te zien. Deze verdient net als zij de kost met seks en rekent hetzelfde tarief. Emily heeft inmiddels al meer dan een miljoen verdiend door een beetje te neuken en voor de camera mannetjes op te geilen.


'Brand jachthaven Well los incident'

De politie ziet geen verband tussen de recente brand in de jachthaven in het Limburgse Well en eerdere havenbranden in de provincie. Vorige week ging bij Well een aantal boten in vlammen op in de jachthaven 't Leuken aan het Leukermeer. De afgelopen maanden waren al vier anderen havenbranden in Limburg.

"We hebben de conclusie kunnen trekken dat er geen verband is tussen de laatste brand en de eerdere branden", aldus een woordvoerster van de politie.

Er is voor het onderzoek een aantal boten uit het water gehaald. De politie heeft daarbij niet kunnen vaststellen dat de laatste brand is aangestoken. "We sluiten het niet uit, maar het is twijfelachtig. Er wordt hier nog verder onderzoek naar gedaan."

In december en januari werden meerdere boten in de havens van Wessem, Ohé en Laak, Roermond en Herten verwoest.

Koningin reikt Appeltjes van Oranje uit

Koningin Máxima heeft donderdag in Paleis Noordeinde de Appeltjes van Oranje uitgereikt. Dat is de onderscheiding van het Oranjefonds voor initiatieven die sociale samenhang in de samenleving bevorderen. Hoofdthema was dit jaar 'Beter voor elkaar!'. Beloond werden projecten voor mensen die om sociaaleconomische redenen buiten de boot vallen.

Het grootste Appeltje ging naar Stichting Voedselfocus Amersfoort, dat met Voedselbank Plus aan ruim 1100 mensen met een minimuminkomen niet alleen voedselpakketten geeft, maar ook verdere ondersteuning.

De twee andere Appeltjes waren voor Fundashon Krusada uit Bonaire en stichting New Dutch Connections uit Utrecht. Krusada, dat vorige maand het koningspaar op bezoek kreeg, helpt Bonairianen die door verslaving of criminaliteit niet aan de slag kunnen. New Dutch Connections zet zich met het programma 'Ondernemen in je eigen toekomst' in voor jonge bewoners van asielzoekerscentra.

Utrecht massaal tegen harder rijden op A12

Utrecht keert zich massaal tegen het voornemen van minister Melanie Schultz van Haegen (Verkeer) om de snelheid op een deel van de snelweg A12 te verhogen naar 130 kilometer per uur. Schultz wil de hogere snelheid toestaan op het weggedeelte tussen De Meern bij Utrecht en Bodegraven-Reeuwijk op de grens van Utrecht en Zuid-Holland.

Nu Woerden donderdag ook besloot formeel bezwaar te maken tegen de verhoging van de maximumsnelheid, zijn alle gemeenten langs het snelwegdeel tegen. Ook de provincie Utrecht stuurt een bezwaarschrift naar de minister.

Utrecht, Woerden, Bodegraven-Reeuwijk en Montfoort vrezen meer herrie en een slechtere luchtkwaliteit als het verkeer op de zeer drukbereden snelweg harder mag gaan rijden. Utrecht denkt bovendien dat er ernstige files zullen ontstaan bij de knooppunten Oudenrijn en Lunetten, omdat het verkeer op de invoegwegen naar de A12 maar 80 kilometer per uur mag rijden. Woerden stelt dat harder rijden op de A12 het doorgaand verkeer hooguit een minuut tijdwinst zal opleveren.

OESO: inkomensongelijkheid neemt toe

De inkomensongelijkheid in de meeste geïndustrialiseerde landen is op een recordniveau gekomen. De inkomensongelijkheid in Nederland is internationaal gezien relatief laag. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Volgens deze denktank verdient de rijkste 10 procent van de totale bevolking van de 34 OESO-landen inmiddels bijna 10 keer het inkomen van de armste 10 procent. Inkomensongelijkheid heeft een negatief effect op de economische groei en ondergraaft de sociale structuur van landen, stelt de OESO.

Een belangrijke oorzaak van de toegenomen inkomensongelijkheid is volgens de denktank dat steeds meer arbeid wordt verricht in deeltijd, op basis van tijdelijke contracten en door zelfstandigen. Meer dan de helft van het aantal banen dat in tussen 1995 en 2013 in de OESO-landen werd gecreëerd valt in deze categorieën.

OESO: inkomensongelijkheid neemt toe
OESO: inkomensongelijkheid neemt toe (foto: ANP)

Recordvangst drugs door marine in Cariben

DEN HAAG Het marineschip Zr. Ms. Zeeland heeft tijdens een operatie in de Cariben een recordvangst van 6000 kilo marihuana onderschept. Dat maakte het ministerie van Defensie donderdag bekend.

De drugs werden aangetroffen op een vissersboot die onderweg was van Jamaica naar Guyana. Aan boord van de 'Caribbean Soul' waren twaalf mensen. Het schip en de bemanning zijn overgebracht naar Ponce in Puerto Rico, aldus de marine.

De grootste drugsvangst ooit door de marine in dit gebied was in 2008. Toen ging het om ruim 4200 kilo cocaïne onderschept door het fregat Van Speijk.

Het patrouilleschip Zeeland met een 65-koppige bemanning is sinds februari actief in de Cariben. Het schip helpt de kustwacht en werkt mee aan drugsbestrijding. Het fregat Zr. Ms. Van Amstel neemt volgende maand de taken van de Zeeland over.

Klimaatfonds VN heeft nu genoeg startkapitaal

Het Klimaatfonds van de Verenigde Naties voor arme landen heeft na een donatie van Japan nu genoeg geld in kas om met projecten te beginnen. Dat hebben functionarissen van het Green Climate Fund donderdag meegedeeld.

Het was de bedoeling dat dit punt al eind april zou zijn bereikt, ruim voor de klimaatconferentie van de VN in december in Parijs, maar er ontbraken nog concrete toezeggingen van belangrijke donorlanden als de Verenigde Staten en Japan. Dat laatste land trok het fonds donderdag over de streep door zich vast te leggen op een donatie van 1,5 miljard dollar.

Het GCF heeft nu 5,47 miljard dollar binnen, van de 10,2 miljard dollar die landen hebben toegezegd. Het fonds moet arme landen helpen hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zich aan te passen aan klimaatveranderingen.

Koken is dodelijk

De politie van Nijmegen heeft donderdag een 94-jarige dood aangetroffen in haar woning. Zij is kennelijk omgekomen door een 'noodlottig ongeval' tijdens het koken. De precieze doodsoorzaak wordt nog onderzocht. De politie wil vooralsnog geen nadere mededelingen doen over de omstandigheden.

Agenten kwamen poolshoogte nemen bij de woning in de deelwijk Leuvensbroek na een melding. De bejaarde vrouw had niet opengedaan voor iemand met wie zij een afspraak had.

ItaliŽ haalt bijna duizend migranten van zee

In 24 uur tijd zijn meer dan negenhonderd migranten van de Middellandse Zee gered. Dat maakte de Italiaanse kustwacht donderdag bekend. De reddingsacties vonden plaats op woensdag.

Twee boten werden opgepikt door Italiaanse schepen, een andere boot door een Frans marineschip. Aan boord van een van de boten werd een lichaam gevonden. De bootvluchtelingen worden overgebracht naar Italiaanse havens.

Volgens afspraken op een recente EU-top dienen mensen in dergelijke gevallen vervolgens over de Unie te worden gespreid. De EU bereidt ook acties tegen mensensmokkelaars voor. Daartoe worden momenteel de belangrijkste smokkelroutes in kaart gebracht.

Italië haalt bijna duizend migranten van zee
Italië haalt bijna duizend migranten van zee (Foto: ANP)

Concert: 5 Seconds of Summer - Ziggo Dome

Duizenden hysterische meisjes – en enkele jongens en ouders – verzamelden zich woensdag 20 mei voor de Ziggo Dome voor het concert van 5 Seconds of Summer. Vorig jaar stond de band nog in het voorprogramma van One Direction, maar na een razendsnelle rise to the top staat de band nu als hoofdact op het podium. FOK!-fotograaf Leander Vasse en FOK!-recensente Lisanne van de Bunt waren erbij om verslag te doen van deze leuke – en vooral luide – avond.

'Heineken gooit 150 man eruit'

Heineken schrapt in Nederland 150 arbeidsplaatsen bij zijn hoofdkantoor. Dat stelde een woordvoerder van vakbond FNV donderdag. De banen verdwijnen in Amsterdam en Zoeterwoude.

Een woordvoerder van Heineken wilde geen commentaar geven. "De aantallen zijn voor rekening van FNV", zo gaf ze aan.

Volgens FNV werken er op het hoofdkantoor zo'n 1400 mensen. Naast de banen die verdwijnen moet er op 140 posities opnieuw worden gesolliciteerd. "Voor 290 mensen is de situatie dus onzeker", voegde ze toe. Volgens de vakbond wil Heineken het reorganisatietraject snel doorvoeren en werknemers al voor 1 juli duidelijkheid verschaffen. "Wij hebben formeel onze zorg geuit, deze termijn is veel te kort. Het zou daarbij ook voor het eerst zijn dat Heineken een reorganisatie zo snel wil doorvoeren".

Volgens FNV zullen er binnen de Heineken Group ook in Singapore en de Verenigde Staten banen komen te vervallen.

Heineken (Foto: Novum)
Heineken (Foto: Novum)

Thriller Brimstone verkocht aan buitenland

De thriller Brimstone van de Nederlandse regisseur Martin Koolhoven is verkocht aan Duitsland en Frankrijk. Dat meldt het Britse filmblad Screen donderdag.

De deal werd gesloten op het festival van Cannes, dat momenteel plaatsvindt. De opnames van de langverwachte film beginnen op 15 juni. Het is de eerste film van Koolhoven in acht jaar tijd. De hoofdrollen worden gespeeld door Amerikaanse sterren Mia Wasikowska, Robert Pattinson en Guy Pearce. Ook Carice van Houten heeft een rol bemachtigd in Brimstone. Het is de vierde maal dat Koolhoven en de actrice samenwerken.

