FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 31 maart 2015

Hiddink: fluitend publiek, schaam je

Bondscoach Guus Hiddink heeft een deel van het Oranjelegioen bestraffend toegesproken. Schaamteloos, zo noemde Hiddink het gefluit dat steeds klonk als bij Spanje invaller Andrés Iniesta aan de bal was. "Als zo'n speler van wereldklasse wordt uitgefloten, moet je je diep schamen als publiek. Een deel van het publiek dan", zei de bondscoach van het Nederlands elftal na de gewonnen oefeninterland tegen de Europees kampioen (2-0).

Iniesta kwam dinsdag een kwartier voor tijd in het veld tijdens de oefeninterland tussen de twee finalisten van het WK 2010. De middenvelder van FC Barcelona maakte toen in Johannesburg het winnende doelpunt (1-0). Een deel van het publiek in de Amsterdam ArenA vond dat reden om Iniesta uit te fluiten. Hiddink: "Ik vroeg op de bank waarom ze dat deden, ik begreep het niet. Iniesta is ten eerste een fantastische voetballer en daarnaast ook een 'grande persona'. Ik vond deze reactie zeer ongepast en schaamteloos."

VS hervatten militaire hulp aan Egypte

De Amerikaanse president Barack Obama geeft de militaire hulp aan Egypte vrij die na de staatsgreep van 2013 tegen president Mohammed Morsi was opgeschort, zo heeft het Witte Huis dinsdag meegedeeld. Het gaat om F-16 gevechtsvliegtuigen, tanks en ander militair materieel.

Het is niet zo, dat Egypte vooruitgang heeft geboekt naar herstel van de democratie. Maar hervatting van de militaire hulp wordt in het belang van de Amerikaanse nationale veiligheid geacht, vanwege de extremistische dreiging vanuit Libië en het schiereiland Sinaï.

Ook woensdag gevaar op de weg

Het KNMI heeft de code oranje beëindigd, maar dat wil nog niet zeggen dat de lentestorm al helemaal achter de rug is. Rijkswaterstaat waarschuwt mensen die woensdag de weg op moeten, voorzichtig aan te doen. Het zal tijdens de ochtendspits nog steeds erg hard waaien en ook worden er buien, mogelijk met hagel, verwacht.

"Het advies aan vrachtrijders om niet de weg op te gaan met een lege of lichte wagen, geldt ook woensdag nog", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Er zullen nog steeds gevaarlijke situaties en overlast op de wegen zijn. Vooral in de kustprovincies." De provincies die aan zee grenzen, hebben volgens de woordvoerder naar verwachting tot woensdagmiddag last van het stormachtige weer. In de andere delen van het land wordt eerder al iets rustiger.

Clarkson met Top Gear-collega's op tour

Jeremy Clarkson mag dan ontslagen zijn bij Top Gear, toch gaat de presentator binnenkort met zijn twee collega's Richard Hammond en James May op tournee. Dat weet de BBC.

Nog voordat Jeremy werd ontslagen, stond er al een aantal liveshows op de planning. Deze gaan gewoon door. Toch verandert er wel het een en ander: zo wordt de naam van de BBC nergens genoemd en wordt de naam van de show anders; namelijk Clarkson, Hammond and May Live.

Een woordvoerder van BBC Worldwide laat weten dat is besloten om de shows gewoon door te laten gaan, 'om de fans niet teleur te stellen'. De eerste liveshow van de mannen vindt op 22 mei plaats in Belfast. Volgens de BBC zijn er duizenden kaartjes verkocht voor de liveshows die over de hele wereld worden gehouden. Zo staan ook Australië, Zuid-Afrika en Noorwegen op het programma.

Clarkson werd eerder deze maand, na een incident met een producer, ontslagen bij de BBC. Het programma Top Gear zal naar alle waarschijnlijkheid gewoon doorgaan. Of May en Hammond hierbij betrokken zullen zijn, is niet bekend.

Top Gear Live (Foto: Vincent Nobel)
Top Gear Live (Foto: Vincent Nobel)

Fellaini goud waard voor Rode Duivels

Marouane Fellaini blijft zijn topvorm etaleren. In het belangrijke EK-kwalificatieduel met Israël maakte hij de enige goal van de wedstrijd. België en Israël waren de enige twee ploegen die dinsdagavond in actie kwamen in de EK-kwaliificatie. Inzet was de (gedeelde) eerste plaats in groep B, waar Wales voorafgaand aan het duel eenzaam aan de leiding ging. Bij De Rode Duivels stonden sterren als Eden Hazard, Marouane Fellaini, Vincent Kompany en Kevin De Bruyne uiteraard in de basis. 

Kompany en Fellaini speelden een hoofdrol bij de vroege en enige treffer van de wedstrijd. Na een afgeslagen corner werd de bal opnieuw in gebracht en Kompany schoot de bal via Israël-doelman Marciano tegen het been van Fellaini. Zo passeerde de bal de doellijn en kon Fellaini na zijn twee goals tegen Cyrus op zaterdag opnieuw een doelpunt bijschrijven.

De Israëliërs probeerden de druk vervolgens op te voeren, maar België had de zaken prima op orde. Toch werd het na rust een stuk lastiger toen Kompany tegen een domme tweede gele kaart opliep. Nadat hij een mislukte passeerbeweging uitvoerde, raakte hij de bal kwijt aan Eran Zahavi en moest hij een overtreding begaan. Dit betekende zijn tweede geel, zodat scheidsrechter Mark Clattenburg niets anders kon dan de Manchester City-speler naar de kleedkamer sturen. 

Ondanks het ondertal wisten de Belgen de 0-1 voorsprong toch over de streep te trekken, zodat de ploeg op gelijke hoogte komt met Wales (elf punten). Israël moet een stapje terug doen in de strijd om directe plaatsing.

V&D sluit kleine winkel

V&D sluit zijn vestiging in Oosterhout. Dat bevestigde een woordvoerder van het warenhuisbedrijf dinsdag naar aanleiding van berichtgeving van RTLZ.

De relatief kleine vestiging stond al langer op de nominatie om te worden gesloten. Volgens de woordvoerder bleven de deuren de afgelopen tijd alleen geopend om de verhuurder van het pand de tijd te geven een nieuwe huurder te vinden. Nu die is gevonden, verdwijnt het V&D-filiaal. De zestien werknemers wordt volgens de woordvoerder een baan elders in het bedrijf geboden.

De sluiting staat volgens V&D volledig los van de conflicten die momenteel spelen met verhuurders en werknemers. Het besluit verandert ook niets aan die situatie.

Feltrin volgt Riis op bij Tinkoff-Saxo

Stefano Feltrin is de nieuwe manager van wielerploeg Tinkoff-Saxo. De Italiaan volgt de ontslagen Deen Bjarne Riis op. Dat heeft de Russische teameigenaar Oleg Tinkov dinsdag bekendgemaakt, zoals wel vaker via Facebook. Feltrin was als directielid naast Riis al nauw betrokken bij de organisatie.

Tinkov rekende ook nog even af met voormalig Tourwinnaar Riis. Deze is volgens hem als manager niet meer van deze tijd en kan geen team leiden naar de modernste inzichten. "De sportwetenschap is tegenwoordig koning. De winnaar van vandaag is niet degene die het meest traint of epo spuit, maar degene die op de juiste manier traint en voeding tot zich neemt", aldus de excentrieke eigenaar van Tinkoff-Saxo.

Uitslag Nederland - Spanje

Het Nederlands elftal heeft dinsdagavond de oefeninterland tegen Spanje aangegrepen om duidelijk te maken dat het nog steeds wel aardig kan voetballen. Met een zege, afgedwongen door een vliegende start, kreeg Oranje weer wat vertrouwen voor de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd op 12 juni bij Letland: 2-0.

Natuurlijk speelde ook Spanje niet in de sterkste samenstelling onder het gesloten dak van de ArenA. Maar met bijvoorbeeld Cesc Fàbregas, Isco, Gerard Piqué, Santi Cazorla, Pedro en doelman David de Gea verschenen er nog voldoende sterren aan de aftrap. Daar kwamen na rust David Silva, Sergio Ramos en Andrés Iniesta nog bij.

Het grote verschil met het teleurstellend verlopen duel van afgelopen zaterdag met de Turken (1-1) was dat Oranje nu wel gretig was en aanvallend durfde te denken. De geblesseerde Arjen Robben en Robin van Persie waren er nog steeds niet bij, maar het elftal van Guus Hiddink wist dat vooral in het eerste half uur aardig te camoufleren. Al na dertien minuten kopieerde Stefan de Vrij zijn 3-1 van op het WK tegen Spanje door op aangeven van Wesley Sneijder raak te koppen. Nog geen drie minuten later verdubbelde Davy Klaassen de voorsprong (2-0).

De blonde middenvelder was een van de vijf nieuwe gezichten bij de nummer drie van het laatste WK. Net als Kenneth Vermeer, Daryl Janmaat, Luciano Narsingh en Jetro Willems mocht Klaassen de bondscoach van zijn kwaliteiten overtuigen. Georginio Wijnaldum, Jasper Cillessen, Gregory van der Wiel, Ibrahim Afellay en Nigel de Jong zagen dat hun vervangers het aardig deden. Al liet Willems net als Bruno Martins Indi verdedigend nog wel eens een steekje vallen. Het duo werd voor rust gered door Vermeer, die uitstekende reageerde met Piqué en Pedro voor zijn neus.

Oranje wist het hoge tempo een half uurtje vol te houden. Daarna werd het lastiger om het goede positiespel van Spanje te ontregelen. Ook in die periode liet vooral Klaassen het middenveld echter beter functioneren dan tegen de Turken. Martins Indi verzuimde na een klein uur een afgemeten voorzet van Sneijder binnen te koppen. Gelet op de kracht van de tegenstander was het geen schande dat Oranje zich na rust steeds vaker moest beperken tot tegenhouden. De thuisploeg ontsnapte enkele keren aan een tegentreffer, maar invaller Wijnaldum mocht zich ook aanrekenen dat hij niet voor 3-0 zorgde.

De Spanjaarden hebben het nakijken bij de 2-0 door Klaassen (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
De Spanjaarden hebben het nakijken bij de 2-0 door Klaassen (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

HawkEye bij WK voor vrouwen in Canada

De scheidsrechters bij het WK voor voetbalsters in Canada krijgen deze zomer hulp van HawkEye, het geavanceerde systeem dat tot op de millimeter nauwkeurig bepaalt of een bal wel of niet over de doellijn is. Alle zeven WK-stadions in het Noord-Amerikaanse land worden voorzien van veertien camera's, die de twee doelen vanuit alle hoeken 'bewaken'. De arbiter krijgt op zijn horloge direct te zien of het een doelpunt is of niet.

De wereldvoetbalbond FIFA maakte in december al bekend dat tijdens het WK voor vrouwen gebruik zal worden gemaakt van doellijntechnologie, alleen de vraag was nog met welk systeem. Op het mondiale titeltoernooi voor mannen in Brazilië kregen de scheidsrechters vorig jaar hulp van GoalControl, een driedimensionaal systeem uit Duitsland.

In het Nederlandse voetbal wordt sinds 2013 getest met HawkEye, dat bekend is van het tennis.

Kapot zeil werpt Brunel terug in Volvo Ocean Race

De Nederlandse boot Brunel heeft schade opgelopen in de Volvo Ocean Race. Vlak nadat het team van schipper Bouwe Bekking de beruchte Kaap Hoorn was gepasseerd, raakte het grote voorzeil beschadigd. Bekking moest daardoor noodgedwongen gebruik gaan maken van een kleinere fok. "Daarom varen we op dit moment iets langzamer dan de rest van de vloot", verklaarde directeur Gideon Messink van Team Brunel dinsdag. De bemanningsleden van het Nederlandse zeiljacht doen verwoede pogingen het kapotte zeil te repareren.

De boot van Bekking is vanwege de problemen teruggezakt naar de vierde plaats in de vijfde etappe van de beroemde zeilrace over de wereld, die gaat van Auckland naar de Braziliaanse havenstad Itajai. Naar verwachting komt de eerste boot zondag aan. Het team van Abu Dhabi Ocean Racing, dat ook aan kop gaat in het klassement, heeft de leiding.

Regeringstoestel in 2017 vervangen

Het regeringsvliegtuig wordt in 2017 vervangen. Welk toestel in de plaats van de Fokker 70 komt, is nog niet beslist. Leden van het kabinet en het Koninklijk Huis vliegen sinds 1996 met het oranje-witte vliegtuig met de registratie PH-KBX.

Een woordvoerster van het ministerie van Infrastructuur en Milieu bevestigde dinsdag berichtgeving hierover in de Telegraaf. De KLM vervangt zijn Fokker 70's met Braziliaanse Embraers, werd deze week bekend. In de loop van dit jaar wordt beslist wat het nieuwe regeringstoestel wordt, aldus de woordvoerster.

Ook de voorganger van de KBX was een Fokker. De KBX (dat staat voor Koningin Beatrix) is voor 75 miljoen gulden gekocht. In 2009 is het verbouwd. Daarbij ging het onder meer om aanpassingen van het interieur. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken gebruikte het regeringstoestel dit weekend nog voor een reis naar Roemenië en Tunesië.

Thai krijgt 25 jaar celstraf om majesteitsschennis

Een Thaise militaire rechter heeft een zakenman veroordeeld tot 25 jaar cel, omdat hij de monarchie had beledigd. Het is niet eerder voorgekomen dat majesteitsschennis zo zwaar werd bestraft. Dat heeft mensenrechtenadvocaat Yingcheep Atchanont dinsdag gezegd.

De zakenman, Thiensutham Suthijitseranee, werd schuldig geacht aan vijf gevallen van majesteitsschennis. Hij zou beledigende berichten hebben geplaatst op Facebook. Voor elk van de vijf gevallen kreeg hij tien jaar cel opgelegd. De celstraf werd echter gehalveerd omdat Thiensutham schuld had bekend.

Thiensutham had op Facebook onder andere kritiek op het militaire regime in Thailand. "De verdachte beledigde de geliefde en vereerde Thaise monarchie", aldus de rechter. "De straf die het hof heeft opgelegd is nog licht."

De Thaise wet op majesteitssschennis is een van de strengste ter wereld.

Zlatan en oud-PSV'ers helpen Zweden, Estland houdt IJsland in bedwang

De Zweedse voetbalploeg heeft dinsdag in eigen land de oefeninterland tegen Iran gewonnen. Aanvoerder Zlatan Ibrahimovic zette de ploeg van bondscoach Erik Hamrén met zijn 54e doelpunt voor de nationale ploeg op het goede spoor. De voormalige PSV'ers Marcus Berg en Ola Toivonen, halverwege ingevallen voor Ibrahimovic, voerden de score daarna op. Tussendoor deed Javad Nekounam namens Iran iets terug uit een strafschop, die was toegekend door de Nederlandse scheidsrechter Serdar Gözübüyük (3-1).

In de EK-kwalificatie staat Zweden met negen punten uit vijf wedstrijden op de tweede plaats in groep G, achter Oostenrijk (dertien). Rusland, de nummer drie van dezelfde groep met vijf punten, speelde met 0-0 gelijk tegen Kazachstan in een vriendschappelijke wedstrijd. De EK-kwalificatiewedstrijd van de Russen vrijdag tegen Montenegro werd in de tweede helft gestaakt. De UEFA moet beslissen wat er met dat duel gaat gebeuren.

Letland speelde in Lviv gelijk tegen Oekraïne (1-1). Vitalijs Maksimenko, verdediger van VVV-Venlo, tekende in blessuretijd voor de gelijkmaker. Oranje gaat op 12 juni in de EK-kwalificatie op bezoek bij de Letten.

IJsland heeft dinsdag genoegen moeten nemen met een gelijkspel in de oefeninterland tegen Estland. De ploeg van bondscoach Lars Lagerbäck, die in de EK-kwalificatie te sterk was voor Oranje, kwam in Tallinn wel op voorsprong via Rúrik Gislason. Estland kwam na rust echter langszij via Konstantin Vassiljev (1-1).

IJsland staat met twaalf punten uit vijf wedstrijden op de tweede plaats in groep A van de EK-kwalificatie, vlak achter Tsjechië (dertien). Het Nederlands elftal is de nummer drie met zeven punten.

In Zürich speelde Zwitserland met 1-1 gelijk tegen de Verenigde Staten. Het gastland voorkwam in de slotfase een nederlaag via Valentin Stocker, op het moment dat de Amerikanen met tien man speelden. Jozy Altidore (ex-AZ) was met rood van het veld gestuurd, nadat hij wat lelijks had geroepen naar de scheidsrechter. Rubio Rubin, aanvaller van FC Utrecht, bleef op de bank.

Het Zuid-Koreaanse voetbalelftal heeft een oefenwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland slechts met de grootste moeite gewonnen. Bondscoach Uli Stieleke zag invaller Lee Jae-Sung dinsdag pas vier minuten voor tijd scoren in Seoul: 1-0.

Benjamin van den Broek, die onder meer voor NAC Breda, Haarlem en FC Den Bosch speelde, maakte dat in de Nieuw-Zeelandse ploeg van dichtbij mee. De 27-jarige middenvelder, sinds kort actief in Roemenië bij Universitatea Cluj, mocht van trainer Anthony Hudson in de 82e minuut debuteren voor het vaderland van zijn moeder.

Japan rekende heel wat overtuigender af met Oezbekistan: 5-1. Bij rust stond het 'pas' 1-0.

Tbs-kliniek te losjes met verlofregels

Het forensisch psychiatrisch centrum de dr. Henri van der Hoevenkliniek in Utrecht en Amersfoort is te losjes omgesprongen met verlofregels. Daarom mag de tbs-kliniek voorlopig geen patiënten meer opnemen. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff dinsdag aan de Tweede Kamer.

Op grond van een bepaalde machtiging was aan een patiënt een eendaags familiebezoek toegestaan. De kliniek heeft echter ook goed gevonden dat de patiënt in kwestie bleef overnachten bij familieleden, terwijl overnachtingen niet waren opgenomen in die 'machtiging onbegeleid verlof'.

De verlofregels voor tbs-gestelden zijn heel precies, om alles voor iedereen zo veilig en verantwoord mogelijk te maken, schrijft Dijkhoff. Betrokken organisaties moeten elkaar blindelings kunnen vertrouwen in de uitvoering van het stelsel, vindt hij.

CPB zet effecten zorgbezuinigingen op een rij

Het kabinet zou op termijn 950 miljoen euro per jaar kunnen besparen door de wijkverpleging uit de zorgverzekeringswet te halen. Alleen de kortdurende zorg zou dan nog vergoed worden. Voor langdurige wijkverpleging zouden mensen zichzelf moeten verzekeren.

Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Planbureau (CPB) dat 104 potentiële hervormingen en bezuinigingen in de zorg op een rij heeft gezet. De maatregelen waren aangeleverd door tien politieke partijen in de Tweede Kamer, maar het CPB heeft ze geanonimiseerd op een rij gezet, inclusief de financiële consequenties.

Na het niet langer vergoeden van de wijkverpleging levert ook het verhogen van het eigen risico in de zorg flink geld op. Dat staat voor 2017 geraamd op 405 euro, maar als dat nog eens met 100 euro wordt verhoogd, levert het de schatkist vanaf dat moment een structurele besparing op van 870 miljoen euro.

Rotterdammers beoordelen gemeentebeleid

Een jury van 150 Rotterdammers beoordeelt dinsdag 7 april voor het eerst het gemeentebeleid in de stad. De juryleden kunnen beleid niet naar de prullenbak verwijzen, maar er wel voor zorgen dat het wordt aangepast.

De nieuwe vorm van inspraak is een poging van de Rotterdamse coalitie van Leefbaar Rotterdam, D66 en het CDA om burgers meer te betrekken bij het beleid. ProDemos, centrum voor informatie over democratie en rechtstaat, heeft interesse in de nieuwe aanpak in Rotterdam. De burgerjury oordeelt deze keer over de onderwerpen levendigheid en veiligheid.

Rotterdammers beoordelen gemeentebeleid (Foto: Novum)
Rotterdammers beoordelen gemeentebeleid (Foto: Novum)

Shell stap dichter bij terugkeer in Alaska

Shell is weer een stap dichter gekomen bij de hervatting van zijn booractiviteiten in de wateren rond Alaska. Dinsdag verleende het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken goedkeuring.

