Wapenstilstand Jemen adempauze voor bevolking

De wapenstilstand die om 23.00 uur lokale tijd in Jemen van kracht wordt geeft de bevolking van het land een broodnodige adempauze. Tegelijkertijd is het staakt-het-vuren een test om te zien of de strijdende partijen bereid zijn over vrede te praten.

Dinsdagochtend werden er nog zware luchtaanvallen uitgevoerd op bolwerken van de rebellen. De aanvallen van de internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië hebben tot doel de opmars van de sjiitische Houthi-rebellen tot staan te brengen. Er werden bombardementen uitgevoerd tot kort voor het moment dat de Verenigde Naties Ismail Ould Cheikh Ahmed arriveerde in de Jemenitische hoofdstad Sanaa.

De VN-gezant zei met alle partijen te willen praten en ervoor te willen zorgen dat het bestand houdt. "We gaan we humanitaire wapenstilstand bespreken en de terugkeer van alle partijen in Jemen aan de onderhandelingstafel", aldus Cheikh Ahmed.

In totaal heeft de strijd in Jemen al aan 1400 burgers het leven gekost en ruim 25 miljoen mensen hebben een tekort aan voedsel, water, medicijnen en elektriciteit. De humanitaire wapenstilstand is vooral bedoeld om het lijden van de bevolking te verlichten. Er zijn schepen met hulpgoederen onderweg naar het land en de vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, is van plan om ruim 300 ton aan hulpgoederen, zoals slaapmatten, dekens en keukenspullen, naar het land te vliegen.