De westernthriller vertelt over een jonge vrouw (Masikowska) van wie het leven verandert als zij een duivelse priester (Pearce) achter zich aankrijgt. Koolhoven schreef zelf het Engelstalige script. Brimstone wordt geproduceerd door het Nederlandse bedrijf N279 van producent Els Vandevorst, met wie Koolhoven eerder ook Oorlogswinter maakte.

Martin KoolhovenMartin Koolhoven

'Makers Modern Family denken aan einde'

De makers van Modern Family denken regelmatig aan een gepast einde van de serie. "Ik denk er echt zo vaak aan", vertelt uitvoerend producent Steven Levitan aan E! News. "Ik word er vaak naar gevraagd, dus ik moet er wel over nadenken", vervolgt hij.

"Deze week werd de laatste aflevering van Mad Men uitgezonden en dan ga je wel denken hoe en wanneer wij Modern Family willen laten eindigen", aldus producent Levitan. "Ik heb hier wel wat ideeën over. We willen er allemaal natuurlijk zo lang mogelijk mee doorgaan, maar we willen de serie ook beschermen", besluit Steven.

Collega-producent Christopher Lloyd voegt daar aan toe: "Ik denk dat we nog wel een paar jaar hebben, maar we zullen er dit jaar wel meer over na gaan denken."

Actrice Ariel Winter vindt het geen leuk onderwerp om over te praten. "Nee, dat wil ik niet, want ik vind het echt niet leuk. Ik ben dol op mijn collega's en we maken zoveel plezier tijdens het draaien." De makers van Modern Family werken momenteel al aan het zevende seizoen van de serie.

Acteur Ty Burrell vertelt E! News dat hij na het einde van de show misschien even niet meer wil acteren. Hij schrijft mee aan de afleveringen van de serie. "Dat vind ik zo leuk dat ik dat misschien alleen nog maar wil doen. Ik ben er nog niet heel goed in", vertelt hij lachend. "Maar ik vind het heel leuk."

Cast van Modern FamilyCast van Modern Family

Sijsling verder, De Bakker eruit in Parijs

Igor Sijsling heeft donderdag de derde en laatste kwalificatieronde bereikt op Roland Garros. De Amsterdamse tennisser was in drie sets de baas over de hoger ingeschaalde Duitser Alexander Zverev, als tweede geplaatst in de kwalificaties. De setstanden waren 7-6 (0), 2-6 en 7-5.

Sijsling neemt het om een plaats in het hoofdtoernooi van de Open Franse tenniskampioenschappen op tegen de Roemeen Marius Copil, de nummer 207 van de wereld. Sijsling staat 51 plaatsen hoger.

Eerder donderdag strandde Thiemo de Bakker. De Spanjaard Roberto Carballes Baena was in twee sets te sterk: 6-4 en 7-5.

Zalm na bod NS: Tsjongejongejonge

'Tsjongejongejonge' was de eerste reactie van toenmalig minister Gerrit Zalm (Financiën) op het bod van 178 miljoen euro van de NS op het vervoer over de hogesnelheidslijn HSL-Zuid.

"Ik vond het erg veel." Dat zei Zalm donderdag tegen de parlementaire enquêtecommissie over de snelle trein Fyra. De commissie wil te weten komen waarom de Fyra veel te laat ging rijden en er door grote technische mankementen al snel weer de brui aan moest geven.

"Ik vond het wel mooi", voegde Zalm eraan toe, omdat het hoge bod van de NS goed was voor de schatkist.

Zalm na bod NS: Tsjongejongejonge
Zalm na bod NS: Tsjongejongejonge (Foto: Novum)

Bijna duizend kinderen kregen nep-zwemdiploma

Ruim negenhonderd kinderen uit Oosterhout (Noord-Brabant) hebben een vals zwemdiploma gekregen van zwemschool Juf Angela. Nationaal Platform Zwembaden (NPZ) werd de afgelopen tijd overspoeld met de nepdiploma's.

Het gaat om kopieën van echte exemplaren, dus zonder uniek nummer en hologram. De valse diploma's zijn inmiddels ingeruild voor echte, bevestigde een woordvoerster van het NPZ donderdag na berichtgeving in regionale media. "Met de kwaliteit van het afzwemmen was namelijk niets mis."

Normaal gesproken kopen zwemscholen diploma's bij die organisatie in voor 2,55 euro per stuk. De zwemschoolhoudster heeft eerder toegegeven dat ze een 'domme fout' heeft gemaakt door kopieën uit te reiken. Naar eigen zeggen had ze niet genoeg officiële diploma's en wilde ze kinderen na het afzwemmen niet met lege handen laten staan.

Ouders deden aangifte tegen de zwemschool. Het NPZ, dat de diploma's uitgeeft, trok de erkenning van Juf Angela vanwege de vervalsingen in. Of de vrouw strafrechtelijk wordt vervolgd, is nog niet bekend.

Politiebonden bereiden hardere acties voor

De politiebonden en actievoerende agenten gaan zich vanaf volgende week beraden op hardere acties. Er worden de komende tijd 130 bijeenkomsten gehouden waar daarover zal worden gesproken. Tijdens die besprekingen zullen die politiebureaus dicht zijn.

Dat hebben de voorzitters van de politiebonden donderdag bekendgemaakt in Den Haag. Daar omsingelden agenten het Binnenhof, waar ze luidruchtig actievoerden. Ze willen een betere cao. Volgens de politiebonden hebben zich ongeveer 1400 agenten uit het hele land verzameld.

"Kennelijk werkt deze vorm van actievoeren niet'', aldus de bonden, die daarom kijken naar hardere acties.

Tijdens de 'blauwe omsingeling', zoals de politiebonden de actie noemen, hebben de actievoerders symbolisch lege geldkisten neergezet op het plein voor het ministerie van Financiën. Later keken de voorzitters van de bonden symbolisch of er geld in zat.

Denk bij hardere acties bijvoorbeeld aan geen toezicht meer tijdens uitgaansnachten. Eerder werd al geen toezicht gehouden aan het begin van de avond, waar het nog relatief rustig is. Met de verplaatsing naar de nacht is de veiligheid van burgers in uitgaanscentra niet meer gegarandeerd en sluiten cafés mogelijk hun deuren.

'Nederland blokkeert EU-voorstel onbeperkt Spotify-gebruik'

Nederland dwarsboomt Europese plannen op gebied van mobiel internet. Telecomaanbieders zouden klanten geen onbeperkte toegang mogen geven tot bepaalde apps of websites als onderdeel van mobiele internetbundels, als het aan Nederland ligt. Dat meldt de nieuwssite Politico op basis van bronnen in Brussel.

De omstreden praktijk van de telecombedrijven, het zogenoemde zero rating, is in veel Europese landen toegestaan, maar is in Nederland verboden. Zo bieden Duitse providers klanten onbeperkt gebruik van de muziekdienst Spotify aan zonder dat dit van de internetbundel afgaat.

EU-voorzitter Letland wil binnen drie weken een akkoord sluiten, maar dat lijkt niet haalbaar, aldus Politico. Hierdoor dreigt het plan van de Europese Commissie voor een gemeenschappelijke digitale markt in de EU forse vertraging op te lopen.

'Nederland blokkeert datavrij internet EU'
'Nederland blokkeert EU-voorstel onbeperkt Spotify-gebruik' (Foto: ANP)

Sint 'Kees Flodder' Nicolaas naar Drenthe!

Groot nieuws uit de mooiste provincie van Nederland. Niemand minder dan Sinterklaas zal voor het eerst in de geschiedenis live op televisie aankomen in het mooie Drentse land. Snieklaas, die velen nog kennen als Kees Flodder, zal voet aan wal zetten in Meppel.

Nog nooit eerder was de landelijke intocht in Drenthe. Burgemeester Jan Westmaas van het Drentse stadje is dan ook in zijn nopjes. "Het is geweldig dat wij Sinterklaas dit jaar als eerste mogen verwelkomen in ons land", aldus de beste man.

Vol verwchting klopt ook het hart van Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar. "Ik geloof in Sinterklaas; voor mij gaat een lang gekoesterde wens in vervulling", laat de nep-Drent weten.

Bosch ziekenhuis zet wachttijd online

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch publiceert voortaan de actuele wachttijden voor onderzoek en behandelingen. Patiënten en huisartsen kunnen daardoor precies zien wanneer ze bij een bepaalde specialist terechtkunnen. Het ziekenhuis liet dat donderdag weten.

Wie bijvoorbeeld op het hernia-spreekuur wil komen, kan op de website zien dat hij twee weken moet wachten. Een afspraak bij de gynaecoloog om over ivf te praten kan ook over twee weken ingepland worden.

Het Brabantse ziekenhuis stelt dat het zich hiermee onderscheidt van andere ziekenhuizen en klinieken, die over het algemeen slechts maandelijks zulke informatie publiceren.

In het nieuwe softwaresysteem kunnen de afdelingen zelf invullen hoe lang mensen moeten wachten op een afspraak. Die informatie gaat vervolgens direct naar de site. Het systeem herinnert de afdelingen ook automatisch eraan dat ze de wachttijd moeten invullen. Diverse ziekenhuizen hebben er inmiddels interesse in getoond.

'Zelfmoord patiŽnte niet schuld ex-neuroloog'

De patiënte van ex-neuroloog Ernst Jansen (69) die in 2000 zelfmoord pleegde met een akelige dood door de spierziekte ALS in het vooruitzicht, had dat vooruitzicht niet door de ex-neuroloog gekregen. De rechtbank had dit ook kunnen concluderen en had Jansen nooit haar zelfmoord mogen aanrekenen. Dat heeft advocaat Peter Plasman donderdag uiteengezet voor het gerechtshof in Arnhem.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste daar woensdag in hoger beroep opnieuw zes jaar cel tegen de ex-neuroloog. Jansen stelde onterecht diagnoses zoals alzheimer of ALS bij patiënten, die daardoor psychisch en fysiek verslechterden.