De plannen van Shell moeten nu nog worden goedgekeurd door toezichthouder Bureau of Ocean Energy Management. Diens onderzoek kan nog een maand duren.

Shell meldde eind januari dit jaar terug te willen keren naar Alaska om daar proefboringen te verrichten. Aanvankelijk was het plan om de werkzaamheden al afgelopen zomer te hervatten. Shell liep in 2012 tegen grote problemen aan bij boringen in de regio en heeft de operatie sindsdien opgeschort.

Koningspaar bezoekt Verenigde Staten

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan begin juni op officieel bezoek naar de Verenigde Staten. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meldt dinsdag dat het koningspaar van 1 tot en met 3 juni Washington, Grand Rapids en Chicago bezoekt. Er staat ook een ontmoeting met president Barack Obama in het Witte Huis op het programma.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders reist met de koning en koningin mee. De grote bijdrage van de VS aan de bevrijding van Nederland zeventig jaar geleden is een van de onderwerpen van het bezoek. Tegelijk met het koninklijk bezoek gaat er een handelsmissie naar de VS, waarbij aandacht is voor de economische samenwerking tussen de VS en Nederland.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima (Foto: Kevin Lieberwirth)
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima (Foto: Kevin Lieberwirth)

'ECB neemt Griekse banken weer onder de loep'

De Europese Centrale Bank (ECB) bekijkt woensdag opnieuw in welke mate Griekse banken nog mogen rekenen op noodsteun. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van ingewijden.

De positie van de Griekse banken is de afgelopen tijd verder ondermijnd door de aanhoudende onzekerheid over de economische toekomst van het land. Afgelopen maand zouden de banken nog eens 3 miljard euro hebben zien wegstromen, waardoor het totale bedrag dat sinds oktober van de rekeningen is gehaald zou zijn opgelopen tot 28 miljard euro.

De banken zijn afhankelijk van noodsteun die door de Griekse centrale bank wordt verstrekt. Vorige week werd het plafond voor die steun met 1 miljard euro opgekrikt, tot 71 miljard euro. Zolang de Griekse regering geen overeenstemming weet te bereiken met de andere eurolanden over de uitbetaling van de beloofde noodleningen aan het land, zal dat bedrag waarschijnlijk niet ver worden opgekrikt.

Slachtoffers schietpartij NSA stalen auto

Twee als vrouw verklede mannen die maandag bij de poort van het hoofdkantoor van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA terechtkwamen in een schietpartij reden rond in een auto die ze kort daarvoor hadden gestolen. Dat heeft de politie gezegd. De mannen hadden de auto meegenomen na een 'feestje' in een motel in de buurt. Een van de mannen kwam om het leven, de andere raakte gewond.

De eigenaar van de wagen kwam rond half acht 's avonds aan bij een motel, samen met de twee hem onbekende verdachten die hij kort daarvoor had opgepikt in Baltimore, aldus de politie. Of er sprake was van seksuele activiteiten en of er drank of drugs in het spel waren wilde een woordvoerster niet zeggen. Een uur nadat de man had ingecheckt in het motel ging hij naar het toilet. Toen hij terugkwam waren de twee verdachten er vandoor met zijn autosleutels. De man belde daarop de politie.

Even voor negen uur namen de twee verdachten een afslag op de snelweg die direct naar de toegang tot het NSA-hoofdkantoor leidt. Ze negeerden de aanwijzingen van agenten bij de poort waarna de situatie al snel uit de hand liep. De twee mannen reden met hun auto in op een patrouillewagen en de agenten openden het vuur. Het is niet duidelijk of de bestuurder is doodgeschoten of op andere wijze om het leven is gekomen.

Het komt vaker voor dat mensen de verkeerde afslag nemen en bij het NSA-terrein komen. Als mensen zich houden aan de aanwijzingen van de agenten leidt dit zelden tot problemen.

Vliegschool wist van depressieve periode copiloot

De copiloot van het vorige week neergestorte vliegtuig van Germanwings had zijn vliegschool in 2009 ingelicht dat hij een 'ernstige depressieve episode' had doorgemaakt. Dat is volgens luchtvaartmaatschappij Lufthansa gebleken uit emails die Andreas Lubitz aan de vliegschool van Lufthansa stuurde toen hij zijn opleiding na een onderbreking weer oppakte.

Lufthansa liet dinsdag weten de betreffende documenten aan het openbaar ministerie te hebben overgedragen en onthield zich van verder commentaar. Er zijn vragen gerezen over wat de maatschappij voor de crash van vorige week over de toestand van Lubitz wist.

Balgstuw Ramspol blokkeert scheepvaart

De opblaasbare stuw die dinsdag bij Ramspol werd opgezet, veroorzaakt overlast voor scheepvaart tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer. De zogeheten balgstuw in het water tussen Overijssel en Flevoland werd dinsdag gevuld met water en lucht om het gebied rond het Zwarte Meer te beschermen tegen hoog water uit het Ketelmeer. Het water moet verder zakken voordat de stuw weer plat op de bodem ligt en schepen er weer overheen kunnen. Dat zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Pas als het water laag genoeg staat, kan de stuw terug in zijn bak zakken. Duikers moeten dan nog kijken of de waterkering inderdaad plat genoeg op de bodem ligt, zodat schepen er niet achter blijven hangen. De verwachting van Rijkswaterstaat is dat schepen er woensdagochtend rond 10.00 uur weer overheen kunnen varen.

Oranje onder 19 plaatst zich voor EK

Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar heeft zich geplaatst voor het Europees kampioenschap in Griekenland. Op de velden van Harkemase Boys werden de leeftijdsgenoten van Zwitserland met 4-0 verslagen. Na de eerdere overwinning op Servië en het gelijke spel tegen Noorwegen kwam Nederland op zeven punten werd daarmee groepswinnaar in de Eliteronde. 

Voorafgaande de wedstrijd hadden zowel Oranje, Noorwegen als Servië nog de kans om zich te plaatsen voor het EK. Voor Servië gold dat ze moesten winnen en hopen dat Zwitserland minimaal een punt pakte tegen Oranje. Nederland, onder leiding van bondscoach Aron Winter, en Noorwegen hadden hetzelfde aantal punten en een gelijk doelsaldo. Het kon betekenen dat het fairplayklassement moest bepalen wie er naar het EK mocht, maar zover kwam het niet. 

Nederland stond bij rust al 2-0 voor tegen Zwitserland. Doelpuntenmakers waren Jaïro Riedewald en Abdelhak Nouri. Na de rust was het Pelle van Amersvoort die een rebound van Richairo Zivkovic benutte voor de 3-0 en Nouri bracht de 4-0 eindstand op het bord. 

In Assen, op de velden van Achilles 1983, werd tegelijkertijd de wedstrijd gespeeld tussen Servië en Noorwegen. De Noren stonden bij rust met 0-2 voor en daarmee bleef het spannend wie zich zou plaatsen voor het EK. Al snel na rust deed Servië wat terug (1-2) en halverwege de tweede helft kwamen ze op gelijke hoogte. In de slotfase scoorden ze nog twee keer en spatte de Noorse droom uiteen. 

Het EK onder 19 zal worden gespeeld van 6 t/m 19 juli in Griekenland. Naast Oranje en het gastland hebben Rusland, Duitsland en Oostenrijk zich al geplaatst voor het continentale eindtoernooi. Ook de jongens van Oranje onder 17 jaar hebben zich geplaatst voor hun EK. Zij spelen van 6 tot en met 22 mei hun EK in Bulgarije. 

'Extreemlinkse gijzelnemers Turkse rechtbank gedood'

De Turkse politie heeft volgens plaatselijke media in Istanbul dinsdagavond een aantal gijzelnemers gedood en hun slachtoffer, een openbaar aanklager, bevrijd. De aanklager, Mehmet Selim Kiraz, zou bij de bevrijdingsactie gewond zijn geraakt, meldde de krant Hürriyet op internet. Bij de rechtbank waar de gijzeling was, werden schoten en explosies gehoord.

Het bericht is nog niet door de autoriteiten bevestigd. Zij hadden de verslaggeving rond de gijzeling in de rechtbank verboden, nadat vermoedelijk marxistische terroristen Kiraz in gijzeling hadden genomen. De terroristen zijn waarschijnlijk van een extreemlinkse splintergroep, de Revolutionaire Volksbevrijdingspartij/Front (DHKP-C). De naam stamt uit de jaren negentig, de extremistische groep uit 1978.

De gijzelnemers zouden hebben geëist dat agenten die betrokken waren bij de dood van een tiener tijdens rellen pubiekelijk schuld zouden bekennen en door een 'Volkstribunaal' zouden worden berecht. Na gesprekken met de indringers en het verstrijken van een ultimatum zette de politie de bevrijdingsactie op touw.

Op de Turkse televisie werd live verslag van de gijzelingscrisis gedaan totdat de vicepremier Yalçin Akdogan de mediaraad het bevel gaf de uitzendingen te stoppen. Turkse media meldden vervolgens dat de regering de afgelopen vier jaar al 150 keer gebruik heeft gemaakt van de bevoegdheid om de activiteiten van de media stil te leggen. Dat kan volgens de Turkse wet wanneer de nationale veiligheid en openbare orde in gevaar zijn.

Opvang gestrande reizigers op Schiphol

Schiphol vangt in de nacht van dinsdag op woensdag passagiers op die door de storm op de luchthaven gestrand zijn. Door de stormachtige wind moest Schiphol ongeveer negentig vluchten annuleren. Het is niet duidelijk hoeveel mensen gebruik zullen maken van de bedden op de G-pier. Volgens een woordvoerster van de luchthaven brengen veel luchtvaartmaatschappijen ook passagiers onder in hotels.

De vertragingen liepen door de storm in de loop van de dag steeds meer op, tot ongeveer anderhalf uur. Na 18.00 uur kwamen er nog buien met hagel, onweer en windstoten. Het baangebruik was door de sterke westen- en noordwestenwind veel lager dan normaal. Ook het inkomende vliegverkeer had last van de wind. Schiphol informeerde passagiers via social media en boekte ze waar mogelijk om.

Griekse premier: sancties tegen Poetin schaden ons

De Griekse premier Alexis Tsipras is het oneens met de sancties die tegen Rusland zijn getroffen. Ze 'leiden nergens toe' en de tegenmaatregelen die Rusland heeft getroffen hebben de economie van Griekenland 'ernstig beschadigd', zegt Tsipras in een interview met het Russische persbureau Tass dat dinsdag is gepubliceerd. De Griekse premier brengt volgende week een bezoek aan Moskou.

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben economische sancties tegen Rusland getroffen vanwege de inlijving van de Krim en zijn steun voor de separatisten in het oosten van Oekraïne. Als tegenmaatregel heeft Moskou veel voedselimporten uit het Westen verboden.

De Griekse regering, een coalitie van de Syriza-partij van Tsipras en een kleine rechtse nationalistische partij, heeft sinds haar aantreden in januari gepleit voor warmere banden met Rusland.

Startgeld Champions League fors omhoog

De kampioen van de eredivisie kan een mooie bonus tegemoet zien. De Europese voetbalbond UEFA heeft in samenwerking met de ECA, de belangenvereniging van de Europese topclubs, een nieuw verdienmodel opgezet voor de komende vier seizoenen. Zo is het startgeld voor de Champions League verhoogd van 8,6 naar 12 miljoen euro. Een overwinning in de groepsfase levert voortaan 1,5 miljoen euro op in plaats van één miljoen, een gelijkspel wordt nog steeds beloond met een half miljoen.

Het bereiken van de achtste finales levert een premie van 5,5 miljoen euro op, een plek in de kwartfinales 6 miljoen en de halvefinalisten krijgen allemaal 7 miljoen euro. In de finale wordt niet alleen gestreden om de cup met de grote oren, maar ook om de hoofdprijs van 15 miljoen euro. De verliezer moet genoegen nemen met 10 miljoen, maakte de UEFA dinsdag bekend.

Tweede Kamer begrenst TTIP-verdrag

De Tweede Kamer heeft zich uitgesproken over de grenzen van het omstreden TTIP-verdrag. TTIP is een vrijhandelsverdrag waarover Europa en de Verenigde Staten nu onderhandelen. De volksvertegenwoordiging heeft vanmiddag een motie aangenomen; daarin staat dat TTIP geen afbreuk mag doen aan het Nederlandse rechtssysteem en de Nederlandse democratie.

Er is veel discussie over TTIP. Voorstanders zeggen dat TTIP voor toenemende welvaart zorgt. Tegenstanders denken dat Europa zeggenschap verliest over de kwaliteitseisen van producten en rechten van werknemers. 'Via TTIP kan bijvoorbeeld McDonald's ons dwingen om lagere eisen te stellen aan arbeidsomstandigheden, werktijden en beloning van werknemers. Dat bedreigt de democratische besluitvorming hier. Je kunt de democratie niet even tussen haken zetten', zegt ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers, die de motie indiende.

Bijna alle partijen in de Tweede Kamer stemden voor de motie van Segers. De VVD is de enige grote fractie die tegen stemde. 'Wat er in de motie staat is onderdeel van het kabinetsbeleid, en de VVD stemt altijd tegen overbodige moties. Ook als dat even niet zo populair is', zegt kamerlid Bas van 't Wout. De liberaal doelt daarmee waarschijnlijk op plotselinge aandacht voor TTIP in de media. Het onderwerp werd trending topic op Twitter nadat er aandacht aan werd besteed in het satirische nieuwsprogramma Zondag Met Lubach.

Neuken blijkt goed voor je brein!

Mevrouw Djeez, leest u even mee? Neuken blijkt namelijk goed voor je hersens! Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat een regelmatige wip je geheugen opkrikt.

Amerikaanse onderzoekers zijn voor hun stelling niet over een nacht ijs gegaan. Maar liefst 1700 vrijwilligers tussen de 58 en 98 ijskoude winters gingen met de billen bloot over hun seksleven. En wat blijkt nu? Oudjes die nog regelmatig van bil gaan, hebben een gezonder en actiever brein dan opa die niets meer klaarmaakt in bed.

Dus mocht je opoe zo dement zijn als een deur, wees dan eens lief voor je oma. Geef een kameraad een krat bier en laat hem je grootje eens lekker verwennen...

'President Nigeria erkent nederlaag'

Het campagneteam van de Nigeriaanse presidentskandidaat Muhammadu Buhari zegt dat de zittende president Goodluck Jonathan zijn uitdager heeft gebeld om zijn nederlaag toe te geven. Een medewerker van Jonathan liet weten dat de president zich opmaakte om een speech te geven, maar wilde niet zeggen waarover.

Als Jonathan zich bij zijn nederlaag neerlegt kan dat de weg vrij maken voor een vreedzame overdracht van de macht in Nigeria.

In de voorlopige uitslagen van de zaterdag en zondag gehouden verkiezingen had Buhari dinsdag een grote voorsprong op Jonathan. In de Buhari-bolwerken in het overwegend islamitische noorden van Nigeria werd al volop feest gevierd, maar in de hoofdstad Abuja meden mensen de straten uit angst voor gewelddadige reacties van aanhangers van Jonathan.

Het zou voor het eerst in de geschiedenis van Nigeria zijn dat een zittende president wordt verslagen in verkiezingen.

FIOD graaft misdaadfortuin op met schatkaart

De FIOD heeft dankzij een heuse schatkaart het vermoedelijk criminele fortuin van een 52-jarige man uit Waalwijk weten op te graven. In totaal kwam er 180.000 euro uit de grond.

De FIOD (de opsporingsorganisatie van de Belastingdienst) deed onderzoek naar witwassen en kwam het geld op het spoor toen maandag in de woning van de verdachte een plattegrond werd gevonden. Daarop stonden meerdere bedragen genoteerd en er zaten foto's van een bos bij. Na enig zoeken werden op verschillende plekken plastic kokers met geld opgegraven.

Smedley: "Williams heeft werk aan de winkel"

Het Formule 1-team Williams zal hard aan de slag moeten om de opgelopen achterstand in te halen, zo heeft Williams-directeur Rob Smedley aan Autosport laten weten. Eind vorig jaar kon het team Mercedes bedreigen, maar dat team vergrootte deze winter haar voorsprong weer en ook Ferrari blijkt sneller te zijn dan de renstal uit Grove.

Smedley: "Het totaalpakket van zowel Mercedes als Ferrari is beter dan dat van ons. Wij moeten onze bolide dan ook over de hele lijn verbeteren." Een van die aspecten is de omgang van de FW37 met de banden. "Het is niet zo dat bij ons de bandenslijtage enorm is, maar er zijn duidelijk teams die het op dat vlak beter voor elkaar hebben. In Maleisië waren er coureurs die maar twee pitsstops nodig hadden, maar wij moesten het met drie stops doen."

De stops zelf behoeven ook verbetering, want Williams liet afgelopen weekend hier te veel tijd liggen. "In Maleisië ging het twee keer mis. Eerst kregen we een bandenwarmer niet van een band af - al gebeurde dat toen beide coureurs tijdens de safety car-fase in de rij in de pits stonden - en tijdens een latere stop van Felipe Massa werkte de krik die de achterkant omhoog moet tillen niet goed."

Storm over hoogtepunt, maar nog wel gevaar

De storm is over zijn hoogtepunt heen, maar het gevaar is nog niet geweken.

Het KNMI heeft dinsdag om ongeveer 18.00 uur de waarschuwing voor extreem weer (code oranje) beëindigd. Deze was ingesteld voor Groningen, Friesland, het noordelijk deel van Drenthe en alle Waddeneilanden vanwege zeer zware windstoten met snelheden van 100 tot 120 kilometer per uur.

Toch is het met de windstoten nog niet gedaan. Voor het hele land geldt nog waarschuwingscode geel omdat dinsdagavond nog zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur kunnen voorkomen. Ook trekken enkele buien over het land. Hierbij kunnen de windstoten nog iets zwaarder zijn en is er kans op onweer en korrelhagel.

Storm over hoogtepunt, maar nog wel gevaar
Storm over hoogtepunt, maar nog wel gevaar (Foto: ANP)

Speel Pacman in je eigen straat

Google heeft iets nieuws bedacht. Je kunt namelijk vanaf vandaag Pacman spelen in je eigen straat.

Of het een 1 aprilgrap is weten we niet, maar leuk is het zeker. Google heeft namelijk een Pacman-schil over Google Maps gelegd.

Hiermee kun je dus de eightiesklassieker spelen in je eigen straat. Maar het kan overal. In dit geval dus de Dam, maar het kan ook in het altijd gezellige Syrië...

Spelen? Klik hier!

Jay-Z lanceert streamingdienst Tidal

Liefhebbers van streaming muziekdiensten hebben er weer een nieuwe keuze bij: Tidal. Rapper Jay-Z lanceerde de nieuwe streamingdienst maandag in New York. Een heel legertje grote sterren was aanwezig. Niet zonder reden, want ze blijken allemaal mede-eigenaar van Tidal te zijn.

Via social media betuigden veel artiesten vooraf al hun steun aan Tidal. Gisteren werd duidelijk waarom: ze zitten er volop in. Alicia Keys, Beyoncé, Madonna, Rihanna, Régine Chassagne (Arcade Fire), Calvin Harris, Chris Martin (Coldplay), Daft Punk, Kanye West, Jack White, Jason Aldean, J Cole, Win Butler, Deadmau5, Usher en Nicki Minaj hebben iets gemeen. Allemaal hebben ze 3 procent van de aandelen van Tidal gekregen, weet Billboard. In ruil daarvoor leveren de artiesten exclusieve content aan de dienst, die een concurrent van Spotify moet worden.

Herlancering
Helemaal nieuw is Tidal niet. Het Zweedse technologiebedrijf Aspiro lanceerde de dienst afgelopen najaar al in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. Rapper Jay-Z is met zijn mediabedrijf Roc Nation een invloedrijke speler in de muziekbusiness. Hij heeft zijn imperium uitgebreid met de aankoop van Aspiro, voor een slordige 56 miljoen dollar. Daarmee is Tidal in zijn bezit gekomen, dus was het tijd voor een grootse herlancering.

