Buhari aan de leiding in verkiezingen Nigeria

Uitdager Muhammadu Buhari heeft dinsdag in de voorlopige uitslagen van de Nigeriaanse presidentsverkiezingen een ruime voorsprong genomen op de zittende president Goodluck Jonathan. Als Buhari wint en Jonathan opstapt, wordt het de eerste keer in de geschiedenis van Nigeria dat een oppositiepartij de macht op democratische wijze van een regerende partij overneemt.

Na telling van 22 miljoen stemmen uit 29 van de 36 deelstaten had Buhari een voorsprong van 1,5 miljoen stemmen op zijn rivaal. Buhari haalde een belangrijke slag binnen met zijn overwinning in de deelstaat Lagos, de zakenhoofdstad in het zuiden van Nigeria met het grootste aantal kiezers. Zijn overwinning in overwegend islamitische deelstaten in het noorden stond eigenlijk van tevoren al vast, maar Buhari boekte ook overwinningen in het zuidwesten en kreeg in het zuidoosten toch nog een derde van de stemmen. Volgens waarnemers is dit eerder de weerslag van een anti-Jonathan-stemming dan van een pro-Buhari-stemming.

Uitslagen moeten nog binnenkomen uit bolwerken van Jonathan in het christelijke zuiden, waaronder de olierijke deelstaat Rivers. Winnaar van de verkiezingen is de kandidaat die meer dan de helft van de stemmen krijgt en minstens een kwart van de stemmen in 24 van de 36 deelstaten en de federale hoofdstad Abuja.

Buhari is een voormalige militaire dictator, die zegt dat hij bekeerd is tot democratie. Het is de vierde keer dat hij een gooi doet naar het presidentschap. Zijn kansen zijn deze keer vergroot doordat de belangrijkste oppositiepartijen twee jaar geleden besloten een coalitie te vormen. Maar ook hebben veel Nigerianen het vertrouwen in Jonathan verloren, omdat hij zich ongevoelig toonde voor het lijden van de bevolking onder het geweld van islamitische extremisten in het noordoosten van het land.