De rechtbank in Almelo veroordeelde de ex-neuroloog februari vorig jaar tot drie jaar cel. Jansen maakte fouten, geeft hij zelf toe, maar hij heeft de overleden patiënte nooit definitieve diagnoses voor ALS of Alzheimer gegeven, aldus de advocaat, die vrijspraak vroeg.

Blokker ziet winst flink kelderen

Winkelbedrijf Blokker Holding heeft zijn winst vorig jaar flink zien kelderen. Ook de omzet nam af. De gelijknamige huishoudketen kondigde recent al een reorganisatie aan waarbij 390 arbeidskrachten worden ontslagen. Het moederbedrijf, waaronder ook ketens als Marskramer, Big Bazar en Intertoys vallen, noemde 2014 donderdag een ,,jaar van transitie´´.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit om 65,3 miljoen euro, tegen 139,5 miljoen in 2013. De omzet van Blokker Holding liep met 1,1 procent terug naar een kleine 2,1 miljard euro.

De mindere resultaten werden vooral veroorzaakt door tegenvallende verkopen op huishoudelijk gebied. Blokker heeft inmiddels maatregelen in gang gezet die de omzet weer moeten laten groeien, maar het verwacht niet eerder dan in 2017 hier de vruchten van te plukken.

In de eerste maanden van het nieuwe jaar is volgens de onderneming sprake van een ,,aarzelende start´´ van de verkopen.

Vorig jaar minder kinderen ontvoerd

Vorig jaar is 170 keer melding gemaakt van ontvoering van kinderen van en naar Nederland door hun ouders of andere familieleden. In totaal ging het om 247 kinderen. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO) in zijn jaarverslag.

Het aantal van 247 betekent een daling ten opzichte van 2013, toen het nog om 271 kinderen ging. In 2012 was het aantal 286.

Van de kinderen is 70 procent door de moeder ontvoerd. De meeste kinderontvoeringen zijn naar Duitsland en België.

'Ma Flodder' keert terug op toneel

Hoewel ze in 2012 afscheid nam van het toneel, gaat Nelly Frijda toch weer het theater in. De actrice, onder meer bekend van Flodder, maakt samen met Trudy Labij een comeback. Ze spelen vanaf eind november in het stuk 'Vrouwen van Later', maakte producent Hummelinck Stuurman Theaterbureau donderdag bekend.

Ook Labij was al enkele jaren gestopt. Zij was in 2009 voor het laatst te zien. De komedie is speciaal voor de twee actrices geschreven door Thomas Verbogt. Ook Ingeborg Elzevier speelt erin mee.

Frijda neemt de rol van Mimie van der Kwast op zich, die alleen nog maar praat met haar parkiet. Ze offerde haar hele leven op aan haar man, die een bekende Nederlander was. Nu hij dood is, is het stil in haar leven. Ze heeft nog wel een zus. Als er ineens een wildvreemde vrouw voor de deur staat met een opmerkelijk verhaal over de overleden echtgenoot, slaat dat in als een bom.

'Griekenland faalt tegen belastingzondaars'

De Griekse regering boekt nauwelijks vooruitgang in de strijd tegen belastingzondaars die hun geld op geheime bankrekeningen in het buitenland parkeren. De lijst van bankrekeningen van vermeende Griekse belastingontduikers die de huidige IMF-bazin Christine Lagarde aan Athene gaf, lijkt op de plank te zijn gelegd.

Van de 2062 gevallen op de lijst zijn er tot nog toe slechts 49 bekeken. Het leverde Athene 31 miljoen op, schrijft de Griekse minister van Financiën Gianis Varoufakis aan een Duits Bondsdaglid.

De lijst werd in 2010 gelekt door een werknemer van de financiële instelling HSBC. De toenmalige Franse minister van Financiën Christine Lagarde overhandigde de lijst uiteindelijk aan de Griekse regering, die er vervolgens weinig mee deed. Niet alleen de huidige regering laat steken vallen, ook haar voorgangers lieten het document voor wat het was. Het is volgens Bondsdaglid Joachim Poss het 'document van het falen' van Athene.

De Griekse regering moet nog wel op de beschuldiging reageren. Juist het aanpakken van belastingontduiking in Griekenland leek eerder namelijk een punt te zijn waar de Griekse en Duitse regeringen eensgezindheid over toonden.

'Athene doet niets tegen belastingzondaars'
'Griekenland faalt tegen belastingzondaars' (Foto: ANP)

BŤta Windows 10 na zomer op Xbox One

Hoofd van Microsoft Xbox Phil Spencer beantwoordt trouw vragen van fans via Twitter.  Zo laat hij weten dat hij graag Destiny speelt en dat hij The Witcher 3 ‘amazing’ vindt. Tussen alle grappen en grollen door meldt Spencer ook dat de E3 presentatie van Xbox slechts 90 minuten duurt en dat de bèta van Windows 10 op Xbox One na de zomer plaatsvindt. Wanneer de officiële release van Windows 10 is blijft nog even een mysterie.

Opmerkelijk dat Spencer ook claimt dat er meer games voor de Xbox 360 uitkomen.

Politie druk met 'kuthoofddoekje'

De politie van Enschede krijgt het de komende tijd druk. Het personeel van de Medsen apotheek in de wijk Deppenbroek aldaar zal namelijk vanaf heden elke keer aangifte doen als een medewerkster met hoofddoek wordt uitgescholden.

De Twentse apotheker heeft nogal wat allochtonen in dienst, compleet met hoofddoek. De Tukkers kunnen er niet zo best tegen, en slingeren dingen naar haar hoofd(doek) als 'Kuthoofddoekje!' en 'ga terug naar je eigen land!'.

Maar nu is de apotheek het beu. Wie nog een keer dergelijke dingen roept, mag zich bij de politie melden. "Bij discriminerend gedrag of uitlatingen die discriminerend van aard zijn, doen wij aangifte bij de politie", luidt de waarschuwing bij het betreden van het pand. U bent dus gewaarschuwd.

Jeremy Clarkson: het is mijn eigen fout

Jeremy Clarkson vond het een behoorlijk verdrietige situatie toen hij onlangs van de BBC hoorde dat zijn contract niet werd verlengd voor het programma Top Gear. "Maar het was mijn eigen stomme fout", vertelt Jeremy aan Chris Evans van BBC Radio 2.

Het is het eerste interview voor Clarkson nadat bekend werd dat hij moest vertrekken bij Top Gear, na een ruzie met de makers. "Ik heb 27 jaar bij de BBC gewerkt en twaalf jaar bij Top Gear. Het was mijn kindje, ik vond het echt geweldig en ik bemoeide mij met ieder detail van het programma", aldus Jeremy.

"Het heeft een grote leegte achtergelaten en die moet ik weer opvullen", vervolgt Clarkson. Of de presentator momenteel met zijn twee Top Gear-collega's, James May en Richard Hammond, werkt aan een nieuw autoprogramma wil Clarkson niet bevestigen. Hij vertelt 'geen idee' te hebben wat de toekomst hem zal brengen. Hij heeft al wel een aantal gesprekken gehad met verschillende partijen.

Jeremy vertrekt deze week met James May en Richard Hammond op tournee. Het stel reist de komende zes maanden over de wereld met hun autoshow. "Dat wordt heel erg leuk. We zijn goede vrienden." Er is wel één nadeel. "Het is een hele slecht georganiseerde tour. Zo gaan we van Sheffield naar Johannesburg en dan weer naar Engeland, dan naar Sydney en weer naar Zuid-Afrika, dan Australië en dan weer naar Londen. Volgens mij hebben ze dit schema bedacht op alfabetische volgorde van de steden en niet aan de hand van een atlas", zegt Clarkson lachend.

Vlaamse trajectcontrole mist nummerplaten

De trajectcontroles op de Vlaamse snelwegen kunnen bepaalde nummerplaten niet lezen. Het is in Vlaanderen toegestaan om gepersonaliseerde kentekens te gebruiken, maar de camera's kunnen die door softwareproblemen niet herkennen, zo schrijven Vlaamse media donderdag.

De eigenaren van de ongeveer 10.000 auto's die rondrijden met zelfgekozen nummerplaat krijgen al ruim een jaar nauwelijks of geen boetes voor snelheidsovertredingen in de bus. Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon erkennen het probleem, dat al een jaar bekend zou zijn. Onderzocht wordt hoe de zaak kan worden rechtgetrokken.

Vlaamse politici reageren verbolgen de kwestie. Parlementslid Joris Vandenbroucke wil dat dergelijke nummerplaten voorlopig niet meer worden uitgegeven. In Nederland mogen kentekens niet worden 'verzonnen'.

'Politiek had kritischer kunnen zijn op NS'

Het kabinet en de Tweede Kamer hadden kritischer moeten kijken naar het voorstel waarmee de NS het treinvervoer op de hogesnelheidslijn binnenhaalde. Daarin zaten nog te veel onzekerheden over de aantallen reizigers, de tarieven en afspraken die nog met België moesten worden gemaakt.

Dat zei oud-VVD-Kamerlid Pieter Hofstra donderdag tegen de parlementaire enquêtecommissie over de snelle trein Fyra. De commissie wil te weten komen waarom de Fyra veel te laat ging rijden en er door grote technische mankementen al snel weer de brui aan moest geven.

Hofstra zei ook dat het in de eerste plaats de NS was die met een bod had moeten komen waarin meer zekerheden zaten. ,,De NS suggereerde dat het allemaal wel kon."

Bruce Springsteen eet minestrone in Eindhoven

Bruce Springsteen is momenteel in Eindhoven, waar hij maandag en dinsdag bij zijn favoriete Italiaanse restaurant heeft gegeten. Volgens eigenaar Rosario Marangolo van Antonio's begint The Boss zijn maaltijd hier altijd met een minestronesoep.

"Daarna pakt hij Italiaanse parmaham met honingmeloen en als hoofdgerecht neemt hij meestal gebakken zalm", zo vertelde Marangolo woensdagavond aan Omroep Brabant. Eindhovens Dagblad meldde woensdag al dat Springsteen samen met zijn dochter Jessica en een vriendin van haar aanschoof.

