'Beveiliger Maagdenhuis van trap geduwd'

Een groep dronken studentjes is gisterenavond het Maagdenhuis binnen gedrongen. Hierbij raakte een beveiliger gewond. De Universiteit van Amsterdam neemt het incident zeer hoog op. "Dit is heel erg."

Rond tien voor vier 's nachts kreeg de politie een melding van ongeregeldheden. Een beveiliger zou van de trap zijn gevallen of geduwd en bij de schermutseling een flinke snee in zijn gezicht hebben opgelopen. Een woordvoerder van de politie spreekt van een schermutseling op het Spui. "De beveiliger is naar de eerste hulp gegaan. Maar verder is er weinig duidelijk, omdat mensen ter plekke niets wilden zeggen." Ook is er nog geen aangifte gedaan.

UvA-woordvoerder Yasha Lange vindt de situatie "heel naar" en wijst erop dat het helaas niet voorkomen kon worden. "De deur is altijd open, dus het kan gebeuren." Volgens studenten van actiegroep De Nieuwe Universiteit kwam een groep van acht tot tien corpsballen binnen. "Hierop vroeg de beveiliging ze weg te gaan, daarbij is een beveiliger van de trap gevallen of geduwd. De corpsballen waren ontzettend dronken en wilden kijken naar mensen die slapen", zegt een van de Maagdenhuisbezetters die het een eng idee vindt om bekeken te worden in haar slaap. De bezetters willen de deur van het pand nu vroeger in de nacht dicht doen.

Een televisieploeg van Powned ging undercover en legde blowende activisten vast. Ook zou er volgens de televisiemakers geen studenten meer aanwezig zijn in het pand, maar alleen beroepsactivisten. Hoewel deze berichten onbevestigd zijn, helpt het de beeldvorming van de bezetting niet.