Tidal is nu beschikbaar in 31 landen. Het lijkt op Spotify, maar er zijn verschillen. Tidal streamt muziek op FLAC-kwaliteit (lossless audio), maar daarvoor betaal je dan wel 20 euro per maand. Er komt ook een variant die overeenkomt met Spotify Premium: voor een tientje kun je dan muziek streamen op 320 kb/s-kwaliteit (Ogg Vorbis). In tegenstelling tot Spotify is er géén gratis versie met adverenties. Over de eerste bevindingen met Tidal kun je meer lezen bij VPRO 3voor12.

Piraterij
Muziek 'gratis weggeven' via streamingdiensten is tegen het zere been van veel artiesten. Taylor Swift haalde recent haar muziek van Spotify en noemde de dienst 'moderne slavernij'. Ook Björk hield haar nieuwste album van Spotify af. Het is de vraag of Tidal de concurrentie met het veel grotere Spotify aankan en of muziekliefhebbers willen betalen voor een hogere geluidskwaliteit. Ook is het nog onduidelijk of de muziek van de Tidal-eigenaars op Spotify te horen blijft. Tidal kan naast lof trouwens ook op cynische reacties rekenen...

Bekijk hieronder beelden van de lancering van Tidal in New York.

Badr Hari sportman van het jaar in Marokko

De Amsterdammer Badr Hari is uitgeroepen tot Marokkaans sportman van het jaar. Het is de tweede keer dat deze eer hem te beurt valt.

Ondanks dat Badr de laatste paar jaar meer met andere dingen dan sporten is bezig geweest, zag de jury er blijkbaar geen probleem om opnieuw de sympathieke Badr de prijs te geven. Dit gebeurde dit weekend tijdens een ceremonie georganiseerd door Radio Mars en 2M.

Ook andere sporters werden in het zonnetje gezet. Zo was Mehdi Benatia verkozen tot 's lands beste voetballer en mocht atletieklegende Hicham El Guerrouj de Gouden Mars Legende-prijs in ontvangst nemen.

Op Facebook heeft de kickbokser enthousiast gereageerd op zijn verkiezing: "Ik ben heel blij en dankbaar voor het winnen van de Marokkaanse Sportman van het jaar award! Jullie steun is belangrijk voor mij, dank jullie wel".

Hierop is hij te zien met Marokkaanse bondscoach Badou Zaki. "Hier een foto met de Marokkaanse legende Badou Zaki. Geweldige coach en een geweldig persoon! Allah Akbar'", aldus Badr.

Ambtenaar bestraft wegens IS-tweet

De geruchtmakende tweet van een hoge justitieambtenaar dat Islamitische Staat (IS) een zionistisch complot is, levert de vrouw een fikse straf op, een zogenoemd voorwaardelijk strafontslag. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur dinsdag aan de Tweede Kamer. Ze krijgt haar oude baan niet terug, er wordt met haar gesproken over 'tewerkstelling', aldus het ministerie.

De ambtenaar twitterde dat IS een vooropgezet plan van zionisten is die bewust de islam willen zwart maken. Het leverde een hoop commotie op.

De Adviescommissie grondrechten en functie-uitoefening ambtenaren (AGFA) noemde de tweet 'plichtsverzuim' en adviseerde volgens de minister een schriftelijke berisping. Die vindt dat echter te mager. "Gelet op de ernst van het plichtsverzuim en de functie van de ambtenaar, ben ik van mening dat de straf van een schriftelijke berisping niet passend is. Ik heb besloten om de ambtenaar de disciplinaire straf van voorwaardelijk strafontslag op te leggen."

Haar toekomst is op dit moment ongewis, maar ze keert zeker niet terug bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid of onder hem vallende dienstonderdelen.

Ambtenaar bestraft wegens IS-tweet
Ambtenaar bestraft wegens IS-tweet (Foto: ANP)

Playstation Plus-games van april

Het is alweer bijna april en dat betekend dat er weer een nieuwe lichting PlayStation Plus games voor ons staan te wachten. Dit keer weer een mix van Indies, toppers van de vorige generatie consoles en wat PS Vita games.

Deze maand zijn de volgende games gratis als je PlayStation Plus hebt:

Alle games zijn vanaf 8 april te downloaden.

SGP wil meisjes eerder laten afrijden

Sinds het vrouwen is toegestaan om zich binnen de partij verkiesbaar te stellen, heeft de SGP de slag te pakken. Omdat de partij bewezen heeft geen enkele moeite met discriminatie te hebben, gaan ze vrolijk op dezelfde voet verder. Het laatste plan dat uit de gereformeerde hoed is getoverd is om meisjes van 16 jaar hun rijbewijs te laten halen.

Dit komt voort uit de wetwijziging die het mogelijk maakt om jongeren vanaf 17 jaar hun roze pasje te laten halen.

Jonge automobilisten van mannelijke kunne, in de leeftijd van 18 tot 24 jaar, maken volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) maar liefst zeven keer zoveel kans om brokken te maken dan meer ervaren bestuurders. De SGP noemt de wetswijziging dan ook een succes, maar wijst er tevens op dat meisjes van dezelfde leeftijdscategorie beduidend minder vaak betrokken zijn bij een ongeluk.

De jongedames gaan eerder de puberteit in en ontwikkelen zich anders op cognitief niveau. Dat zou ze eerder geschikt maken om de weg op te gaan, mits ze natuurlijk niet hoeven te fileparkeren.

De SGP gaat nog even onderzoeken of er voldoende draagvlak voor het voorstel is.

Assassin's Creed Chronicles trilogie onthuld

De Assassin’s Creed Chronicles trilogie neemt je mee naar China, Indië en Rusland tijdens de verhalen van drie beroemde Assassins. De eerste chronicle, die zich afspeelt in China, is te downloaden vanaf 22 april in Europa op PlayStation 4, Xbox One en pc. Assassin’s Creed Chronicles: China wordt gevolgd door Assassin’s Creed Chronicles: India en Assassin’s Creed Chronicles: Russia, die later apart gereleased worden.

Assassin’s Creed Chronicles is ontwikkeld door Climax Studios, in samenwerking met Ubisoft Montreal, waarin je in de huid kruipt van een Meester Assassin in 2.5D. Je reist naar drie afzonderlijke beschavingen en tijdsperiodes in de geschiedenis, waaronder de Ming Dynastie tijdens het begin van haar ondergang, het Sikh Imperium in staat van oorlog in Indië en de nasleep van de Rode Oktoberrevolutie in Rusland. Elke chronicle staat op zichzelf met een unieke setting, stijl, verhaal en Assassin, maar zijn verhalend wel met elkaar verbonden.

Je speelt met de Assassins Shao Jun uit de geanimeerde korte film Assassin’s Creed Embers, en Arbaaz Mir en Nikolaï Orelov uit de Assassin’s Creed graphic novels. Elke Chronicle heeft zijn eigen artistieke stijl: van de penseelstroken van China tot de fleurige kleuren van Indië en de karakteristieke propaganda-stijl van Rusland.

IDFA haalt veelgeprezen Kurt Cobain-docu naar Amsterdam

Het documentairefestival IDFA haalt de nieuwste documentaire over het leven van Nirvana-frontman Kurt Cobain naar Amsterdam. Kurt Cobain: Montage of Heck beleeft zijn Nederlandse première op 17 april in Tuschinski. Na afloop vertellen de Amerikaanse regisseur Brett Morgen en de Nederlander Hisko Hulsing - die verantwoordelijk is voor de animaties - in de Amsterdamse bioscoop over de film.

De documentaire is een montage van eigen filmpjes van de legendarische muzikant, interviews, concertregistraties en animaties over het bewogen, korte leven van Cobain. Zijn dochter Frances Bean is de producent.

Regisseur Morgen kreeg van Cobains nabestaanden vrije en volledige toegang tot de persoonlijke nalatenschap van de Nirvana-zanger. Daarin trof hij onder meer filmpjes, geluidsopnames, foto's en notities aan. De titel Montage of Heck verwijst naar het opschrift op een cassettebandje uit de collectie.

Volgens de Britse krant The Guardian heeft Morgen er een bijzonder portret van gemaakt waarin een opvallend hartelijke en grappige persoonlijkheid van Cobain naar voren komt. "Mensen zullen van hem gaan houden en dat is eigenlijk wel bedroevend", aldus de filmmaker. Maar aan de andere kant zou Morgen er niet voor zijn teruggedeinsd de onflatteuze kant te tonen. "Je zult Cobain af en toe haten", schreef The Verge. Rolling Stone prijst de rolprent met de volgende woorden: "Het geeft je niet alleen het gevoel dat je de man hebt leren kennen. Het put je ook nog eens emotioneel volledig uit."

De muzikant beroofde zich in 1994 op 27-jarige leeftijd met een geweerschot van het leven. Kurt Cobain: Montage of Heck is vanaf 23 april in de bioscopen te zien.

Kurt Cobain
Kurt Cobain (CC: Susan Burke)

'Meer ruimte voor crowdfunding'

Het kabinet gaat crowdfunding een handje helpen. Het systeem waarbij mensen via internet investeren in een idee van een ondernemer moet meer de ruimte krijgen, vindt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

De minister gaat daarom een aantal belemmeringen wegnemen die de groei van crowdfunding nu nog in de weg staan. Hij heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) eerder een overzicht laten maken van knelpunten.

Dijsselbloem wil nu bijvoorbeeld dat het provisieverbod niet gaat gelden voor crowdfundingsplatformen. Het provisieverbod is bedoeld om te voorkomen dat een adviseur een klant richting een bepaald product of een bepaalde bank stuurt, maar bleek een sta in de weg bij crowdfunding. Tegelijk scherpt Dijsselbloem wel de eisen aan voor internetplatformen die zich bezighouden met crowdfunding.

De AFM schatte de omvang van crowdfunding in Nederland eind vorig jaar op 37 miljoen euro.

Batman-PlayStation gesignaleerd

Er komt een gelimiteerde uitgave van PlayStation 4 met het thema Batman: Arkham Knight. Hierbij hoort de game op Blue-Ray, DLC die exclusief is voor PlayStation en één bijpassende controller. Helaas is de prijs van de bundel nog niet bekend.

Pakket Limited Edition

ControllerDe Batman PlayStation 4 en de controller hebben de kleur Steel Grey. Uiteraard is er een passende print op de PlayStation, maar helaas zie ik niets opmerkelijks aan de controller. Er is ook een bundel verkrijgbaar met een doorsnee zwarte PlayStation 4, waarbij ook de Blue-Ray en de DLC zit.

Batman Bundel standaard

De Batman: Arkham Knight-PlayStation 4 bundels komen tegelijkertijd uit met de game op 23 juni. Naast de exclusieve DLC krijgen PlayStation 4-gamers als eerste toegang tot bonusmateriaal, zoals extra missies en kostuums.

De DLC heet Scarecrow Nightmare en deze nachtmerrie heeft drie extra missies en een gevecht met een 30 meter lange Scarecrow.

Stemmen Poolse verkiezingen met de hand geteld

De stemmen die bij de Poolse presidentsverkiezingen in mei worden uitgebracht worden met de hand en rekenmachines geteld. Dat heeft de Poolse kiescommissie besloten, omdat er geen betrouwbaar elektronisch systeem is.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen najaar deden zich grote computerproblemen voor, waardoor het tellen van de stemmen grote vertraging opliep. Het schandaal leidde ertoe dat de meeste leden van de kiescommissie opstapten.

Volgens het nieuwe hoofd van de kiescommissie, Wojciech Hermelinski, wordt er nog altijd gewerkt aan het computersysteem. Of het klaar zal zijn voor de parlementsverkiezingen in dit najaar is nog onzeker.

Burgemeester nuanceert uitspraken over Turken

Burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze-Rijen heeft met uitspraken over betrokkenheid van Turken bij georganiseerde criminaliteit nooit de hele Turkse gemeenschap in zijn gemeente over één kam willen scheren. "Zo was het nooit bedoeld en dat wil hij rechtzetten", reageerde zijn woordvoerder dinsdag naar aanleiding van ophef over zijn uitlatingen in een interview. De burgemeester heeft vertegenwoordigers van de lokale Turkse gemeenschap uitgenodigd voor een gesprek.

Boelhouwer zei zaterdag in de Volkskrant dat in de Turkse gemeenschap een perfecte zwijgcultuur bestaat en dat alle Turken in Rijen van elkaar weten hoe ze legaal of illegaal aan hun geld komen.

De uitspraken schoten onder meer het Inspraakorgaan Turken (IOT) in het verkeerde keelgat. De organisatie eiste dat de burgemeester het onheuse beeld zou rechtzetten.

Het gesprek van de burgemeester met het bestuur van de Turkse moskee in Rijen staat donderdag gepland.

Geen Thalys door boom op Belgische spoor

Er rijden dinsdagmiddag geen internationale treinen tussen Nederland en België. Het spoor tussen Roosendaal en Antwerpen is bij Essen geblokkeerd door een omgewaaide boom. Hierdoor is ook de Thalys van Amsterdam naar Parijs gestremd. Dat laat de NS weten.

De spoorwegen hopen het internationale treinverkeer zo snel mogelijk te hervatten zodra de versperring is opgeruimd.

Met de trein naar Duitsland reizen is dinsdag vrijwel onmogelijk. De storm heeft bij de oosterburen voor flink wat overlast gezorgd. Veel sporen zijn geblokkeerd. "In tegenstelling tot België hebben we voor Duitsland wél een negatief reisadvies gegeven", aldus een woordvoerder van de NS.

Speciale detectives voor kindersekstoeristen

De ontwikkelingsorganisatie Terre des Hommes zegt met speciaal opgeleide 'detectives' een nieuwe slag te hebben geslagen in de strijd tegen kindersekstoerisme. De organisatie probeert zo pedoseksuelen te laten aanhouden in landen in Zuidoost-Azië waar de lokale autoriteiten dergelijke toeristen nog niet in het vizier hebben.

Terre des Hommes laat de onderzoekers op verschillende plekken in Indonesië, de Filipijnen, India en Nepal zoeken naar westerse en lokale pedoseksuelen. Dat heeft in het eerste jaar geleid tot 24 arrestaties, meldde de organisatie dinsdag bij de opening van een speciale fototentoonstelling in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Zes mensen werden ook echt veroordeeld en 93 kinderen konden worden opgevangen.

Terre des Hommes, dat uitbuiting van kinderen wil tegengaan, bedacht eerder het virtuele lokmeisje Sweetie.

Met de tentoonstelling '13 in een dozijn' wil de organisatie met foto's van Maarten Corbijn laten zien wat kindersekstoerisme betekent. De tentoonstelling is later te zien in Eindhoven, Den Haag, Leeuwarden en Hoofddorp.

Jim de Groot: Jezus komt op juiste moment

Voor Jim de Groot komt de rol van Jezus in The Passion precies op het juiste moment in zijn leven. "Ik heb gehoord dat ik al langer op de lijst stond", vertelt de zanger en acteur in De Telegraaf. "Maar het is maar goed dat ze me niet eerder hebben gevraagd. Het ging namelijk een tijdje niet zo goed met me."

Het leven van de zoon van Boudewijn de Groot bestond een tijd uit seks, drugs en rock-'n-roll. Hij liet zich uiteindelijk zes weken opnemen in een kliniek en kreeg intensieve therapie. "Ik ben toen cold turkey afgekickt van verschillende middelen." Na de scheiding van Susan, de moeder van zijn twee kinderen, kreeg hij een terugval. Maar hij krabbelde weer op.

Sindsdien gaat het goed met de inmiddels 42-jarige artiest. Hij deelt de zorg voor zijn zoon en dochter met zijn ex, schrijft liedjes voor een theatertournee en een nieuw album en Jezus is op zijn pad gekomen. The Passion is donderdag om 20.30 uur te zien op NPO1.

Jezus
Jezus is groter dan Jim dus beelden we die maar af (CC: Karl Wolfgang)

Gewapende man valt diamantair binnen

Een gewapende man heeft dinsdagmiddag geprobeerd een diamantair te overvallen op het Rokin in Amsterdam. Hij greep een medewerker vast en hield de aanwezigen onder schot. Gealarmeerde agenten waren snel ter plekke en konden de man arresteren voordat hij buit had gemaakt. Het zou gaan om Gassan Diamonds, maar de politie wil dit niet bevestigen.

De 49-jarige overvaller zonder vaste woon- of verblijfplaats liep rond 14.15 uur de zaak in. Toen de politie arriveerde, liet hij zijn wapen vallen en kon hij worden aangehouden. Niemand raakte gewond. De verdachte zit vast op het politiebureau voor nader onderzoek.

Gassan Diamonds werd in januari getroffen door een wisseltruc. Twee mannen met een Aziatisch uiterlijk maakten daarmee een diamant van 175.000 euro buit. De verdachten verwisselden tijdens een bezichtiging ongemerkt de dure diamant voor een goedkope zirkoniasteen, een nepdiamant. En in 2001 ging medewerker Dennis P. er vandoor met meer dan 8000 diamanten en andere juwelen. Hij verstopte ze in een magnetrondoos. Over deze roof zijn een boek en een film gemaakt.

Commissaris beloningsbeleid ABN AMRO stapt op

De commissaris die bij ABN AMRO verantwoordelijk is voor het beloningsbeleid stapt op. Peter Wakkie heeft besloten om met onmiddellijke ingang zijn functie neer te leggen, maakte ABN AMRO dinsdag bekend.

Hij vindt dat hij in het bijzonder verantwoordelijk is voor het besluit over de inmiddels teruggedraaide salarisverhoging voor zes bestuurders en de daarover ontstane ophef. Wakkie was vicevoorzitter van de Raad van Commissarissen en voorzitter van de commissie die zich met beloningen en benoemingen bezighield.

Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur, stelt in het persbericht: 'We zijn Peter Wakkie erkentelijk voor zijn bijdrage aan ABN AMRO vanuit zijn rol als commissaris. Ik heb Peter Wakkie leren kennen als een bevlogen en betrokken commissaris en ik ben hem erkentelijk voor zijn commitment.'

Minister Dijsselbloem van Financiën besloot eerder om de voorgenomen beursgang van ABN AMRO af te blazen, vanwege de onrust die was ontstaan over de salarisverhoging van de topbestuurders. De Raad van Commissarissen bleef van mening dat een hoger salaris verdedigbaar is.

Fusie Ziggo en UPC kost honderden banen

De samensmelting van Ziggo en UPC kost de komende drie jaar 450 vaste arbeidsplaatsen. Bovendien worden 'enkele honderden' tijdelijke en externe contracten niet verlengd. Dat maakte Ziggo dinsdag bekend.

Ziggo werd vorig jaar overgenomen door Liberty Global, dat ook al UPC onder zijn hoede had. De twee kabelexploitanten worden samengevoegd onder de merknaam Ziggo.

Door de fusie kan volgens Ziggo op een aantal plaatsen beter en efficiënter samengewerkt worden. Dat geldt met name voor afdelingen die zich bezighouden met productontwikkeling, innovatie en infrastructuur en voor het management.

Merkel en Hollande: Grieken moeten opschieten

De Griekse regering heeft geen tijd meer te verliezen en moet snel met plannen voor de aanpak van haar economie komen. Dat zeiden de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande dinsdag na een gezamenlijke kabinetsvergadering in Berlijn.

"Hoe eerder de Grieken voorstellen doen, hoe eerder we een overeenkomst kunnen sluiten", zei Merkel. Het overleg tussen Griekse ambtenaren vertegenwoordigers van de eurolanden noemde ze een begin. "Maar we zijn er nog niet."

Hollande sloot zich hierbij aan en zei dat er al 'te veel' tijd is verloren. De Griekse regering moet met concrete pannen voor bezuinigingen en hervormingen komen om het volgende deel van de door de eurolanden en het IMF beloofde hulpleningen te krijgen. Zonder steun dreigt het land de komende weken in grote financiële problemen te komen.

Vrouw toont blote tieten op Street View

Tot voor kort had niemand van haar gehoord, maar sinds zeer kort kent heel de wereld Karen Davis. En niet zo gek: de 38-jarige Australische toont namelijk haar imposante voorgevel op Google Street View.