Jessica Springsteen is een springruiter en komt daarom regelmatig naar Eindhoven voor wedstrijden. Ook heeft ze volgens Marangolo een aantal paarden in een stal in Valkenswaard. Haar vader reist haar regelmatig achterna. "Hij komt hier al zes jaar", zegt de eigenaar. Volgens hem maakt de zanger altijd tijd voor fans. "Hij stopt met eten en staat dan op voor de fan."

Uitbreiding voor Bloodborne bevestigd

De president van Sony Studio’s Shuhei Yoshida, heeft via Twitter bevestigd dat er een uitbreidingspakket komt voor Bloodborne. Dit jaar volgt er meer informatie.

Op 25 mei komt in ieder geval patch 1.04 uit volgens producer Masaaki Yamagiwa.

Hawks op achterstand tegen Cavaliers

De basketballers van Atlanta Hawks zijn de finale van de Eastern Conference in de Amerikaanse competitie NBA woensdag (lokale tijd) slecht begonnen. De ploeg verloor verloor voor eigen publiek met 97-89 van Cleveland Cavaliers en raakte bovendien topschutter DeMarre Carroll met een op het oog ernstige knieblessure kwijt.

J.R. Smith en LeBron James waren de topscorers bij de Cavaliers. Smith, op de bank begonnen, was goed voor 28 punten. James liet 31 punten, acht rebounds en zes assists noteren. Carroll liep zijn blessure op in het vierde kwart zonder dat er sprake was geweest van contact met een tegenstander. Donderdag moet de ernst van de kwetsuur blijken. Jeff Teague was namens de thuisploeg verantwoordelijk voor 27 punten. Halfweg stond het nog gelijk: 51-51. De tweede wedstrijd is vrijdag wederom in Atlanta.

F1: Uitslag VT1 Grand Prix van Monaco

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden tijdens de eerste vrije training van de Grand Prix van Monaco. De Brit liet op het stratencircuit een tijd van 1:18.750 noteren en was daarmee ruim een tiende sneller dan Max Verstappen. Op de derde plaats eindigde Daniel Ricciardo op drie tienden van de wereldkampioen.


Uitslag VT1:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:18.750   49
2 M. Verstappen Toro Rosso 1:18.899 +0:00.149 42
3 D. Ricciardo Red Bull 1:19.086 +0:00.336 27
4 S. Vettel Ferrari 1:19.134 +0:00.384 31
5 C. Sainz Toro Rosso 1:19.245 +0:00.495 40
6 P. Maldonado Lotus 1:19.454 +0:00.704 35
7 D. Kvyat Red Bull 1:19.520 +0:00.770 33
8 K. Räikkönen Ferrari 1:19.679 +0:00.929 31
9 N. Rosberg Mercedes 1:19.762 +0:01.012 47
10 F. Massa Williams 1:19.766 +0:01.016 32
11 F. Alonso McLaren 1:19.791 +0:01.041 28
12 J. Button McLaren 1:20.202 +0:01.452 15
13 R. Grosjean Lotus 1:20.274 +0:01.524 34
14 S. Perez Force India 1:20.619 +0:01.869 35
15 N. Hülkenberg Force India 1:20.784 +0:02.034 34
16 F. Nasr Sauber 1:20.857 +0:02.107 24
17 V. Bottas Williams 1:20.917 +0:02.167 36
18 M. Ericsson Sauber 1:21.219 +0:02.469 25
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:23.234 +0:04.484 28
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:23.404 +0:04.654 31

Van Praag staakt verkiezingsstrijd FIFA

Michael van Praag trekt zich terug als kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA. Dat laat de geboren Amsterdammer donderdag via de KNVB weten.

Van Praag, voorzitter van de nationale voetbalbond, zegt zich na uitvoerig beraad aan te sluiten bij Prins Ali Bin Al-Hussein, de uitdager van Sepp Blatter uit Jordanië. Het is nog onduidelijk of de Portugees Luis Figo dat ook doet. De drie uitdagers van de huidige voorzitter van de FIFA waren al langer in overleg om hun krachten te bundelen.

Van Praag licht donderdagavond zijn plannen toe tijdens een persconferentie in Amsterdam.

VVD: Dok je eigen ziekteverzuim maar

In een poging om de hardwerkende arbeider nog meer uit te knijpen, heeft de VVD weer een mooi plan gelanceerd. Volgens de partij voor de werkgevers moeten werknemers hun eigen ziekteverzuim maar betalen als ze door eigen schuld even niet kunnen werken. Dat stelt VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn in een opiniestuk in het NRC.

Wie spannende hobby's heeft als bungeejumpen, fierljeppen of kitesurfen en daarbij geblesseerd raakt, meldt zich gewoon ziek bij de werkgever. Je baas betaalt dan gewoon je loon door terwijl je geen flikker uitvoert. En daar moet maar eens een einde aan komen, vindt Anoushka.

Volgens de VVD'ster is ons land een van de weinige landen ter wereld waar de arme werkgever opdraait voor de kosten van ziekteverzuim als gevolg van een sportblessure. En daarom vindt zij dat de arbeider zich maar moet verzekeren tegen dergelijke kwetsuren, opdat de baas meer geld in de zak kan steken.

De dame in kwestie, die waarschijnlijk nog nooit ergens op de loonlijst heeft gestaan, wil haar plan nog iets verder doortrekken. Zo zou de baas nooit meer hoeven te dokken voor ziekteverzuim dat niet werkgerelateerd is. Hieronder vallen ziektedagen als gevolg van verslavingen, wintersport of huis-, tuin- en keukenongelukjes.

Anoushka vraagt minister Asscher van Sociale Zaken (PvdA) dan ook om 'met de VVD te blijven nadenken hoe we de lasten voor werkgevers kunnen terugschroeven'. Het plan is door de PvdA inmiddels afgeschoten. We vermoeden echter dat het kabinet wel brood ziet in dit plan.

Chauffeur overlijdt onder heftruck

 Een truckchauffeur is donderdagmorgen in Hedel onder zijn heftruck terechtgekomen. Hij overleed voor de traumahelikopter op de plek van het ongeluk arriveerde, aldus de brandweer.

De man was met zijn heftruck bouwmaterialen aan het verplaatsen aan de Maasdijk. Door een nog onbekende oorzaak reed de heftruck van de dijk. Het zware voertuig kantelde en de chauffeur kwam eronder terecht.

Gratis boek van Child of Light

Ubisoft geeft gratis kinderboeken weg die zich afspelen in het Child of Light-universum. Het eerste exemplaar heet Reginald the Great en speelt zich af enkele jaren na het avontuur van Aurora in Child of Light.

Omslag

De hoofdpersoon Reginald is een muis en de zoon van Robert en Margaret. Dit boek is het eerste deel dat uitkomt. Er is reeds een ander boek geschreven door Jeffrey Yohalem en getekend door Serge Meirinho en een derde wordt nu voorbereid. Wie de hoofdpersonen zijn in de andere delen is niet bekend. Reginald the Great kun je hier downloaden.

Boek

Boek

Fors meer discriminatieklachten in Amsterdam

Inwoners van Amsterdam hebben afgelopen jaar fors meer klachten ingediend over discriminatie dan in 2013. Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam ontving 2142 klachten, tegenover 982 een jaar eerder.

Veel Amsterdammers dienden een klacht in over de uitspraak van PVV-leider Geert Wilders op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 (,,Willen jullie meer of minder Marokkanen''). Het meldpunt kreeg hierover 1203 meldingen.

Meldingen van moslimdiscriminatie worden sinds 2014 apart geregistreerd omdat het meldpunt steeds vaker meldingen en signalen krijgt van moslims die zich op grond van hun geloof gediscrimineerd voelen. Over moslimdiscriminatie kwamen 42 klachten binnen.

Oudste man van Nederland (107) overleden

De oudste man van Nederland is woensdagavond overleden. Florentinus Anthonius (Floor) van Cleemputte uit Spijkenisse werd 107 jaar. Het zorgcentrum De Es, waar Van Cleemputte woonde, heeft dit donderdag bekendgemaakt.

Hij was sinds november vorig jaar de oudste man van Nederland. Hij volgde de Turkse Amersfoorter Serop Mirzoyan op, die 108 jaar werd.

Nelly de Vries-Lammerts is de oudste inwoner van ons land. Ze werd op Bevrijdingsdag 110 jaar.

OM vervolgt man (23) voor moord Uden en drugs

Justitie beschuldigt ook de tweede man die vorige week werd opgepakt voor de dodelijke steekpartij in Uden van moord dan wel doodslag. De 23-jarige verdachte uit Erp moet zich bovendien verantwoorden voor een flinke hoeveelheid amfetamine. Het Openbaar Ministerie (OM) liet donderdag weten dat bij de man 195 gram van de drugs is gevonden.

Een halve gram amfetamine (speed) geldt als gebruikershoeveelheid. Een woordvoerster van het OM kon niet zeggen of er enig verband is tussen de drugs en de fatale steekpartij in het centrum van de Brabantse plaats, die de 27-jarige Joeri Edelijn uit Oss het leven kostte in de nacht van 9 op 10 mei. Het slachtoffer had die avond een vrijgezellenfeest gevierd en was nog even iets te eten gaan halen. Op weg naar de taxistandplaats werd hij aangevallen, met fatale gevolgen.

In de zaak zit ook een 25-jarige Udenaar vast. Zijn voorarrest werd dinsdag met twee weken verlengd. De man uit Erp krijgt donderdag van de rechter-commissaris te horen of hij vast blijft zitten.

Vermoorde Yasmeen uit Rotterdam gewurgd

De in januari vermoorde Yasmeen Dad (25) is gewurgd. Dit bleek donderdag bij de rechtbank in Rotterdam, waar haar man voor het eerst in het openbaar moest voorkomen voor het vermoorden van zijn uit Pakistan afkomstige vrouw. Hij beriep zich tijdens de zitting op zijn zwijgrecht.

