Pharrell: plagiaatzaak bedreigt creativiteit

Pharrell Williams vreest dat de plagiaatzaak rond de wereldhit Blurred Lines een golf aan copyright-aanklachten zal ontketenen. Hij noemt de uitspraak een bedreiging voor de creatieve industrie. "De uitspraak is een handicap voor iedere creatieveling die iets maakt en zich daarbij laat inspireren door iemand anders", aldus de zanger in een interview met The Financial Times.

Williams is bang dat de creativiteit van mensen in de mode-, muziek-, en ontwerpindustrie onder druk komt te staan. "Als we de vrijheid kwijt zijn om geïnspireerd te raken door anderen, dan kijken we over een paar jaar naar de entertainmentindustrie en zien we hoe we vast zitten door copyright-geschillen."

Een Amerikaanse jury besloot begin maart dat Blurred Lines van Williams, Robin Thicke en rapper T.I. een kopie is van Marvin Gayes hit Got To Give It Up. De makers kregen een boete van omgerekend zo'n 6,8 miljoen euro opgelegd. Williams blijft echter volhouden dat er geen sprake is van plagiaat. "Niemand heeft patent op gevoelens en emoties", meent hij.

Pharrell Williams zingt Happy tijdens Oscars (Foto: Novum)
(Foto: Novum)