Mevrouw Davis komt uit Port Pirie, een plaatsje onder de rook van Adelaide. Toen zij twee maanden geleden de Google-auto door haar straat zag rijden, bedacht ze zich niet. Ze trok haar topje omhoog en showde haar blote en enorme tieten. "Hij kwam zelfs nog eens terug om opnieuw te filmen", aldus de blondine. "Ik denk dat hij zeker wilde zijn dat hij het shot had."

Hoewel de zoekmachine haar kop wel blurde (wees maar blij), zijn haar tieten dus wel te zien. En daar is de Aussie maar wat trots op. Volgend jaar wordt ze 40 en wil ze topless gaan parachutespringen.

Update 17.19 uur:
Naar goed Amerikaans gebruik is het bewuste mokkel inmiddels volledig geblurd. En dat is maar goed ook. Toch hebben we voor de liefhebbers nog een screenshot:

Bram Ronnes technisch directeur volleybalbond

Bram Ronnes treedt half april aan als de nieuwe technisch directeur van de volleybalbond Nevobo. De 36-jarige oud-volleyballer wordt verantwoordelijk voor de topsportprogramma's van het volleybal, beachvolleybal en zitvolleybal.

Ronnes nam als beachvolleyballer samen met Emiel Boersma in 2008 deel aan de Olympische Spelen in Peking. Nadat hij zijn carrière als topsporter had beëindigd, begeleidde hij binnen het programma 'Goud op de Werkvloer' van Randstad sporters na hun actieve loopbaan.

Ronnes volgt Bert Goedkoop op, die tot 2013 de functie bekleedde. Hij gaat binnen de bond samenwerken met zijn broer Gijs, die coach van de beachvolleyballers is.

Trainer McLeish verlaat Genk

Alex McLeish is na dit seizoen geen trainer meer van de Belgische club KRC Genk. De Schot heeft dinsdag laten weten dat hij zijn contract bij de Limburgse eersteklasser niet verlengd.

De 56-jarige McLeish trad in augustus 2014 in dienst bij Genk. Hij trainde eerder Glasgow Rangers, de Schotse nationale ploeg en Aston Villa. Het lukte hem niet Genk in de Belgische competitie naar play-offs om de landstitel te loodsen. De club viel net buiten de top zes.

Tinkov roept op tot veranderingen

Oleg Tinkov roept op tot veranderingen in het wielrennen. De eigenaar de ploeg Tinoff-Saxo is bang dat het anders de verkeerde kant op gaat met de sport. "Er zullen dingen moeten veranderen", zegt de Rus in een verklaring op zijn pagina op Facebook. "Als er niets gebeurt, zal de sport sterven of van het ene naar het andere schandaal worden geslingerd."

Tinkov maakt zich vooral zorgen over de financiën. Hij stelt dat de teams nu vooral geld krijgen van sponsoren en verder aan de wedstrijden te weinig verdienen. "Dit is ondenkbaar in andere sporten. Teams zijn voor 99 procent van hun inkomsten afhankelijk van sponsoring en dit model is niet levensvatbaar noch duurzaam. Dit is de oorsprong van het dopinggebruik, de eindeloze schandalen en de hele 'grijze tint' die over deze prachtige sport hangt."

Buhari aan de leiding in verkiezingen Nigeria

Uitdager Muhammadu Buhari heeft dinsdag in de voorlopige uitslagen van de Nigeriaanse presidentsverkiezingen een ruime voorsprong genomen op de zittende president Goodluck Jonathan. Als Buhari wint en Jonathan opstapt, wordt het de eerste keer in de geschiedenis van Nigeria dat een oppositiepartij de macht op democratische wijze van een regerende partij overneemt.

Na telling van 22 miljoen stemmen uit 29 van de 36 deelstaten had Buhari een voorsprong van 1,5 miljoen stemmen op zijn rivaal. Buhari haalde een belangrijke slag binnen met zijn overwinning in de deelstaat Lagos, de zakenhoofdstad in het zuiden van Nigeria met het grootste aantal kiezers. Zijn overwinning in overwegend islamitische deelstaten in het noorden stond eigenlijk van tevoren al vast, maar Buhari boekte ook overwinningen in het zuidwesten en kreeg in het zuidoosten toch nog een derde van de stemmen. Volgens waarnemers is dit eerder de weerslag van een anti-Jonathan-stemming dan van een pro-Buhari-stemming.

Uitslagen moeten nog binnenkomen uit bolwerken van Jonathan in het christelijke zuiden, waaronder de olierijke deelstaat Rivers. Winnaar van de verkiezingen is de kandidaat die meer dan de helft van de stemmen krijgt en minstens een kwart van de stemmen in 24 van de 36 deelstaten en de federale hoofdstad Abuja.

Buhari is een voormalige militaire dictator, die zegt dat hij bekeerd is tot democratie. Het is de vierde keer dat hij een gooi doet naar het presidentschap. Zijn kansen zijn deze keer vergroot doordat de belangrijkste oppositiepartijen twee jaar geleden besloten een coalitie te vormen. Maar ook hebben veel Nigerianen het vertrouwen in Jonathan verloren, omdat hij zich ongevoelig toonde voor het lijden van de bevolking onder het geweld van islamitische extremisten in het noordoosten van het land.

Ruim 5 miljoen aangiftes binnen bij fiscus

Ruim 5,2 miljoen mensen hebben in de maand maart aangifte gedaan voor de inkomstenbelasting. De fiscus heeft daarmee nu tweederde van de aangiften binnen. Ruim 135.000 keer werd aangifte gedaan via de speciale aangifte-app. Dat heeft de Belastingdienst dinsdag bekendgemaakt.

De belastingpapieren invullen kan dit jaar nog tot 1 mei. Die extra maand is bedoeld om overbelasting van de systemen van de fiscus te voorkomen en mensen meer tijd te geven. Wie voor 1 juli duidelijkheid wil hebben over de aangifte, moet 'm wel voor 15 april opsturen.

Vanaf woensdag is er ook een app voor ondernemers die hen eraan herinnert wanneer de btw moet worden opgegeven.

Geometry Wars 3 krijgt gratis update

Het nieuwe Sierra brengt vandaag Geometry Wars 3: Dimensions Evolved uit. Met deze gratis update wordt de bestaande content van Geometry Wars 3: Dimensions bijna verdubbeld.

Geometry Wars 3: Dimensions Evolved geeft de single-player Adventure-mode van de oorspronkelijke game een boost met 40 extra levels, waaronder boss battles, 3D grid shapes en objectives, alsmede een nieuwe drone en de krachtige mogelijkheden van de Detonator. De Adventure-mode is verbeterd, zodat je nu als speler eenvoudiger vooruitgang boekt om je favoriete modes te kunnen ontgrendelen.

Daarnaast biedt Geometry Wars 3: Dimensions Evolved ook nieuwe uitdagingen voor die-hards. Zo pak je in de ‘Hardcore’ mode 20 levels op, zonder dat je een drone of super nodig hebt en ga je de strijd aan om topscores neer te zetten op individuele leaderboards. De game biedt nu meer dan 100 stages met rapid-fire action aan welke beschikbaar zijn op diverse game modes, waaronder een uitgebreide Classic mode. Ook krijg je bonus-challenges en is er een locale co-op mode voor maximaal vier spelers en een een online competitive multiplayer mode voor maximaal acht spelers.

Geometry Wars 3: Dimensions is al uit op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360, Windows, Mac en Linux. De uitbreiding is beschikbaar op PlayStation Network, Xbox Game Store en Steam.

Groene nieuwkomer in strijd om busvervoer

Een nieuw Nederlands bedrijf gaat zich mengen in de strijd om het busvervoer in de diverse stadsregio's. Het bedrijfje Go! wil alleen met elektrische bussen gaan rijden. Go! gaat een offerte maken voor voor het busvervoer in de regio Eindhoven, kondigde oprichter en voormalig ov-consultant Arjen Jaarsma dinsdag aan. De start-up gaat op zoek naar busleveranciers en durfinvesteerders.

De provincie Noord-Brabant is deze maand officieel begonnen met de aanbesteding in de regio Eindhoven. Marktpartijen kunnen reageren op de plannen voor het busvervoer in de 21 gemeenten.

Van Zutphen kan aan de slag als ombudsman

Na vijftien maanden is er weer een Nationale ombudsman. Reinier van Zutphen is dinsdag in de Tweede Kamer beëdigd voor een termijn van zes jaar. De procedure liep flinke vertraging op omdat Guido van Woerkom vorig jaar van de functie afzag nadat hij onder vuur was komen te liggen.

Van Zutphen was eerder president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak. Hij volgt Alex Brenninkmeijer op, die begin vorig jaar bij de Europese Rekenkamer aan de slag is gegaan. Fred van Dooren was sindsdien waarnemend ombudsman.

One Piece: Pirate Warriors 3 krijgt Special Edition

Bandai Namco heeft de pre-orderbonus en de Special Edition van One Piece: Pirate Warriors 3 bekendgemaakt. het spel met de rare club piraten in de hoofdrol komt in augustus uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita en pc via Steam.

De pre-orderbonus bestaat uit een exclusieve DLC die later niet alsnog te koop gaat zijn. Je krijgt twee kostuums, Luffy verkleed als gigantische vis en Sabo die de kleren van Lucy aan heeft. In de DLC zitten ook twee extra quests. De disc zal in een metalcase geleverd worden.

De Special Edition heeft de toepasselijke naam Doflamingo Edition gekregen. Deze is alleen voor PlayStation 3 en PlayStation 4 verkrijgbaar. Naast de game zit er ook een 16 centimeter hoge figurine van Doflamingo in het pakket.

In One Piece: Pirate Warriors 3 speel je de avonturen van Luffy en de zijnen na, maar dan op hack & slash-manier zoals Hyrule Warriors en Dynasty Warriors.

One Piece: Pirate Warriors 3 Special Edition

'Werkloosheid migrantenjongeren aanpakken'

Het kabinet gaat zich extra richten op de jeugdwerkloosheid onder migrantenjongeren. Ondanks de dalende werkloosheid onder Nederlandse jongeren in z'n totaliteit, is nog steeds rond de 30 procent van de migrantenjongeren werkeloos. "Onwenselijk hoog", aldus de ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Jet Bussemaker (Onderwijs).

De ministers gaan met honderd werkgevers afspraken maken om jongeren zo snel mogelijk aan de slag te krijgen. Asscher en Bussemaker nemen de adviezen over van Mirjam Sterk, die dinsdag haar laatste dag heeft als 'ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid'.

De nieuwe aanpak van de jeugdwerkloosheid heeft de afgelopen twee jaar effect gehad. Ongeveer 23.000 jongeren hebben een baan, leerwerkplek of stage gekregen bij een werkgever. Daarnaast zijn nog eens 9000 jongeren voorbereid op een opleiding of werk.

Georgië blijft integratie in EU nastreven

Georgië blijft verdere integratie in de NAVO en de Europese Unie nastreven. Dat heeft de Georgische president Giorgi Margvelasjvili dinsdag tegen het parlement gezegd.

In buurlanden van Rusland en nabijgelegen landen in de regio wordt met argusogen gekeken naar de Russische inmenging in Oekraïne. "De veiligheid en het welzijn van Georgië zijn direct verbonden aan Europese en Euroatlantische integratie", zei Margvelasjvili.

Vorig annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim. In Georgië riep dat de herinnering naar boven van de korte oorlog die het in 2008 uitvocht met Rusland, waarbij het de afvallige regio's Abchazië en Zuid-Ossetië verloor.

Dijsselbloem waarschuwde ABN AMRO voor reputatieschade

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft de ABN-top gewaarschuwd voor schade aan de reputatie van de bank als de voorgenomen salarisverhoging in 2014 zou worden doorgezet. Dat blijkt uit een verklaring van het ministerie, in reactie op berichtgeving in NRC Handelsblad dinsdagmiddag.

NRC bericht dat Dijsselbloem in het voorjaar van 2014 goedkeuring gaf aan de salarisverhoging en beloofde die te zullen verdedigen. Financiën stelt dinsdag dat de top van ABN AMRO op aandrang van Dijsselbloem in maart 2014 besloot af te zien van een bonus van 2 ton. Over de salarisverhoging van 16,7 procent (100.000 euro) werd vastgesteld dat die volgens de regels was.

"De minister heeft er nooit een misverstand over laten bestaan wat hij daarvan vindt en gewaarschuwd voor de schade voor de bank. Tegelijkertijd heeft hij erkend dat het juridisch en bestuurlijk correct is verlopen en in dat licht te verdedigen", aldus een verklaring van Financiën.

Dijsselbloem uitte de afgelopen weken kritiek op de loonsverhoging bij de ABN-top. Die was juridisch te verdedigen, maar in het licht van de situatie in de financiële sector slecht te begrijpen, zei hij. Hij noemde de verhoging ook een 'graat in de keel' en 'donders vervelend'.

Afgelopen vrijdag besloot de minister tot uitstel van de beursgang van de staatsbank, vanwege de ontstane onrust. Volgens de minister moet ABN-topman Gerrit Zalm ervoor zorgen dat zijn bank geen aanleiding meer geeft tot controverse in de maatschappij.

Na alle maatschappelijke en politieke kritiek zag de ABN AMRO-top zondag af van de loonsverhoging van 100.000 euro.

Dijsselbloem waarschuwde ABN AMRO voor schade
Dijsselbloem waarschuwde ABN AMRO voor schade (Foto: ANP)

Snel Kamerdebat over ABN AMRO

De Tweede Kamer gaat binnenkort in debat met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën over de positie van ABN AMRO. Voorafgaand daaraan moet de bewindsman een reeks vragen van Kamerleden beantwoorden over alle kwesties die rond de staatsbank spelen.

Zo zagen de topbestuurders van de bank na hevige kritiek af van een salarisverhoging en hadden medewerkers in Dubai de interne regels overtreden. Ook was er kritiek op de relatie van ABN AMRO met oliehandelaar Gunvor, waarvan wordt vermoed dat het is gelieerd aan de Russische president Vladimir Poetin.

Regeringspartij PvdA heeft het debat aangevraagd. "Het vertrouwen in de bank van medewerkers en de samenleving moet worden herwonnen en staat nu op het spel", zei Tweede Kamerlid Henk Nijboer van die partij.

Dijsselbloem stelde een kabinetsbesluit over de beursgang van ABN AMRO vrijdag uit vanwege de politieke en maatschappelijke onrust over de salarisverhogingen aan de top van de bank.

Snel Kamerdebat over ABN AMRO (Foto: Novum)
Snel Kamerdebat over ABN AMRO (Foto: Novum)

Lufthansa schrapt viering 60-jarig bestaan

Lufthansa heeft de viering van zijn zestigjarig bestaan op 15 april afgeblazen. De Duitse luchtvaartmaatschappij heeft hiertoe besloten 'uit eerbied voor de slachtoffers' van de crash van 24 maart in Frankrijk, waarbij een toestel van dochtermaatschappij Germanwings betrokken was.

Naar het zich laat aanzien liet de copiloot de Airbus op weg van Barcelona naar Düsseldorf opzettelijk neerstorten in de Alpen. Alle 150 inzittenden kwamen om het leven.

Miljoenenschade door storm

De storm en felle rukwinden waar ons land sinds zondag mee te maken heeft, leidt tot een miljoenenschade. Die schatting sprak het verbond van Verzekeraars dinsdagmiddag uit.

Zondag waren er al windstoten die in combinatie met regen schade veroorzaakten. Dinsdag is daar de storm bijgekomen. "We ramen de schade nu op een paar miljoen, maar dat bedrag zal nog wel oplopen", aldus een woordvoerder van het verbond.

Interpolis heeft op de afdeling schadeafhandeling extra personeel ingezet. "We krijgen vooral veel meldingen over kapotte ruiten, weggewaaide dakpannen, schade door omgewaaide bomen en waterschades."Bij het bedrijf zijn dinsdag tot 13.00 uur al zo’n negenhonderd schades gemeld. In totaal gaat het daarbij om circa 500.000 euro.

Miljoenenschade door storm
Miljoenenschade door storm (Foto: ANP)

Zware crash Steegmans in De Panne

Gert Steegmans is dinsdag al vroeg uitgevallen in de Vlaamse rittenkoers Driedaagse De Panne-Koksijde. De Belgische renner van Trek ging na ongeveer 20 kilometer onderuit in de eerste etappe en moest met een pijnlijke knie worden afgevoerd naar het ziekenhuis in Roeselare.

"De pech wil maar niet ophouden binnen onze ploeg. Ik hoop dat de blessures van Gert al met al nog meevallen, maar ik vrees er echt voor", zei ploegleider Dirk Demol.

Steegmans moest zondag ook al opgeven in Gent-Wevelgem nadat hij door de wind van zijn fiets werd geblazen en in een sloot belandde. Vorig jaar droeg Steegmans nog twee dagen de leiderstrui en eindigde hij als derde in De Panne.

Zijn ploeg Trek raakte door een val vorige week in de E3 Harelbeke ook al kopman Fabian Cancellara kwijt. De Zwitser liep rugletsel op en mist de grote voorjaarsklassiekers.

Southampton met Koeman uit rode cijfers

Southampton presteert sinds de komst van trainer Ronald Koeman niet alleen sportief beter dan verwacht, het gaat de Engelse club financieel ook voor de wind. De 'Saints' rapporteerden dinsdag voor het eerst in zes jaar positieve cijfers. De winst in 2014 bedroeg bijna 46 miljoen euro. Vorig jaar leed de club nog een verlies van 9 miljoen euro.

Southampton was in 2009 op sterven na dood. De club bivakkeerde in de derde divisie en stond wegens de hoge schuldenlast onder curatele. Pas toen de Zwitserse zakenman Markus Liebherr de club kocht, vond Southampton de weg terug omhoog. In 2012 was er de promotie naar de Premier League en nu is de club uit de rode cijfers.

Rummenige namens clubs in UEFA-bestuur

Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge van Bayern München treedt toe tot het dagelijks bestuur van de Europese voetbalbond UEFA. De voormalige Duitse topvoetballer neemt zitting namens de ECA, de belangenvereniging van de Europese topclubs. De UEFA en de ECA kwamen dat dinsdag overeen in Stockholm.

Vooralsnog is Rummenigge bestuurslid zonder stemrecht. Dat geldt ook voor de tweede, nog aan te wijzen afgevaardigde die namens de Europese clubs toetreedt tot het dagelijks bestuur. Pas na de statutenwijzing bij het UEFA-congres volgend jaar, op 23 maart in Boedapest, zijn de vertegenwoordigers van de ECA volwaardige bestuursleden van de UEFA.

Werkloosheid eurozone fractie gedaald

De werkloosheid in de eurozone is in februari gedaald naar 11,3 procent, van 11,4 procent een maand eerder. Dat is het laagste niveau sinds mei 2012, maakte het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag bekend.

Volgens Eurostat waren in februari in de eurozone 18,2 miljoen mensen werkloos, een daling met 49.000 in vergelijking met een maand eerder. Voor de gehele Europese Unie werd een werkloosheid gemeten van 9,8 procent, het laagste niveau sinds september 2011. In de EU zaten in februari bijna 23,9 miljoen mensen zonder betaald werk.

OM onderzoekt publicatie foto's MH17-stukken

Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar het uitlekken van foto's van wrakstukken van de MH17 die voor onderzoek in een hangar op vliegbasis Gilze-Rijen liggen. De foto's van onder meer de cockpit en vermeende fragmenten van een projectiel werden eerder deze maand op een Oekraïense website gepubliceerd.

Volgens minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie onderzoekt het OM 'het verkrijgen en publiceren' van de foto's. Het is nog niet duidelijk of daarmee regels zijn overtreden, aldus de minister.

Volgens hem is er nu geen reden om aan te nemen dat door de publicatie schade is ontstaan aan het strafrechtelijk onderzoek naar de vliegramp of aan de samenwerking in het internationale onderzoeksteam.

Zuivelboeren protesteren tegen intrekken melkquotum

Zuivelboeren zijn dinsdag in Brussel de straat opgegaan uit protest tegen het opheffen van de melkquota's door de Europese Unie. Zij vrezen een nieuwe boterberg.