Maandag werden nog twee vrienden van de echtgenote van Dad opgepakt voor betrokkenheid bij de moord. De politie deed toen ook doorzoekingen in twee woningen en een garage.

De aanvankelijk vermiste Yasmeen werd op 12 februari dood gevonden. Ze was begraven in het bos in het Drentse Ruinen. Haar man werd direct opgepakt, nadat het lichaam van de vrouw werd ontdekt.

Galerij van The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited

Bethesda heeft ons een galerij met artwork van The Elder Scrolls Online gestuurd, om op deze manier meer van de achterliggende wereld uit te leggen. Dus niet alleen plaatjes, maar ook met uileg. Tenminste, als je bekend met The Elder Scrolls, anders blijven er termen nog abracadabra voor de leken die nog nooit van de betoverende wereld van Tamriel gehood hebben.

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited komt 9 juni uit op PlayStation 4 en Xbox One. Pc-gamers zijn al een tijdje aan de slag met de nu abonnementloze MMORPG.

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited

De toegang tot dit rijk vol lava en as, dat geregeerd wordt door de Daedric Prins Boethiah, wordt alleen verleend aan degenen die de Prins van Deceit waardig acht. Hier zoekt ze kampioenen om haar naam te eren door het aanbieden van beproevingen in vechtkunst en overleving. Zeer weinig mensen worden uitgenodigd voor deze grote uitdaging. Nog minder overleven.

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited

Deze gewaden uit de Wise Mage armor-set kan alleen gevonden worden door moedige avonturiers die de Hel Ra Citadel of de Aetherian Archives in durven gaan. Dit magische gewaad helpt de drager door de weerstanden van hun vijand te verminderen, en daardoor de schade te verhogen voor de hele groep door de vijand op spreuken en fysieke aanvallen te trakteren.

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited

Deze Ophidian-wapens zijn alleen te vinden in The Elder Scrolls Online Tamriel Unlimited. Er zijn trials te vinden: de meest moeilijke dungeons in het spel, die ontworpen zijn voor een groep van twaalf spelers. De rode, blauwe en groene getinte secties in de tekeningen geven de drie verschillende gebieden aan die spelers kunnen verven in hun smaak. Dit doe je op een van de kleurstofstations die in Tamriel zijn te vinden.

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited

Het Justice-systeem introduceert Refuges, verborgen ondergrondse locaties die criminelen een veilig onderkomen geven om illegale zaken te verkopen. Deze locaties vindt je in donkere ondergrondse tunnels en laten ook de cultuur doorschijnen in de omgeving. Er zijn meer dan twaalf unieke Refuges, dus als je een tijdje aan het stelen bent geweest dan kun je het hier ergens vast wel kwijt voor wat geld.

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited

De Alik'r Desert is een zee van zandverstuivingen, misleidend en gevaarlijk, maar met veel verborgen leven. Oude ruïnes komen tevoorschijn bij elke ademhaling van de hete wind, om vervolgens te worden begraven door de volgende. Jonge Redguard moeten als ritueel door deze woestijn gaan om hun uithoudingsvermogen en discipline te testen. Alleen de sterkste overleeft.

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited

In Tamriel heeft de bovenwereld een grote invloed op de ondergrondse wereld. Hierboven bevindt zich de groene jungle die zijn weg naar de diepte vindt. Het verbergt de gevaren die elk dappere team van avonturiers bedreigen.

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited

Dit zijn de oorspronkelijke concept art voor de Pony Guar en Bantam Guar. Bij het bedenken van nieuwe dieren, vragen de ontwikkelaars zich af "Wat heeft Elder Scrolls Online echt nodig?" En het antwoord was duidelijk: meer soorten Guar! Zoals u kunt zien, de Bantam Guar zijn eigenlijk maar een verre relatie, en zijn waarschijnlijk dichter bij de hagedis-achtige Scuttlers.

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited

De Mantikora is een hybride beest gemaakt van een gruwelijke mix van monsterdelen, menselijk slachtoffer, en instabiele Nirncrux - meer alchemistische dan magisch van nature, hoewel het component Nirncrux het schepsel krachtige bovennatuurlijke vermogens geeft. Ze zijn handlangers van de Scaled Court en zijn zeer agressief en moeilijk te controleren. Ze rebelleren tegen hun meesters bij al de geringste provocatie.

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited

Dit is een concept voor Nereid, een van de dieren in The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited die visueel geactualiseerd en verbeterd tijdens ons ontwikkelingsproces. De Nereids zijn een ras van watergeesten die vaak worden verward met de nimfen die verschenen in Daggerfall. Ze zijn, in sommige opzichten, het aquatisch equivalent van een Spriggan, maar met een hogere intelligentie en een beter begrip van hun omgeving. Zoals hun uiterlijk doet vermoeden, ze zijn het meest waarschijnlijk te vinden in de buurt van water.

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited

Dit is een afbeelding van een aantal van onze Orc-standbeelden die traditionele Orc-stijl armor dragen. Het standbeeld draagt zware bepantsering vertegenwoordigt een gepantserde Orc-ridder, het medium gepantserde standbeeld staat voor een Orc-boogschutter, en het licht-gepantserde standbeeld toont een Orc-mage.

'Ajax en FC Groningen in gesprek over verhuur Zivkovic'

Ajax en FC Groningen zijn in gesprek over de mogelijke verhuur van Richairo Zivkovic, zo meldt Voetbal International. De achttienjarige spits kwam afgelopen zomer afgelopen juist over van FC Groningen, maar wist geen vaste plek in de hoofdmacht te veroveren.

Zivkovic speelde in Ajax 1 tien officiële duels, waarin hij twee keer tot scoren kwam. Hij speelde voornamelijk zijn wedstrijden namens Jong Ajax in de Jupiler League, waarin hij achttien keer tot scoren kwam (in 25 duels).

Richairo moet volgend seizoen laten zien dat hij er klaar voor is. Op dit moment is hij dat nog niet. We willen op elke positie op meerdere paarden kunnen wedden. We gaan straks een lang seizoen tegemoet en daar hebben we een sterke selectie bij nodig", aldus Ajax-trainer Frank de Boer. Mogelijk wordt het toch een jaartje Groningen in plaats van Amsterdam. 

'IJsdansen wellicht niet meer op Spelen'

IJsdansen - onderdeel van het kunstschaatsen - wordt in de toekomst wellicht geschrapt van het programma van de Olympische Spelen. Dat zegt het Franse ISU-jurylid David Molina op Twitter"Dat ijsdansen geschrapt wordt van de Spelen is een gerucht in de hoogste kringen van de ISU", aldus Molina. De ISU is de internationale schaatsbond die naast het langebaanschaatsen onder meer ook het kunstschaatsen organiseert.

Volgens Molina wordt de beslissing al op 5 juni genomen tijdens de volgende vergadering van het Internationaal Olympisch Comité. IJsdansen staat op het programma van de Spelen sinds Innsbruck 1976. In 1984 leverde het een van de meest legendarische momenten op van de Olympische Winterspelen, toen het Britse duo Jayne Torvill en Christopher Dean met hun bolero voor een ongekende prestatie zorgden door van elk jurylid de maximale score van 6.0 punten te krijgen. De Amerikanen Meryl Davis en Charlie White zijn de regerend olympisch kampioenen.

De legendarische bolero van Torvill & Dean (Bron: YouTube)

Update 10.23 uur

Nancy Armour van USA Today meldt dat ze over de geruchten gesproken heeft met een woordvoerder van het IOC, die zegt dat er 'geen enkele waarheid' schuilt achter de geruchten over het schrappen van het ijsdansen. Op 5 juni zal duidelijk worden of de IOC-woordvoerder of het ISU-jurylid David Molina het bij het rechte eind heeft.

SP: dertigpuntenplan voor universiteit

Kamerlid voor de SP Jasper van Dijk presenteert donderdag dertig voorstellen voor hoe het in zijn ogen zou moeten toegaan op de universiteit. Het dertigpluntenplan is een reactie op de recente bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam.

,,Die bezetting van het Maagdenhuis was een wake-upcall voor universiteiten, maar ook voor de politiek'', aldus Van Dijk. Hij wil met zijn lijstje afrekenen met het ,,topdownbestuur en het doorgeslagen rendementsdenken''.

Van Dijk wil onder meer dat het bestuur van universiteiten voortaan rechtstreeks wordt gekozen door personeel en studenten. ,,Daarmee komt een eind aan schimmige benoemingen via raden van toezicht.'' Besluiten moeten verder op zo laag mogelijk niveau worden genomen. ,,We stoppen met het topdownbestuur waarbij bestuurders roekeloze besluiten kunnen opleggen aan studenten en docenten.''

Hij wil ook af van het ,,doorgeslagen rendementsdenken en perverse prikkels, zoals de prestatiecontracten''. Daarin worden universiteiten opgejaagd om zoveel mogelijk studenten door de opleiding te jassen, zegt hij.

Wetenschappelijk onderzoek wordt in de plannen van Van Dijk geheel gevrijwaard van commerciële invloeden en sturing door de overheid. ,,Onderzoekers krijgen veel meer vrijheid om zelf te bepalen wat zij onderzoeken.''

Gebouwen moeten volgens de SP in handen komen van de Rijksgebouwendienst. ,,Bestuurders houden zich tegenwoordig meer bezig met vastgoed dan met onderwijs. Door megalomane bouwprojecten kampen universiteiten met hoge schulden waardoor opleidingen onder druk komen te staan.''

Ambassadeurs fietsen door bevrijd Limburg

Zeventig jaar na de bevrijding gaat een groep ambassadeurs samen door Limburg fietsen. Ze vertrekken vrijdagochtend van de kathedraal in Roermond en 'finishen' 's middags bij de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten.

