IS-fans hacken zender TV5 Monde

Aanhangers van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) hebben woensdagavond de Franse zendergroep TV5 Monde gehackt. Onder meer de website en sociale media-accounts zijn getroffen. Elf verschillende kanalen van TV5 moesten zelfs hun tv-uitzending staken.

De groep Cyber Caliphate wist rond woensdag rond 22:00 uur de website van de Franstalige zender te hacken en de zender plat te leggen. 'We zijn niet meer in staat om iets uit te zenden op een van onze kanalen. Onze websites en profielen op sociale netwerken hebben we niet meer onder controle: ze tonen beelden van Islamitische Staat', verklaart Yves Bigot, algemeen directeur van de zender.

De hackers lieten op Facebook een boodschap achter: 'CyberCaliphate gaat verder met zijn cyberjihad tegen de tegenstanders van de Islamitische Staat.' Op de social media-pagina's zijn ook documenten openbaar hebben gemaakt, waaronder paspoorten en andere informatie over Franse militairen die strijden tegen IS en over hun familieleden. Verder werd verwezen naar de aanslagen op Charlie Hebdo en de Joodse supermarkt, die in januari werden gepleegd.

Website offline
De zender heeft inmiddels weer toegang tot zijn Twitter- en Facebook-accounts en de mobiele website. De reguliere website is momenteel nog uit de lucht. De zender meldt op Facebook dat er hard wordt gewerkt om de normale situatie te herstellen.

Volgens een Franse journalist is het de grootste cyberaanval die ooit op een media-organisatie is gepleegd. Cyber Caliphate wist eerder met succes de Twitter-acounts van onder andere Newsweek en het Amerikaanse leger binnen te dringen. De Franstalige tv-zender TV5 Monde is wereldwijd te ontvangen in 260 miljoen huishoudens. De zender is ook onderdeel van veel Nederlandse tv-pakketten.