"Nu de quota's zijn opgeheven, vrezen we dat de productie explodeert en dat we onze kosten niet meer kunnen betalen", zei de Belgische melkveehouder Yvan Deknudt, die met zijn tractor naar het Europees Parlement was gereden.

Aan het melkquotum komt woensdag een einde. De maatregel werd dertig jaar geleden in het leven geroepen om de massaproductie van zuivelproducten een halt toe te roepen die jarenlang had geresulteerd in zogenoemde melkplassen en boterbergen.

Door het opheffen van het quotum hoopt de EU dat Europese zuivelproducenten de concurrentie met de Verenigde Staten en Australië beter aankunnen.

Dak dreigt op A67 te waaien

Door harde windstoten dreigt een deel van het dak van het bedrijf Office Depot aan de Columbusweg in Venlo weg te waaien. Volgens nieuwssite 1Limburg bestaat er een risico dat delen van het dak op de naastgelegen snelweg A67 belanden.

Het dak bleek niet bestand tegen de storm die dinsdag over Nederland raast. Delen van het dak lieten los. Uit voorzorg is een deel van het parkeerterrein van het bedrijf afgesloten. Dakdekkers zijn aanwezig om de schade te herstellen, maar zij kunnen pas aan de slag als de wind minder krachtig is.

Er zijn geen gewonden gevallen. De brandweer adviseert medewerkers van Office Depot om binnen te blijven.


Een medewerker van het bedrijf filmde het loslaten van het dak

Ex-vrouw Dutroux trekt in bij oud-rechter

De Belgische Michelle Martin, de ex-vrouw van kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux, trekt in bij een oud-rechter in Namen. Ze kreeg eerder al toestemming een nieuw adres aan te vragen, omdat ze het klooster van de Arme Klaren in Malonne, vlakbij Namen, moet verlaten.

De oud-rechter vindt dat hij Martin kan helpen bij haar terugkeer in de maatschappij, meldden Belgische media dinsdag. Martin werd ruim 2,5 jaar geleden onder strikte voorwaarden vervroegd vrijgelaten. Sindsdien woonde ze in het klooster. De orde gaat echter verhuizen naar een kleiner gebouw.

Dutroux en Martin werden in 1996 gearresteerd in verband met de verdwijning van zes meisjes. Dutroux kreeg levenslang. Martin werd veroordeeld tot dertig jaar cel voor haar rol bij de ontvoering, verkrachting en dood van enkele meisjes.

Justin Bieber: mijn leven is niet makkelijk

Mensen die beweren dat Justin Bieber een makkelijk leven heeft, zijn wat hem betreft niet goed bij hun hoofd. Want de roem heeft ook grote nadelen, zegt het Canadese popidool in een interview met USA Today.

In het gesprek ging het vooral over de persoonlijke groei die Justin de afgelopen tijd heeft doorgemaakt. "Ik ben het type mens dat van zijn fouten moet leren. Soms wil ik iets gewoon uitproberen om te weten hoe het voelt. Maar ik was op een zeker punt niet gelukkig meer, ik was niet wie ik wilde zijn." De 21-jarige zanger ging naar eigen zeggen om met de verkeerde mensen, maar van hen heeft hij afscheid genomen. "Ik omring me nu met mensen die geven in plaats van nemen."

Dat Bieber nu een stuk positiever in het leven staat, klinkt ook door in zijn nieuwe muziek. "Ik heb mijn album helemaal omgegooid. Het was al af, maar het paste niet meer bij hoe ik me nu voel. Ik wil mijn verhaal vertellen, maar mensen ook hoop geven." Die hoop had de jonge artiest zelf op een zeker moment niet meer. "Het ging niet goed met me, maar daar moet je doorheen. Het gaat erom dat je weet dat er licht aan het einde van de tunnel is."

De interviewer wees erop dat veel mensen zich misschien af zullen vragen wat er zo zwaar is aan het leven van de steenrijke zanger. "Tenzij je dom bent, kun je volgens mij wel bedenken waarom het niet makkelijk is om in mijn schoenen te staan. Gebruik je hersens, dan begrijp je het wel. Ik heb geen privacy en sinds mijn dertiende word ik omgeven door camera's. Een mens moet fouten kunnen maken zonder dat iedereen erover oordeelt en dat was voor mij niet weggelegd."

De ex van zangeres Selena Gomez liet ook nog weten dat hij momenteel niet op zoek is naar een vaste relatie. Maar het meisje van zijn dromen moet in elk geval te vertrouwen zijn. "Ik wil op haar kunnen bouwen. Dit is een harde business en ik wil iemand die ik in vertrouwen kan nemen."

Nieuwe VVD-Kamerleden beëdigd

Chantal Nijkerken-de Haan (1973) en Leendert de Lange (1972) zijn dinsdag beëdigd als lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Ze vervangen Klaas Dijkhoff, die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie is geworden, en René Leegte, die moest opstappen omdat hij een betaalde bijbaan had die in strijd bleek met zijn Kamerwerk.

Alle 150 blauwe zetels in de Tweede Kamer zijn nu weer bezet. Het kabinet van VVD en PvdA kan bogen op een minimale meerderheid van 76 zetels. De liberalen (40 zetels) verloren onlangs een zetel aan Johan Houwers en de sociaaldemocraten (36 zetels) raakten eerder twee zetels kwijt nadat Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk uit de fractie waren gestapt.

Veel kritiek op Tekken 7

Na de bekendmaking van de laatste aanvullingen voor Tekken 7, heeft een aantal fans geklaagd over gerecyclede moves. Een aantal van de Rage Arts zijn rechtstreeks gekopieerd van onder andere Soul Calibur. Om deze beweringen kracht bij te zetten, heeft Tyler Bleu een filmpje gemaakt om ze te vergelijken.

Devil Jin komt ook in Soul Calibur voorbij met deze move en de combo van Jin deed hij ook al in Tekken Tag Tournament. Omdat dit dezelfde karakters betreft is de overeenkomst snel gevonden.

Maar het commentaar op nieuwkomer Josie Rizal is daarom veel venijniger. Zoals FOK!ker hugecooll reeds aangaf zijn veel moves gejat van Steve Fox en Bruce. In het filmpje kun je duidelijk de overeenkomsten zien met Soul Calibur’s Xiba. Uiteraard is het moeilijk om originele moves te verzinnen als je een spel baseert op bestaande vechtstijlen, maar hierbij was enige variatie wel leuk geweest.

Er is meer kritiek op Josie Rizal, maar dan over haar achtergrond. Ze heeft de naam van de Filipijnse held José Rizal en ze draagt de kleuren van de Filipijnse vlag, maar daar houdt het ook mee op. Op de Filipijnen is de nationale vechtsport Eskrima, waarbij er voornamelijk wordt gevochten met een baton en messen. Josie heeft een aantal Eskrima-moves, maar geen stokken of messen.

 Eskrima mes

Hier een kort voorbeeld van Eskrima en hoe een dame dat doet.

Josie maakt ook geen Filipijnse geluiden en heeft geen Filipijns accent. Katsuhiro Harada had hier al eerder op gereageerd via Twitter.

De nationale commissie voor cultuur en kunst (NCAA) van de Filipijnen bemoeit zich er nu ook mee. Dr. Leodenito Cañete zegt niet blij te zijn met de weergave van hun held Rizal door Josie. Hij onderneemt stappen om de verkeerde indruk die zij afgeeft te ‘corrigeren’. “Het is voor ons moeilijk te voorkomen dat andere landen zulke personages maken, want de Filipijnen zijn erg populair wereldwijd.”, zegt Cañete.

De komst van Arabier Shaheen genereerde voornamelijk positieve berichten. Waar dit verschil in zit, is moeilijk vast te stellen.

Zayn Malik laat solowerk horen

Nog geen week na zijn vertrek uit One Direction is Zayn Malik al aan de slag met nieuw solomateriaal. Zijn producer Naughty Boy deelde dinsdag een demo via SoundCloud.

"Laat de muziek spreken", zo schrijft de producer in het korte commentaar bij de demo van de ballade I Won't Mind die binnen een uur tijd al meer dan een half miljoen keer werd beluisterd. "Er is niks dan liefde voor wat achter is gelaten." Op Twitter verwees Naughty Boy even later nogmaals naar het vertrek van Malik uit One Direction: "Respecteer jezelf genoeg om weg te lopen van dingen die je niet meer van dienst zijn, laten groeien of gelukkig maken."

Vermoed wordt dat Malik en zijn producer al uitgebreid aan de slag zijn voor een album dat in 2016 uit moet komen. De zanger zou al een tijdje bezig zijn met het schrijven van eigen nummers.

Werkloosheid Duitsland op laagste niveau ooit

De werkloosheid in Duitsland is in maart gedaald naar het laagste niveau ooit, met 6,4 procent van de beroepsbevolking. Dat blijkt uit cijfers die het Duitse federale arbeidsbureau dinsdag naar buiten bracht.

In februari bedroeg de Duitse werkloosheid nog 6,5 procent, wat al het laagste niveau was sinds het begin van de metingen meer dan twintig jaar geleden. "De gunstige ontwikkeling van de arbeidsmarkt houdt verder aan", aldus het arbeidsbureau.

Het aantal werklozen in de grootste economie van Europa zakte in maart met 15.000 naar bijna 2,8 miljoen. Economen hadden in doorsnee verwacht dat het aantal werklozen met 12.000 zou dalen. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Voorlopig certificaat voor Jeugdzorg Brabant

Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant heeft een voorlopig certificaat gekregen en mag weer kinderen aannemen. Interim-directeur Durk Kooistra heeft dat dinsdag laten weten.

Als enige in Nederland slaagde Bureau Jeugdzorg in Brabant er eind 2014 niet in om een certificaat te krijgen van het Keurmerkinstituut en dat leidde tot zorgen in alle Brabantse gemeenten.

Door bezuinigingen waren er te weinig gecertificeerde medewerkers over en personeel moest worden bijgeschoold. Kinderen werden afgelopen maanden geholpen via de William Schrikker Groep.

Het voorlopige certificaat is twee jaar geldig maar directeur Kooistra streeft ernaar om zo snel mogelijk een definitief certificaat te krijgen.

Ruim 4 ton boete voor leidinggevenden

Nederlandse bedrijven hebben sinds 2013 voor ruim 433.000 euro aan boetes ontvangen voor overtredingen waarbij leidinggevenden betrokken waren. In deze gevallen krijgt niet alleen het bedrijf een boete maar ook de verantwoordelijke baas of chef. Dat meldde de Inspectie SZW dinsdag.

De afgelopen twee jaar heeft de inspectie 25 keer een leidinggevende beboet. Dat gebeurt als sprake is van persoonlijk verwijtbaar handelen. De hoogste boete was 68.000 euro.

De boete voor een leidinggevende is doorgaans de helft van de boete die het bedrijf krijgt. Boetes die de inspectiedienst oplegt aan bedrijven, dus niet aan personen, gaan meestal over zaken als overtreding van de Arbeidstijdenwet of de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag.

Thaise juntaleider wil nog meer macht

De Thaise premier en legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha heeft de koning formeel om toestemming gevraagd de staat van beleg in het land op te heffen. In plaats daarvan wil Prayuth echter een wet van kracht laten worden die volgens critici nog draconischer is dan de noodtoestand.

Prayuth wil Artikel 44 van de tijdelijke grondwet die de junta instelde doorvoeren. Hiermee zou de juntaleider feitelijk absolute macht krijgen over de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht. Critici van de legercoup vorig jaar willen al langer dat de junta de noodtoestand schrapt, maar dit zal niet zijn wat ze in gedachten hadden. De Thaise media hebben Artikel 44 ook wel de 'dictatorwet' genoemd. Toen in de jaren zestig een vergelijkbare wet van kracht was werden mensen buitenrechtelijk geëxecuteerd.

"Artikel 44 zou betekenen dat Prayuth de wet is. Hij kan mensen opsluiten zonder aanklacht, zonder rechtszaak, zo lang als hij wil", zei columnist Pravit Rojanaphruk.

Volgens Prayuth zal het zo'n vaart niet lopen en wil hij Artikel 44 op 'constructieve' wijze gebruiken om veiligheidskwesties op te lossen. "Maak je geen zorgen", zei Prayuth tegen verslaggevers. "Als je niets verkeerd doet, is er geen reden om bang te zijn."

Twee man in cockpit is 'verstandig besluit'

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Luchtvaart) vindt het verstandig dat ook bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen voorlopig altijd twee bemanningsleden aanwezig zijn in de cockpit. Volgens haar is die maatregel belangrijk om het vertrouwen van passagiers in de veiligheid van de luchtvaart te behouden.

Mansveld schreef dat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer over de vliegramp afgelopen dinsdag met een toestel van Germanwings in de Franse Alpen. De Europese dienst voor veiligheid in de luchtvaart (EASA) kwam naar aanleiding daarvan met de tijdelijke aanbeveling dat er tijdens vluchten minstens twee bemanningsleden in de cockpit moeten zijn, onder wie een gekwalificeerde piloot.

Tienermeisje uitgewoond door fontein

Shelby Clarke uit Manchester heeft een pijnlijke les geleerd. Het inmiddels 19-jarige meisje besloot namelijk vijf jaar geleden om een enorme fontein tussen haar benen te laten spuiten. Er stond echter zoveel druk op de attractie, dat ze volledig werd uitgewoond en ze nu nog altijd geen seks kan hebben.

Het Engelse meisje ging op haar veertiende, in oktober 2009, met haar familie naar The Pleasure Beach in Blackpool. Omdat het Halloween was, besloot het gezin een hotelletje te boeken bij het attractiepark. Toen ze net waren gearriveerd, ging Shelby met haar destijds 16-jarige zus naar het pretpark en deden zij de belofte voor het avondeten terug te zijn.

Eenmaal binnen ontdekten de meisjes een nieuwe attractie: The Spectacular Dancing Water Fountain. Deze bestaat uit een groot aantal fonteinen die het water hoog de lucht in spuiten. Omdat tienermeisjes gek zijn op alles wat maar spuit, besloten zij het voorbeeld van andere kinderen te volgen en tussen de stralen door te lopen.

"Terwijl wij aan het spelen waren, spoot een enorm krachtige straal tussen mijn benen", aldus Shelby. "Ik viel omver en voelde dat ik naar de wc moest. Toen ontdekte ik overal bloed." Hierna strompelde ze met haar zus terug naar het hotel en belde moeders de ambulance.

Eenmaal in het ziekenhuis bleek de fontein een waar slachtveld te hebben aangericht. Ze was van haar kont tot haar vagina volledig opengescheurd. Volgens artsen leek het zelfs alsof ze gruwelijk was verkracht.

Hoewel haar zus Sarah maar bleef volhouden dat Shelby door een fontein uiteen was gereten, weigerden de artsen dit te geloven. Onmogelijk, vonden de artsen. Een waterstraal zou nooit zoiets kunnen aanrichten, zo reageerde de dokter.

Tijdens een twee uur durende operatie werd het tienermeisje weer opgelapt. Maar liefst 250 hechtingen waren hiervoor nodig. Pas na drie dagen mocht ze weer naar huis.

Shelby heeft inmiddels dikke verkering met Danny, maar seks is onmogelijk. Het doet allemaal nog te veel pijn. Hoewel haar vriendje haar zoveel mogelijk ondersteunt, is de jonge vrouw doodsbang dat hij haar zal verlaten.

Het voornoemde pretpark is in de tussentijd door het gezin Clarke aangeklaagd. En met succes. The Pleasure Beach heeft na een lange rechtszaak een flinke schadevergoeding naar Shelby's bankrekening overgemaakt.

Treinverkeer heeft last van storm

Het treinverkeer begint flinke last van de storm te krijgen. Op meerdere plekken zijn bomen en takken op het spoor gekomen. Zo rijden er voorlopig geen treinen rond Zutphen, tussen Zwolle en Heino en tussen Landgraaf en Aken.

Net over de grens tussen Emmerik en Keulen ligt het treinverkeer ook plat. Tussen Utrecht Centraal en Hilversum en tussen Almelo en Hengelo rijden minder treinen, aldus de NS. Bij Leeuwarden is een bovenleiding kapot, waardoor treinen later aankomen.

Tussen Amsterdam Centraal en Breda rijden dinsdag een groot deel van de dag minder intercity's vanwege de weersomstandigheden. De NS liet in de nacht van maandag op dinsdag al weten dat er geen intercity direct-treinen rijden over de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam Centraal en Breda.

VN en Rode Kruis bezorgd om doden Jemen

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis maken zich grote zorgen over het grote aantal burgerslachtoffers in Jemen. De afgelopen week heeft een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië luchtaanvallen uitgevoerd op sjiitische Houthi-rebellen.

In een verklaring zeiden de organisaties dat er zeker negentien burgerdoden zijn gevallen toen een vluchtelingenkamp in het noorden van Jemen werd getroffen. Nog eens 35 mensen, onder wie elf kinderen, zijn gewond geraakt. Maandag zouden er ook dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Volgens de Houthi's gaat het om veertig doden, maar Artsen Zonder Grenzen spreekt van 29 doden.

Het Internationale Rode Kruis heeft alle partijen opgeroepen om de levering van medische hulp toe te staan.

Damrak Amsterdam even dicht om storm

Het Damrak in Amsterdam is dinsdagmiddag bijna twee uur afgezet geweest omdat een groot steigerdoek door de storm naar beneden dreigde te komen. Het doek van 100 bij 20 meter, dat aan de gevel van een winkelpand hing, werd door de brandweer verwijderd. Even voor 14.00 uur kon de drukke straat in het centrum van de stad weer worden vrijgegeven.

Ook het tramverkeer over het Damrak lag tijdelijk stil, omdat uit voorzorg de stroom van de bovenleiding was gehaald.

SP Rotterdam negeert NEE/JA-sticker

De Socialistische Partij in Rotterdam heeft opnieuw een tik op de vingers gekregen van de Reclame Code Commissie. De partij deed onlangs weer een huis-aan-huisfolder in een brievenbus waarop met een sticker was aangegeven dat de bewoner geen ongeadresseerd drukwerk wil ontvangen. Die bewoner maakte vervolgens bezwaar.

De Reclame Code Commissie liet dinsdag weten dat de SP al vaker was verteld dit niet meer te doen, maar dat de partij de NEE/JA-stickers blijft negeren. In de SP-folder worden denkbeelden en lidmaatschap van de partij aangeprezen.

Hakken verborgen talent van boerin Bertie

Boerin Bertie heeft op de afterparty van Boer zoekt vrouw een verborgen talent getoond. De Zeelandse blijkt heel goed te kunnen hakken. AD.nl heeft een filmpje van 'gabberin' Bertie op YouTube geplaatst.

BZV-presentatrice Yvon Jaspers zegt in het filmpje dat Bertie vroeger als dj in Zeeland heeft gewerkt. Als dj Gijs Staverman vervolgens een oude hit van happy hardcore-dj Paul Elstak opzet, laat Bertie zien dat ze het hakken nog niet is verleerd.

'Collectegeld Hartstichting naar dierproeven'

De Nederlandse Hartstichting financiert tientallen projecten waarbij gebruikgemaakt wordt van vaak pijnlijke dierproeven. Daarvoor waarschuwt de Stichting Animal Rights dinsdag, in aanloop naar de jaarlijkse collecteweek.

De in totaal 25 experimenten met muizen, ratten, cavia's, vissen, honden en varkens vinden plaats op negen universiteiten in binnen- en buitenland. "Onderzoekers bootsen menselijke gebreken na in de lichamen van levende dieren. Ze wekken hartfalen en beroertes op, beschadigen hartaders, versnellen aderverkalking via injecties en snijden zenuwen door zodat bepaalde lichaamsfuncties uitvallen. Deze experimenten zorgen voor stress, angst en pijn bij de proefdieren", zegt Robert Molenaar, directeur van de dierenwelzijnsorganisatie.

De Hartstichting stelt in een reactie dat de onderzoeken hard nodig zijn, omdat Nederland meer dan een miljoen hart- en vaatpatiënten telt.

Turkije gaat Syrische rebellen trainen

Turkije kan in mei beginnen met het trainen en bewapenen van Syrische rebellen die in gevecht zijn met Islamitische Staat. Het land werkt daarbij samen met de Verenigde Staten.