De tocht is een initiatief van de Amerikaanse ambassadeur Timothy Broas. Hij is ,,sinds jaar en dag fervent fietser'' en wil de veteranen eren, aldus de Stichting Liberation Route Europe, die de tocht heeft georganiseerd. Andere deelnemers zijn de ambassadeurs van Groot-Brittannië, Duitsland, België en Luxemburg en een gezant van Polen. Eerst bekijken ze een oorlogstentoonstelling in de Roermondse kathedraal. Daarna vertrekken ze richting naar Montfort, een tocht van ongeveer 10 kilometer. Vervolgens nemen ze een bus naar Beek, waar ze een oorlogsmuseum bezoeken. Van daaruit fietsen ze het laatste stuk van iets minder dan 20 kilometer via Valkenburg naar Margraten. Daar liggen 8301 gesneuvelde Amerikanen begraven.

Limburg was het eerste deel van het land dat werd bevrijd, in september 1944. Vervolgens probeerden de geallieerden bij Arnhem de Rijn over te steken, maar Operatie Market Garden mislukte. Het land boven de rivieren bleef bezet en kampte met een Hongerwinter. Vanaf maart 1945 werd de rest van het land alsnog bevrijd.

Arrestaties rondom aanpak motorclubs

Bij een doorzoeking van een pand aan de Provinciale weg in het het Limburgse Oirsbeek zijn woensdagnacht twee mannen aangehouden. De arrestaties hadden te maken met de aanpak van Outlaw Motorcycle Gangs (OMG), motorclubs die volgens de politie te linken zijn aan allerlei criminele activiteiten.

Het onderzoek van de politie was onder meer gericht op de 'mogelijke aanwezigheid van wapens', aldus de politie. Of er ook wapens zijn gevonden is niet duidelijk. Ook zijn woensdagavond controles uitgevoerd bij verkeersknooppunten in de omgeving van Sittard-Geleen, 'om ernstige verstoringen van de openbare orde te voorkomen'.

Vorige maand liet de gemeente Schinnen een onderzoek instellen na signalen dat een afdeling van motorclub Bandidos zich zou willen vestigen in een pand aan de Provincialeweg Zuid in Oirsbeek. Of de arrestaties in dit pand zijn verricht is niet duidelijk.

Rebel Wilsons echte leeftijd is 35, niet 29

De Australische actrice Rebel Wilson is 35 jaar en niet 29, zoals eerder werd gedacht. Dat heeft Sydney Morning Herald gezien in de registratie van Rebels productiebedrijven in Australië.

De volledige naam van de actrice in de documenten is Rebel Melanie Elizabeth Wilson en haar geboortedatum 2 maart 1980. Twijfel over Rebels echte naam en leeftijd ontstond maandag, toen de website Woman's Day een artikel publiceerde waarin voormalige klasgenoten van de actrice een boekje open deden. Uit foto's in het jaarboek van haar school bleek dat ze daar bekend stond als Melanie Bownds en in 1997 eindexamen deed.

In reactie op dat artikel grapte Rebel op Twitter: "Ik ben eigenlijk een honderdjarige zeemeermin die eerder bekend stond als CC Chalice", en: "Mijn echte naam is Dikke Patricia." In eerdere interviews bleef Rebel vaag over haar leeftijd. "Mijn moeder zegt dat een dame haar leeftijd niet bekendmaakt", zei ze in 2011 tegen Herald Sun.

'Laat zorgjongeren van 18 jaar niet vallen'

Verschillende behandelingen, meerdere instellingen, steeds weer een andere behandelaar of begeleider. Het is misschien begrijpelijk dat jongeren in de jeugdzorg daar 'zorgmoe' van worden en blij zijn dat ze er vanaf zijn als ze achttien jaar worden. Maar veel van hen ,,vallen in een gat'' als ze ineens geen coach meer hebben of een plek waar ze zorg krijgen. Daarom vindt Kinderombudsman Marc Dullaert dat jeugdbeschermers, hulpverleners en gemeenten samen maatregelen moeten treffen.

Elk jaar worden ongeveer 6000 kinderen die onder de kinderbescherming vallen volwassen. ,,Ze mogen dan zelf beslissen of ze gebruik willen maken van hulp, terwijl ze vaak niet in staat zijn om de gevolgen van hun eigen handelen te overzien'', aldus Dullaert.

Aanleiding voor het onderzoek van Dullaert is de zaak rond de Groningse Daniëlla (20), die in 2013 door haar stiefvader werd vermoord.

Uitgaven voor de zorg iets gestegen

De uitgaven voor de gezondheids- en welzijnszorg zijn vorig jaar iets gestegen. Er werd in totaal 95 miljard euro uitgegeven. Dat is een stijging van 1,8 procent in vergelijking met 2013. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

In 2013 bedroeg de stijging 1,6 procent. Dat was de kleinste groei in vijftien jaar.

Vooral de uitgaven aan huisartsenpraktijken en welzijn en maatschappelijke diensten, waaronder kinderopvangcentra en jeugdzorg, zijn omhoog gaan. De kosten voor geneesmiddelen bleven stabiel. De uitgaven aan ziekenhuizen en medisch specialisten, ruim een kwart van de totale uitgaven aan zorg, stegen in 2014 met 2,1 procent tot 26 miljard euro. In 2012 en 2013 was de jaarlijkse toename nog ongeveer 5 procent per jaar.

Nederlanders gaven gemiddeld 5630 euro uit aan zorg. Dat is 79 euro meer dan in 2013.

Duitse treinmachinisten beŽindigen staking

De vakbond van Duitse treinmachinisten GDL heeft donderdag het einde van haar staking aangekondigd. Met spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn is afgesproken het arbeidsconflict voor te leggen aan arbitrage. Daaruit moet over drie weken een oplossing voortkomen die door beide partijen moet worden geaccepteerd.

GDL heeft in de afgelopen maanden meerdere stakingsacties georganiseerd om haar eisen kracht bij te zetten. Deze week legden de machinisten opnieuw het werk neer. De actie zou tot en met het weekeinde duren, maar nu gaan de machinisten later donderdag weer aan de slag.

GDL wil vijf procent loonsverhoging en kortere werktijden. Het belangrijkste twistpunt is echter dat GDL ook voor ander spoorwegpersoneel wil onderhandelen, zoals de conducteurs, die door een grotere, rivaliserende bond worden vertegenwoordigd.

Marine MaleisiŽ gaat zoeken naar bootvluchtelingen

Premier Najib Razak van Maleisië heeft de marine en kustwacht donderdag opgedragen te zoeken naar bootvluchtelingen die ronddobberen op zee. Maleisië is hiermee het eerste land in Zuidoost-Azië dat actief gaat zoeken naar vluchtelingen die hulp nodig hebben, in plaats van af te wachten tot ze op de kust aanspoelen.

Het is nog steeds onduidelijk hoeveel vluchtelingen nog op zee zijn. De Verenigde Naties denken dat het er duizenden kunnen zijn, voor wie de situatie steeds precairder wordt.

In de afgelopen drie weken zijn meer dan drieduizend mensen in overvolle boten geland op de kusten van Indonesië, Maleisië en Thailand. Het gaat voornamelijk om islamitische Rohingya's die zijn gevlucht uit Myanmar en Bengalezen die aan de armoede in hun land proberen te ontsnappen. Na aanvankelijk veel boten weer naar open zee te hebben gesleept, lieten Maleisië en Indonesië weten alle migranten tijdelijk onderdak te zullen bieden.

Volgens mensenrechtengroepen wordt hiermee maar een deel van het probleem opgelost. Op zee zouden nog vier- tot zesduizend vluchtelingen ronddobberen, op schepen zonder voedsel en drinkwater. Smokkelaars zouden hen aan hun lot hebben overgelaten, nadat de autoriteiten in verschillende landen besloten harder op te treden. Een woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie zei donderdag dat ruim vierhonderd vluchtelingen die woensdag in Atjeh in Indonesië aan land kwamen er veel slechter aan toe waren dan verwacht.

De Maleisische minister van buitenlandse zaken Anifah Aman reist donderdag naar Myanmar 'voor een gedachtewisseling over onregelmatige verplaatsingen van mensen in Zuidoost-Azië'. Het is een diplomatieke formulering om Myanmar niet voor het hoofd te stoten. Dat land wijst iedere verantwoordelijkheid voor de crisis af en weigert doorgaans verder in discussie te gaan zodra het woord 'Rohingya's' valt.

Myanmar erkent de Rohingya's niet als burgers en duidt hen aan als 'Bengalezen', ook al wonen de meesten al generaties lang in Myanmar. Bangladesh erkent hen evenmin. De laatste jaren hebben de Rohingya's in Myanmar steeds meer te maken met discriminatie, die door de staat wordt toegestaan. Ze zijn door boeddhistische extremisten aangevallen en verblijven in kampen. Zeker 120 duizend zijn over zee gevlucht; het is onbekend hoeveel van hen daarbij zijn omgekomen.

Agenten voor rechter voor verkrachtingszaak

Twee agenten uit Haarle en Raalte worden verdacht van het verkrachten van een beschonken vrouw in diensttijd. Het duo staat donderdag terecht in de rechtbank in Zwolle.

De vrouw zou in februari 2012 tijdens het carnavalsweekend door de dienders naar een afgelegen plek zijn gereden in de omgeving van Raalte waar het misbruik plaatsvond. Sander L. (41) uit Haarle en Bidjaykoemar D. (44) uit Raalte vervalsten volgens het Openbaar Ministerie vervolgens een rapport om het misbruik te verhullen.

Rechtbank krijgt 'aardbevingskamer'

De rechtbank Noord-Nederland krijgt een speciale 'aardbevingskamer'. De kamer gaat zich bezig houden met geschillen over schadeafwikkeling en andere juridische zaken die met aardbevingen in Groningen te maken hebben. Dat meldt een woordvoerster van de rechtbank donderdag.

De rechtbank verwacht dat er komende tijd meer mensen met juridische aardbevingsgeschillen naar de rechter zullen stappen. De gespecialiseerde kamer moet bovendien drempelverlagend werken.

De megaclaim van twaalf woningcorporaties en honderden Groningers tegen de NAM, die voor 8 juni gepland staat, wordt nog niet door de aardbevingskamer behandeld. Peter Duinkerken, die eerder president was van de rechtbank in Assen, wordt voorzitter van de nieuwe afdeling.

Afscheid Van der Krogt trekt veel kijkers

De laatste uitzending van Nelleke van der Krogt als presentatrice van 'Tussen Kunst en Kitsch' heeft veel kijkers getrokken. Ruim 1,7 miljoen mensen stemden woensdag om 20.30 uur af op NPO1. Dat waren er ruim meer dan een week eerder, toen minder dan 1,5 miljoen mensen het programma zagen.

Alleen het Journaal van 20.00 uur scoorde woensdag met bijna 1,9 miljoen kijkers beter.

De 67-jarige Van der Krogt gaat met pensioen. Ze presenteerde 'Tussen Kunst en Kitsch' sinds 2002 en deed ook de samenstelling van het kunstprogramma, dat al dertig jaar op de buis is. Daarvoor was ze ruim elf jaar te zien in 'Opsporing Verzocht'. Frits Sissing neemt het stokje vanaf dit najaar van haar over.

Van der Krogt begon in 1979 bij de AVRO op Radio 4 met het kinderprogramma 'Op een klein Stationnetje', dat ze samen met Karel van de Graaf presenteerde. Op de afdelingen Klassieke muziek en Cultuur vervulde ze verschillende functies. In 1985 maakte ze de overstap naar televisie. Ze was als presentator, tekstschrijver, samensteller en eindredacteur bij veel programma's betrokken.

FIFA belooft druk op Qatar

Wereldvoetbalbond FIFA belooft zich opnieuw in te spannen om tot betere werkomstandigheden te komen voor de anderhalf miljoen gastarbeiders die betrokken zijn bij de bouw van stadions in WK-gastland Qatar. Dat meldt de FIFA donderdag onder meer naar aanleiding van een rapport van Amnesty International waarin staat dat het golfstaatje nog steeds te weinig doet om 'onmenselijke woonomstandigheden en ongezonde werkomstandigheden' te verbeteren.

"De FIFA zal net als vakbonden en mensenrechtenorganisaties nogmaals bij de Qatarese autoriteiten aandringen op uitvoering van hervormingen. Maar veranderingen zijn slechts mogelijk door gezamenlijke inspanningen van alle betrokken partijen, inclusief internationale ondernemingen en regeringen", stelt de wereldvoetbalbond. Ook de Nederlandse vakbond FNV riep de FIFA donderdag op actie te ondernemen. Het WK in Qatar vindt plaats in 2022.

Politie omsingelt Binnenhof

Actievoerende politiemensen omsingelen donderdagochtend het Haagse Binnenhof en zullen er urenlang luidruchtig aanwezig zijn. Elk uur is er een lawaaiprotest van een minuut met sirenes, toeters en trommels. De agenten demonstreren voor een betere cao.

Om 11.50 uur loeien de sirenes zelfs tien minuten op het Plein in Den Haag. Tijdens het lawaaiprotest wordt volgens de actievoerders gezorgd voor gehoorbescherming. Tijdens de 'blauwe omsingeling', zoals de politiebonden de actie noemen, zullen de actievoerders symbolisch lege geldkisten neerzetten op het plein voor het ministerie van Financiën. De eerste om 07.15 uur.

"VVD-minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur blijft ook na weken actievoeren door de politiebonden weigeren een fatsoenlijk werkgeversaanbod te doen voor een nieuwe cao", luidt de verklaring van de bonden voor het protest. "Het kabinet, met name PvdA-minister van Financiën Dijsselbloem, blijft weigeren daarvoor extra geld beschikbaar te stellen."

Voormalige discotheek Steenwijk afgebrand

Een grote brand heeft donderdagochtend in het centrum van Steenwijk een voormalige discotheek in de as gelegd. Twee naastgelegen panden zijn uit voorzorg ontruimd. Niemand raakte gewond, meldt de Veiligheidsregio IJsselland.

Het afgebrande pand aan de Stationsstraat huisvestte tot 2007 de discotheek Locomotion. Het vuur brak rond 02.45 uur uit. Twee naastgelegen panden - een restaurant en een woning - werden ontruimd. De panden worden natgehouden om te voorkomen dat het vuur alsnog overslaat. Het is nog niet bekend wanner de bewoners terug kunnen; ze zijn elders opgevangen.

De brandweer heeft de brand in de Overijsselse plaats nog niet onder controle. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio 'zijn de grote vlammen er inmiddels uit'. 'Maar het pand moet als verloren worden beschouwd.' Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Wat zit er in deze Belgische kluis?

Bij de sloop van een brouwerij in België kwam een mysterieuze kluis tevoorschijn. Wat zou erin zitten? Een vakman moest drie uur boren, trekken, duwen en sleutelen, maar de Belgen hebben nu hun antwoord...

De kluis kwam voor de dag in de plaats Merchtem, ten noordwesten van Brussel. Daar wordt de voormalige brouwerij Ginder-Ale gesloopt. De kluis stond in een onbereikbare, dichtgemetselde ruimte. Meteen kwamen de geruchten over de inhoud op gang. In de klus zouden flessen staan van het allereerste brouwsel van Ginder-Ale. Anderen dachten dat de unieke formule van het brouwsel erin verborgen zou zijn.

De gemeente en de eigenaar van het pand riepen de hulp van een specialist in om de loodzware brandkast te openen. Kluizenspecialist Louis Boonen had daar drie uur werk mee. En toen was daar de inhoud, die iedereen verrastte. In de kluis lag precies één muntstuk van vijf Belgische frank. Een muntje uit 1986, dat omgerekend 12 eurocent waard is.

De verantwoordelijk Schepen (wethouder) David De Valck reageerde verrast. 'Je kan er niet eens een Ginder-Ale mee kopen.' Toch heeft hij geen spijt van de opdracht om de kluis te openen. 'We konden de kluis toch niet dicht laten en zo wegdoen? Eindelijk is het mysterie van de kluis opgehelderd.'

Ouders zangeres boos op Turkse media

De ouders van de neergeschoten zangeres Mutlu Kaya (19) zijn boos over de berichtgeving in de Turkse media. De anti-Koerdische en sexistische nieuwskoppen in de media vergroten hun leed.

Mutlu, die meedeed aan een talentenjacht op de Turkse tv, werd in het hoofd geschoten terwijl ze thuis was. Ze vecht voor haar leven op de intensive care-afdeling van het ziekenhuis. De schietpartij speelde zich maandag af in Diyarbakır, een conservatieve provincie in het zuidoosten van Turkije, waar veel Koerden wonen.

Haar 26-jarige ex-vriend is als verdachte aangehouden. Hij ontkent dat hij heeft geschoten, maar heeft wel bevestigd dat hij tegen de deelname van Mutlu aan het tv-programma was. De vader van Mutlu beschrijft tegenover de BBC hoe de ex-vriend zijn dochter heeft neergeschoten. 'Hij had mijn dochter al drie of vier keer eerder lastiggevallen. Hij stond erop dat ze met hem zou trouwen. Ze was daar duidelijk over; ze wilde niet met hem trouwen.'

Nonsens
De zangeres was al eerder bedreigd vanwege haar deelname aan het tv-programma. Volgens mediabedrichten waren die bedreigingen afkomstig uit de stam waarvan haar vader lid is. Mutlu's vader ontkent dat. 'Ja, ik ben lid van een stam. Maar we doen niet aan die eerwraak-nonsens. Ik heb zelf mijn dochter voor school ingeschreven. We zijn bekwaam en we zijn een familie die gelooft in de democratie. Welke vader zou zijn dochter zoiets aandoen? Ik ben trots op haar.'

Ook de moeder van Mutlu is boos over de berichtgeving die eerwraak en betrokkenheid van de stam suggereert. Tegen de website Jinha zei ze: 'Dit soort verdachtmakingen komen voort uit het feit dat mijn dochter aan de zangwedstrijd meedeed en dat wij Koerden zijn. Ik ben boos op mensen die deze verdachtmakingen de wereld in helpen.' Haar dochter deed aan de talentenjacht mee omdat ze haar familie financieel vooruit wilde helpen.

Foo Fighters laatste band bij Letterman

De Foo Fighters hebben opgetreden tijdens de allerlaatste Late Show van David Letterman. Dat verklapten de muzikanten vooraf op Twitter. 'De laatste keer op dit podium', schreven ze bij een groepsfoto in de bekende studio in New York.

Volgens Deadline heeft de band het nummer Everlong gespeeld, op verzoek van Letterman zelf. Ze speelden dat nummer jaren geleden ook, toen Letterman na een hartoperatie voor het eerst weer op de buis verscheen. Met de uitzending van woensdag meegeteld, heeft Letterman 6.028 afleveringen van de Late Show gemaakt.

De laatste uitzending wordt woensdagavond laat (lokale tijd) uitgezonden. De opnames waren, zoals altijd, in de namiddag. Eén fragment (zie hieronder) is alvast online gezet: de laatste entree van Letterman. Te zien is hoe Letterman onder luid applaus het podium oploopt en moeite heeft zijn enthousiaste publiek stil te krijgen.

Sterren
Wie er precies opduiken in de laatste aflevering, is nog geheim, maar rondom de opnames werden allerlei beroemdheden gespot bij het Ed Sullivan Theater, waar de show wordt opgenomen. Zo liepen Chris Rock, Steve Martin, Alec Baldwin en Barbara Walters naar binnen. Jesse Seinfield en zijn vrouw Jessica deelden via twitter en selfie die ze maakten bij het theater.

CNN Money weet te melden dat diverse sterren de gebruikelijke Top 10 voorlazen. Ook was er een videoboodschap van de vier oud-presidenten en de huidige president Barack Obama. De uitzending duurde langer dan normaal: 1 uur en 17 minuten. Maar CBS zendt de aflevering volledig uit. Concurrent Conan O'Brien (NBC) zei in zijn show: 'Trust me, I want you to record this show, but please switch over and watch Dave.'