De VS hebben zo'n twaalfhonderd gematigde Syrische rebellen gescreend die kunnen worden toegelaten tot de trainingen, die plaatsvinden in Turkije, Saudi-Arabië en Qatar. Washington stelt het komende jaar een half miljard dollar beschikbaar voor de training van in totaal vijfduizend man.

De Turkse minister van defensie Ismet Yilmaz liet dinsdag weten dat beide landen nog bestuderen welke strijders worden toegelaten tot het programma.

Dubieuze veroordeling lekkende AIVD'ster

De Hoge Raad heeft de veroordeling van een oud-medewerkster van de geheime dienst AIVD bevestigd. Heleen S. kreeg van het gerechtshof in Den Haag zestien maanden cel, omdat ze in 2009 staatsgeheimen had gelekt naar De Telegraaf.

De partner van S., Hans H., kreeg destijds acht maanden opgelegd. De zaak tegen hem moet wel over. De Hoge Raad vindt dat het gerechtshof niet goed duidelijk heeft gemaakt in hoeverre hij opzettelijk betrokken was bij het geven van de staatsgeheimen.

De rechtbank in Haarlem sprak de twee in eerste instantie vrij omdat het bewijs tegen hen op een foute manier zou zijn verkregen. De AIVD had namelijk journaliste Van der Graaf afgeluisterd terwijl dat niet mocht en was er zo achter gekomen wie het lek binnen de eigen dienst was.

Amsterdamse roeivereniging Nereus verwoest bungalow Beekse Bergen

Leden van de Amsterdamsche roeivereniging Nereus lieten een bungalow op vakantiepark Beekse Bergen in Hilvarenbeek totaal verwoest achter.

De Amsterdammertjes trokken onder andere schilderijen en lampen van de muur, staken de keuken in brand en maakten een tafel compleet van kant. "Dit groepje heeft het niet helemaal begrepen, alles ligt in puin. De schade wordt geschat op zo’n tienduizend euro", aldus Ron van Kuijk woordvoerder van Libéma, de eigenaar van het park.

Afgelopen weekend waren er roeiwedstrijden op de naastgelegen roeibanen. "Dan is ons park natuurlijk ideaal", vertelt Van Kuijk. "Er is wel vaker iets gebeurd maar dit is een absoluut dieptepunt. Ze hebben de hele boel verbouwd."

De wedstrijdleiding besloot alle deelnemende teams van Nereus direct te diskwalificeren.

Daarnaast is het incident ook gemeld bij de Koninklijke Nederlandse Roeibond. "We zijn wel blij met de manier waarop Vidar en ook Nereus dit incident hebben opgepakt. Vooraf hebben we afspraken over wat te doen als er een incident plaats zou vinden. De rekening gaat naar Nereus, zij zullen de schade op de personen zelf proberen te verhalen." 

Het is nog niet bekend of het vakantiepark aangifte gaat doen. Het lijkt erop dat het intern opgelost zal worden en de daders ongestraft wegkomen.

Aanval uurrecord Dowsett in Manchester

De Britse wielrenner Alex Dowsett heeft een andere locatie uitgekozen voor zijn aanval op het werelduurrecord. De drievoudig Brits kampioen tijdrijden doet nu zijn poging op 2 mei op de wielerbaan van Manchester. Hij gaat proberen het record van de Australiër Rohan Dennis aan te scherpen. Dennis kwam op 8 februari in het Zwitserse Grenchen tot een afstand van 52,491 kilometer.

Dowsett had zijn recordpoging aanvankelijk gepland op 27 februari in Londen. Maar hij kwam ten val in een training, brak zijn sleutelbeen en stelde zijn onderneming uit. In de tussentijd hebben de Zweed Gustav Larsson en de Nederlander Thomas Dekker tevergeefs geprobeerd het record van Dennis te verbeteren. Dekker kwam op 25 februari in Mexico tot 52,221 kilometer. Hij heeft zijn carrière inmiddels beëindigd.

Kuipers leidt topper tussen AZ en Feyenoord

Scheidsrechter Björn Kuipers leidt zondag de topper in de Eredivisie tussen AZ en Feyenoord. De twee ploegen zijn verwikkeld in een strijd om de derde plek in de Eredivisie. Feyenoord bezet deze plek nu met 54 punten. AZ heeft vier punten achterstand op de Rotterdamse rivaal.

De KNVB maakte dinsdag ook de scheidsrechters bekend voor de halve finales van de beker. Pol van Boekel is volgende week woensdag de arbiter bij de wedstrijd tussen FC Groningen en Excelsior. Danny Makkelie fluit dinsdag de andere halve eindstrijd tussen FC Twente en PEC Zwolle. Hij leidt vrijdag ook de mogelijke kampioenswedstrijd van NEC in de Jupiler League tegen Sparta.

Van Boekel heeft zondag ook FC Utrecht - Ajax onder zijn hoede. Richard Liesveld is de scheidsrechter bij de ontmoeting tussen koploper PSV en FC Twente.

Milik aantal weken aan de kant met blessure

Coach Frank de Boer van Ajax kan de komende weken niet beschikken over Arek Milik. De Poolse spits is zondag in het EK-kwalificatieduel met Ierland geblesseerd geraakt aan zijn linkerknie. Onderzoek in Amsterdam heeft uitgewezen dat de buitenste knieband ernstig verrekt is. Dat heeft Ajax dinsdag laten weten.

Milik viel tegen Ierland in de 84e minuut uit. Polen stond op dat moment nog met 0-1 voor, maar zag Ierland in blessuretijd gelijkmaken.

Verwarring over autoprogramma Top Gear

Berichten dat ook de uitvoerend producent van het populaire autoprogramma Top Gear is opgestapt, zijn onwaar. Dat heeft de BBC verklaard nadat dinsdag een e-mail van producent Andy Wilman was uitgelekt. "We hebben ze verlaten terwijl ze nog meer wilden. Dat is op zich al een hele prestatie voor een show die dertien jaar geleden begon", schreef Wilman in de mail, die in handen van de autowebsite Jalopnik was gekomen.

Het bericht was geen afscheid, maar een 'bedankje' aan het eind van een tijdperk, reageerde de producent op de publicatie. "Het was geen ontslagverklaring en het was ook niet bedoeld voor de openbaarheid."

Andy Wilman is een oude schoolvriend van Jeremy Clarkson en blies Top Gear in 2001 samen met de controversiële presentator nieuw leven in.

De BBC weigerde vorige week Clarksons contract te verlengen omdat hij een producer zou hebben uitgescholden en geslagen. Zijn co-presentatoren James May en Richard Hammond hebben laten weten dat ze mogelijk ook vertrekken bij de show, die wereldwijd te zien is en de BBC enorme winsten oplevert.

Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)
Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)

Politie schiet na rammen patrouillewagen

De politie heeft dinsdagochtend in Echt (Limburg) waarschuwingsschoten gelost nadat inbrekers met hun auto een politieauto hadden geramd.

Agenten waren uitgerukt na een melding over een inbraakpoging in een apotheek. Toen de politie ter plaatse kwam probeerden de drie daders te vluchten en reden ze frontaal op de politie in. Vervolgens gingen ze er te voet vandoor en loste de politie enkele waarschuwingsschoten.

NAVO-flitsmacht speerpunt richting Rusland

De NAVO-flitsmacht geldt als het nieuwe paradepaardje van het Noord-Atlantisch bondgenootschap. Het gaat om een troepenmacht van NAVO-landen die zeer snel, binnen twee dagen, inzetbaar moet zijn om andere NAVO-lidstaten bij te staan.

De flitsmacht is een reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Oost-Europese NAVO-landen vrezen het volgende slachtoffer te worden. De flitsmacht moet de Russen afschrikken. De NAVO wil benadrukken dat een aanval op één lidstaat automatisch zal worden opgevat als een aanval op alle NAVO-leden.

NAVO-topman Jens Stoltenberg bestempelt de nieuwe eenheid als 'speerpunt' van de al bestaande snelle reactiemacht NATO Responce Force. Het is de bedoeling die reactiemacht uit te breiden van 13.000 naar 30.000 soldaten.

Nederland, Duitsland en Noorwegen nemen het voortouw bij het opzetten van de speerpunt. Defensie stelt voor de testfase ongeveer tweehonderd manschappen beschikbaar. De Duitsers en Noren doen met ongeveer zeshonderd militairen mee.

Uiteindelijk zal de flitsmacht, die eind volgend jaar operationeel moet zijn, zo'n 5000 man tellen. In de drie Baltische staten en in Polen, Roemenië en Bulgarije komen steunpunten.

Evolve heeft er een monster bij

Vanaf vandaag is het nieuwe monster Behemoth, de vier nieuwe hunters, gratis Observer Mode en meer speelbaar in Evolve. Daarnaast zijn de Broken Hill Mine en Broken Hill Foundry maps gratis beschikbaar op Xbox One en vanaf 30 april op pc en PlayStation 4.

Het nieuwe monster in Evolve, Behemoth genaamd, is een tank van een monster die verandert in een gigantisch, vernietigend rotsblok dat zich door de omgeving heen rolt voor snelle verplaatsing. Behemoth is gratis voor degenen die Evolve gepreordered hebben bij aangesloten retailers als deel van de Monster Expansion Pack, en is apart verkrijgbaar voor €14,99.

Ook voegen vier nieuwe hunters zich bij de Evolve line-up: Torvald, een cyborg met een mortier kanon; Crow, een trapper met een Batray als huisdier om monsters op te sporen. Slim, een genetische gemodificeerde medic en Sunny, een support met een mini nuke granaatwerper. Iedere nieuwe hunter heeft nieuwe wapens, spullen en abilities. De vier hunters zijn beschikbaar als deel van de Evolve Hunting Season Pass samen met drie Monster skins voor €24,99. Iedere hunter kan ook apart gekocht worden voor €7,49.

Apothekers: werk niet mee aan dodelijke injecties

De Amerikaanse beroepsorganisatie voor drogisterijen roept haar leden op geen middelen meer te leveren aan de autoriteiten als die van plan zijn om daarmee dodelijke injecties te maken voor terechtstellingen. De oproep kan het voor staten waar de doodstraf wordt uitgevoerd nog moeilijker maken vonnissen te voltrekken. Eerder besloten Europese bedrijven al de ingrediënten voor de dodelijke cocktail niet meer te leveren.

In haar oproep schrijft de American Pharmacists Association dat het leveren van medicijnen waarmee mensen worden gedood indruist tegen de rol die drogisterijen horen te spelen binnen de gezondheidszorg. De organisatie kan haar leden tot niets verplichten, maar de ethische richtlijnen die ze opstelt worden wel vaak gevolgd door haar leden, waar de groep er meer dan 62.000 van heeft. Vakorganisaties voor artsen en anesthesisten stelden eerder al vergelijkbare richtlijnen op.

Nu het voor steeds meer staten bijzonder moeilijk wordt om aan de dodelijke injecties te komen wordt er naar andere, ouderwetsere methodes teruggegrepen. Zo is het in Utah sinds kort weer toegestaan executies uit te voeren met een vuurpeloton of de elektrische stoel. In Oklahoma is een wetsvoorstel ingediend om terechtstellingen met lachgas uit te voeren, als de injecties niet beschikbaar zijn.

'Beveiliger Maagdenhuis van trap geduwd'

Een groep dronken studentjes is gisterenavond het Maagdenhuis binnen gedrongen. Hierbij raakte een beveiliger gewond. De Universiteit van Amsterdam neemt het incident zeer hoog op. "Dit is heel erg."

Rond tien voor vier 's nachts kreeg de politie een melding van ongeregeldheden. Een beveiliger zou van de trap zijn gevallen of geduwd en bij de schermutseling een flinke snee in zijn gezicht hebben opgelopen. Een woordvoerder van de politie spreekt van een schermutseling op het Spui. "De beveiliger is naar de eerste hulp gegaan. Maar verder is er weinig duidelijk, omdat mensen ter plekke niets wilden zeggen." Ook is er nog geen aangifte gedaan.

UvA-woordvoerder Yasha Lange vindt de situatie "heel naar" en wijst erop dat het helaas niet voorkomen kon worden. "De deur is altijd open, dus het kan gebeuren." Volgens studenten van actiegroep De Nieuwe Universiteit kwam een groep van acht tot tien corpsballen binnen. "Hierop vroeg de beveiliging ze weg te gaan, daarbij is een beveiliger van de trap gevallen of geduwd. De corpsballen waren ontzettend dronken en wilden kijken naar mensen die slapen", zegt een van de Maagdenhuisbezetters die het een eng idee vindt om bekeken te worden in haar slaap. De bezetters willen de deur van het pand nu vroeger in de nacht dicht doen.

Een televisieploeg van Powned ging undercover en legde blowende activisten vast. Ook zou er volgens de televisiemakers geen studenten meer aanwezig zijn in het pand, maar alleen beroepsactivisten. Hoewel deze berichten onbevestigd zijn, helpt het de beeldvorming van de bezetting niet.

'Minister zou ABN AMRO verdedigen'

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft in het voorjaar van 2014 goedkeuring gegeven aan de omstreden loonsverhoging voor de top van ABN AMRO. Ook heeft hij toegezegd dat hij die publiekelijk zou verdedigen. Dit schrijft NRC Handelsblad dinsdag op basis van een brief die ABN AMRO in augustus 2014 heeft verstuurd aan de stichting die voor de staat de aandelen van de bank beheert.

De krant zegt in het bezit te zijn van de brief, die is ondertekend door topman Gerrit Zalm en president-commissaris Rik van Slingelandt. De brief verwijst naar een gesprek op 7 maart vorig jaar, waarin de minister zou hebben "toegezegd dat hij de uitkering van deze toeslag zal verdedigen''. Ook heeft hij "zijn tevredenheid geuit over de wijze waarop de beloningsdiscussie is opgelost'', aldus NRC Handelsblad.

Fapbug in Senran Kagura Estival Versus

Nadat eerder de Dead or Alive: Last Round nude-mod verscheen voor de pc-versie van de game doen we er met Senran Kagura Estival Versus nog eens een schepje boven op. Er is namelijk een bug gevonden die een naakte versie van één van de personages beschikbaar maakt.

De "bug" werd gevonden in de 1.02-versie van de PlayStation Vita-versie en maakt het mogelijk om vanuit Diorama-modus van de game opnames te maken van de personages in verschillende kledingstukken en posities.

Senran Kagura Versus is nog niet aangekondigd voro een Westerse release, wij mogen gaan eerst aan de gang gaan met Senran Kagura 2: Deep Crimson.

Iets hogere omzet erotiekconcern Beate Uhse

Het Duitse erotiekconcern Beate Uhse, moederbedrijf van Christine le Duc en Pabo, heeft vorig jaar een iets hogere omzet behaald.

De omzet bedroeg bijna 143 miljoen euro, tegen 142 miljoen euro een jaar eerder. De verkoop via de Europese groothandelsactiviteiten nam toe, geholpen door de uitgebreide samenwerking met internethandelaar Amazon. Bij de winkels daalde de omzet echter, maar dat kwam vooral door het sluiten van de winkel en het museum in Berlijn.

Het bedrijfsresultaat ging licht omhoog naar 10,3 miljoen euro. Beate Uhse wordt geleid door de Nederlander Serge van der Hooft.

EasyJet wil snel uitbreiden op Schiphol

EasyJet stationeert vanaf komend najaar een vierde toestel op Schiphol, dat sinds deze week de thuisbasis is van drie vliegtuigen van de prijsvechter. Dat heeft bestuursvoorzitter Carolyn McCall dinsdag bekendgemaakt bij de opening van de nieuwe basis van de Britse maatschappij op Schiphol.

Het vierde vliegtuig zorgt voor werk voor veertig extra bemanningsleden. Die komen bovenop de circa 120 banen die easyJet heeft gecreëerd door Schiphol als uitvalsbasis te gaan gebruiken.

"Wij zijn trots op de bijdrage die we daarmee leveren aan de Nederlandse economie", zei McCall. EasyJet vliegt vanaf het najaar van Schiphol naar een kleine dertig bestemmingen. Daarvan zijn er tien nieuw.

Schiphol (Foto: Novum)
Schiphol (Foto: Novum)

Polen gaat Oekraïense legerinstructeurs trainen

Polen is van plan dit jaar vijftig Oekraïense legerinstructeurs te trainen. Het plan is onderdeel van een strategie van de NAVO de Oekraïense militaire slagkracht te verbeteren, vanwege de burgeroorlog in het oosten van dat land.

De trainingen zullen in juni, september en oktober plaatsvinden in Polen, liet het Poolse ministerie van defensie dinsdag weten. Het trainingsprogramma van de NAVO, waaraan ook andere lidstaten deelnemen, is bedoeld om het Oekraïense leger op hetzelfde niveau te krijgen als de troepen van het bondgenootschap.

Vluchtgarage mag elk moment worden ontruimd

De Vluchtgarage in Amsterdam, waar een grote groep uitgeprocedeerde asielzoekers verblijft, mag elk moment worden ontruimd. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald nadat het Openbaar Ministerie (OM) hoger beroep had aangetekend tegen het vonnis van de kantonrechter.

Die bepaalde vorige maand dat de parkeergarage in Amsterdam-Zuidoost pas na 1 mei ontruimd mag worden en niet voor 11 maart zoals de gemeente wilde. De rechter vond het vanwege het koude weer inhumaan om de uitgeprocedeerden al op straat te zetten.

Het hof wijkt af van het oordeel van de kantonrechter omdat het vindt dat de uitgeprocedeerden nu terechtkunnen in de opvang (bed, bad en brood) die de gemeente aanbiedt.

Minder mensen op vakantie tijdens Pasen

Dit jaar zullen minder Nederlanders tijdens de Pasen met vakantie gaan. Ook het aantal buitenlandse toeristen dat Nederland bezoekt zal lager zijn dan vorig jaar. Het feit dat Pasen vroeger in het seizoen valt en de wisselvallige weersverwachting zorgen voor deze dalingen, verwacht NBTC Holland Marketing.

Volgens de toerismeorganisatie komen dit jaar zo'n 850.000 buitenlandse toeristen voor een of meerdere paasdagen naar Nederland. Dit zijn er zo'n 50.000 minder dan vorig jaar. Bovendien gaan er zo'n 500.000 Nederlanders op vakantie met Pasen, ongeveer 100.000 minder dan een jaar eerder.

Van de buitenlandse toeristen komt naar schatting 65 procent uit Duitsland, 25 procent uit België en ongeveer 10 procent uit andere landen zoals Frankrijk en Groot-Brittannië. Belangrijke trekkers voor de buitenlandse bezoekers zijn met name Amsterdam en de andere grote steden, de Bollenstreek, de kust en diverse paasevenementen, aldus NBTC.

Turkije getroffen door grote stroomstoring

Tientallen steden en provincies in Turkije zijn dinsdag getroffen door een omvangrijke stroomstoring, de grootste in jaren. De oorzaak ligt bij het elektriciteitsnetwerk, maar wat het probleem precies behelst, is onduidelijk. Een terreurdaad wordt niet uitgesloten, zei premier Ahmet Davutoglu.

Metro's en trams kwamen tot stilstand in Istanbul, Ankara en drie andere grote steden. De politie werd ingezet om het verkeer in goede banen te leiden, nadat verkeerslichten waren uitgevallen. De brandweer moest mensen uit vastgelopen liften bevrijden.

In sommige provincies zou de stroomvoorziening inmiddels weer op gang zijn gekomen.

Topless mod voor Dead or Alive 5

Er is een xxx-mod uit voor de pc-versie van Dead or Alive 5: Last Round. Team Ninja had nog zo gevraagd aan de pc-modding gemeenschap om geen naakt-mod uit te brengen, maar binnen een dag is het gelukt.

DoA mod

Voordat je een gat in de lucht springt, de mod werkt alleen bij het Halloween kostuum van Momiji. Daarnaast is ze slechts topless.  Je kunt dus niet Kasumi, Hitomi, Brad of Leon naakt zien. Op deze plek kun je de mod downloaden. Er zit een gebruiksaanwijzing bij die je nauwgezet moet volgen, anders werkt het niet. Uiteraard moet je ook zoals gezegd Momiji en haar Halloweenkostuum hebben. Het wachten is enerzijds op een mod die alles vrijgeeft en anderzijds op de reactie van Team Ninja.