Afgelopen weken schoven veel beroemdheden voor het laatst aan bij Letterman. Hij kondigde zijn pensioen in april vorig jaar aan. The Late Show With David Letterman loopt sinds 1993 bij CBS. Voor die tijd, vanaf 1982, was hij te zien bij NBC met Late Night With David Letterman. De 68-jarige talkshowhost wil meer tijd aan zijn gezin besteden.

'Studenten nog nooit zo tevreden'

Vergeet alle demonstraties van studenten. Uit een enquête komt een heel ander beeld naar voren: Nederlandse studenten waren nog nooit zo tevreden over de inhoud van hun opleiding. Dat meldt de NOS.

Ruim 270.000 studenten deden mee aan de Nationale Studenten Enquête van de stichting Studiekeuze123. Zowel hbo'ers als universiteitsstudenten zijn tevredener dan in 2014. Van de hogeschoolstudenten is 58,3 procent te spreken over de inhoud van de opleiding; bijna 5 procentpunt meer dan vorig jaar. Op universiteiten steeg het percentage van 69 naar 71,9.

Studiekeuze123 noemt de resultaten opmerkelijk, gezien de recente studentenprotesten en de invoering van het leenstelsel. Toch zijn er ook zaken die volgens studenten beter kunnen: roosters, stagebegeleiding en de manier waarop ze op een stage worden voorbereid.

IS heeft bijna heel Palmyra in handen

Islamitische Staat heeft bijna de hele stad Palmyra in handen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten woensdag gezegd. Onduidelijk is nog wel in hoeverre de terroristen de kostbare archeologische schatten in de stad zijn genaderd.

Het regeringsleger bezweek onder de druk van de strijders van IS, zei het Observatorium. De krijgsmacht trok zich woensdagavond terug uit de stad.

Palmyra staat vanwege zijn archeologische schatten, waaronder eeuwenoude Romeinse colonnades, op de werelderfgoedlijst van Unesco. De bezienswaardigheden liggen in het zuidwesten van de stad.

Van Praag trekt rookgordijn op

Het blijft nog steeds onduidelijk of Michael van Praag volgende week vrijdag deelneemt aan de verkiezingen om het voorzitterschap van de FIFA. "Alles wat ik nu zeg, dat schaadt mijn strategie", zei de preses van de KNVB woensdagavond terwijl hij de officieuze interland tussen Suriname en Curaçao in Almere bezocht. "Ja, hier moet ik echt het verder bij laten."

Van Praag belandde woensdagochtend plotseling volop in de schijnwerpers wegens een artikel in de Volkskrant, waarin stond dat hij zich zo goed als zeker zou terugtrekken als uitdager van Blatter. Hij zou ruimte maken voor de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein, die meer steun zou hebben vergaard bij de 209 stemgerechtigde leden van de wereldvoetbalbond. Van Praag zou zijn besluit heroverwegen als Figo, de derde uitdager van Blatter, zijn voorbeeld niet zou volgen.

Van Praag trekt rookgordijn op (PRO SHOTS/ANP)
Van Praag trekt rookgordijn op (PRO SHOTS/ANP)

Hoe korter de rok, hoe lager de rekening

Een restaurant in de Chinese stad Jinan geeft vrouwen korting op hun maaltijd als ze in een kort rokje verschijnen. Daarbij krijgen de dames korting op basis van hoeveel ontbloot lichaam er tussen de rok en de knie zit.

Bij binnenkomst worden de dames opgemeten door het personeel, en aan de hand daarvan wordt de korting berekend. Is er slechts 8 centimeter zichtbaar, dan blijft het bij een schamele 20% korting. Heb je als dame lange benen en een extreem kort rokje aan, dan kan de korting oplopen tot liefst 90%. Daarvoor moet er wel een kleine 33 centimeter aan bovenbeen zichtbaar zijn.

Het is een actie van 'Yang Jia Hot Pot', een restaurantketen die zich specialiseert in pittige stoofpotjes. Momenteel zitten ze in het laagseizoen en proberen ze middels deze actie klanten te lokken.

De manager van het restaurant noemt de actie geslaagd vanwege de verhoogde inkomsten. Komend weekend wil hij de actie graag nog een keer houden, al is het alleen maar om nog meer vrouwenbenen op te kunnen meten.

Hoe korter de rok, hoe korter de rekening (Foto: People's Daily)
Hoe korter de rok, hoe lager de rekening (Foto: People's Daily)

Janice Dickinson klaagt Bill Cosby aan

Voormalig topmodel Janice Dickinson klaagt Bill Cosby aan voor laster en het opzettelijk veroorzaken van emotionele schade. Dat vertelt ze woensdag in een interview met Entertainment Tonight.

Dickinson (60) beschuldigde de 77-jarige komiek er in november vorig jaar van dat hij haar ruim twintig jaar geleden heeft verkracht nadat hij haar had gedrogeerd. Ze voegde zich daarmee bij meer dan dertig andere vrouwen die vergelijkbare beschuldigingen van seksueel misbruik deden tegen Cosby. De advocaat van Cosby liet destijds in een reactie op de beschuldiging van Dickinson weten dat dit 'één grote leugen' van haar kant was.

Sindsdien is Dickinson - die volgens haar advocaat gebukt gaat onder nachtmerries, schaamte en nervositeit - het slachtoffer van spot, minachting, schande en publiekelijke vernedering. In de aanklacht tegen Cosby, die in handen is van ET en woensdag zal worden ingediend, eist Dickinson nu een niet nader gespecificeerde schadevergoeding voor reputatieschade.

"Ik klaag Bill Cosby aan voor gerechtigheid. Ik wil dit aanvechten. Ik krijg er niets voor betaald, het is het juiste om te doen, zodat andere vrouwen niet hoeven door te maken wat ik heb doorgemaakt", aldus de geëmotioneerde Dickinson.

Verstappen: "Rijkunsten maken het verschil"

Max Verstappen verwacht dat op het stratencircuit van Monte Carlo, waar hij dit weekend voor het eerst racet, de rijderskwaliteiten belangrijker zijn dan de auto's. Dat zegt de Formule 1-coureur in de voorbeschouwing van zijn team Toro Rosso.

"Veranderingen aan de afstelling van de auto maken niet zo'n groot verschil", zegt de Nederlander. "In Monaco moet je de winst als coureur uit jezelf halen."

Verstappen weet dat de krappe baan in het prinsdom, waar de vangrails geen ruimte laten voor fouten, een bijzondere aanpak vereist. "Je kunt er niet direct vol tegenaan gaan. Je moet langzaam in je ritme komen en zoveel mogelijk ronden rijden."

Zondag liet Verstappen al weten in Monaco voor de punten te gaan. Tot nu toe scoorde hij alleen in Maleisië; in drie andere races viel Verstappen uit met motorpech.

Mercedes: "Technologie in Formule 1 wel relevant"

Mercedes is het niet eens met de claim van Formule 1-baas Bernie Ecclestone dat de huidige motortechnologie in de sport niet relevant zou zijn. Volgens Mercedes F1-motoren-baas Andy Cowell zal de gebruikte hybride technologie spoedig in straatauto's te vinden zijn.

De Formule 1 gebruikt twee hybride technologiën. De eerste slaat van de achteras afkomstige energie die tijdens het remmen verkregen is, op en geeft deze bij het accelereren weer vrij. Dit is bij de huidige hybride straatauto's al te vinden, maar de van de turbo afkomstige energie niet. Deze tweede technologie is nieuw en kan twee doelen dienen: het sturen van extra energie naar de achterwielen voor acceleratie of het bijna geheel wegnemen van het turbogat.

De combinatie van de technieken heeft ervoor gezorgd dat de Formule 1-motoren een warmte-efficiëntie van meer dan 40 procent heeft. Cowell: "Men streeft ernaar om de motoren meer warmte-efficiënt te maken om minder brandstof te verbruiken en te voldoen aan de regelgevingen in de EU en wereldwijd."

"De manier om een motor meer efficiënt te laten werken is deze kleiner te maken. Kleinere capaciteit, minder cilinders, lagere toerentallen. Dan zeg je: 'dat levert niet veel pk's op'. Dat ga je tegen met een turbo om meer lucht aan te zuigen om dezelfde hoeveelheid brandstof of iets minder te kunnen verbruiken, maar je krijgt weer de pk's. Dat gaat zo door en dan krijg je hele kleine motoren met hele grote turbo's. Hierdoor krijg je een groot turbogat."

De manier om dit tegen te gaan is een elektromotor aan de compressor te hangen om zo het turbogat te reduceren. Hierdoor kunnen de auto's toch voldoende snel optrekken. Volgens Cowell is op dit punt de Formule 1-technologie relevant voor straatauto's. "In straatauto's heb je niet zoveel vermogen nodig als in de Formule 1, maar het principe blijft hetzelfde."

Cowell denkt dat het in de toekomst nog een stap verder zal gaan en dat de remmen zoals we deze kennen alleen in uiterste noodgevallen nodig zullen zijn. Een elektromotor zal het normale remmen op zich nemen, zodat zoveel mogelijk energie bewaard kan blijven. Slechts een kleine motor met een grote turbo kan een auto door alle technologie al rijdend houden, waarbij zoveel mogelijk energie hergebruikt zal worden.

Van Miedema mag het WK al beginnen

Van Vivianne Miedema mag het WK in Canada nu al beginnen. De achttienjarige spits kijkt vol verwachting uit naar het WK-debuut van de Nederlandse vrouwen. "Van mij mag het morgen beginnen, ik ben er klaar voor", zei Miedema woensdag in Rotterdam, waar ze vanaf de tribune zag hoe Oranje een klinkende overwinning boekte op Estland (7-0).

De aanvalster van Bayern München kwam niet in actie op Het Kasteel. Miedema kreeg na een zwaar seizoen in Duitsland anderhalve week rust van bondscoach Roger Reijners en begon pas woensdagochtend weer met trainen. "Ik heb de batterij weer opgeladen en sluit zondag aan bij de groep. Ik kijk vol verwachting uit naar de start van het WK. Geweldig om als voetbalster op zo'n toernooi te spelen."

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.