DoA mod

DoA mod

DoA mod

DoA mod

280 miljoen voor nabestaanden vliegramp

De verzekeraars van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa hebben 300 miljoen dollar (280 miljoen euro) beschikbaar voor uitkeringen aan nabestaanden van de slachtoffers van de vliegtuigramp van vorige week. Dat meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Lufthansa heeft toegezegd ruimhartig om te gaan met smartengeld voor de nabestaanden.

Lufthansa is de moedermaatschappij van Germanwings. Een vliegtuig van die prijsvechter stortte een week geleden neer in Zuid-Frankrijk. Vermoedelijk liet de co-piloot het toestel opzettelijk neerstorten, waardoor alle 150 inzittenden omkwamen. Naar verwachting kan het jaren duren voordat alle vergoedingen aan nabestaanden zijn afgewikkeld.

280 miljoen voor nabestaanden vliegramp
280 miljoen voor nabestaanden vliegramp (Foto: ANP)

Eurodisney Songfestival

Terwijl mijn halve vriendenkring het ene na het andere kind eruit poept, of als juf dertig kinderen tegelijk vaker ziet dan hun eigen ouders, zit ik in het weekend met mijn komkommer naar Disneyfilms te kijken. Zoals met alles loop ik een beetje achter: ik was de laatste met een Smartphone, ik schrijf met een vulpen en ik had dan wel een schattig moeder-dochter duet in een auto gezien met het nummer Love is an open door, maar Frozen ontbrak nog. Tot afgelopen weekend.

Lentestorm in Duitsland op orkaankracht

De DWD, het Duitse KNMI, heeft de lentestorm die ook boven Duitsland woedt, tot een orkaan uitgeroepen. Dat gebeurde nadat windstoten met een kracht van ongeveer 150 kilometer per uur waren gemeten. Volgens meteoroloog Lars Kirchhübel van de DWD is de storm een van de zwaarste die Duitsland de laatste jaren heeft getroffen. De dienst heeft voor grote delen van Duitsland een weerwaarschuwing afgegeven.

De DWD heeft gewaarschuwd voor omvallende bomen, voorwerpen die door de lucht vliegen en zware schade aan gebouwen. Vooral in de zuidelijke deelstaten, maar ook in de twee aan Nederland grenzende deelstaten Nedersaksen en Noord-Rijnland-Westfalen heeft de storm al schade aangericht. In Noord-Rijnland-Westfalen is het regionale treinverkeer om 11.00 uur stilgelegd. Het overige treinverkeer ondervindt daar ook hinder van de orkaan.

Op de Zugspitze, met 2962 meter de hoogste berg in Duitsland, is een windstoot met een kracht van 164 kilometer per uur gemeten.

Zoals elke storm in Duitsland heeft ook de orkaan een naam gekregen. Hij zal als Niklas de geschiedenis ingaan.

Lentestorm in Duitsland op orkaankracht
Lentestorm in Duitsland op orkaankracht (Foto: ANP)

Vicevoorzitter CSU uit protest uit Bondsdag

Peter Gauweiler, vicevoorzitter van de Duitse regeringspartij CSU, stapt uit de politiek. Hij treedt af als lid van de Bondsdag en vicevoorzitter van de Beierse christendemocraten, omdat hij het niet eens is met het beleid van de regering om de euro te redden.

Gauweiler (65) bekritiseert al jaren de manier waarop de Duitse regering zich voor de euro inzet. Hij liet dinsdag in een verklaring weten dat de partijleiding hem dwong als Bondsdaglid een standpunt in te nemen dat hij niet kon steunen. "Dat is niet verenigbaar met de manier waarop een Bondsdaglid volgens mij moet functioneren", aldus Gauweiler. In de CSU geldt hij als een buitenstaander met vaak afwijkende meningen, maar in zijn kiesdistrict in de Beierse hoofdstad München is hij enorm populair.

Vorig jaar werd bekend dat hij naast zijn inkomen als Bondsdaglid meer dan 500.000 euro aan neveninkomsten had. Daarmee was hij veruit het meest verdienende lid van het Duitse parlement. Het weekblad Der Spiegel berichtte enkele maanden later dat hij nog veel meer bijverdiende: zeker 967.500 euro.

NAVO test nieuwe flitsmacht in Nederland

De NAVO begint donderdag met het testen van haar nieuwe zogenoemde flitsmacht, een zeer snel inzetbare troepenmacht. Dat gebeurt onder meer op de vliegbasis Eindhoven en in Tsjechië. Nederland is samen met de NAVO-bondgenoten Noorwegen en Duitsland een van de voortrekkers.

Het testen maakt onderdeel uit van de NAVO-oefening Noble Jump die van 1 tot 10 april wordt gehouden, aldus het bondgenootschap dinsdag. Bij de eerste tests van de flitsmacht gaat het erom vast te stellen hoe snel troepen paraat kunnen zijn. Bij de volgende oefeningen in juni gaan troepen zich verplaatsen naar het westen van Polen.

De NAVO besloot vorig jaar tot de oprichting van de flitsmacht als reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Oost-Europese NAVO-landen voelen zich bedreigd door de Russische agressie. Met de flitsmacht moeten NAVO-bondgenoten elkaar binnen 48 uur te hulp kunnen schieten.

Landen moeten internet met rust laten

Landen moeten zich niet bemoeien met de basis van het internet. Dat is slecht voor het vertrouwen van burgers dat het internet vrij en open is en dus ook schadelijk voor de economie die op het internet is gebouwd. Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dinsdag in een advies.

Het gaat de raad om de protocollen en de techniek achter het internet. Voorbeelden daarvan zijn de IP-adressen en domeinnamen. Die zorgen ervoor dat computers verbinding krijgen met het web en dat internetters bij de goede sites uitkomen. Wie zich daarmee bemoeit, 'rommelt met het hele internet'.

De praktijk is dat de ruggengraat van het internet steeds vaker wordt gezien als een legitiem instrument om nationale of economische belangen te verwezenlijken en dat is verkeerd. Landen als Nederland met BREIN maar vooral China en Saudi-Arabië,  bepalen volledig wat hun burgers mogen zien. Ze blokkeren ongewenste informatie.

'Geheime krachten en complotten slopen VVD'

De Kruif ontkent dat ze iets strafbaars zou hebben gedaan. Volgens haar zijn sommigen erop uit om de VVD te beschadigen. VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) opperde eerder al dat het "geen toeval" kon zijn dat de VVD vlak voor de verkiezingen werd achtervolgd door affaires. Zij vermoedt een complot: "De een zegt de onderwereld, een ander de advocatuur en een derde krachten bij Justitie."

Dat zegt Kathalijne de Kruif (43) uit Maarssen in een vraaggesprek met het ANP. Zij was tot halverwege vorige maand fractievoorzitter van de VVD in de gemeente Stichtse Vecht. Daaraan kwam plotsklaps een einde toen de politie voor haar deur stond. De Kruif zat vier weken in voorarrest op verdenking van witwassen. Sinds 19 maart is ze op vrije voeten in afwachting van haar rechtszaak.

"Ik heb heel sterk de indruk dat er koppen moesten rollen bij de VVD. Het is wel heel erg toevallig wat er in de aanloop naar de provinciale verkiezingen allemaal met de partij is gebeurd. Maar ik weet nog steeds niet waarom ze mij moesten hebben. De politie kwam me halen voor een verhoor over lekken rond de burgemeestersbenoeming. Na dat verhoor mocht ik gaan, maar er stond meteen een officier van justitie voor mijn neus, die mij arresteerde op verdenking van witwassen en deelname aan een criminele organisatie'', zegt De Kruif.

"Het was verschrikkelijk. Angstig . Ik mocht wekenlang met niemand contact hebben. Ik wist niets. Ik begrijp eerlijk niet waarvoor ik vier weken in de cel heb gezeten." Ondertussen deed de politie huiszoeking in haar woning. "Opvallend genoeg hebben ze VVD-campagneposters open en bloot laten zien. Verder is er niets gevonden."

Sommige media meldden dat De Kruif zou omgaan met 'verkeerde types'. Dat ontkent ze stellig: "Ik heb geen kennissen in het criminele circuit." Haar advocaat John Peters vult aan: "De beschuldigingen van hennepteelt en deelname aan een criminele organisatie zijn door de onderzoeksrechter ook meteen van tafel geveegd. Maar omdat het volgens justitie in het belang van het onderzoek was dat ze met niemand contact had, moest ze toch vast blijven zitten."

Over het 'lekken' mogen De Kruif en haar raadslieden niet praten, omdat het onderzoek naar die zaak niet is afgerond. Over het witwassen zegt Peters: "Broodje aap-verhaal. We hebben hard bewijs dat dat niet klopt."

Peters is woedend dat politie of justitie volgens hem details uit het dossier hebben laten lekken. "Kranten hadden informatie uit het proces-verbaal die wij nog niet eens kenden. Er hebben letterlijke stukken uit verhoren op internet gestaan. Dat kan alleen maar bij politie of justitie vandaan komen en dat gaan we tot op de bodem uitzoeken."

De Kruif: "Ik krijg zeker vrijspraak, maar de schade is al aangericht. De politiek was mijn lust en mijn leven, maar dat is voorbij. Ik had een marketing-adviesbureau, maar dat kan ik nu vergeten. Ik zal moeten werken, maar ik kom de komende jaren nergens aan de bak. Dit gaat nooit meer voorbij, er blijft altijd een smet aan mij kleven. Ze beseffen niet wat ze met mij hebben gedaan."

Hulpjuf (31) gaat naakt voor de klas

De politie van San Diego, in de Amerikaanse staat Californië, heeft ene Linda Lira in de boeien geslagen. De 31-jarige hulpjuf op Lemon Grove Academy sloot eind vorige week haar leerlingen op in haar klaslokaal. Uiteindelijk trok zij al haar kleren uit.

Volgens de scholieren, kinderen tussen de 9 en 11 jaar oud, begon de schoolassistente zich op woensdag ineens gek te gedragen. Hierna deed ze de deur van het klaslokaal op slot. Toen drie scholieren toch probeerden te ontsnappen, werden zij door Lira tegen de grond gewerkt. Een van hen kreeg zelfs een tik.

De slimme scholieren wisten echter gebruik te maken van de intercom, waarmee zij de schoolleiding opriepen. Toen haar collega's de deur binnenstormden, begon Lira met hen te vechten. Terwijl de leerlingen het lokaal uitvluchtten, begon de onknappe schoolmedewerkster zichzelf uit te kleden. En weer aan, en weer uit. En dat vele malen.

Uiteindelijk was daar Bromsnor, die de hulpjuf in de boeien sloeg. Omdat de politie vermoedde dat Lira geestverruimende middelen had gebruikt, werd zij hierop getest. De test bleek echter negatief.

De brunette is zich van geen kwaad bewust. Volgens haar stond de duivel buiten het lokaal, en wilde zij de kinderen tegen Satan beschermen. Lira blijft voorlopig nog wel even op water en brood...

Vakbondsleden akkoord met sociaal plan V&D

De leden van CNV Dienstenbond hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor een sociaal plan voor V&D. Ook de collega-vakorganisaties hebben een positieve uitslag kunnen melden, aldus de vakbond dinsdag.

Hiermee is het nieuwe sociaal plan voor de vijftig medewerkers van het servicecentrum op het hoofdkantoor die hun baan verliezen een feit. De belangrijkste afspraken zijn volgens de bonden dat het sociaal plan voor heel V&D geldt en dat ook bij toekomstige reorganisaties medewerkers hierop kunnen terugvallen.

Het akkoord voorziet in een volgens de bonden acceptabele ontslagvergoeding en een budget van 3500 euro per boventallige werknemer voor opleiding en begeleiding naar ander werk en een budget van 500 euro voor juridische bijstand.

'Sterfdatum Anne Frank eerder dan gedacht'

Anne Frank en haar zus Margot zijn waarschijnlijk eerder om het leven gekomen in concentratiekamp Bergen-Belsen dan gedacht. Het Rode Kruis stelde hun sterfdatum destijds vast tussen 1 en 31 maart 1945, maar nieuw onderzoek wijst uit dat dit al in februari van dat jaar moet zijn geweest.

De exacte datum waarop de Joodse meisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen, is niet bekend. De Anne Frank Stichting komt in een nieuwe zoektocht naar de laatste maanden van Anne en Margot tot een andere overlijdensdatum, omdat ze de kans dat zij in maart nog leefden niet aannemelijk acht. Hiervoor zijn onder meer archieven bestudeerd van het Rode Kruis, Bad Arolsen, de Gedenkstätte Bergen-Belsen en getuigenissen van overlevenden.

Rondreizende bendes aangepakt

De politie heeft afgelopen weekend 2000 controles uitgevoerd in een actie tegen rondreizende bendes. Agenten hielden 75 verdachten aan en namen veel spullen in beslag, waaronder inbrekerswerktuigen, ploertendoders, messen en twee elektrische stroomstootwapens. Ook werden acht gestolen auto's, voor 20.000 euro aan gestolen merkkleding en 2,5 kilo heroïne in beslag genomen.

Veel van de bendes komen uit Oost-Europa, maar het gaat ook om groepen die vanuit Nederland opereren. Ze maken zich onder meer schuldig aan drugshandel, inbraken en identiteitsfraude.

Aan de actie deden ongeveer driehonderd politiemensen mee. Ze controleerden op snelwegen, parkeerplaatsen, in internationale bussen en treinen. Ze inden ook voor 35.000 euro aan boetes.

Storm maakt ochtendspits twee keer zo zwaar

Omvergeblazen vrachtwagens, bomen op de weg en een ochtendspits die ruim twee keer zo zwaar als normaal is. De lentestorm heeft dinsdag voor flinke overlast gezorgd. De wind wordt nog harder en de avondspits kan ook flinke hinder ondervinden.

De wind blies vrachtwagens omver op onder meer de A6 (bij de Ketelbrug), de A50 (bij de Waalbrug en bij Veghel) en de N50 (Ramspolbrug). Daarachter stonden fikse files. Op de A35 bij Borne in Twente was een rijstrook dicht, nadat een boom was ongevallen. Op het hoogtepunt van de ochtendspits stond ongeveer 350 kilometer file. Op een normale dinsdagochtend is dat ongeveer 150 kilometer.

Schiphol kon niet alle start- en landingsbanen optimaal gebruiken. Reizigers moeten er daarom rekening mee houden dat vluchten later vertrekken of niet doorgaan. De KLM heeft een aantal vluchten geschrapt. Sommige vluchten naar Schiphol zijn uitgeweken. Het vliegveld van Rotterdam zegt 'nauwelijks last' van de wind te hebben. De treinen rijden over het algemeen volgens de dienstregeling. Wel rijden er minder intercity's tussen Amsterdam Centraal en Breda. Ook tussen Landgraaf en het Duitse Herzogenrath kunnen geen treinen rijden, omdat een boom op het spoor is gevallen.

Op de Westerschelde liep een containerschip aan de grond, hoogstwaarschijnlijk door de wind. Het gaat om de 292 meter lange Sea Land Meteor. De bemanning is in orde. De historische zeilschepen die zouden meedoen aan de Race of the Classics blijven in de haven van Rotterdam.

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer, code oranje in Friesland, Groningen, Drenthe en op Texel. Daar kunnen windstoten voorkomen tot 120 kilometer per uur. Op de Waddeneilanden staat windkracht 9. Dat kan in de middag zelfs windkracht 10 worden. In dat geval heeft Nederland de eerste zware storm sinds maart 2002. Voor de rest van het land blijft code geel (gevaarlijk weer) van kracht.

Doping niet bewezen in 'Aussie Rules'

Een omvangrijk dopingschandaal in de populairste sport van Australië heeft een onverwachte wending gekregen. Een tribunaal in Melbourne heeft de dopingaanklachten tegen 34 voormalige en nog actieve Australian Rules-spelers afgewezen. Ze zijn niet schuldig bevonden aan het toedienen van een verboden middel. De uitspraak betekent dat veel van de aangeklaagde spelers dit weekeinde in actie kunnen komen bij de opening van het nieuwe seizoen.

De grote dopingzaak kwam twee jaar geleden al naar buiten. Het betrof allemaal spelers van Essendon Bombers uit Melbourne, een van de meest vooraanstaande clubs in het land die de teamsport, een kruising tussen voetbal en rugby, beoefent.

Het Ausralische antidopingbureau Asada deed zestien maanden onderzoek naar het gebruik van dubieuze supplementen door de spelers. Zij zouden in privéklinieken injecties met de spierversterkende middelen hebben gekregen. Essendon Bombers werd vanwege het schandaal uitgesloten van de competitie en zwaar beboet.

'HSV haalt Tuchel als trainer'

Hamburger SV heeft de nieuwe trainer voor de komende seizoenen al binnen. Thomas Tuchel tekent volgens de Duitse krant Bild een vierjarig contract bij de Bundesligaclub, die aan het eind van dit seizoen afscheid neemt van Rafael van der Vaart.

Tuchel zou volgens de krant deze zomer aantreden en een bedrag van 25 miljoen euro krijgen om versterkingen te werven. De 41-jarige Tuchel trainde vorig seizoen FSV Mainz 05.

HSV ontsloeg vorige week trainer Joe Zinnbauer vanwege de slechte resultaten dit seizoen. De club vecht tegen degradatie. Technisch directeur Peter Knäbel heeft de selectie de rest van het seizoen onder zijn hoede.

Giant met vier Nederlanders in Vlaanderen

Wielerploeg Giant-Alpecin maakt zondag met vier Nederlandse renners zijn opwachting in de Ronde van Vlaanderen. Ramon Sinkeldam, Koen de Kort, Roy Curvers en Albert Timmer zullen kopman John Degenkolb in de Belgische klassieker bijstaan. Degenkolb behaalde eerder deze maand de overwinning in Milaan-Sanremo.

"De Ronde van Vlaanderen is een van de zwaarste eendaagse koersen en we kijken er erg naar uit", aldus ploegleider Marc Reef. "Het team is er klaar voor om John op de beste manier te steunen. We zijn ervan overtuigd dat we een goed resultaat kunnen behalen."

Behalve de vier Nederlanders en Degenkolb bestaat de selectie uit de Duitser Nikias Arndt en de Belgen Bert De Backer en Zico Waeytens.

Oeuvreprijs voor Heynckes

Jupp Heynckes is maandag door de Duitse voetbalbond (DFB) onderscheiden voor zijn grote verdiensten als trainer. De 69-jarige coach, die zijn carrière twee jaar geleden bij Bayern München beëindigde, kreeg de oeuvreprijs tijdens een feestje in Bonn uit handen van voorzitter Wolfgang Niersbach.

Eerder beloonde de DFB onder anderen Udo Lattek en Otto Rehhagel op deze manier voor hun 'levenswerk'. Heynckes boekte behalve bij Bayern ook successen in dienst van onder meer Borussia Mönchengladbach, Athletic Bilbao, Real Madrid, Benfica en Schalke 04.

De trainersprijs ging voor het eerst naar een vrouw, Maren Meinert. De 41-jarige oud-international uit Duisburg leidde de nationale selectie voor voetbalsters tot 20 jaar in 2010 en 2014 naar de wereldtitel. Met het team onder 19 werd ze in de periode 2006-2011 drie keer Europees kampioen.

Del Bosque zint niet op wraak tegen Oranje

Vicente del Bosque is met de nationale voetbalploeg van Spanje niet naar Nederland gekomen om wraak te nemen voor de smadelijke nederlaag op het WK tegen Oranje (1-5). "Nee, dat speelt helemaal niet", zei de bondscoach maandagavond voor een ontspannen training in de ArenA. "Laten we er gewoon een mooie wedstrijd van maken."

Vanwege de harde wind boven Nederland arriveerde Spanje maandagmiddag ruim een uur later dan gepland op Schiphol. De wereldkampioen van 2010 deed vrijdag goede zaken in de EK-kwalificatie met een zege op Oekraïne (1-0). Daardoor klom de ploeg naar de tweede plaats in de groep, achter koploper Slowakije.

"We zijn weer op de goede weg en hebben bewezen dat we een sterke selectie hebben", zei de bondscoach die de laatste maanden vaak het verwijt kreeg dat hij zijn landenploeg onvoldoende verjongde. "Het is allemaal niet zo negatief als ik regelmatig moet horen."

Del Bosque mist tegen het Nederlands elftal de geblesseerde Diego Costa en Jordi Alba.

Turks toeristenbureau dumpt Julianne Moore

Het Turkse Ministerie van Cultuur en Toerisme heeft het optreden van Julianne Moore in een promotievideo afgekeurd. Moore zou te slecht acteerwerk hebben geleverd, zo meldt het Turkse Hürriyet Daily News.

Hoewel ze vorige maand in Hollywood een Oscar voor beste actrice ophaalde, bleken de Turken niet onder de indruk van de Still Alice-actrice. Volgens bronnen weigerde het ministerie het eindresultaat vanwege 'slecht acteerwerk' en een gebrek aan originaliteit. Moore weigerde vervolgens het aanbod om de video opnieuw op te nemen.

De video had vorig jaar al moeten verschijnen. Het reclamebureau zou anderhalf miljoen dollar zijn misgelopen door het fiasco. De keuze viel op Moore omdat ze aantrekkelijk zou zijn voor een breed Amerikaans en Brits publiek, enkele politici en adviseurs echter bekritiseerden de keuze vanwege Moores 'depressieve imago'.

Beste actrice niet goed genoeg voor Turkije

Bovenbeenblessure Corona

Jesús Corona heeft zich sneller dan verwacht weer gemeld bij FC Twente. De Mexicaanse aanvaller keerde maandag met een bovenbeenblessure vervroegd terug in Enschede. Onderzoek in een ziekenhuis wees uit dat hij een spierblessure heeft opgelopen tijdens een trainingskamp met de nationale ploeg in de Verenigde Staten. Het is nog onduidelijk hoe lang hij uit de roulatie zal zijn. FC Twente speelt zaterdag thuis tegen koploper PSV.

Serena Williams wil revanche tegen Lisicki

De Amerikaanse Serena Williams zal later deze week met verhoogde motivatie aantreden tegen Sabine Lisicki in de kwartfinales van het prestigieuze tennistoernooi in Miami. De nummer één van de wereldranglijst heeft tegen de Duitse speelster nog wat goed te maken. In de achtste finales van Wimbledon 2013 ging Williams verrassend onderuit tegen Lisicki, die in Florida als 27e is geplaatst. Sindsdien kwamen ze elkaar niet meer tegen aan het net.

Serena Williams bereikte maandag zonder veel moeite de laatste acht. Ze versloeg de Russische Svetlana Koeznetsova in twee snelle sets: 6-2 6-3. Lisicki rekende resoluut af met de als elfde geplaatste Italiaanse Sara Errani: 6-1 6-2. De Duitse haalde voor de eerste keer de kwartfinales in Miami.

Djokovic goed op koers in Miami

Titelverdediger Novak Djokovic ligt nog altijd goed op koers voor zijn vijfde titel in het prestigieuze tennistoernooi van Miami. De Servische nummer een van de wereld rekende maandag (plaatselijke tijd) in de derde ronde vrij eenvoudig af met de Belg Steve Darcis: 6-0 7-5. Zijn volgende tegenstander is de Oekraïner Aleksandr Dolgopolov.

Darcis bood in de tweede set goed tegenstand aan Djokovic, maar de topfavoriet liet zich niet verrassen en maakte de punten op de beslissende momenten. ,,Darcis speelde met veel variatie, vooral met zijn backhand. Ik moest in de tweede set wel even een schepje erbovenop doen en de ballen wat dieper spelen'', lichtte Djokovic toe.

De als vierde geplaatste Japanner Kei Nikishori bereikte moeiteloos de vierde ronde. Hij had iets meer dan een uur nodig om de Serviër Viktor Troicki uit te schakelen: 6-2 6-2.

DeRozan op dreef voor Raptors

DeMar DeRozan was maandag (plaatselijke tijd) de grote uitblinker bij Toronto Raptors, dat met 99-96 won van Houston Rockets in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De guard maakte liefst 42 punten, een persoonlijk record. De nederlaag had geen kwalijke gevolgen voor de Rockets, die evenals de Raptors al zeker zijn van de play-offs. James Harden was topschutter bij de ploeg uit Houston met 31 punten.

Portland Trail Blazers verzekerde zich met een overwinning op Phoenix Suns (109-86) van een plek in de play-offs. Belangrijkste schutters waren Damian Lillard met negentien punten en LaMarcus Aldridge met zeventien punten.

Atlanta Hawks, al zeker van de eerste plaats in de Eastern Conference, boekte zijn 56e zege van deze competitie. De Hawks wonnen met 101-88 van Milwaukee Bucks. DeMarre Carroll was op dreef voor Atlanta met 23 punten en acht rebounds.

Uitslag:

Thuis Uit Uitslag
Charlotte Hornets Boston Celtics 104-116
Philadelphia 76ers Los Angeles Lakers 111-113 OT
Atlanta Hawks Milwaukee Bucks 101-88
Toronto Raptors Houston Rockets 99-96
Memphis Grizzlies Sacramento Kings 97-83
Minnesota Timberwolves Utah Jazz 84-104
Portland Trail Blazers Phoenix Suns 109-86

'Den Haag drukste filestad van Nederland'

Den Haag was vorig jaar voor de tweede maal op rij de stad met de meeste filevertraging van Nederland. Dat blijkt uit cijfers die navigatiebedrijf TomTom dinsdag naar buiten heeft gebracht.

Bij opstoppingen duurde een ritje in de hofstad gemiddeld dik 22 procent langer dan wanneer iemand gewoon door kan rijden. In de spits liggen de cijfers nog hoger. Een Hagenaar die normaal in een half uurtje naar zijn werk rijdt, kan daar in de spits gemakkelijk bijna een uur over doen. Den Haag ligt aan zee en heeft geen ringweg, waardoor verkeer moeilijk de stad in- en uitkomt.

Nummer twee op de lijst is Groningen. Ook daar was gemiddeld 22 procent vertraging. In de grote steden Amsterdam en Rotterdam zaten automobilisten gemiddeld 19 procent langer op de weg bij files.

De vertraging in Nederland valt echter in het niet vergeleken met metropolen in de rest van de wereld, aldus TomTom. De wereldwijde lijst van het routeplannerconcern wordt aangevoerd door Istanbul. De gemiddelde vertraging daar is 58 procent. Ook in Mexico-Stad (55 procent), Rio de Janeiro (51 procent) en Moskou (50 procent) staat het verkeer vaak muurvast.

Treinen volgens dienstregeling ondanks storm

Het treinverkeer heeft dinsdagochtend maar weinig overlast door de harde wind. Tot nu toe zijn nergens in het land berichten over omgewaaide bomen op het spoor. Alles verloopt goed, meldden de Nederlandse Spoorwegen.

Alleen tussen Amsterdam-Centraal en Breda rijden tot vermoedelijk dinsdagmiddag 15.00 uur vanwege harde windstoten minder intercity's.

'Sinds maandagochtend monitoren we de harde wind. We houden het nauwlettend in de gaten, maar het blijkt niet nodig om de dienstregeling aan te passen', aldus een woordvoerster.

Vier games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

Elke maand bekijken we op mobiele apparaten een aantal games die potentie tonen en eventueel pareltjes kunnen zijn. Is de game de moeite waard om te kopen? Moet ik er wel zoveel tijd insteken? Je leest het allemaal hier!

Deze keer kijken we naar van alles en nog wat. We kijken naar de tweede aflevering van Tales from the Borderlands, een heuse horror-game voor mobiele telefoons en naar de geschiedenis van games in Evoland. Als laatste gaan we met een vreemd stelletje piraten op roverstocht in One Piece Treasure Cruise.

Wind hindert vliegverkeer Schiphol

Passagiers die vanaf Schiphol willen vertrekken, moeten rekening houden met vertraging. Een woordvoerster van de luchthaven zei dinsdagmorgen dat niet alle banen optimaal worden gebruikt. Reizigers moeten volgens haar rekening houden met annuleringen en vertragingen. Exacte gegevens had ze nog niet. Ook het inkomend vliegverkeer heeft last van de wind.

De KLM heeft al een aantal vluchten, vooral binnen Europa, geschrapt. Een woordvoerder zegt dat de KLM passagiers probeert om te boeken en vooraf te informeren over vluchten die niet doorgaan. Een aantal KLM-vluchten met bestemming Schiphol is uitgeweken.

Wind hindert vliegverkeer Schiphol
Wind hindert vliegverkeer Schiphol (Foto: ANP)

Telegraaf naar rechter om naheffing Brussel

De Telegraaf stapt naar de Europese rechter om duidelijkheid te krijgen over de naheffing van 642 miljoen die de Europese Unie Nederland heeft opgelegd. De krant wil weten wat het kabinet daarover wist en of is geprobeerd aan de heffing te ontkomen of over de hoogte ervan te onderhandelen. Dat meldt de krant dinsdag.

Het kabinet reageerde vorig jaar verrast op de narekeningen van de EU-contributie. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei destijds dat de berekeningen klopten, waarop het kabinet het geld overmaakte.

De Telegraaf hekelt dat de Europese Commissie echter geen inzage wil geven in correspondentie tussen Den Haag en Brussel. Ook het ministerie van Financiën "weigert hardnekkig inzage te geven in relevante correspondentie", aldus de krant. De Telegraaf schrijft een procedure aan te spannen bij het Gerecht van eerste aanleg in Luxemburg.

Telegraaf naar rechter om naheffing Brussel
Telegraaf naar rechter om naheffing Brussel (Foto: ANP)

Code oranje voor deel Nederland

Het KNMI heeft dinsdagmorgen voor de provincies Friesland, Groningen en de Waddeneilanden code oranje (extreem weer) afgegeven in verband met de hevige wind. Het weerinstituut verwacht daar zware tot zeer zware windstoten. Voor de rest van het land blijft code geel (gevaarlijk weer) van kracht.

De VID (VerkeersInformatieDienst) meldt dat er een zware ochtendspits te wachten staat. Er zijn op dit moment 34 meldingen, waarvan 18 files (69 km) in het land. Check voordat je de weg op gaat even de huidige situatie. Automobilisten maar vooral voertuigen met aanhanger en lege vrachtwagens lopen risico tijdens zware windstoten. Let dus goed op onderweg.

 Oei oei, wat een woei
Oei oei, wat een woei

Doden door busongeluk Peru

Zeker 19 mensen zijn maandag omgekomen bij een ernstig busongeluk in het zuiden van Peru. De bus stortte in een kloof zo'n 300 meter naar beneden. Zeker 36 inzittenden raakten gewond, meldde het Peruaanse persbureau Andina.

De bus was op weg van Lima naar Abancay, een rit van zo'n 900 kilometer. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van het ongeluk was.

In Peru gebeuren regelmatig busongelukken, vooral door slechte wegen. Vorige week kwamen bij een botsing tussen drie bussen en een vrachtwagen 37 mensen om. In januari vielen er dertig doden door twee bussen die in een ravijn stortten.

Minder intercity's tussen Amsterdam Centraal en Breda

Tussen Amsterdam Centraal en Breda rijden dinsdag een groot deel van de dag geen intercity's vanwege weersomstandigheden. Dat meldde de NS in de nacht van maandag op dinsdag. Naar verwachting kunnen de eerste intercity's op dat traject om 15.00 uur weer rijden.

Het KNMI waarschuwde eerder al voor gevaarlijk weer in het hele land. De VerkeersInformatieDienst (VID) verwacht een zware ochtendspits en herinnert weggebruikers eraan dat vooral voertuigen met aanhanger en lege vrachtwagens risico lopen tijdens zware windstoten.

Vrachtwagens waaien om op A6 en N50: Wegen afgesloten

Op de A6 tussen Emmeloord en Lelystad zouden meerdere vrachtwagens zijn gekanteld. Dit in de buurt van de Ketelbrug. De gehele snelweg zou in zuidelijke richting zijn afgesloten.

Het ongeval is vermoedelijk onstaan door de zeer harde windstoten. Verschillende hulpdiensten waaronder een mobiel medisch team waren opgeroepen.

Ook op de N50 Tussen Kampen en Emmeloord is een vrachtwagen gekanteld, waardoor die weg in beide richtingen verspert is. Hierdoor is omrijden via de N50 ook niet meer mogelijk.

Nog meer zombies in Call of Duty : Advanced Warfare

In de nieuwe trailer van Call of Duty: Advanced Warfare wordt de gameplay onthult van de Exo Zombies Infection, het tweede deel van de co-opmodus dat meegeleverd wordt in de Ascendance-uitbreiding. De stemmen worden geleverd door de terugkerende sterrencast met John Malkovich, Bill Paxton, Rose McGowan en Jon Bernthal.

In de uitbreiding houd je je bezig na de aanvallen in de Atlas-onderzoeksfaciliteit om de vier helden vechten te laten overleven in een ‘Burgertown’ franchise. Heel veel zombies neermaaien dus. Daarnaast bevat Ascendance vier nieuwe multiplayer maps. Er zijn enkele nieuwe wapens en met de Exo Grapple kunnen gamers sneller een strategisch uitkijkpunt bereiken of een secundaire wapen bemachtigen om tegenstanders neer te halen.

De Ascendance DLC-pack is vanaf 31 maart beschikbaar voor Xbox Live. Overige platformen volgen later. De Season Pass geeft toegang tot vier DLC packs waaronder de al uitgekomen Havoc. Ascendance, Supremacy en Reckoning worden de overige drie uitbreidingen. De pas kost 50 euro.

Dragon Age-DLC in mei naar PlayStation

Jaws of Hakkon, de eerste uitbreiding voor Dragon Age: Inquisition komt in mei naar PlayStation 3, PlayStation 4 en Xbox 360. Deze eerste uitbreiding voor Dragon Age: Inquisition is vorige week op pc en Xbox One uitgekomen.

De uitbreiding was al verrassing, want men wist niet eens van het bestaan van de DLC af. Maar verrassender was dat er geen uitbreiding genoemd werd voor PlayStation 3, PlayStation 4 of Xbox 360. Daar mag Bioware nu wel over praten en schijnbaar moeten we nog even geduld hebben, omdat Microsoft met net niet genoeg geld rammelde richting Electronic Arts en Bioware om de Xbox 360 ook nog een tijdelijke voorsprong te geven. Gelukkig is The Witcher 3, een andere grote RPG dan uit, zodat we geen tijd meer hebben voor dit soort timed-exclusive praktijken.

'Noah volgt Stewart op bij The Daily Show'

De Zuid-Afrikaan Trevor Noah volgt Jon Stewart op als presentator van het Amerikaanse satirische nieuwsprogramma The Daily Show. Dat laat Comedy Central weten.

Stewart (52) kondigde vorige maand na zestien jaar zijn vertrek aan. Het programma is in Nederland dagelijks te zien bij Comedy Central Extra. Jan Jaap van der Wal presenteerde in 2011 een Nederlandse versie van het programma.

Noah (31), zoon van een blanke vader van Zwitsers-Duitse herkomst en een zwarte moeder, heeft in zijn vaderland onder meer een praat- en sportshow gepresenteerd. Later was hij gastheer in satirische programma's. Hij heeft ook een aantal keren aan The Daily Show meegewerkt.

The Daily Show won sinds Stewart in 1999 de presentator werd, negentien Emmy Awards. De invloed van het programma werd duidelijk toen president Barack Obama in 2010 aanschoof.

Nederlandse Ferrari ramt Romeinse gevel

Ze zijn nog niet van de schrik bekomen in Rome na de rellen afgelopen maand of weer moeten ze het ontgelden. Dit maal is er een Ferarri 599 met Nederlands kenteken in de etalage van een winkel geparkeerd.

Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Naar het schijnt bood de manager van het nabij gelegen hotel aan de bolide wel even te parkeren. Helaas ging er iets mis waardoor hij de macht over het stuur verloor en prompt de sportauto met hoge snelheid een boetiek naar binnen werkte.

Naar verluidt maakt de brokkenpiloot het goed en is er enkel materiële schade te betreuren. De eigenaar van de rappe 12-cilinder Ferrari deed overigens mee met een toertocht waarin meerdere in Nederland geregistreerde Ferrari's meededen.

Ferrari rijdt winkel Rome binnen (Foto: Tgcom24)
Ferrari rijdt winkel Rome binnen (Foto: Tgcom24)

Gebruik beeltenis Robin Williams verboden

Robin Williams heeft voorkomen dat zijn naam en gezicht na zijn dood commercieel gebruikt kunnen worden. Dat meldt Hollywood Reporter.

De acteur heeft middels zijn nalatenschap voorkomen dat zijn foto of hologram opduikt in bijvoorbeeld films, theaters of commercials. De publiciteitsrechten worden voor 25 jaar lang na zijn dood vastgezet in de Windfall Foundation, een stichting die de acteur zelf oprichtte om geld in te zamelen voor organisaties als Artsen Zonder Grenzen. Dat blijkt uit de papieren van de beheerders van het nalatenschap van Williams.

Maandag verschenen de kinderen van Williams en zijn weduwe voor de rechter om duidelijkheid te krijgen over wie recht heeft op welke eigendommen van de komiek die vorig jaar zelfmoord pleegde. Weduwe Susan Schneider Williams vindt dat zij recht heeft op spullen die geclaimd worden door Williams' kinderen Zachary, Zelda en Cody. De beheerders van het nalatenschap benadrukten voor de rechter echter dat het testament van de acteur ondubbelzinnig is en Susan de rechtszaak voorbarig aanspande. De rechter geeft de beheerders een kans om het alsnog onderling te regelen en plande een nieuw verhoor op 1 juni.

Nederlanders bezorgd over radicale islam

Nederlanders maken zich veel zorgen over de internationale politieke situatie. Ze zijn vooral bezorgd over de radicale islam en met name over de terreurgroep Islamitische Staat. Ook de ontwikkelingen rond Oekraïne en Rusland en de financiële problemen van Griekenland baren zorg.

Dat constateert het Social en Cultureel Planbureau (SCP) in de jongste peiling van de stemming onder de bevolking. Van de ondervraagden gaf 40 procent aan zeer bezorgd te zijn over de internationale politieke situatie en 44 procent een beetje. De meesten ervaren de wereldorde als instabiel.

De ondervraagden voelden zich onmachtig over de situatie. "Niet slechts in de zin dat ze als burger geen grip op de situatie hebben, maar vooral omdat men het idee heeft dat Nederland noch de EU noch de Verenigde Staten de macht heeft om de ontwikkelingen te keren", aldus het SCP in het dinsdag verschenen onderzoek.

Steeg het vertrouwen in de politiek van medio 2013 tot het vierde kwartaal van vorig jaar, afgelopen kwartaal is het gedaald. Vorig jaar gaf 54 procent van de ondervraagden het kabinet een voldoende, nu is dat 48 procent.

De negatievere opinie over de politiek houdt gelijke tred met de tevredenheid over de economie. "Na vijf kwartalen stijging daalt het aantal tevredenen met de economie dit kwartaal van 70 procent naar 65 procent", meldt het SCP. Overigens zijn hogeropgeleiden aanzienlijk optimistischer over de economie dan lageropgeleiden.

Gevraagd naar onderwerpen die de meeste aandacht moeten krijgen vanuit de Haagse politiek, werd de gezondheids- en ouderenzorg het vaakst genoemd. De Nederlander maakt zich vooral zorgen over de zorgkosten, de bezuinigingen en de veranderingen in het zorgstelsel. De decentralisaties in de zorg werden zelden spontaan genoemd als probleem.

Het Continu Onderzoek Burgerperspectieven van het SCP onderzoekt elk kwartaal de stand van het land en geeft de actuele publieke opinie weer.

Dodelijk verleden 30

Het wapen van Alfredo rookte uit de loop. Hij liep naar Dick en keek hem strak aan. Dick was naast Karl geknield die kermde van de pijn. Ik knielde nu naast hem en verleende hem eerste hulp. Dick stond op, hij keek Al nu ook strak aan. Hij kende zijn machtspositie maar al te goed. Als Al hem nu zou doden, dan zou er niemand zijn die zijn werkzaamheden en zijn kennis kon evenaren. Al tilde zijn wapen op, de loop richting Dicks gezicht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.